29. 3. svátek má Taťána
Nobelia

Sníh a ledovka výrazně komplikují dopravu v celé ČR

8. února 2021   (09:41)
Sníh a ledovka výrazně komplikují dopravu v celé ČR
foto: ribram.cz

Autobusy a vlaky nabírají i několikahodinová zpoždění, některé spoje vůbec nevyjely.


Sníh a na některých místech také ledovka komplikují dnes ráno dopravu v celé zemi. Autobusy a vlaky nabírají i několikahodinová zpoždění, některé spoje vůbec nevyjely. Podle webu Českých drah je na několika tratích kalamitní stav, zapadané jsou výhybky. Velké problémy jsou na dálnicích, tvoří se kolony. Na mnoha místech komunikace blokují uvízlé kamiony, zjistila ČTK. V celé zemi má dnes mrznout, hlavně dopoledne může ještě sněžit.

"Během noci vydatně sněžilo. Mohlo napadnout až 15 cm prachového sněhu. Nejvíc nasněžilo na pomezí středních a východních Čech nebo v Jeseníkách a Orlických horách," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

České dráhy kolem 8:00 evidovaly problémy téměř na 20 tratích. Velké komplikace jsou například ve středních Čechách, nevyjelo několik vlaků včetně spěšných. "Vlivem sněžení a mrazu došlo k poruchám výhybek, technickým problémům s trakčním vedením a poruchám vozidel," uvedl dopravce.

Kolaps hrozí dálnici D8, kolony se tam tvoří na kilometru 51,5 až 52 v Ústeckém kraji v obou směrech. Více než deset kilometru dlouhá kolona byla ráno na D1 u Větrného Jeníkova směrem na Prahu, policisté tam museli budit řidiče odstavených kamionů. Dopravu také komplikuje nehoda na D1 za Klimkovickým tunelem ve směru na Polsko. Všechny ranní nehody se ale obešly bez vážnějších následků.

Silnice Drnovice-Podomí na Vyškovsku je uzavřená pro nákladní vozidla nad 12 tun, stejné omezení platí na devatenáctikilometrovém úseku silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi obcemi Ostravice a Bílá. Uzavřena je kvůli sněhu už od nedělních 18:00 pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny silnice I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Nesjízdná zůstává kvůli ledovce silnice III/4932 mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku. Řidiči neprojedou ani ze Šebetova na Blanensku směrem na Pohoru.
Desítky zásahů mají už za sebou hasiči. Ledovka zatěžuje větve a stromy u silnic, které se lámou a padají na vozovku. U Hostěradic na jižní Moravě do spadlého stromu vrazilo osobní auto, nikdo se nezranil. Mezi Olbramkostelem a Šumnou na Znojemsku popadaly stromy na koleje.

Podle ČHMÚ bude dnes zataženo a na většině území bude sněžit. Srážky budou postupně ubývat od jihovýchodu. Teploty budou od minus sedmi do minus dvou stupňů Celsia, na horách může být i minus devět stupňů.
Situace na D1

Dálnice D1 byla v noci na dnešek na několika místech uzavřena. Naposledy se provoz na půl hodiny zastavil na 52. kilometru ve směru do Prahy. Za sjezdem na Trhový Štěpánov dálnici blokoval vzpříčený kamion, který uvízl v hustém sněžení. Uzavírky v noci byly i v dalších částech dálnice v kraji Vysočina. Vyplývá to z informací Národního dopravního informačního centra.

Ve směru do Prahy byly v noci problémy i na 75. kilometru a 101. kilometru a v opačném směru na 93. kilometru. Dálnici na těchto místech ucpaly kamiony, které zůstaly stát na namrzlém povrchu ve všech pruzích. Stojící kamiony znemožňovaly technice odhrnovat sníh a dálnici solit.

Meteorologové před hustým sněžením varovali, od nedělního večera do dnešního rána očekávali 15 až 20 centimetrů sněhu. Na jihu země, zejména na Moravě, pak upozorňovali na extrémně nebezpečnou ledovku.

Jihočeský kraj

Na mnoha jihočeských silnicích leží rozbředlá vrstva sněhu. Vozovky jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Silničáři odklízeli sníh od nedělního večera celou noc, nasadili 180 sypačů a 30 traktorů. Nehody a problémy kvůli sněhu nezaznamenali. ČTK to dnes řekl Jan Vykouk ze Správy a údržby silnic Jihočeského kraje. Některé vlaky kvůli sněhové kalamitě nejedou, vyplývá z webu Českých drah (ČD).

"Jezdili jsme od večera celou noc. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, mnohde je rozbředlá vrstva sněhu, někde sníh krytý inertním posypem. Směna, která přišla do práce, bude sníh znovu shrnovat a sypat místa, která mohou být zledovatělá," řekl Vykouk.

Podle webu ČD je na jihu Čech omezená doprava na několika místech. V úseku Gmünd - České Velenice se porouchal vlak rakouského dopravce. Místo osobních a spěšných vlaků budou do 11:30 jezdit autobusy. V úseku Dačice - Slavonice spadly na trať stromy, provoz je zastavený, ČD zajišťují náhradní autobusovou dopravu. Kvůli sněhové kalamitě v Praze nepojedou expresy 331 a 330 na trati Praha - České Budějovice, cestující musí jet dalšími vlaky.

V kraji bude dnes podle meteorologů zataženo, občas bude sněžit. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od minus čtyř do minus jednoho stupně.
Jihomoravský kraj

Ledovka ochromila dopravu na jižní Moravě, největší problémy byly ráno na Hodonínsku. Po celém kraji se zpožďují autobusy i vlaky. Některé regionální silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností, některé spoje hromadné dopravy nejezdí. Řidiči musejí být velmi opatrní, zjistila ČTK od silničářů a dopravců.

"Z důvodu nepříznivých povětrnostních podmínek je téměř zcela ochromena doprava na linkách v oblasti Kyjova a Veselí nad Moravou. Řada spojů je zrušena, jízdní řád není možné dodržet," informovali na twitteru pracovníci Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Potíže jsou také na Znojemsku, Vyškovsku či Brněnsku.

Silničáři nabádají řidiče k opatrnosti prakticky v celém kraji. Silnice Drnovice-Podomí na Vyškovsku je uzavřená pro nákladní vozidla nad 12 tun. Řidiči neprojedou ani ze Šebetova na Blanensku směrem na Pohoru. I jinde se tvoří náledí, případně na silnicích leží nový sníh.

Desítky zásahů mají už za sebou hasiči. Ledovka zatěžuje větve a stromy u silnic, které se lámou a padají na vozovku. U Hostěradic na Znojemsku do spadlého stromu vrazilo osobní auto, nikdo se nezranil. Mezi Olbramkostelem a Šumnou na Znojemsku popadaly stromy na koleje. České dráhy nasazují náhradní autobusovou dopravu.

V Brně vyjelo do ulic všech 21 posypových vozů. "Výjezd, který začínal ve 21:45, neustále průběžně pokračuje a s ohledem na nepříznivé klimatické podmínky bude pokračovat i nadále," uvedl brzy ráno provozní ředitel Brněnských komunikací Jan Klištinec. Silničáři ve městě použili 420 tun posypového materiálu a plužili 750 kilometrů vozovek.

Kvůli námraze na trolejích jezdí nepravidelně brněnské tramvaje. Největší problémy byly při ranních výjezdech tramvají z vozoven, od té doby se zpoždění postupně snižují.

Celou noc projíždělo Brnem asi 40 tramvají a trolejbusů, aby aby na trolejovém vedení neulpívala ledovka. Noční směny ve vozovnách ze stejného důvodu posouvaly vozy tam a zpět. Dopravní podnik města Brna také ošetřil trolejové vedení nemrznoucí směsí a vyhřívá výhybky. "Se zpožděním, ale jezdíme do všech částí města," informoval podnik na sociálních sítích.
Karlovarský kraj

Vrstva sněhu a pod ním místy náledí komplikujídnes dopravu na silnicích v Karlovarském kraji. Od neděle napadlo v kraji asi osm centimetrů sněhu, který zůstává při teplotách hluboko pod nulou na silnicích ležet. Silničáři varují před kluzkou vozovkou.

Hlavní tahy v kraji jsou s opatrností sjízdné, i když na nich je vrstva nového sněhu s vyjetými pruhy nebo krytá posypem. Teploty se ráno pohybovaly mezi minus sedmi až minus deseti stupni Celsia. I na ošetřených vozovkách tak může vznikat ledovka.

Během dne by měly srážky ustávat, mrznout má ale stále. Teploty se mají ve dne pohybovat mezi minus dvěma až minus pěti stupni Celsia.
Liberecký kraj

Dopravu v Libereckém kraji dnes komplikuje sněžení a silný mráz. Problémy mají hlavně kamiony ve stoupáních, vlaky a autobusy nabírají zpoždění. Uzavřena je kvůli sněhu už od nedělních 18:00 pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny silnice I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. V kraji napadlo až 20 centimetrů sněhu, při teplotách, které klesají i k minus 13 stupňům, ztrácí sůl na silnicích účinnost, řekl ČTK Eduard Bark, provozní technik společnosti Silnice LK, která má údržbu komunikací v kraji na starosti.

Osmnáctikilometrový úsek silnice z Tanvaldu na Harrachov se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování silnice stačí jediný uvízlý kamion. Na uzavření tahu do Polska přes Krkonoše upozorňuje nové proměnné dopravní značení v Příšovicích, Jablonci nad Nisou nebo Vratislavicích. "Do Polska musí řidiči kamionů po silnici I/35 přes Hrádek nad Nisou," řekl Bark. I tam ale dnes ráno zkomplikovaly provoz kamiony uvízlé na kruhovém objezdu u Bílého Kostela nad Nisou.

I na hlavních tazích je v Libereckém kraji sníh, silnice jsou sjízdné jen s velkou opatrností. Na silnicích nižších tříd je ujetá vrstva sněhu, zejména na Semilsku se vlivem větru mohou tvořit jazyky a závěje. Kvůli sněhu je stále pro kamiony nad šest tun uzavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice. Silnice se neudržuje chemicky, a pro nákladní vozy je nesjízdná. Alternativní trasa pro nákladní dopravu vede po silnici I/13 přes Frýdlant, kterou silničáři udržují chemicky.

Teploty v Libereckém kraji se dnes ráno pohybují od minus sedmi do minus 13 stupňů, stále se objevují sněhové přeháňky. Podle meteorologů bude sněžení ustávat, teploty přes den ale vystoupají maximálně k minus čtyřem stupňům, na horách bude nejvýš minus osm. Kdo nemusí, neměl by podle silničářů vyjíždět, do hor doporučují přibalit lopatu a sněhové řetězy.
Moravskoslezský kraj

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou dnes sjízdné jen s maximální opatrností. Místy nebo celé úseky jsou zledovatělé, pokryté ledovou krustou, čerstvým či rozbředlým sněhem. Policie v noci zaznamenala zvýšené množství nehod. ČTK to dnes sdělila policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Dohlednost stále zhoršuje sněžení. Podle informací Ředitelství silnic a dálnic jsou některé silnice na Bruntálsku sjízdné jen se sněhovými řetězy. Na Opavsku silný vítr vytváří od středních poloh sněhové jazyky.

Na devatenáctikilometrovém úseku silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi obcemi Ostravice a Bílá platí v obou směrech zákaz vjezdu pro nákladní vozy těžší 12 tun. Silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko.

Při nehodách podle mluvčí nebyl nikdo vážněji zraněn. Aktuálně nehody komplikují dopravu například na dálnici D1 za Klimkovickým tunelem ve směru na Polsko, na D56 u Staříče na Frýdecko-Místecku a na Novojičínsku na silnicích I/48 u Starého Jičína a I/57 v obci Vrchy.

Silnice v obci Vrchy je neprůjezdná, blokují ji stojící kamiony. Policisté tam odklánějí dopravu. Na D56 se dá se zvýšenou opatrností projet, ale mohou tam vznikat kolony vozidel, protože tam dvě stojící auta tvoří překážku.

Na D1 po 06:00 narazilo auto do svodidel. "Místo je průjezdné s maximální opatrností, může být chvílemi neprůjezdný jeden jízdní pruh," uvedla Štětínská.

U Starého Jičína kolem 05:00 bouralo nákladní auto. "Kamion zasahuje do obou jízdních pruhů ve směru na Hranice. Policisté jsou na místě, korigují provoz kyvadlově, prozatím je možné místem v tomto směru tedy projíždět, ale s maximální opatrností. Není vyloučeno, že při vyšší intenzitě provozu bude nutno provést odklon na objízdné trasy," uvedla Štětínská.

Nehody komplikují dopravu i v Ostravě. Havarované nákladní auto blokuje dopravu v ulici Československé armády ve Slezské Ostravě, osobní auto bouralo v Opavské ulici ve Svinově.
Podle předpovědi meteorologů bude dál sněžit. Během dopoledne bude od jihu postupně srážek ubývat. Teploty budou pod nulou.
Olomoucký kraj

Až deset centimetrů sněhu napadlo v noci na dnešek na Jesenicku. V ostatních místech Olomouckého kraje padal mrznoucí déšť, který se nad ránem změnil v sněžení. Ledovku avizovali správci silnic na některých místech ještě nad ránem, nyní většinou silnice pokrývá vrstva sněhu nebo rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Kvůli náledí je podle policie uzavřena silnice mezi Nivou a Protivanovem na Prostějovsku.

"Zima je v plné síle, napadlo asi deset centimetrů sněhu. Na vozovkách je po chemickém ošetření sněhová kaše a stále sněží. Vše je sjízdné, ale zimní výbava je potřebná. Problémy mohou nastat pro nákladní dopravu hlavně ve stoupání jako je oblast Rejvízu, Ostružné, Ramzové či Videlského kříže," řekl ČTK dispečer jesenické správy silnic.

Na Šumpersku, na druhé straně Červenohorského sedla, napadl pouze centimetr sněhu. Silničáře tam naopak potrápil mrznoucí déšť. "Přes noc padal mrznoucí déšť, který nad ránem vystřídal sníh. Všude leží vrstva ledu se sněhem," řekl ČTK dispečer šumperské správy silnic.

Podobná situace byla i v nižších částech kraje. Mrznoucí déšť a náledí nad ránem hlásili správci silnic například ve vyšších polohách Olomoucka na Šternbersku, ale i na Prostějovsku a Přerovsku. Mrznoucí déšť i tam ráno vystřídalo sněžení, například na Přerovsku napadlo několik centimetrů sněhu. Vrstva nového sněhu tam pokrývá téměř všechny silnice.

Policisté i správci silnic nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti a to nejen kvůli sněhu, řada silnic může být i nadále kluzká. Policisté v kraji řeší již ráno několik dopravních nehod. Auto havarovalo například u Bohuslavic na Šumpersku, další dvě auta u Zábřehu na Šumpersku. Kromě neprůjezdné silnice kvůli náledí mezi Nivou a Protivanovem byla ráno neprůjezdná silnice kvůli spadlému stromu mezi Horním Štěpánovem na Prostějovsku a Šebetovem na Blanensku.

S následky mrznoucího deště se dnes ráno potýkali na mnoha území kraje řidiči, kteří neměli svá auta v garážích, obalená totiž byla ledovou krustou. V kraji se dnes ráno pohybovala teplota od pěti do 13 stupňů pod nulou, nejchladněji bylo na Šumpersku, kde ještě ráno avizovali na Červenohorském sedle správci silnic silné sněžení.
Pardubický kraj

Na většině silnic v Pardubickém kraji leží nový sníh, na Svitavsku hrozí náledí. U Třebovic na Orlickoústecku se po nehodě tvoří ve stoupání kolona. Všechny komunikace jsou dnes ráno ale s opatrností sjízdné, uvádějí silničáři.

Na silnici I/14 z České Třebové do Třebovic havaroval nákladní vůz. Neprůjezdný je jeden jízdní pruh, tvoří se kolona, kvůli rozbředlému sněhu je obtížné vyjet stoupání.

Silničáři upozorňují, že na Svitavsku se i na státních silnících tvoří náledí. Ujetá sněhová vrstva pokrývá vozovky menších cest v okolí Chrudimi, Lanškrouna, Poličky, Pardubic, Vysokého Mýta a v Železných horách.

Dnes ráno bylo v Pardubickém kraji zataženo, v oblasti Žamberka foukal nárazový vítr. Na mnoha místech sněžilo nebo se vyskytovaly sněhové přeháňky. Teploty se pohybovaly mezi minus 12 a minus pěti stupni.
Plzeňský kraj

Vrstvy sněhu a mráz značně komplikují dopravu v Plzeňském kraji. Podle silničářů je to nejhorší situace v letošní zimě. Problémy mají hlavně kamiony, které by hlavně na silnice II. a III. třídy dnes neměly ještě pár hodin vyjíždět. Údržbové vozy budou v terénu celý den. Odpoledne už nemá sněžit, ale ještě více mrznout. ČTK to řekl dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička.

Všem řidičům doporučil maximální opatrnost. "Pokud nemají zimní gumy, tak ať to ani nezkouší," uvedl. V celém regionu jsou dnes v 06:30 teploty kolem mezi minus sedmi až osmi stupni Celsia.
"Každou chvíli to někde stojí. Kamiony se hnout nemohou. Situace se soustavně mění," uvedl. Podle Slapničky nikde nejsou hodinové kolony, ale každou chvíli ve stoupáních stojí nákladní vozy, které nemohou vyjet.

V nižších polohách napadlo v noci deset centimetrů sněhu, na Šumavě a v Českém lese 15 až 30 cm. Kamiony mají problémy i v kopcích na hlavních silnicích I. třídy, a to i v Plzni, například u obchodního centra Olympie k dálnici D5 nebo na jihu Plzeňska u Měcholup. "Pokud bych byl řidičem kamionu, tak bych chvíli počkal, hlavně na silnicích II. a III. třídy. Některé nákladní vozy jedou, některé zastaví, ale problémy tam má každý," řekl Slapnička. Posypové vozy se více soustředí na hlavní tahy, které svádí dopravu do okresních a větších měst.

Na hlavních tazích i po pluhování zbývá vrstva sněhu nebo vyjeté koleje. "Je minus sedm osm stupňů a sůl má také nějaké limity a její účinnost v takovém mrazu není taková," dodal.

Sněžení, které už je v Plzeňském kraji jen ve vyšších polohách, by mělo odpoledne ustat a k večeru se začne vyjasňovat. "Ale bude ještě více mrznout," dodal dispečer.
Středočeský kraj

Ve Středočeském kraji dnes ráno silně sněží, napadaný sníh komplikuje dopravu na silnicích i železnici. Silničářům místy znemožňují práci uvízlé kamiony, které zastavily mimo jiné dálnici D1, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a od dispečera krajských silničářů. Některé vlakové spoje byly kvůli kalamitě zrušeny, vyplývá z informací na webu Českých drah. Situace je podle silničářů zhoršená, v terénu jsou všechny dostupné sypače.

Podle informací Ředitelství silnic a dálnic silně sněží na Mělnicku, Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku, Mladoboleslavsku, v okrese Praha-východ a na dálnicích D5, D8, D11 a Pražském okruhu.

"Všechno je venku, to je asi 150 sypačů. Sjízdnost je taková, jaká je, jezdíme celou noc všichni, všude to bylo ošetřené, ale komplikuje to nově napadený sníh, takže je někde situace zhoršená. Největší problém nám dělají kamiony, ty se někde zastaví a my tam neprojedeme sypačem," řekl ČTK dispečer krajských silničářů.

Dálnice D1 nyní stojí například na 32. kilometru ve směru na Brno, kde se zastavily kamiony ve všech pruzích, podle Národní dopravní informačního centra ŘSD tak znemožnily sypačům průjezd a údržbu dálnice. U Trhového Štěpánova na Benešovsku se dnes brzy ráno například vzpříčil kamion, nyní je místo již průjezdné.

Policisté v kraji řeší podle informací na policejním webu mnoho nehod, eviduje také neprůjezdné silnice, problémy jsou třeba ve Slaném na Kladensku, kde vozidla zablokovala silnici. V Jiřicích na Nymbursku, Byšicích na Mělnicku nebo v Sázavě na Benešovsku je hlášena ledovka.

Problémy působí počasí také na železnici. Kvůli sněhové kalamitě v Kolíně byly například odřeknuty některé vlakové spoje, některé vlaky jsou vedeny odklonem přes Lysou nad Labem. Některé spoje byly odřeknuty také na trati Chlumec nad Cidlinou - Městec Králové nebo na trati Praha-Beroun, kde se vlivem sněžení a mrazu poškodily výhybky nebo nastaly technické problémy s trakčním vedením.
Ústecký kraj

Silnice v Ústeckém kraji jsou dnes většinou pokryté ujetým sněhem. Problémy jsou podle webu policie na dálnici D8 ve směru na Prahu, zejména na kilometru 51,5 až 52. Pravý jízdní pruh je uzavřen z důvodu vyprošťování vozidla. "Je mráz, takže sůl hůř zabírá, sníh se drží, ale i na sněhu se jezdit dá," řekla dnes ráno ČTK dispečerka ze Správy a údržby silnic Ústeckého kraje. Všechna silničářská vozidla, kterých je zhruba 80, jezdí celou noc.

Na silnici číslo sedm u Chomutova směrem k Hoře sv. Šebestiána se tvoří sněhové jazyky. Ve dvou pruzích stojí kamiony, na místě je sypač. Silnice je uzavřena pro těžká vozidla nad 3,5 tuny z důvodu úklidu vozovky. Rovněž ve směru na Prahu zhruba na 64. kilometru je sněhem zapadané porouchané auto. Blízko něj pak uvízly tři kamiony. Na dálnici D7 ve směru na Chomutov je na 77. kilometru neprůjezdný pravý jízdní pruh kvůli poruše kamionu. Na silnici číslo 13 u Mostu je zablokovaný výjezd z kruhového objezdu odstavenými kamiony. Komunikace je uzavřená. Kamiony blokují provoz také u obce Libočany na Lounsku ve směru na Kadaň na Chomutovsku, je tam ledovka.

Hasiči dnes v noci odstraňovali čtyři spadlé stromy. Dva na silnicích na Litoměřicku a Chomutovsku. V Chomutově spadl strom na dvě auta. U Křižanova na Teplicku spadl strom na elektrické vedení. Hasiči to dnes ráno uvedli na svém twitterovém účtu.

Dnešní teplotní maxima se budou pohybovat od minus sedmi do minus čtyř stupňů Celsia, na horách bude až minus 11 stupňů Celsia. Na většině území se očekává sněžení.
Kraj Vysočina

Na silnicích Vysočiny je po nočním sněžení ujetý nebo rozbředlý sníh, v některých kopcích mají problémy vyjet kamiony. Řidiči by měli jezdit se zvýšenou opatrností, řekl ČTK dispečer krajské správy a údržby Roman Hubený. Kvůli špatným klimatickým podmínkám stála v noci na dnešek i dálnice D1. Policie ještě budí řidiče odstavených kamionů u 104. kilometru u Větrného Jeníkova směrem na Prahu.

Kolona byla v tomto úseku D1 kolem 06:00 až na 118. kilometr. Čtyři policisté jdou pěšky po dálnici a řidiče kamionů budí, řekla ČTK mluvčí krajské policie Dana Čírtková. Dodala, že obtížně sjízdné jsou i další silnice v kraji. U Moravských Budějovic na Třebíčsku po 04:00 havaroval nákladní vůz, zranili se dva lidé.

Na silnicích Vysočiny se v noci nejdřív tvořila ledovka, pak začalo sněžit. K ránu byly teploty tři až osm stupňů pod nulou. "Vyjelo všech 114 sypačů, jezdily celou noc minimálně dvakrát nebo třikrát," uvedl dispečer. Na solených silnicích je rozbředlý sníh, jinde je vrstva ujetého sněhu.

Na Vysočině dnes bude zataženo, na severu kraje může ještě sněžit. Přes den by podle meteorologů měly být sněhové přeháňky jen ojediněle. Nejvyšší odpolední teploty budou minus pět až minus dva stupně.
Zlínský kraj

Na silnicích ve Zlínském kraji se dnes ráno tvoří náledí. Především na Vsetínsku a Kroměřížsku je také pokrývá vrstva nového sněhu, který je na hlavních tazích většinou rozbředlý, na silnicích nižších tříd místy zledovatělý. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. V některých místech uvízly kamiony, které blokují provoz, vyplývá z údajů zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR. V kraji nadále platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před tvorbou ledovky, která může být i velmi silná. Autobusy a vlaky nabírají zpoždění.

Uvízlý kamion částečně blokuje provoz na nadjezdu na silnici I/57 ve Vsetíně, obdobná situaci je i v kopci na silnici II/150 v Osíčku na Kroměřížsku. Před ledovkou varují silničáři mimo jiné ve Vsetínské ulici ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku nebo v Lípě na Zlínsku. Problémy v dopravě jsou ale i na jiných místech kraje.

Nesjízdná zůstává kvůli ledovce silnice III/4932 mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku. Téměř pětikilometrový úsek vedoucí z podstatné části kopcovitým terénem a přes les silničáři přes zimu neudržují. Se zbytky sněhu a ledu musejí řidiči počítat i na silnici z Koryčan na Kroměřížsku směrem na Vřesovice na Hodonínsku. Ani ta není přes zimu udržovaná.

Zpoždění, které je často v řádu desítek minut, nabírají dnes ráno v kraji linkové autobusy a vlaky. Vyplývá to z údajů uvedených ve webové aplikaci Integrované dopravy Zlínského kraje, která sleduje polohu jednotlivých spojů.

Ve Zlínském kraji bylo ráno většinou zataženo, na Vsetínsku se sněžením, v ostatních částech regionu s mrznoucím deštěm. Teploty se v kraji ráno pohybovaly od minus osmi do plus tří stupňů Celsia.

Denní teplotní maxima by podle předpovědi ČHMÚ měla dnes ve Zlínském kraji dosáhnout minus čtyř až minus jednoho stupně Celsia, na východě kraje kolem nuly. Bude zataženo, zpočátku se sněžením, na východě kraje ráno i s mrznoucími srážkami. Dopoledne očekávají meteorologové postupné ubývání srážek. Odpoledne podle nich bude místy až oblačno s pouze ojedinělými sněhovými přeháňkami. Večer bude místy polojasno až skoro jasno.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: ČTK
pribram.cz
autor: Jakub Pečenka








Další články

Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 38,83 Kč, naftu pak za 38,77 … I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené Lékárny opět zkoordinovaly své otevírací doby, aby alespoň jedna zůstala … Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Silný vítr zasáhla část Česka už v úterý a ve středu. Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Hokejové play-off 2.ligy pokračovalo ve středu třetími čtvrtfinálovými zápasy. Série … Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Jeho první kniha Gump – pes, který naučil lidi žít, se stala bestsellerem. Knihy o … ROZHOVOR Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Svou tíživou finanční situaci se rozhodl 23letý muž řešit opravdu nešťastným … Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou … Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Tradicí je na Zelený čtvrtek jíst především zelené pokrmy jako zelí, špenát a … Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Není vyloučeno, že o svátečním víkendu teploty vystoupají až k 25 stupňům, což by …
Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Styl, kterým příbramští volejbalisté ovládli čtvrtfinálovou sérii play-off proti Dukle … NÁZOR
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies