3. 11. svátek má Hubert




První hřiby sezony už vyrazily, rozeznáte kováře od koloděje?

FOTOGALERIE
18. června 2025   (09:17)
Dalších 5 fotografií v galeriiPrvní hřiby sezony už vyrazily, rozeznáte kováře od koloděje?
foto: Hřib kovář je krásná houba. / Karel Hutr

Nadšení houbaři už mají za sebou první úlovky. V nižších polohách v dubinách to budou nejspíše hřiby dubové, velice chutné houby, ale dost často červivé. V lesích smrkových, ale i smíšených je pak nejčasnější houbou sezony bezpochyby druh ze skupiny takzvaných modráků. Tím je hřib kovář.


Kovář náleží mezi nejkrásnější hřiby a houby vůbec. Jako všechny houby je i kovář proměnlivý ve zbarvení a tak najdeme i jedince, kteří jsou poněkud výrazněji vybarvení. Pak je tu ještě příbuzný koloděj. Jak je rozeznáme? Pojďme si je postupně představit.

Kovář je houba jak smrčin, tak i smíšených lesů a to od nižších poloh do vyšších až horských nadmořských výšek. Tvoří mykorhizu se smrky, ale i borovicemi, duby i buky. Podmínkou ale je, že roste na kyselých půdách.

Je jedlý až po dostatečné tepelné úpravě. Všeobecně se uvádí minimálně 20 minut. Po poranění dužnina tohoto hřibu modrá. Je to chutná houba, ale pro někoho poněkud tuhá. Hodí se do směsí na sušení, do omáček, polévek i jako náhražka masa do gulášů.

Někde na návsích už vyrazily pod lípami jiné hřiby. Je to nejspíš hřib koloděj. Náleží také do skupiny modráků, tedy modrajících hřibů. V lese v Brdech se s ním nepotkáte, protože se kyselým půdám vyhýbá. Preferuje zásaditou půdu a nižší polohy. Takže koloděje najdeme od nížin do pahorkatin většinou v listnatých lesích a v regionu spíše na návsích v parcích pod lipami a na březích rybníků. Mykorhizu, tedy podhoubí tvoří i s duby a s buky. Za syrova je tento hřib jedovatý a proto se musí intenzivně tepelně upravovat. Je tu ale ještě jedno varování - po jeho konzumaci je dobré se vyhnout alkoholu, protože může způsobit nevolnost a zvracení.

Jak je rozeznat?
Hřib kovář má klobouk o průměru 5 - 20 cm, tmavohnědý až černohnědý, za sucha sametový, za mokra mírně lepkavý, stářím a pomačkáním šedě černající. Někdy má výrazný okraj klobouku zbarvený do okrově žlutavého lemu. Rourky zespodu kloboku jsou žlutozelené, na řezu se rychle barví do modrozelena. Třeň, neboli noha, je zprvu vejčitý, později soudkovitý až kyjovitý a skoro celý červený, pouze v horní části žlutý, uprostřed červeně plstnatě tečkovaný, dole do olivova, s viditelnám plstnatým světle žlutým podhoubím. Otlačením třeň modrá a nemá síťku.

Dužnina je na řezu pevná, v klobouku bledožlutá, ve třeni živě žlutá a po rozkrojené okamžitě modrá, později se zbarví do šeda. Kovář je příjemné a mírné chuti.

Hřib koloděj má klobouk 5 - 15 cm široký, žlutohnědý až světle hnědý, v mládí plstnatý, později sametový, pomačkáním trochu tmavnoucí. Póry jsou oranžové až červené, pomačkáním modrají. Třeň je široký, válcovitý, na žlutém podkladě vyniká u tohoto druhu červenohnědá až žlutočervená síťka z protažených ok. Dužnina je nažloutlá, na řezu modrající, s mírnou chutí a nenápadnou vůní.

Fotogalerie

Hřib kovář. (1) Hřib kovář. (2) Hřib dubový. (3) Hřib kovář. (4) Hřib koloděj. (5)

foto: Karel Hutr

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
autor: Karel Hutr








Související


Další články

Tomáš Třeský, lesník z Brd, se stal stříbrným vítězem mistrovství Evropy ve vábení jelenů Tomáš Třeský, lesník z Brd, se stal stříbrným vítězem mistrovství Evropy ve vábení jelenů Z litevského Raudoné si Tomáš Třeský, vedoucí lesní správy Mirošov, divize Hořovice … Konec monopolu? Air 001 chce nabídnout levnější lety než Smartwings Konec monopolu? Air 001 chce nabídnout levnější lety než Smartwings Český charterový trh čeká nová konkurence. Od letní sezóny 2026 by se na tuzemských … Dress code ve školách: Příbram ukazuje, že respekt se dá učit i bez zákazů Dress code ve školách: Příbram ukazuje, že respekt se dá učit i bez zákazů Otázka školního oblečení se znovu objevuje ve veřejné debatě. Zatímco některé školy … Krajský úřad: Ve skladech jsou desítky tisíc tun soli i inertního posypu. Do terénu mohou vyjet více než dvě stovky sypačů Krajský úřad: Ve skladech jsou desítky tisíc tun soli i inertního posypu. Do terénu mohou vyjet více než dvě stovky sypačů Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje (KSÚS) je připravena na … Hledá se vánoční strom pro Příbram! Hledá se vánoční strom pro Příbram! Vánoční čas se nezadržitelně blíží a s ním i okamžik, na který se těší malí i velcí a … Levitace funguje, vodotrysky částečně mlčí. Kašna na TGM čeká na jarní servis Levitace funguje, vodotrysky částečně mlčí. Kašna na TGM čeká na jarní servis Moderní kašna s levitující žulovou koulí na příbramském náměstí T. G. Masaryka byla … Legenda o svatém Martinovi ožije na Dobříši! Přijďte na pohádku a dílnu pro děti Legenda o svatém Martinovi ožije na Dobříši! Přijďte na pohádku a dílnu pro děti V neděli 2. listopadu ožije Kulturní dům Dobříš na Mírovém náměstí pohádkou, hudbou i … Den otevřených dveří na oddělení jednodenní péče: přijďte se podívat, jak funguje moderní medicína Den otevřených dveří na oddělení jednodenní péče: přijďte se podívat, jak funguje moderní medicína Oblastní nemocnice Příbram zve všechny zájemce na Den otevřených dveří oddělení … Skanzen Vysoký Chlumec připomene, jak se dříve vzpomínalo na zesnulé Skanzen Vysoký Chlumec připomene, jak se dříve vzpomínalo na zesnulé V neděli 2. listopadu ožije Skanzen Vysoký Chlumec zvláštní atmosférou svátku Památky …
Zimní pneumatiky: kdy jsou povinné a kde přezout v Příbrami Zimní pneumatiky: kdy jsou povinné a kde přezout v Příbrami S listopadem přichází každoroční otázka: kdy je nutné vyměnit letní pneumatiky za …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies