Shazujeme vánoční kila. Čemu se na talíři vyhnout?
17. ledna 2015 (11:20)
Během vánočních svátků si zřejmě nějakou tu tradiční specialitu dopřál téměř každý z nás. Právě tyto „vydatná“ jídla často mají na svědomí to, že pohled na číslo, které ukazuje po Novém roce naše váha, není příliš lichotivé. Jak začít jsme si pověděli již v minulém díle našeho seriálu, dnes se budeme bavit o tom, co (ne)jíst.
Téměř všechna vánoční jídla jsou typická tím, že obsahují velké množství ztužených tuků a jednoduchých cukrů. A to jsou přesně ty pokrmy, které bychom měli vynechat.
Živočišné a ztužené tuky bychom měli nahradit těmi zdravými a rostlinnými. „Velmi zjednodušeně se dá říct, že ty špatné tuky jsou ztužené, naopak dobrý tuk bývá tekutý. Zdravé tuky najdeme například v rybách, nebo suchých plodech (ořechy a semena),“ radí Lenka Chlebnová z příbramského Oxygenu.
Vyhýbat bychom se měli i jednoduchým sacharidům, které jsou nejčastěji v různých sladkostech. Ale pozor, velké množství se často vyskytuje i v různých kupovaných cereáliích, které bychom na první pohled mohli považovat za zdraví prospěšné. Zde se opravdu vyplatí zkoumat složení výrobku před jeho zakoupením.
Poslední složkou potravy jsou bílkoviny. Zde bychom neměli zapomínat na jejich příjem i z rostlinné říše a to například ve formě luštěnin nebo sóji.
Společně se zdravějším jídelníčkem bychom také měli víc času věnovat pohybovým aktivitám.
Téměř všechna vánoční jídla jsou typická tím, že obsahují velké množství ztužených tuků a jednoduchých cukrů. A to jsou přesně ty pokrmy, které bychom měli vynechat.
Živočišné a ztužené tuky bychom měli nahradit těmi zdravými a rostlinnými. „Velmi zjednodušeně se dá říct, že ty špatné tuky jsou ztužené, naopak dobrý tuk bývá tekutý. Zdravé tuky najdeme například v rybách, nebo suchých plodech (ořechy a semena),“ radí Lenka Chlebnová z příbramského Oxygenu.
Vyhýbat bychom se měli i jednoduchým sacharidům, které jsou nejčastěji v různých sladkostech. Ale pozor, velké množství se často vyskytuje i v různých kupovaných cereáliích, které bychom na první pohled mohli považovat za zdraví prospěšné. Zde se opravdu vyplatí zkoumat složení výrobku před jeho zakoupením.
Poslední složkou potravy jsou bílkoviny. Zde bychom neměli zapomínat na jejich příjem i z rostlinné říše a to například ve formě luštěnin nebo sóji.
Společně se zdravějším jídelníčkem bychom také měli víc času věnovat pohybovým aktivitám.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: red
autor: red
Další články
Inverze a námraza v Brdech: zimní kouzlo, které nebere konce
Už řadu dní nebo spíše týdnů nejen v našem regionu panovalo nebo panuje inverzní …
FOTO
Aktivní záloha 13. dělostřeleckého pluku prošla nejtěžší prověrkou roku
Září bylo o odbornosti, listopad o taktice. Aktivní záloha (AZ) u 13. dělostřeleckého …
FOTOGALERIE
Vánoční besídka v azylovém domě Příbram přinesla dětem radost a naději
V úterý 16. prosince se v azylovém domě v Příbrami uskutečnila vánoční besídka plná …
Za hranice učebnic: Studenti Gymnázia Karla Čapka poznávali Turecko díky programu Erasmus+
Osm studentů a dva učitelé Gymnázia Karla Čapka v Dobříši absolvovali výměnný pobyt v …
Nemocnost v regionu stoupá, příbramská nemocnice potvrzuje zvýšený zájem o vyšetření
Jak již náš portál pribram.cz informoval v počátku týdne, nemocnost akutních …
Nový model Příbrami: budoucí Eiffelovka?
Nový výtvarný prvek v Březnické ulici vzbudil (ne)očekávanou debatu. Radnice …
Kultura
Osečanka přinese koledy i vánoční pohodu na Zahrádku Kavárny v Koleji
Zahrádka kavárny v Koleji se rozezní vánočními koledami. Zahraje a zazpívá Osečanka …
2 tuny stříbra na Březových Horách
Na Březových Horách se chystá stříbrná jízda. Druhý ročník akce 2 tuny stříbra nabídne …
Kultura
Návštěva Hornického muzea Příbram i letos překročila 100 000 lidí
Hornické muzeum Příbram dosáhlo i v tomto roce významného návštěvnického milníku. V …
Novou D4 mezi Příbramí a Pískem využilo za první rok více než pět milionů řidičů
Novou dálnici D4 mezi Příbramí a Pískem využilo za první rok provozu více než pět …





