Restauratéři: Kvůli nařízením jsme přišli o vánoční večírky
14. prosince 2020 (13:01)
foto: pribram.cz
Ve čtvrtek 3. prosince se v úsporném režimu otevřely hospody, a to na ně „dopadla“ nová restrikce. „Je to další hřebíček do rakve pro všechny,“ zní jedna z reakcí místních podniků.
Týden po znovuotevření se restaurace dočkaly dalšího omezení provozu. Otevřeno nyní smí být pouze do osmé večer, což některé majitele hospod vyburcovalo až k rozhodnutí zákaz nerespektovat. Zároveň mohou být restaurace zaplněny jen z poloviny své kapacity, u stolu je dovoleno sedět maximálně čtyřem osobám pohromadě. Zajímali jsme se, do jaké míry hosté zaplnili místní podniky a jak fatálně se brzká zavírací hodina promítne do jejich tržeb.
„První den jsme očekávali naplněnou kapacitu z padesáti procent, ale úplně celou jsme ji nakonec nevyužili,“ přibližuje situaci v dobříšské restauraci U tří statkářů Milan Veselý s tím, že jsou dny, kdy je potřeba si místa zarezervovat. V 80 % případů se U tří statkářů ale volná místa pro náhodné hosty najdou i přes omezenou kapacitu.
Přestože byli zákazníci natěšení na čepované pivo, registruje restaurace Na Vršíčku na příbramských Březových Horách mnohem nižší návštěvnost než ve stejném období minulého roku. „Rezervace jsou vzhledem k nařízení vlády dodržet poloviční obsazenost nutností. Bohužel jsme tak letos přišli o veškeré firemní večírky, třídní srazy a vánoční besídky,“ uvádí provozovatel restaurace Na Vršíčku Jakub Hušek.
Prosinec je jako měsíc vánočních posezení pro restaurace finančně významný a současná pravidla tržby výrazně krátí. „Přesně spočítané to ještě nemám, ale kvůli omezením, jako je počet lidí u stolu, polovina kapacity restaurace a zavírací doba v osm hodin, ztratíme zhruba padesát procent tržeb,“ domnívá se Jakub Hušek.
Právě novinka zavřít v osm večer přiměla některé hospodské ke vzdoru a např. jinecký pivovar Malý Janek zůstal ve středu otevřený i po 20.00. „Provozní doba do osmé hodiny večerní je další hřebíček do rakve pro všechny podniky. V tu dobu máme nejvíce večeří a stejně jako ostatní o ně přicházíme. Není až takový rozdíl mít zavřeno, nebo fungovat jen do osmi s poloviční kapacitou,“ říká Milan Veselý, podle jehož odhadů jsou letošní prosincové tržby oproti standardním pětinové.
Podobně mluví i Jakub Hušek: „Nejde jen o zkrácení doby z desáté na osmou večer, ale je to prakticky takový večerní lockdown. Většina zákazníků totiž chodí na večeře mezi sedmou a osmou. Navíc si musíme uvědomit, že pro hostinské je prosinec poslední možností, jak se finančně připravit na nejhorší měsíce v roce, tedy leden a únor.“
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Magdalena Rezková
Další články
Zamilovaný velvyslanec: víkend, který otřese ambasádou a rozesměje publikum
Když se diplomatický protokol sesype pod tíhou lásky, tajností a nečekaných návštěv, …
Advent a Vánoce na Svaté Hoře: čas světla, zpěvů a setkání
Svatá Hora vstoupila do adventu sérií rorátů, koncertů a tradičních setkání, která …
Na obnovu památek má Středočeský kraj pro rok 2026 připraveno 64 milionů korun
Krajští zastupitelé projednali a schválili Program 2026 pro poskytování dotací na …
Mikrovlnná technologie umožňuje rychlou a přesnou opravu asfaltu na D4
Opravy dálnice D4 budou rychlejší, přesnější a šetrněji díky novému postupu, který …
Oddělení jednodenní péče příbramské nemocnice zve ve středu na Den otevřených dveří
Oblastní nemocnice Příbram připomíná blížící se Den otevřených dveří na oddělení …
Je to tu! Veselý Mikuláš opět vyráží do rodin a přináší kouzelný zážitek
I letos vyrazí Veselý Mikuláš do dobříšských domácností a přinese s sebou kouzelnou …
Listopad na středočeských silnicích: čtyři oběti, mezi nimi i řidička z tragické nehody v Mokrovratech
V listopadu zemřeli na středočeských silnicích čtyři lidé, tedy o dva méně než ve …
Nový přivaděč vody má zlepšit zásobování oblastí Dobříše a Nového Knína
Na Příbramsku vznikne nový přivaděč vody, který bude zásobovat oblasti Dobříše a …
Gastro agent: Malej podnik
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale když se z jídla stane jen logistika, hledáme …
FOTO



