Prodejci sledují výrazný růst zájmu o sušičky hub
Nepřehlédněte
20. září 2020 (08:47)
foto: pribram.cz
Proti předchozím suchým rokům bylo letos nadprůměrně hodně hub zejména na přelomu června a července.
Prodejci sledují výrazný růst zájmu o sušičky hub. Poptávka je ve srovnání s loňskem zhruba dvojnásobná. Lidé kupují levné základní modely, někteří ale investují i do dobře vybavených sušiček vyšší třídy. Rozšiřuje se také nabídka, vedle plastových jsou k dostání celonerezové. Vyplývá to z ankety ČTK mezi obchodníky.
Internetový obchod Mall.cz podle své mluvčí Pavly Hobíkové zaznamenal razantní nárůst poptávky na konci srpna. "Tento týden bude zatím letos rekordní. Ve srovnání s loňským rokem jsou zářijové prodeje o 30 procent větší," uvedla. Zájem je podle ní o základní i dražší a víceúčelové sušičky. Rostoucí zájem o sušičky plodin potvrdila také mluvčí elektro prodejce Datart Eva Kočicová. Poptávka je podle ní v meziročním srovnání více než dvojnásobná.
E-shop Alza.cz za poslední týden eviduje dvojnásobný růst prodejů sušiček ve srovnání se stejným obdobím loni. "Na trhu je nabídka mnoha tvarů a materiálů. Mimo plastových se objevují celonerezové. Velkým trendem jsou sušičky s nerezovými rošty. U sušiček na houby je důležitý také počet plat, jejich tvar a velikost. Zákazníci také preferují modely s možností regulovat dobu sušení," popsala mluvčí Alzy Daniela Chovancová.
Některé oblasti zasáhla v uplynulých dnech podle Jana Borovičky z České mykologické společnosti vlna růstu hřibovitých i jiných hub. V současné době se podle něj ale na mnoha místech začalo projevovat sucho. "Prognóza je vzhledem k nedostatku srážek poměrně pesimistická. Zda se letos dočkáme dalších vln růstu hub bude záležet na srážkách a teplotách v říjnu a listopadu. Je potřeba, aby začalo pršet co nejdřív," sdělil na dotaz ČTK. Momentálně podle něj rostou hřibovité houby včetně letních druhů jako smrkový a dubový hřib, satan, kovář, kříšť či křemenáče. Dále je možné najít holubinky, bedly, žampiony nebo muchomůrku růžovku, dodal.
Proti předchozím suchým rokům bylo letos nadprůměrně hodně hub zejména na přelomu června a července.
Průměrná česká domácnost, která sbírá houby, si v roce 2018 podle průzkumu agentury STEM/MARK konaném ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze, odnesla z lesa 6,62 kilogramu hub. Meziročně o třetinu méně. Za loňský rok nejsou výsledky dostupné.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
ČTK_Jakub Pečenka
ČTK_Jakub Pečenka
autor: Tomáš Pečenka
Další články
Pět pravidel, která vám mohou v mlze zachránit život
Podzim a zima přinášejí nejen chladné počasí, ale i častou mlhu, déšť a šero. Právě …
Příbram má nové parkování v ulici Jana Drdy. Radnice teď sbírá tipy na další místa
Ve vnitrobloku ulice Jana Drdy v Příbrami vzniklo nové parkoviště, které pojme zhruba …
Středočeský kraj pokračuje v podpoře nákupu AED přístrojů pro záchranu lidských životů
Rada kraje schválila pořízení 82 nových defibrilátorů pro záchranáře, policii i …
V areálu Zámečku Tři Trubky se konaly Svatohubertské slavnosti
Svatohubertské slavnosti, které se konaly v sobotu 8. listopadu v areálu Zámečku Tří …
FOTO
Sbírka, která zachraňuje paměť: Podpořte válečné veterány
Připněte si vlčí mák a podpořte hrdiny minulosti. Sbírka potrvá až do konce listopadu …
V Dublovicích se uskuteční referendum o průzkumu nerostů
V Dublovicích se 22. listopadu uskuteční referendum o průzkumu nerostných surovin na …
Co dnes láká děti? Přijďte zjistit, jaké drogy a návykové látky jsou mezi mladými hitem
Rodiče a učitelé mají často jen mlhavou představu o tom, s čím se děti dnes setkávají. …
Král Orlíku: Jakub Vágner chytil rybu snů
První letošní listopadová neděle. Orlická přehrada. Déšť, ticho a jeden rybář, který …
FOTO
Středočeský kraj navýší třiceti miliony podporu prevence a duševního zdraví
Příští rok půjde na projekty prevence kriminality, závislostí a posilování duševního …
Gastro agent: Wokno Street Food
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme …
FOTO




