Školním obědům neohroženě vládne svíčková a buchtičky s krémem
8. dubna 2023 (08:01)
Nejoblíbenějšími jídly v českých školních jídelnách jsou svíčková omáčka, filet z tresky a smažený řízek. Ze sladkých jídel si žáci a studenti nejčastěji objednávají dukátové buchtičky s vanilkovým krémem a mezi polévkami kraluje zeleninový vývar s rýží. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti Primirest, která v Česku zajišťuje stravování žáků a studentů pro téměř 240 mateřských, základních a středních škol.
Nové chutě a potraviny si hledají cestu do standardních menu českých škol a školek jen pomalu. Obědům ve školních jídelnách tak neohroženě vládne klasická kuchyně a tradiční jídla.
"Přesvědčivým vítězem pomyslné dětské hitparády hlavních pokrmů se stala nestárnoucí královna české gastronomie - svíčková na smetaně," uvádí Primirest. Druhé místo na žebříčku nejoblíbenějších jídel obsadil smažený filet z tmavé tresky a na třetím místě skončil smažený kuřecí prsní řízek. První pětku pak uzavírá dvojice jídel se sytou omáčkou, a to hamburská pečená kýta a špagety s boloňskou omáčkou.
Omáčky u žáků bodují i v kategorii bezmasých obědů. Pomyslnou zlatou medaili v průzkumu získaly špagety Napolitana s rajčatovou omáčkou, bazalkou a plátky česneku, které následuje koprová omáčka. Stálicí v žebříčku popularity je mezi strávníky i smažený květák.
Oblíbenost jídel náročnějších na přípravu si Tomáš Cikhart z Primirestu vysvětluje tím, že při domácí přípravě pokrmů dávají Češi přednost jednoduchosti a rychlosti. Klasické omáčky nebo smažená jídla si naproti tomu dopřávají spíše na návštěvách u prarodičů nebo o svátcích. "V pracovní dny si na nich proto rádi pochutnají v závodní restauraci nebo je dětem vyberou ve školní jídelně. Je to pro ně nejjednodušší cesta, jak se k těmto oblíbeným, ale pracnějším jídlům dostat," uvedl Cikhart.
Ze sladkých pokrmů jdou u školáků nejvíce na dračku dukátové buchtičky s vanilkovým krémem. S odstupem se za nimi umístily nudle s mákem a krupicová kaše s kakaem a máslem. Oblíbenost buchtiček s vanilkovým krémem se navíc neomezuje jen na nejmladší strávníky. V nedávném průzkumu se ukázalo, že je ze sladkých jídel mají nejraději i dospělí, uvádí Primirest.
Podobně jako v případě hlavních jídel jsou čeští školáci konzervativní i při výběru polévek. Nejčastěji si dávají zeleninový vývar s rýží, hrachovou polévku s krutony nebo tradiční hrstkovou polévku. U polévek se ale oblíbenost částečně mění s ohledem na kraj, kde děti žijí, a na věku strávníků. "Pokud bych měl přidat ale stálici, kterou milují děti všech věkových kategoriích, pak je to určitě rajčatová s kapáním," doplňuje statistiky pohledem z praxe Cikhart.
Ze svačinek si děti nejčastěji vybírají bílé nebo ovocné jogurtové dezerty. Velké oblibě se těší i obložené housky, celozrnné chleby a rohlíky, ale i domácí termix a sladké tvarohy.
Společnost Primirest je největším poskytovatelem stravování na školách v ČR. Jídlo zajišťuje pro 236 mateřských, základních a středních škol. Měsíčně v nich vydá téměř půl milionu porcí.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/ČTK
autor: Tomáš Pečenka
Související
•Žákům začínají velikonoční prázdniny, do škol se vrátí v úterý
•Čeká vaše dítě nástup do školky? V Příbrami je poznáte zblízka
•Cenu hejtmanky získal Jiří Holý z Příbrami
Další články
Ubytovny u Čertova pahorku se mají proměnit v bezbariérové bydlení pro seniory. Město jedná se Stavusem
Ubytovny v ulici Pod Čertovým pahorkem patří k dlouhodobě diskutovaným problémům v …
Hasiči museli z hořící dílny vynášet propanbutanové lahve
Oheň zachvátil v sobotu odpoledne dílnu v Nové Vsi pod Pleší. Na místě zasahovalo …
Věznice Příbram pomáhá dětem vyhrát včas: nový projekt varuje před nebezpečím hazardu
Věznice Příbram se zapojila do nově vznikajícího preventivního projektu Policie ČR a …
Listopad v Památníku Vojna: divadelní víkend a Den boje za svobodu a demokracii
Historie, vzpomínky a umění se v polovině listopadu propojí v Památníku Vojna …
Podbrdské muzeum oslaví 15 let od založení
Během slavnostní akce v sobotu 15. listopadu čeká návštěvníky kulturní program, …
Zvířata ven z klecí. EU plánuje změnu v pravidlech chovu
Evropská komise připravuje největší změnu v pravidlech pro chov hospodářských zvířat …
Co se starými pneumatikami?
Zima se blíží a s ní i výměna letních pneumatik za zimní. Víte ale, co se děje s těmi …
FOTO/ Proč je podzim barevný?
První letošní sníh už jsme zažili, ale příroda se ještě úplně nevzdala barev. Na …
POZNÁVÁME BRDY
Sochařská dílna v galerii: Objevte skryté tvary v kameni
Výtvarná dílna pro děti i dospělé se uskuteční 15. listopadu od 15:00 v Galerii …
Světový den obětí silničních dopravních nehod
Každý rok zemřou na silnicích po celém světě více než dva miliony lidí. Za každým …





