10. 7. svátek má Libuše




První hřiby sezony už vyrazily, rozeznáte kováře od koloděje?

FOTOGALERIE
18. června 2025   (09:17)
Dalších 5 fotografií v galeriiPrvní hřiby sezony už vyrazily, rozeznáte kováře od koloděje?
foto: Hřib kovář je krásná houba. / Karel Hutr

Nadšení houbaři už mají za sebou první úlovky. V nižších polohách v dubinách to budou nejspíše hřiby dubové, velice chutné houby, ale dost často červivé. V lesích smrkových, ale i smíšených je pak nejčasnější houbou sezony bezpochyby druh ze skupiny takzvaných modráků. Tím je hřib kovář.


Kovář náleží mezi nejkrásnější hřiby a houby vůbec. Jako všechny houby je i kovář proměnlivý ve zbarvení a tak najdeme i jedince, kteří jsou poněkud výrazněji vybarvení. Pak je tu ještě příbuzný koloděj. Jak je rozeznáme? Pojďme si je postupně představit.

Kovář je houba jak smrčin, tak i smíšených lesů a to od nižších poloh do vyšších až horských nadmořských výšek. Tvoří mykorhizu se smrky, ale i borovicemi, duby i buky. Podmínkou ale je, že roste na kyselých půdách.

Je jedlý až po dostatečné tepelné úpravě. Všeobecně se uvádí minimálně 20 minut. Po poranění dužnina tohoto hřibu modrá. Je to chutná houba, ale pro někoho poněkud tuhá. Hodí se do směsí na sušení, do omáček, polévek i jako náhražka masa do gulášů.

Někde na návsích už vyrazily pod lípami jiné hřiby. Je to nejspíš hřib koloděj. Náleží také do skupiny modráků, tedy modrajících hřibů. V lese v Brdech se s ním nepotkáte, protože se kyselým půdám vyhýbá. Preferuje zásaditou půdu a nižší polohy. Takže koloděje najdeme od nížin do pahorkatin většinou v listnatých lesích a v regionu spíše na návsích v parcích pod lipami a na březích rybníků. Mykorhizu, tedy podhoubí tvoří i s duby a s buky. Za syrova je tento hřib jedovatý a proto se musí intenzivně tepelně upravovat. Je tu ale ještě jedno varování - po jeho konzumaci je dobré se vyhnout alkoholu, protože může způsobit nevolnost a zvracení.

Jak je rozeznat?
Hřib kovář má klobouk o průměru 5 - 20 cm, tmavohnědý až černohnědý, za sucha sametový, za mokra mírně lepkavý, stářím a pomačkáním šedě černající. Někdy má výrazný okraj klobouku zbarvený do okrově žlutavého lemu. Rourky zespodu kloboku jsou žlutozelené, na řezu se rychle barví do modrozelena. Třeň, neboli noha, je zprvu vejčitý, později soudkovitý až kyjovitý a skoro celý červený, pouze v horní části žlutý, uprostřed červeně plstnatě tečkovaný, dole do olivova, s viditelnám plstnatým světle žlutým podhoubím. Otlačením třeň modrá a nemá síťku.

Dužnina je na řezu pevná, v klobouku bledožlutá, ve třeni živě žlutá a po rozkrojené okamžitě modrá, později se zbarví do šeda. Kovář je příjemné a mírné chuti.

Hřib koloděj má klobouk 5 - 15 cm široký, žlutohnědý až světle hnědý, v mládí plstnatý, později sametový, pomačkáním trochu tmavnoucí. Póry jsou oranžové až červené, pomačkáním modrají. Třeň je široký, válcovitý, na žlutém podkladě vyniká u tohoto druhu červenohnědá až žlutočervená síťka z protažených ok. Dužnina je nažloutlá, na řezu modrající, s mírnou chutí a nenápadnou vůní.

Fotogalerie

Hřib kovář. (1) Hřib kovář. (2) Hřib dubový. (3) Hřib kovář. (4) Hřib koloděj. (5)

foto: Karel Hutr

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
autor: Karel Hutr








Související


Další články

Tradiční hasičské klání osvěží soutěž MISS hasička Tradiční hasičské klání osvěží soutěž MISS hasička V sobotu 12. července se bude konat již 32. ročník soutěže v požárním útoku o Pohár … Zatímco děti užívají prázdniny, ve školách se pracuje Zatímco děti užívají prázdniny, ve školách se pracuje Školní chodby ztichly a lavice osiřely, ale ze školních budov se ozývá stavební ruch. … Přespat na Svaté Hoře? Nevšední zážitek pro tělo i duši Přespat na Svaté Hoře? Nevšední zážitek pro tělo i duši Přespávání poutníků na Svaté Hoře má hlubokou tradici. Lidé sem přicházeli zdaleka a … Oprava silnice u Sedlce-Prčice omezí dopravu Oprava silnice u Sedlce-Prčice omezí dopravu Stavbaři začali s opravou silnice II/120 od Sedlce-Prčice na hranici Středočeského a … Ceny benzinu a nafty v Příbrami stagnují už třetí týden Ceny benzinu a nafty v Příbrami stagnují už třetí týden Podle cenového srovnání tak zaplatíte nyní za paliva v Příbrami shodně jako už před … Kam vyrazit v létě? Nové Brdoviny přinášejí to nejlepší z Brd a Podbrdska Kam vyrazit v létě? Nové Brdoviny přinášejí to nejlepší z Brd a Podbrdska Hledáte inspiraci na letní výlety plné přírody, kultury a dobrodružství? Třetí vydání … Nadužívání akutní péče je problém i v příbramské nemocnici Nadužívání akutní péče je problém i v příbramské nemocnici Urgentní příjem v Oblastní nemocnici Příbram denně ošetří desítky pacientů. Významnou … Přijeďte za pohádkou autobusem zdarma Přijeďte za pohádkou autobusem zdarma Lesní divadlo Skalka v Příbrami bude i letos hostit dětská divadelní představení. Aby … Ve Voltuši u Rožmitálu havaroval osobák s nákladním vozem Ve Voltuši u Rožmitálu havaroval osobák s nákladním vozem Před druhou hodinou odpolední se ve Voltuši stala nehoda. Podle policie se tam v …
Památník Karla Čapka ve Staré Huti: letní sídlo jednoho z nejvýznamnějších českých spisovatelů Památník Karla Čapka ve Staré Huti: letní sídlo jednoho z nejvýznamnějších českých spisovatelů Ve Staré Huti u Dobříše se nachází dům, v němž prožil poslední tři roky svého života … TIP NA VÝLET
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies