19. 4. svátek má Rostislav
PB | Realitní




Slunce umí pozlobit. Úžeh a úpal, nechtěný doprovod letních dnů

17. června 2022   (09:19)
Slunce umí pozlobit. Úžeh a úpal, nechtěný doprovod letních dnů
foto: pixabay

Teplo, zvýšená vlhkost vzduchu, málo pití, a nakonec bolest hlavy, malátnost a nevolnost. Léto je jako stvořené pro úpal a úžeh. Jaký je mezi nimi rozdíl a jak si od nepříjemných příznaků pomoci?


Slunečné počasí a mnohdy až subtropická vedra, kterým jsme v letních měsících vystaveni, s sebou přináší kromě řady potěšení i některá skrytá nebezpečí. Před rakovinou kůže jsme varováni neustále. Slunce ale hrozí i jinými riziky. K problémům, které mohou znepříjemnit život a někdy i vážně ohrozit naše zdraví, patří i sluneční úžeh a úpal. Jestli právě teď přemýšlíte, který je který a jaký je mezi nimi vlastně rozdíl, pomůžeme vám najít odpověď.

Slunce žhne
Sluneční úžeh neboli insolace je zvláštní forma přehřátí organismu. Vyvolává jej působení infračervené a ultrafialové složky slunečního záření. Na jeho vzniku se významně podílí přímé účinky záření na odkrytou hlavu. Na kůži se nadměrným působením paprsků objevuje zarudnutí – solární erytém. U zvlášť citlivých jedinců se může rozvinout až popálenina II. stupně. Příčinou obtíží při slunečním úžehu je podráždění mozku a jeho obalů přímým slunečním zářením. K nejčastějším obtížím patří kruté bolesti hlavy, zvracení a někdy i křeče.
Horko pálí
Dalším strašákem horkých dnů je úpal. Tímto termínem se označují následky zvýšeného působení tepla na organismus jako celek. Výsledkem je přehřátí ze selhání vlastní termoregulace. Příčinou na rozdíl od úžehu nemusí být jen vystavení přímému slunci. Úpal vzniká působením vysoké okolní teploty (klimatické podmínky, horké provozy, masové sportovní nebo kulturní akce), zabráněním odvodu tepla z organismu (např. nevhodným oděvem), kombinací vyšší teploty s vysokou vlhkostí vzduchu a podobně. Organismus v těchto extrémních podmínkách nestíhá udržovat stálou teplotu. Porucha termoregulace způsobí celkové zvýšení teploty a nadměrné ztráty tělesné vody.
Jako vejce vejci
Poškození organismu teplem má různé projevy. Příznaky se pohybují od prostých bolestí hlavy a závratí přes nevolnost a zvracení až po zrychlené dýchání a zrychlený tep. K příznakům poruchy nervového systému následkem tepla patří i dezorientovanost, zmatenost, ospalost nebo poruchy chování. Stav nemocného se může velmi rychle zhoršovat. Následuje bezvědomí provázené křečemi. Nejtěžší případy vedou k šokovému stavu. Tělesná teplota v takových případech nebezpečně přesahuje 40 stupňů.

Příznaky úžehu i úpalu jsou si vzájemně podobné. Důležitý je údaj o tom, kdy obtíže vznikly a v jaké souvislosti. Na rozdíl od úpalu se může úžeh projevit s časovým zpožděním po expozici slunečnímu záření, např. v noci po slunění. Na kůži může být přítomen solární erytém, nebo i popáleniny. Podráždění mozkových obalů při úžehu provází v extrémních případech i ztuhnutí šíje.
Působením slunečních paprsků a horka jsou ohroženy především malé děti a kojenci. Zvýšené opatrnosti by měli ovšem dbát i staří lidé a osoby s onemocněním srdce a krevního oběhu. K rizikovým skupinám patří obézní jedinci. Jejich tuková vrstva působí při vysoké okolní teplotě jako nežádoucí izolace zabraňující ztrátám tepla z organismu.
Hlavu nebo nohy nahoru?
Základem první pomoci při příznacích úpalu a úžehu je vždy zamezení dalšímu působení tepla. Přeneste postiženého na chladné, dostatečně větrané a stinné místo. Odstraňte nadbytečný oděv. Při slunečním úžehu by měl postižený zaujmout polohu spíše vsedě a se zvednutou hlavou. Zvýšené prokrvení mozku a jeho obalů vleže by mohlo jeho obtíže ještě zhoršit. Při úpalu je příčinou obtíží přehřátí a ztráta vody z organismu. Nedostatečný krevní oběh pomůže zlepšit uložení nemocného na záda s podloženými nebo zvednutými končetinami. Nejste-li si jistí, sledujte reakce nemocného na změny polohy. Univerzální radou je uložení v leže s lehce podloženou hlavou.

K dalším úlevným opatřením patří postupné ochlazování pomocí studených obkladů. Ochlazujeme především hlavu postiženého. Na místě je současné ochlazování kůže zvlhčením vodou v kombinaci s proudícím vzduchem (např. ventilátorem). Postiženého nenutíme za každou cenu vypít velké množství vody. Náhrada tekutin by měla být spíše opatrná a pozvolná, po malém množství. K rehydrataci není vhodná čistá voda. Dle možností volte spíše iontový nápoj, minerálku nebo vodu lehce osolte a oslaďte (1 čajová lžička soli a 8 lžiček cukru na litr tekutiny). Vhodný je studený, lehce oslazený čaj s citronem. V lékárně jsou k dostání i speciální rehydratační roztoky používané například při těžkých průjmech. Zhoršující se stav nemocného nebo dokonce bezvědomí vyžadují neprodlenou lékařskou pomoc.
Křeče a mdloba
Kromě úžehu a úpalu se můžeme setkat i s dalšími následky nadměrného působení tepla na organismus. Těžkou tělesnou námahu v horku provází zvýšené pocení. Tělo tímto způsobem ztrácí tekutiny a důležité ionty. Při jejich nedostatečném hrazení dochází k poruše vnitřní rovnováhy. Mohou vzniknout křeče. Jedná se o bolestivé svalové záškuby, které se u postižených objevují často při plném vědomí. První pomoc a prevence je shodná jako v případě úpalu a úžehu. Při opatrném a dostatečném přívodu tekutin, a hlavně iontů se stav brzy sám upraví.

Mdloba (synkopa) z horka vzniká při působení zvýšené teploty většinou v kombinaci s delším stáním (např. v tramvaji). Příčinou je nedostatečné prokrvení mozku při rozšíření cév horkem a současných ztrátách tekutin pocením. K příznakům předcházejícím vlastní mdlobě patří nevolnost, malátnost a závrať. První pomocí je dostatečný příjem tekutin a poloha se zvýšenými končetinami.
Rady proti přehřátí
Pravidelně pijte. Při pobytu v teplých oblastech byste denně měli zkonzumovat alespoň 2 litry čisté vody. Pokud sportujete nebo se nadměrně potíte, je potřeba pitný režim adekvátně zvýšit. Vhodnou volbou je čistá voda nebo ovocné čaje. Naopak se vyhýbejte nadměrnému pití kávy, černého čaje a alkoholu. Tyto nápoje totiž způsobují odvodnění organismu.

Volte správné oblečení. Před působením horka alespoň částečně ochrání volné a světlé oblečení z prodyšných materiálů, například z bavlny. V prevenci úžehu je naprostou nezbytností pokrývka hlavy.

Opalujte se s rozumem. Vyhýbejte se dlouhodobému pobytu na slunci, zejména mezi polednem a 3. hodinou odpolední. Odolejte intenzivnímu opalování a pobývejte především ve stínu. Pokud se budete věnovat sportu, naplánujte si fyzickou aktivitu na ranní nebo večerní hodiny.

Nezapomínejte odpočívat. Dostatek spánku a fyzického odpočinku jsou při pobytu v teplém podnebí podmínkou. Během dne byste tak pár hodin měli relaxovat v klimatizované místnosti nebo na chladnějším stinném místě.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Související


Další články

Některé projekty ve Středočeském kraji podpořené EU zásadně zdržely komplikace Některé projekty ve Středočeském kraji podpořené EU zásadně zdržely komplikace Mezi významné projekty podpořené Evropskou unií patří například areál s barokním … Policisté budou dnes na tisícovce míst v Česku měřit rychlost Policisté budou dnes na tisícovce míst v Česku měřit rychlost Akce má zvýšit povědomí o důležitosti dodržování rychlostních limitů a přispět k větší … Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Čtenářům, kteří projeví zájem stát se členy, budou chodit zprávy na mobilní telefon. … Komerční sdělení Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Nehoda se stala ve 14:00. Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Již počtvrté se v Příbrami bude předávat Cena města Příbrami. Porota vybírala z … Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Sněžení do Česka přinese tlaková níže postupující v pátek a v sobotu přes Německo a … Obce u Prahy trápí velký počet nepřihlášených lidí, přicházejí tak o peníze Obce u Prahy trápí velký počet nepřihlášených lidí, přicházejí tak o peníze V Dobříši má trvalý pobyt 8600 obyvatel, dalších 1100 je nepřihlášených. Policie zadržela vězně, který ve Středočeském kraji kradl auta Policie zadržela vězně, který ve Středočeském kraji kradl auta K jeho dopadení přispěly informace, které policie získala od veřejnosti. Na Příbramsku havaroval autobus plný dětí Na Příbramsku havaroval autobus plný dětí V autobuse podle policie cestovaly děti ve věku od pěti do osmi let AKTUALIZOVÁNO
Počasí zůstane oblačné a chladné, přeháňky mohou být i se sněhem Počasí zůstane oblačné a chladné, přeháňky mohou být i se sněhem Dnes ještě mohou teploty stoupat k 11 stupňům Celsia a v pátek ke 12 stupňům, od …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies