28. 3. svátek má Soňa
Nobelia




Situace na Příbramsku se zhoršuje. Na semaforu svítí zelená

AKTUALIZOVÁNO
28. srpna 2020   (15:38)
Situace na Příbramsku se zhoršuje. Na semaforu svítí zelená
foto: pribram.cz

Hygienici zařadili Příbramsko na první stupeň semaforu.


Hygienici zařadili Příbramsko do zeleného, tedy prvního stupně rizika nákazy koronavirem. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se ale zatím nikde nezavádějí zpřísněná bezpečnostní opatření jako omezení otevírací doby restaurací a barů. Do zeleného, prvního stupně rizika, nově patří i okresy Kolín, Žďár nad Sázavou a Brno město.

Nad Prahou od dnešního dne svítí oranžový, tedy druhý stupeň rizika nákazy koronavirem. Podle Vojtěcha se situace v Praze zhoršuje, proto hygienici přistoupili ke změně hodnocení rizika ze zeleného stupně. Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová uvedla, že se kvůli zhoršení situace začnou povinně nosit roušky v prostorách Letiště Václava Havla. Ve školách budou podle ní roušky doporučené, nikoli povinné.
Nejhorší situace za uplynulých sedm dní je v Praze, následuje Příbramsko
Denní přírůstek nakažených koronavirem v Česku ve čtvrtek potřetí v řadě přesáhl 350 případů. V tomto týdnu odhalily laboratoře téměř 1400 nakažených. Čtyři z pěti nejvyšších denních přírůstků od začátku epidemie navíc bylo v uplynulých sedmi dnech. V ČR je od března 23.300 potvrzených případů covidu-19. Vyléčilo se více než 17.000 lidí, obětí je 418. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.
U většiny nakažených má nemoc mírný průběh. S koronavirem bylo podle posledních údajů k úterku hospitalizováno 130 lidí, nejvíc od 13. května. V těžkém stavu bylo 31 pacientů, rovněž nejvyšší počet za víc než čtvrt roku. Aktuálnější údaje zatím ministerstvo nezveřejnilo.
Nejhorší situace za uplynulých sedm dní je v Praze, kde připadá na 100.000 obyvatel více než 35 nakažených. Následuje Příbramsko s téměř 30 a Plzeň se zhruba 27 nakaženými na 100.000 obyvatel. Jediným regionem Česka, kde v posledních sedmi dnech nezaznamenali žádný případ koronaviru, je Znojemsko.

AKTUALIZACE 17:00
Hygienici v pátek odpoledne zveřejnili nové statistiky nakažených covidem. Na Příbramsku je nyní 45,89 nemocných na 100.000 obyvatel.

Nejvíc nemocných covidem bylo na Příbramsku ke středečnímu odpoledni zaznamenáno v Příbrami, kde je devatenáct nakažených. V Dobříši evidují hygienici aktuálně pět případů, v Sedlčanech pak čtyři. Po dvou nemocných hlásí obce Březnice, Kamýk nad Vltavou, Kosova Hora, Nový Knín a Ohrazenice. Momentálně je nákaza dále prokázána v obcích Bohutín, Hříměždice, Chlum, Krásná Hora nad Vltavou, Nová Ves pod Pleší, Obecnice, Obořiště, Pičín, Podlesí, Stará Huť, Třebsko, Suchodol a Vysoký Chlumec, kde je po jednom nakaženém. Údaje za čtvrtek hygienici zatím nezveřejnili.
Stupně semaforu
Bílá barva znamená žádné, případně zanedbatelné riziko nákazy. Manuál ministerstva hovoří v lokalitě o nejvýše pěti odhalených případech nákazy denně, které spolu nesouvisí. Má stupeň nula.
Zelená barva, která má v rámci výstrahy bodovou škálu od jedné do tří stupňů, znamená výskyt sporadických případů, případně lokální ohniska epidemie bez komunitního přenosu. Během týdne nesmí počet nově diagnostikovaných přesáhnout hranici 25 osob na 100 000 obyvatel.
Epidemiologové doporučují dbát na zvýšenou hygienu podobně jako v případě každoročních epidemií respiračních chorob, tzn. mýt si často ruce, dodržovat odstup od cizích osob, zvážit použití roušky a v případě příznaků infekce zůstat doma a obrátit se telefonicky na lékaře.
Zelená barva funguje spíše na základě doporučení.
  • Opatření a doporučení
  • Vyhýbat se úzkému kontaktu s lidmi, kteří mají příznaky onemocnění.
  • Pravidelně si mýt ruce mýdlem a vodou nejméně po dobu 20 sekund.
  • Kašlat a kýchat do kapesníku, po použití jej znehodnotit/vyprat; kašlat a kýchat do předloktí, pokud není k dispozici kapesník.
  • Vyhýbat se dotekům očí, nosu a úst.
  • Zajistit včas všechna potřebná očkování včetně vakcinace proti sezonní chřipce.
  • V případě příznaků akutního respiračního onemocnění zůstat doma a vyhýbat se kontaktu s rodinnými příslušníky a telefonicky kontaktovat praktického lékaře.
  • Doporučení pro rizikové skupiny:
    • Dodržovat odstup od cizích osob, omezit návštěvy prostor s vyšší koncentrací osob na jednom místě.
    • Zvážit použití prostředků ochrany úst a nosu (např. rouška).
  • Dodržovat odstup od cizích osob, omezit návštěvy prostor s vyšší koncentrací osob na jednom místě.
  • Zvážit použití prostředků ochrany úst a nosu (např. rouška).
V oranžové barvě, do níž spadá interval od 4 do 7 bodů, již může docházet ke komunitnímu přenosu a k nárůstu počtu nových případů. Na 100 000 obyvatel přibylo ve žluté oblasti během týdne přes 25 případů. Lokální epidemie se začínají prolínat.
Lidé v takovém případě vedle již zmíněných opatření musí počítat s dalšími restrikcemi a doporučeními. Roušky mohou být povinné na hromadných akcích, ve veřejné dopravě, ve zdravotnických zařízeních i jinde. Hromadné akce mohou mít omezenou kapacitu, mohou být zakázány návštěvy ve zdravotnických či sociálních zařízeních. Firmám může být doporučeno zavedení home officu.
Okresy v této barvě ale nemusí mít stejný stupeň. Ten určí hygienici a opatření se podle tohoto stupně mohou lišit i v rámci jedné barvy. Je tak možné, že pokud budou dva okresy ve stejné barvě, nebudou v nich platit stejná opatření.
  • Opatření a doporučení
  • Opatření jako u stupně 0, I a navíc:
  • Zabezpečit dostupnost přípravků s virucidním účinkem na dezinfekci rukou.
  • Zabezpečit dezinfekci předmětů a povrchů přípravky s virucidním účinkem.
  • Nosit prostředky ochrany úst a nosu (rouška) v prostředcích veřejné dopravy, na hromadných akcích, u poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb a v uzavřených veřejných prostorech (např. nákupní centra).
  • Omezit počet účastníků hromadných akcí.
  • Omezit otevírací doby podniků zařízení veřejného stravování.
  • Omezit kapacity návštěvnosti a nastavení rozestupů mezi jednotlivými návštěvníky.
  • Dobrovolné stažení podpůrných mobilních aplikací k trasování.
  • Doporučení pro zaměstnavatele:
    • Zajištění virucidních dezinfekčních prostředků a pravidelné sanitace povrchů zejména společných prostor.
    • Zajištění osobních ochranných prostředků.
    • Nastavit režim shromažďování a společných aktivit zaměstnanců (porady, společné stravování), nastavit režim služebních cest a přijímání zahraničních hostů.
    • Nastavit dle možností pracovní režim (home office, jednání prostřednictvím videokonferencí).
  • Zajištění virucidních dezinfekčních prostředků a pravidelné sanitace povrchů zejména společných prostor.
  • Zajištění osobních ochranných prostředků.
  • Nastavit režim shromažďování a společných aktivit zaměstnanců (porady, společné stravování), nastavit režim služebních cest a přijímání zahraničních hostů.
  • Nastavit dle možností pracovní režim (home office, jednání prostřednictvím videokonferencí).
Červená barva charakterizuje komunitní šíření a narůstající počet případů. Na desetibodové škále představuje body 8 až 10. Lidé by vedle již uvedených opatření měli omezit cesty na nezbytné minimum, používat ochranné prostředky, minimalizovat kontakty a mít zajištěny základní potraviny, vodu, léky i další nezbytnosti na zhruba 14 dní. Lze očekávat i omezení provozu školních a předškolních zařízení i další omezení.
I tady platí, že míru opatření stanoví hygienici podle stupňů.
  • Opatření a doporučení
  • Opatření jako u stupně I, II a navíc:
  • Vyhýbat se úzkému kontaktu s ostatními lidmi.
  • Omezit cesty ven na nezbytné minimum, obzvláště pak do oblastí s aktivním přenosem nákazy.
  • Používat osobní ochranné prostředky.
  • Zajistit si dostupnost základních potravin, vody, léků, případě dalšího nezbytného vybavení potřebného na dobu cca 14 dní.
  • Omezit shromažďování většího počtu osob včetně pořádání náboženských, sportovních a dalších komunitních akcí.
  • Omezení provozu předškolních a školních zařízení a dalších aktivit.
  • Připravit se na potenciálně omezený přístup ke službám.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jakub Pečenka








Další články

Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 38,83 Kč, naftu pak za 38,77 … I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené Lékárny opět zkoordinovaly své otevírací doby, aby alespoň jedna zůstala … Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Silný vítr zasáhla část Česka už v úterý a ve středu. Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Hokejové play-off 2.ligy pokračovalo ve středu třetími čtvrtfinálovými zápasy. Série … Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Jeho první kniha Gump – pes, který naučil lidi žít, se stala bestsellerem. Knihy o … ROZHOVOR Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Svou tíživou finanční situaci se rozhodl 23letý muž řešit opravdu nešťastným … Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou … Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Tradicí je na Zelený čtvrtek jíst především zelené pokrmy jako zelí, špenát a … Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Není vyloučeno, že o svátečním víkendu teploty vystoupají až k 25 stupňům, což by …
Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Styl, kterým příbramští volejbalisté ovládli čtvrtfinálovou sérii play-off proti Dukle … NÁZOR
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies