ŠPEKÁČKŮM POZOR, ČARODĚJNICE SE BLÍŽÍ
Komerční sdělení
24. dubna 2023 (10:34)
Oslavte čarodějnice, jak se patří, u táboráku a se špekáčky! Řezníci vám přinášejí tipy, jak si takové buřtíky co nejlépe připravit.
Trocha historie o tomto svátku
Za původem se musíme vydat do dob Keltů, kteří se v noci z 30. dubna na 1. května loučili se zimou a vítali jaro. Začínala doba vlády slunečního boha Bellena, pána ohně, vod a ochránce lidí. Na jeho počest se pořádaly slavnosti (Beltain), při nichž se na nádvořích a kopcích zapalovaly ohně, které měly zahnat zimní démony. Kolem ohňů se tančilo, skákalo a kouřem se prováděl dobytek. Nový oheň měl zajišťovat plodnost a očistu lidí.
Dnes takzvané pálení čarodějnic spočívá v setkávání s přáteli a rodinou, veselí, vítání jara a hodování, jemuž vévodí špekáčky.
Rady a tipy pro opékání
V první řadě je nejdůležitější zaměřit se na samotný výběr. Pokud se jmenuje například „Táboráček“ či „Opékáček“, nejspíše se o skutečný špekáček jednat nebude. Nelekejte se podílu špeku a jeho kousků, které jsou viditelné v řezu. Špek dodává šťavnatost a očekávanou chuť.
Od pondělí 24. 4. v řeznictvích ZEMAN maso-uzeniny pořídíte ty nejchutnější špekáčky za akční ceny. Je libo farmářský s 85 % masa či výběrový dle osvědčené receptury? Tyto a jiné dobroty pro všechny gril gurmány do řeznictví přiváží každý den čerstvé přímo z příbramské udírny. Nejbližší řeznictví ZEMAN maso-uzeniny najdete na prodejnyzeman.cz
Před samotným opékáním špekáček na koncích nařízneme dvěma tahy do „kříže“, do hloubky
cca 2 cm (dle velikosti špekáčku), tím se nám při opékání krásně rozevře a propeče. Můžeme také doplnit naříznutí střívka na „ježka“.
Jak správně opékat? Pamatujte, že důležitým pravidlem je uzeninu opékat na čistém dřevě, nikoli na lakovaných či jiných materiálech. Špekáček neopékat přímo v ohni, ale nejlépe zhruba 10 cm nad ohněm a kouřem, kde je největší žár. Jinak hrozí, že se střívko spálí a vnitřek zůstane studený.
Závěrem, co nejlepšího ke špekáčku? Pro milovníky různým marinád a „čalamád“ se meze nekladou. Co třeba takový hořčicový dip, který se doporučuje podávat ke všem grilovaným uzeninám. K zakusování se samozřejmě shodneme, že nejlepší je poctivý krajíc chleba.
Přejeme vám chutné pálení čarodějnic a láskyplný první máj.
Vaše řeznictví ZEMAN maso-uzeniny
Za původem se musíme vydat do dob Keltů, kteří se v noci z 30. dubna na 1. května loučili se zimou a vítali jaro. Začínala doba vlády slunečního boha Bellena, pána ohně, vod a ochránce lidí. Na jeho počest se pořádaly slavnosti (Beltain), při nichž se na nádvořích a kopcích zapalovaly ohně, které měly zahnat zimní démony. Kolem ohňů se tančilo, skákalo a kouřem se prováděl dobytek. Nový oheň měl zajišťovat plodnost a očistu lidí.
Dnes takzvané pálení čarodějnic spočívá v setkávání s přáteli a rodinou, veselí, vítání jara a hodování, jemuž vévodí špekáčky.
Rady a tipy pro opékání
V první řadě je nejdůležitější zaměřit se na samotný výběr. Pokud se jmenuje například „Táboráček“ či „Opékáček“, nejspíše se o skutečný špekáček jednat nebude. Nelekejte se podílu špeku a jeho kousků, které jsou viditelné v řezu. Špek dodává šťavnatost a očekávanou chuť.
Od pondělí 24. 4. v řeznictvích ZEMAN maso-uzeniny pořídíte ty nejchutnější špekáčky za akční ceny. Je libo farmářský s 85 % masa či výběrový dle osvědčené receptury? Tyto a jiné dobroty pro všechny gril gurmány do řeznictví přiváží každý den čerstvé přímo z příbramské udírny. Nejbližší řeznictví ZEMAN maso-uzeniny najdete na prodejnyzeman.cz
Před samotným opékáním špekáček na koncích nařízneme dvěma tahy do „kříže“, do hloubky
cca 2 cm (dle velikosti špekáčku), tím se nám při opékání krásně rozevře a propeče. Můžeme také doplnit naříznutí střívka na „ježka“.
Jak správně opékat? Pamatujte, že důležitým pravidlem je uzeninu opékat na čistém dřevě, nikoli na lakovaných či jiných materiálech. Špekáček neopékat přímo v ohni, ale nejlépe zhruba 10 cm nad ohněm a kouřem, kde je největší žár. Jinak hrozí, že se střívko spálí a vnitřek zůstane studený.
Závěrem, co nejlepšího ke špekáčku? Pro milovníky různým marinád a „čalamád“ se meze nekladou. Co třeba takový hořčicový dip, který se doporučuje podávat ke všem grilovaným uzeninám. K zakusování se samozřejmě shodneme, že nejlepší je poctivý krajíc chleba.
Přejeme vám chutné pálení čarodějnic a láskyplný první máj.
Vaše řeznictví ZEMAN maso-uzeniny
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: PR
autor: PR
Související
•V OBI poradí při výběru květin, zdarma je i osadí
•V Sádku u Příbrami vystaví modely železnice
•V květnu proběhnou první bleší trhy
Další články
Nemocné děti dostaly Kiwanis panenky. „Dám si ji do postele,“ sdělila malá pacientka
Dětské oddělení Oblastní nemocnice Příbram opět ožilo radostí a smíchem. Členové …
Macíka láká dakarský hattrick, podpisy a vzkazy fanoušků mu dodávají energii
Obhájce prvenství mezi piloty kamionů Martina Macíka láká vítězný hattrick na Rallye …
Arboristé ošetřili dubovou alej u Dolejšího Padrťského rybníka
Jistě si mnozí návštěvnící Brd mohli povšimnout techniky a ruchu v aleji u Dolejšího …
FOTO
Gastro agent: Asia Bistro v Pražské ulici
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme …
FOTO
Adoptujte zvíře a darujte radost nejen o Vánocích
Blíží se vánoční svátky, a s tím jsou spojené dárky pro naše blízké. Potěšte je …
Větrníky ano, nebo ne? Starosedlský Hrádek chystá referendum
Obyvatelé Starosedlského Hrádku rozhodnou, zda chtějí větrné elektrárny na svém území. …
V noci může napadnout v regionu až pět centimetrů sněhu
Přes střední Evropu bude od západu přecházet frontální systém. „Večer a zpočátku v …
Příbramsko se může těšit z nového lesa
Dobrovolníci i odborníci spojili síly v Dolních Hbitech, kde během jediného dne vznikl …
Beseda v archivu připomene 150 let železnice v Příbrami
Přednáška Ondřeje Švandelíka ze Spolku Rakovnicko-Protivínská dráha se koná ve středu …
Dělostřelci a pop-artový umělec se spojili, aby podpořili válečné veterány
Jinečtí dělostřelci se rozhodli mohutně podpořit válečné veterány prostřednictvím …
FOTOGALERIE




