3. 8. svátek má Miluše

První hřiby sezony už vyrazily, rozeznáte kováře od koloděje?

FOTOGALERIE
18. června 2025   (09:17)
Dalších 5 fotografií v galeriiPrvní hřiby sezony už vyrazily, rozeznáte kováře od koloděje?
foto: Hřib kovář je krásná houba. / Karel Hutr

Nadšení houbaři už mají za sebou první úlovky. V nižších polohách v dubinách to budou nejspíše hřiby dubové, velice chutné houby, ale dost často červivé. V lesích smrkových, ale i smíšených je pak nejčasnější houbou sezony bezpochyby druh ze skupiny takzvaných modráků. Tím je hřib kovář.


Kovář náleží mezi nejkrásnější hřiby a houby vůbec. Jako všechny houby je i kovář proměnlivý ve zbarvení a tak najdeme i jedince, kteří jsou poněkud výrazněji vybarvení. Pak je tu ještě příbuzný koloděj. Jak je rozeznáme? Pojďme si je postupně představit.

Kovář je houba jak smrčin, tak i smíšených lesů a to od nižších poloh do vyšších až horských nadmořských výšek. Tvoří mykorhizu se smrky, ale i borovicemi, duby i buky. Podmínkou ale je, že roste na kyselých půdách.

Je jedlý až po dostatečné tepelné úpravě. Všeobecně se uvádí minimálně 20 minut. Po poranění dužnina tohoto hřibu modrá. Je to chutná houba, ale pro někoho poněkud tuhá. Hodí se do směsí na sušení, do omáček, polévek i jako náhražka masa do gulášů.

Někde na návsích už vyrazily pod lípami jiné hřiby. Je to nejspíš hřib koloděj. Náleží také do skupiny modráků, tedy modrajících hřibů. V lese v Brdech se s ním nepotkáte, protože se kyselým půdám vyhýbá. Preferuje zásaditou půdu a nižší polohy. Takže koloděje najdeme od nížin do pahorkatin většinou v listnatých lesích a v regionu spíše na návsích v parcích pod lipami a na březích rybníků. Mykorhizu, tedy podhoubí tvoří i s duby a s buky. Za syrova je tento hřib jedovatý a proto se musí intenzivně tepelně upravovat. Je tu ale ještě jedno varování - po jeho konzumaci je dobré se vyhnout alkoholu, protože může způsobit nevolnost a zvracení.

Jak je rozeznat?
Hřib kovář má klobouk o průměru 5 - 20 cm, tmavohnědý až černohnědý, za sucha sametový, za mokra mírně lepkavý, stářím a pomačkáním šedě černající. Někdy má výrazný okraj klobouku zbarvený do okrově žlutavého lemu. Rourky zespodu kloboku jsou žlutozelené, na řezu se rychle barví do modrozelena. Třeň, neboli noha, je zprvu vejčitý, později soudkovitý až kyjovitý a skoro celý červený, pouze v horní části žlutý, uprostřed červeně plstnatě tečkovaný, dole do olivova, s viditelnám plstnatým světle žlutým podhoubím. Otlačením třeň modrá a nemá síťku.

Dužnina je na řezu pevná, v klobouku bledožlutá, ve třeni živě žlutá a po rozkrojené okamžitě modrá, později se zbarví do šeda. Kovář je příjemné a mírné chuti.

Hřib koloděj má klobouk 5 - 15 cm široký, žlutohnědý až světle hnědý, v mládí plstnatý, později sametový, pomačkáním trochu tmavnoucí. Póry jsou oranžové až červené, pomačkáním modrají. Třeň je široký, válcovitý, na žlutém podkladě vyniká u tohoto druhu červenohnědá až žlutočervená síťka z protažených ok. Dužnina je nažloutlá, na řezu modrající, s mírnou chutí a nenápadnou vůní.

Fotogalerie

Hřib kovář. (1) Hřib kovář. (2) Hřib dubový. (3) Hřib kovář. (4) Hřib koloděj. (5)

foto: Karel Hutr

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
autor: Karel Hutr








Související


Další články

Oblečení nevyhazuj, daruj přes aplikaci! Do projektu se přihlásila i Dobříš Oblečení nevyhazuj, daruj přes aplikaci! Do projektu se přihlásila i Dobříš Místo aby končilo v popelnici, může vaše nevyužité oblečení pomáhat. Středočeský kraj … Tománek dokončil extrémně náročného ironmana v Leedsu. Měl jsem vítr, jestli to vůbec zvládnu, přiznal Tománek dokončil extrémně náročného ironmana v Leedsu. Měl jsem vítr, jestli to vůbec zvládnu, přiznal Paratriatlonista Jan Tománek má za sebou další část přípravy na dva vrcholy letošního … Třídenní pouť v Březnici: přijďte za zábavou i tradicí Třídenní pouť v Březnici: přijďte za zábavou i tradicí Až do neděle 3. srpna můžete navštívit v Březnici pouť, která každoročně promění … Kozy Fest & Cup slaví patnáct let sportem, pivem a punkem Kozy Fest & Cup slaví patnáct let sportem, pivem a punkem Fotbalový turnaj, sud piva, uzená kýta a večer plný živé hudby to je Kozy Fest & … Traktoriáda ve Svatém Janu slaví jubilejní ročník Traktoriáda ve Svatém Janu slaví jubilejní ročník Svatý Jan přivítá v sobotu 2. srpna milovníky traktorů a domácích strojů již podesáté. … Pouť ke kapličce sv. Jáchyma a Anny opět oživí tradici Pouť ke kapličce sv. Jáchyma a Anny opět oživí tradici V sobotu 2. srpna se opět vydáme na tradiční pouť ke zrenovované kapličce sv. Jáchyma … Vrch Praha, magické místo návratů, kde se mění nejen krajina Vrch Praha, magické místo návratů, kde se mění nejen krajina Vrch Praha je místem, kam se můžete neustále vracet – a stále objevovat něco nového. … POZNÁVÁME BRDY Rocková smršť míří do Příbrami s Rock in festivalem Rocková smršť míří do Příbrami s Rock in festivalem Letní kino v Příbrami se promění v centrum rockové energie. Třetí ročník festivalu … Od začátku sezony si nejlépe vedou koupací místa na Orlíku Od začátku sezony si nejlépe vedou koupací místa na Orlíku Hygienici zaznamenali výrazné zhoršení kvality kvůli přemnožení sinic, což vedlo k …
Brdský pohár: Síla a elegance chladnokrevníků v Lázu Brdský pohár: Síla a elegance chladnokrevníků v Lázu Láz se opět stane dějištěm unikátního klání silných koní. V sobotu 2. srpna se od 10 …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies