19. 12. svátek má Ester




ŠPEKÁČKŮM POZOR, ČARODĚJNICE SE BLÍŽÍ

Komerční sdělení
24. dubna 2023   (10:34)
ŠPEKÁČKŮM POZOR, ČARODĚJNICE SE BLÍŽÍ

Oslavte čarodějnice, jak se patří, u táboráku a se špekáčky! Řezníci vám přinášejí tipy, jak si takové buřtíky co nejlépe připravit.


Trocha historie o tomto svátku

Za původem se musíme vydat do dob Keltů, kteří se v noci z 30. dubna na 1. května loučili se zimou a vítali jaro. Začínala doba vlády slunečního boha Bellena, pána ohně, vod a ochránce lidí. Na jeho počest se pořádaly slavnosti (Beltain), při nichž se na nádvořích a kopcích zapalovaly ohně, které měly zahnat zimní démony. Kolem ohňů se tančilo, skákalo a kouřem se prováděl dobytek. Nový oheň měl zajišťovat plodnost a očistu lidí.

Dnes takzvané pálení čarodějnic spočívá v setkávání s přáteli a rodinou, veselí, vítání jara a hodování, jemuž vévodí špekáčky.

Rady a tipy pro opékání

V první řadě je nejdůležitější zaměřit se na samotný výběr. Pokud se jmenuje například „Táboráček“ či „Opékáček“, nejspíše se o skutečný špekáček jednat nebude. Nelekejte se podílu špeku a jeho kousků, které jsou viditelné v řezu. Špek dodává šťavnatost a očekávanou chuť.

Od pondělí 24. 4. v řeznictvích ZEMAN maso-uzeniny pořídíte ty nejchutnější špekáčky za akční ceny. Je libo farmářský s 85 % masa či výběrový dle osvědčené receptury? Tyto a jiné dobroty pro všechny gril gurmány do řeznictví přiváží každý den čerstvé přímo z příbramské udírny. Nejbližší řeznictví ZEMAN maso-uzeniny najdete na prodejnyzeman.cz

Před samotným opékáním špekáček na koncích nařízneme dvěma tahy do „kříže“, do hloubky
cca 2 cm (dle velikosti špekáčku), tím se nám při opékání krásně rozevře a propeče. Můžeme také doplnit naříznutí střívka na „ježka“.

Jak správně opékat? Pamatujte, že důležitým pravidlem je uzeninu opékat na čistém dřevě, nikoli na lakovaných či jiných materiálech. Špekáček neopékat přímo v ohni, ale nejlépe zhruba 10 cm nad ohněm a kouřem, kde je největší žár. Jinak hrozí, že se střívko spálí a vnitřek zůstane studený.

Závěrem, co nejlepšího ke špekáčku? Pro milovníky různým marinád a „čalamád“ se meze nekladou. Co třeba takový hořčicový dip, který se doporučuje podávat ke všem grilovaným uzeninám. K zakusování se samozřejmě shodneme, že nejlepší je poctivý krajíc chleba.

Přejeme vám chutné pálení čarodějnic a láskyplný první máj.

Vaše řeznictví ZEMAN maso-uzeniny

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: PR
autor: PR







Související


Další články

Mlha a náledí komplikují dopravu, u Hájů skončilo auto na střeše Mlha a náledí komplikují dopravu, u Hájů skončilo auto na střeše Řidiči by měli být dnes obzvláště opatrní. Po včerejším oteplení zase v noci padla … Nemocnice hlásí rekord v dárcovství krve: Odběrů bylo nejvíce v historii Nemocnice hlásí rekord v dárcovství krve: Odběrů bylo nejvíce v historii Nemocnice v letošním roce zaznamenala historicky nejvyšší počet dárcovských odběrů … Inverze a námraza v Brdech: zimní kouzlo, které nebere konce Inverze a námraza v Brdech: zimní kouzlo, které nebere konce Už řadu dní nebo spíše týdnů nejen v našem regionu panovalo nebo panuje inverzní … FOTO Aktivní záloha 13. dělostřeleckého pluku prošla nejtěžší prověrkou roku Aktivní záloha 13. dělostřeleckého pluku prošla nejtěžší prověrkou roku Září bylo o odbornosti, listopad o taktice. Aktivní záloha (AZ) u 13. dělostřeleckého … FOTOGALERIE Vánoční besídka v azylovém domě Příbram přinesla dětem radost a naději Vánoční besídka v azylovém domě Příbram přinesla dětem radost a naději V úterý 16. prosince se v azylovém domě v Příbrami uskutečnila vánoční besídka plná … Za hranice učebnic: Studenti Gymnázia Karla Čapka poznávali Turecko díky programu Erasmus+ Za hranice učebnic: Studenti Gymnázia Karla Čapka poznávali Turecko díky programu Erasmus+ Osm studentů a dva učitelé Gymnázia Karla Čapka v Dobříši absolvovali výměnný pobyt v … Nemocnost v regionu stoupá, příbramská nemocnice potvrzuje zvýšený zájem o vyšetření Nemocnost v regionu stoupá, příbramská nemocnice potvrzuje zvýšený zájem o vyšetření Jak již náš portál pribram.cz informoval v počátku týdne, nemocnost akutních … Nový model Příbrami: budoucí Eiffelovka? Nový model Příbrami: budoucí Eiffelovka? Nový výtvarný prvek v Březnické ulici vzbudil (ne)očekávanou debatu. Radnice … Kultura Osečanka přinese koledy i vánoční pohodu na Zahrádku Kavárny v Koleji Osečanka přinese koledy i vánoční pohodu na Zahrádku Kavárny v Koleji Zahrádka kavárny v Koleji se rozezní vánočními koledami. Zahraje a zazpívá Osečanka …
2 tuny stříbra na Březových Horách 2 tuny stříbra na Březových Horách Na Březových Horách se chystá stříbrná jízda. Druhý ročník akce 2 tuny stříbra nabídne … Kultura
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies