29. 3. svátek má Taťána
Nobelia

Sněmovna schvaluje určení cenového stropu u elektřiny a plynu

16. září 2022   (12:18)
Sněmovna schvaluje určení cenového stropu u elektřiny a plynu
foto: freepik

Ve zrychleném režimu poslanci projednají také prodloužení platnosti snížení sazby spotřební daně z nafty.


Sněmovna dnes bude schvalovat novelu, která vládě umožní stanovit cenový strop u elektřiny a u plynu pro maloodběratele kvůli jejich nynějšímu zdražování. Ve zrychleném režimu poslanci projednají také prodloužení platnosti snížení sazby spotřební daně z nafty. Na odpoledne jsou svolány z podnětu opozice dvě mimořádné schůze k sociálním dopadům hospodářské krize na obyvatele a ke trojici sociálních předloh poslanců hnutí ANO. Jde o vyplacení jednorázového příspěvku důchodcům, o zvýšení rodičovské a o růst příspěvku na mobilitu lidem se zdravotním postižením.

Vláda chce stanovit maximální ceny pro domácnosti a živnostníky u silové elektřiny na šesti korunách včetně daně z přidané hodnoty za jednu kilowatthodinu, u plynu na třech korunách za kilowatthodinu včetně DPH. Mezní cena zahrne podle novely i stálý měsíční plat, tedy paušální poplatek dodavateli. Kabinet ale bude moci určit například rozsah odběru, na něž se bude cenové nařízení vztahovat. Novela má také zvýšit ochranu spotřebitelů.
Snížená sazba spotřební daně o 1,5 koruny na 8,45 Kč z litru bude u nafty platit podle novely do konce příštího roku místo do konce letošního září. Opatření má pomoci zejména dopravcům, cílem je podle vlády srovnání konkurenčního prostředí zejména s Polskem. Benzinu se nynější novela o spotřebních daní netýká. Spotřební daň z této pohonné hmoty se vrátí z nynějších 11,34 koruny na původní částku 12,84 Kč na litr od letošního října.
Mimořádné schůze svolané na odpoledne z podnětů opozice se nemusí vůbec uskutečnit, pokud Sněmovna návrhy jejich programů koaliční většinou zamítne. Vládní tábor takovým způsobem postupoval dosud při všech opozičních pokusech o mimořádné schůze. Navzdory tomu se ale ještě před hlasováním o návrzích programů otevře prostor pro debatu. Vystoupit ale budou moci jen řečníci s přednostním právem.

Piráti navrhují kvůli inflaci snížit DPH u ovoce a zeleniny
Piráti chtějí kvůli inflaci snížit DPH u zeleniny a ovoce z 15 na deset procent. Zabránit dopadům tohoto opatření na rozpočet má současný růst sazby z 15 na 21 procent u slazených nápojů, řekl dnes ve Sněmovně novinářům předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Změnu by mohli Piráti při širší shodě koalice prosazovat jako pozměňovací návrh daňového balíčku.

Piráti úpravu navrhují kvůli trvající inflaci, kdy se zvyšující ceny energií projevují i na cenách ovoce a zeleniny. "Situace se týká každého, kdo se rád stravuje zdravě a v současné době se potýká s extrémním růstem cen potravin," uvedl Michálek. Opatření by podle něj mohlo pomoci také českým pěstitelům ovoce a zeleniny, jejichž segmentu hrozí likvidace.

Nyní má podle něj Česko nejvyšší DPH na ovoce a zeleninu v regionu, což se projevuje i tím, že Češi jezdí nakupovat za hranice. "Byli bychom neradi, aby lidé šetřili na potravinách pro zdravý život," uvedl Michálek. Přeřazení ovoce a zeleniny do nižší sazby by podle něj mělo být trvalé, ministerstvo financí by mohlo zajišťovat kontrolu, že se změna promítla do koncových cen.

Aby opatření nemělo negativní dopad na státní rozpočet, mělo by ho doprovázet přeřazení slazených nápojů z patnáctiprocentní sazby na 21 procent. Krok podle Michálka podpořili ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), hlavní hygienička Pavla Svrčinová či ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se k němu zatím staví neutrálně.
ANO navrhne určit cenový limit pro výrobce, nikoli distributory elektřiny
Opoziční hnutí ANO zřejmě podpoří na dnešní schůzi Sněmovny návrh vlády určující maximální ceny proudu a plynu pro menší spotřebitele. Podle předsedkyně sněmovní frakce ANO Aleny Schillerové přišlo rozhodnutí vlády ale pozdě, protože distributoři už nakoupili za vyšší ceny, stát tak podle nyní vyhodí 130 miliard korun z kapes daňových poplatníků. Schillerová nicméně klubu doporučí předlohu projednat ve zrychleném režimu a později ho podpořit. ANO přinese v debatě pozměňovací návrhy, chce, aby maximální ceny energií byly stanoveny pro výrobce, nikoli distributory. Před schůzí pléna Sněmovny návrh představil novinářům exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Opoziční SPD připravila k návrhu kabinetu několik balíčků změn, řekl novinářům předseda hnutí Tomio Okamura. Kabinet podle něj nastavil stropy extrémně vysoko. "Češi budou platit i poté čtyřikrát více než Slováci, je to naprosto nedostatečné řešení a výsměch občanům," uvedl. Kabinet chce, aby lidé za silovou elektřinu platili maximálně šest korun za jednu kilowatthodinu (kWh), za plyn pak tři koruny za kWh. SPD chce, aby částky byly 1,50 Kč u elektřiny a koruna u plynu. Kabinetu však nabízí i další kompromisní varianty až do pěti korun u elektřiny a poloviny této částky u plynu. Strop by se pak měl podle SPD týkat všech odběratelů.

Pro výrobce chce ANO limit 1500 korun za megawatthodinu elektřiny. V případě, že Sněmovna rozhodne o úpravě cen pro distributory, zastropování cen navrhne ANO na třech korunách za jednu kilowatthodinu (kWh) silové elektřiny včetně DPH a 1,50 koruny za kWh plynu, to je polovina ze stropů navrhovaných vládou. Díky nižším cenám se podle Havlíčka stát bude moci vyhnout dalším opatřením a cestu k dostupným energiím zjednoduší.
Sněmovní hospodářský výbor ve čtvrtek návrh vlády jednomyslně doporučil. Novelu energetického zákona bude Sněmovna schvalovat dnes ve zrychleném režimu ve stavu legislativní nouze. Podle Schillerové ANO chce, aby zazněly jeho argumenty, pokud se tak stane, schůzi tato opoziční strana nebude protahovat do pozdních hodin. Výbor ve čtvrtek nedoporučil žádný pozměňovací návrh. Ve sněmovním systému už se objevily téměř dvě desítky pozměňovacích návrhů od poslanců SPD, kteří chtějí především zavést horní cenovou hranici přímo do zákona.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) uvedl po jednání výboru, že pokud se podaří zákon schválit, bude Česko rozsahem pomoci proti vysokým cenám energie patřit k evropským zemím, které pomáhají nejvíc.

Vláda bude moci zastropovat ceny elektřiny a plynu v případě takzvané mimořádné tržní situace. V důvodové zprávě k předchozí novele energetického zákona z letošního léta, kterou se zaváděl úsporný tarif pro domácnosti, vláda uvedla, že "mimořádnou tržní situací se rozumí stav, kdy se podstatná část občanů státu dostává do vážných finančních problémů v důsledku vysoké ceny elektřiny nebo zemního plynu a tento stav není možné, dostatečné nebo vhodné řešit jiným druhem státní pomoci, jakým je například příspěvek na bydlení."

Novela umožní také snáze vypovědět smlouvu těm spotřebitelům, kteří v ní mají stanovené takzvané spotové ceny, tedy ceny odvozené od vývoje na burzách. Před takovými smlouvami varuje Energetický regulační úřad. Vláda uvádí, že toto opatření má zajistit účinnou ochranu zranitelných zákazníků před kontrakty, které mohou podléhat cenovým výkyvům z důvodu nestability trhů.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/ČTK
autor: Jakub Pečenka








Související


Další články

Noc na neděli bude o hodinu kratší, začne platit letní čas Noc na neděli bude o hodinu kratší, začne platit letní čas Standardní středoevropský čas, pro který se vžilo nepřesné označení zimní, se vrátí … Extraliga volejbalistů dnes rozehraje semifinále Extraliga volejbalistů dnes rozehraje semifinále Příbram nastoupí v sérii na tři výhry proti Lvům. Dnes je Velký pátek, křesťané si připomínají ukřižování Krista Dnes je Velký pátek, křesťané si připomínají ukřižování Krista Dnešek je pro křesťany nejtišším dnem v roce. Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 38,83 Kč, naftu pak za 38,77 … I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené Lékárny opět zkoordinovaly své otevírací doby, aby alespoň jedna zůstala … Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Silný vítr zasáhla část Česka už v úterý a ve středu. Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Hokejové play-off 2.ligy pokračovalo ve středu třetími čtvrtfinálovými zápasy. Série … Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Jeho první kniha Gump – pes, který naučil lidi žít, se stala bestsellerem. Knihy o … ROZHOVOR Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Svou tíživou finanční situaci se rozhodl 23letý muž řešit opravdu nešťastným …
Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies