18. 12. svátek má Miloslav




První hřiby sezony už vyrazily, rozeznáte kováře od koloděje?

FOTOGALERIE
18. června 2025   (09:17)
Dalších 5 fotografií v galeriiPrvní hřiby sezony už vyrazily, rozeznáte kováře od koloděje?
foto: Hřib kovář je krásná houba. / Karel Hutr

Nadšení houbaři už mají za sebou první úlovky. V nižších polohách v dubinách to budou nejspíše hřiby dubové, velice chutné houby, ale dost často červivé. V lesích smrkových, ale i smíšených je pak nejčasnější houbou sezony bezpochyby druh ze skupiny takzvaných modráků. Tím je hřib kovář.


Kovář náleží mezi nejkrásnější hřiby a houby vůbec. Jako všechny houby je i kovář proměnlivý ve zbarvení a tak najdeme i jedince, kteří jsou poněkud výrazněji vybarvení. Pak je tu ještě příbuzný koloděj. Jak je rozeznáme? Pojďme si je postupně představit.

Kovář je houba jak smrčin, tak i smíšených lesů a to od nižších poloh do vyšších až horských nadmořských výšek. Tvoří mykorhizu se smrky, ale i borovicemi, duby i buky. Podmínkou ale je, že roste na kyselých půdách.

Je jedlý až po dostatečné tepelné úpravě. Všeobecně se uvádí minimálně 20 minut. Po poranění dužnina tohoto hřibu modrá. Je to chutná houba, ale pro někoho poněkud tuhá. Hodí se do směsí na sušení, do omáček, polévek i jako náhražka masa do gulášů.

Někde na návsích už vyrazily pod lípami jiné hřiby. Je to nejspíš hřib koloděj. Náleží také do skupiny modráků, tedy modrajících hřibů. V lese v Brdech se s ním nepotkáte, protože se kyselým půdám vyhýbá. Preferuje zásaditou půdu a nižší polohy. Takže koloděje najdeme od nížin do pahorkatin většinou v listnatých lesích a v regionu spíše na návsích v parcích pod lipami a na březích rybníků. Mykorhizu, tedy podhoubí tvoří i s duby a s buky. Za syrova je tento hřib jedovatý a proto se musí intenzivně tepelně upravovat. Je tu ale ještě jedno varování - po jeho konzumaci je dobré se vyhnout alkoholu, protože může způsobit nevolnost a zvracení.

Jak je rozeznat?
Hřib kovář má klobouk o průměru 5 - 20 cm, tmavohnědý až černohnědý, za sucha sametový, za mokra mírně lepkavý, stářím a pomačkáním šedě černající. Někdy má výrazný okraj klobouku zbarvený do okrově žlutavého lemu. Rourky zespodu kloboku jsou žlutozelené, na řezu se rychle barví do modrozelena. Třeň, neboli noha, je zprvu vejčitý, později soudkovitý až kyjovitý a skoro celý červený, pouze v horní části žlutý, uprostřed červeně plstnatě tečkovaný, dole do olivova, s viditelnám plstnatým světle žlutým podhoubím. Otlačením třeň modrá a nemá síťku.

Dužnina je na řezu pevná, v klobouku bledožlutá, ve třeni živě žlutá a po rozkrojené okamžitě modrá, později se zbarví do šeda. Kovář je příjemné a mírné chuti.

Hřib koloděj má klobouk 5 - 15 cm široký, žlutohnědý až světle hnědý, v mládí plstnatý, později sametový, pomačkáním trochu tmavnoucí. Póry jsou oranžové až červené, pomačkáním modrají. Třeň je široký, válcovitý, na žlutém podkladě vyniká u tohoto druhu červenohnědá až žlutočervená síťka z protažených ok. Dužnina je nažloutlá, na řezu modrající, s mírnou chutí a nenápadnou vůní.

Fotogalerie

Hřib kovář. (1) Hřib kovář. (2) Hřib dubový. (3) Hřib kovář. (4) Hřib koloděj. (5)

foto: Karel Hutr

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
autor: Karel Hutr








Související


Další články

Osečanka přinese koledy i vánoční pohodu na Zahrádku Kavárny v Koleji Osečanka přinese koledy i vánoční pohodu na Zahrádku Kavárny v Koleji Zahrádka kavárny v Koleji se rozezní vánočními koledami. Zahraje a zazpívá Osečanka … 2 tuny stříbra na Březových Horách 2 tuny stříbra na Březových Horách Na Březových Horách se chystá stříbrná jízda. Druhý ročník akce 2 tuny stříbra nabídne … Kultura Návštěva Hornického muzea Příbram i letos překročila 100 000 lidí Návštěva Hornického muzea Příbram i letos překročila 100 000 lidí Hornické muzeum Příbram dosáhlo i v tomto roce významného návštěvnického milníku. V … Novou D4 mezi Příbramí a Pískem využilo za první rok více než pět milionů řidičů Novou D4 mezi Příbramí a Pískem využilo za první rok více než pět milionů řidičů Novou dálnici D4 mezi Příbramí a Pískem využilo za první rok provozu více než pět … Muže přimáčkl popelářský vůz na vrata, na místo letěl vrtulník Muže přimáčkl popelářský vůz na vrata, na místo letěl vrtulník V úterý před 14. hodinou zasahovali záchranáři v obci Lhota u Příbramě. Popelářské … Středočeský kraj má letos zatím 457 případů žloutenky A, za týden přibylo šest Středočeský kraj má letos zatím 457 případů žloutenky A, za týden přibylo šest Hygienici letos zatím ve Středočeském kraji evidují 457 případů žloutenky A, za týden … Vánoce v příbramském divadle: příběh, do kterého vstoupili malí i velcí Vánoce v příbramském divadle: příběh, do kterého vstoupili malí i velcí Příbramské divadlo se několikrát do roka otevírá dětem – na Velikonoce, při akcích … FOTOGALERIE Chodci v ohrožení: Stačí chvilka nepozornosti a následky mohou být fatální Chodci v ohrožení: Stačí chvilka nepozornosti a následky mohou být fatální Policie se v těchto dnech zaměřuje na bezpečnost zranitelných účastníků silničního … Sníh do Vánoc? Meteorologové krotí očekávání Sníh do Vánoc? Meteorologové krotí očekávání Vyhlídky na Vánoce na sněhu jsou podle předpovědních modelů zatím velmi slabé, a to …
Zlaté oblouky zamířily do stříbrné Příbrami. McDonald’s doplňuje fastfoodovou mapu regionu Zlaté oblouky zamířily do stříbrné Příbrami. McDonald’s doplňuje fastfoodovou mapu regionu Příbram se dočkala otevření první restaurace McDonald’s v okrese. Nový podnik v …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies