6. 8. svátek má Oldřiška




Proč se slaví svátek svatého Martina, pojídá se husa a pije víno?

11. listopadu 2019   (06:00)
Proč se slaví svátek svatého Martina, pojídá se husa a pije víno?

Se svatým Martinem přichází podle tradice zima a sníh



Kam až sahá původ svátku svatého Martina? Podle legendy byl Martin Tourský, narozený 316 n.l., ve svých patnácti letech přinucen přidat se k císařskému jezdectvu. Jedné chladné noci potkal zmrzlého žebráka, se kterým se podělil o svůj plášť. Následující noci se mu zjevil Ježíš Kristus, oděný právě do oné poloviny pláště. Martin Tourský byl díky tomu vzýván na ochranu proti chudobě. Nechal se pokřtít a po propuštění z armády cestoval po Itálii. Pouť ho nakonec dovedla do Francie. Zde pobýval několik let jako poustevník a po jmenování biskupem žil na břehu řeky Loiry, pozdějšího místa opatství Marmoutier.

Svatý Martin je uctíván jako ochránce a patron všech vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů. Zpodobňován bývá jako jezdec na koni, který má na sobě půlku pláště. Protože svůj svátek slaví v den, kdy začíná padat sníh, hovoří se o tom, že svatý Martin přijíždí na bílém koni a s sebou přiváží zimu a sníh.

Jak ale se svatým Martinem souvisí oblíbená „Martinská husa“? Podle legendy, když svatý Martin kázal, rušilo ho kejhání hus natolik, že jako trest skončily na pekáči jako lahodný pokrm. Existuje také druhá legenda, podle které se svatý Martin schovával před volbou biskupem mezi husami, které ho kejháním prozradily. Později také konzumace husy označovala konec zemědělského roku a taktéž šlo o přípravu na předvánoční šestitýdenní půst, který začíná 12. listopadu.

Zvyk konzumovat husí pečeně na svatého Martina lze vysledovat u starých kalendářů, kde u 11. listopadu byla vyobrazena husa. Nejstarší zmínka o martinské huse pochází od Antona von Snakenburg (zemřel r. 480), mnicha z kláštera Corvey, který uvádí, že v roce 1171 Othelricus von Svalenberg daroval tamním mnichům stříbrnou husu. V Čechách se zachovaly martinské husy v koledách z 15. století a v řádech řeznických cechů, např. z roku 1535 cechu řeznického z Kroměříže, který upravoval prodej hus od sv. Václava až po týden po sv. Martinu, z roku 1610 ze Znojma či Napajedel.

Svatý Martin plnil ještě jednu důležitou misi. V lidových pranostikách mu připadla úloha proroka počasí. Všeobecně se věřilo, že přináší chlad a sníh. V celém Německu a na česko-moravsko-slezském území se proto tradovalo „Na svatého Martina, kouřívá se z komína.” V Porýní věřili, že pokud jsou silné mrazy před Martinem, bude zima na blátě, v Polsku obdobně jako v české pranostice „Martinův led, bude vodou hned.” Němečtí sedláci prorokovali krutou zimu v případě, že na sv. Martina neopadalo listí ze stromů a vinné révy.

Úryvek z Vídeňských novin z roku 1939
Proč bylo zavedeno posvícení martinské, o tom se vypravuje tato pověst (podle Jos. Svátka): Kdysi vyjel si český kníže Oldřich lovit do lesů křivoklátských, kde se však odloučil od své družiny a zmátl si cestu v hustém lese. Troubení jeho přivolalo uhlíře z nedaleké osady, kde právě slavili posvícení. Uhlíř vyvedl knížete, jehož neznal, z lesa, a pozval ho do své chatrče na husu. Kníže, který se vydával za knížecího komorníka Janka, přijal pozvání uhlířovo a poživ husy posvícenské a pobaviv se v chatrči jeho, pozval ho, aby ho v Praze na hradě navštívil. Uhlíř to slíbil za tou výminkou, že mu tam pan Janek dá též upéci husu. Potom vyvedl knížete z lesů. Kníže sešel se brzy se svou družinou a vesele jí vyprávěl, co se mu přihodilo. V den sv. Martina dostavil se uhlíř skutečně na hrad Pražský a poptával se po panu Jankovi. Dvořané, jsouce již na jeho příchod připraveni, uvedli ho ke knížeti, s nímž užaslý uhlíř potom stoloval a na huse si pochutnal. Na památku tohoto vysvobození svého z lesa a srdečné pohostinství českých uhlířů ustanovil kníže Oldřich, aby každého roku slavil se den sv. Martina pečenou husou a z toho ustanovení mělo počátek posvícení martinské.
 
Jak připravit Svatomartinskou husu, aby chutnala dokonale?
Ideální hmotnost zakoupené husy by měla být mezi třemi až pěti kilogramy. Pokud zakoupíte husu mraženou, doporučuje se ji dva dny před přípravou vložit do ledničky, aby se pomalu rozmrazila.

Husa by se měla péct pomalu a při nízké teplotě. Nízká teplota pečení a pomalé zvyšování vnitřní teploty je ta nejlepší taktika. Pomůže to i s vypékáním tuku z tučné kůže husy. Z břišní dutiny odstraňte přebytečný tuk.

Při přípravě by se nemělo šetřit solí. Společně s posypaným kmínem by se měla nechat minimálně 24 hodin odležet v chladničce. Nasolenou husu druhý den vyplňte jablky a podlijte. Ideální sestava na pečení je plech s vyšším okrajem a vysoký rošt na drůbež, který umožňuje volné proudění vzduchu i na spodní straně.

Ke svátku svatého Martina také neodmyslitelně patří Svatomartinské víno, které musí splňovat přísná kritéria, především musí být vyrobeno z určité odrůdy vína. Jsou to první vína nového ročníku, která zrají jen pár týdnů, ale i přesto získají svou osobitou chuť. Podle vinařů by se tato vína měla vypít nejpozději do Velikonoc, aby si udržela svou svěžest. Podle tradice se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin a vždy se nalévají z lahve, nikdy ne ze sudu. Na etiketě rovněž musí být znázorněn svatý Martin na bílém koni.
 
Vinaři začali letos prodávat Svatomartinské víno výjimečně již od pátku 8. listopadu, tedy tři dny před svátkem svatého Martina. Vinařský fond tak vyhověl přání vinařů a obchodníků s ohledem na svatomartinské hody, které budou o víkendu 9. a 10. listopadu. Odhadem se letos vyrobilo 2,1 až 2,2 milionu lahví Svatomartinského vína.

Další letošní změnou je zvýšení důrazu na kvalitu vín. Aby víno značku získalo, musí při bodování získat 80 z celkových 100 bodů. Doposud stačilo 78 bodů. Podle hlavního sommeliéra Národního vinařského centra Marka Babisze se hodnotí čistota vína, barva, vůně, chuť a celkový dojem.

Kolem 80 procent Svatomartinských vín se prodá těsně kolem samotného svátku, prakticky celý zbytek v následujícím týdnu. Podle sommeliérů tato vína přes svou mladost neztrácejí chuť ani po dvou letech od výroby, na dlouhodobé skladování však nejsou připravená.

Hrozny pro Svatomartinská vína se sklízejí už v první polovině září. Celkově hodnotí vinaři letošní sklizeň i ročník kladně. Zejména v konečné fázi zrání hroznů letos počasí vinařům přálo. „Díky střídání teplých dnů a chladných nocí lze letos očekávat vína výrazně aromatická, což je jeden z hlavních důvodů jejich obliby u spotřebitelů," doplnil Marek Babisz.

Značka Svatomartinské byla registrovaná v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond, který ochrannou známku každoročně propůjčuje vinařům. 

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.


zdroj: pribram.cz

autor: top









Další články

Poprvé v historii přivítá hvožďanský špejchar návštěvníky. Rekonstrukce stála už 10 milionů korun Poprvé v historii přivítá hvožďanský špejchar návštěvníky. Rekonstrukce stála už 10 milionů korun Obnova hlavní části hvožďanského špejcharu, který patří ke gotické tvrzi, se chýlí ke konci. V sobotu 5. září památka poprvé ve své historii přivítá veřejnost. Součástí slavnostního otevření je program pro děti i dospělé. 6. srpna 2020   (17:00) Strakonická silnice byla uzavřena. Po střetu tří aut začalo jedno hořet Strakonická silnice byla uzavřena. Po střetu tří aut začalo jedno hořet Čtvrteční odpoledne přineslo opět komplikace na silnici I/4 u odbočky na Orlickou přehradu. 6. srpna 2020   (13:48) Dohodáři dostanou kompenzační bonus za dopady šíření koronaviru Dohodáři dostanou kompenzační bonus za dopady šíření koronaviru Pracovníci na dohodu mohou žádat o 350 korun na den za období od 12. března do 8. června 6. srpna 2020   (12:16) Slepička ukončil kariéru. Chce trénovat a hrát v nižších soutěžích Slepička ukončil kariéru. Chce trénovat a hrát v nižších soutěžích Příbramský odchovanec již nebude působit jako hráč ligového mužstva. 6. srpna 2020   (11:08) Produkce ryb v Česku loni meziročně klesla o 3,5 procenta na 20.986 tun Produkce ryb v Česku loni meziročně klesla o 3,5 procenta na 20.986 tun Podle údajů Českého statistického úřadu se spotřeba ryb v Česku pohybuje v posledních letech kolem 5,5 kilogramu ryb na osobu ročně. 6. srpna 2020   (09:47) Odložte deštníky, připravte plavky. Tropy hlásí návrat Odložte deštníky, připravte plavky. Tropy hlásí návrat Jízda historickými vozy i rock'n'roll. V Rožmitále zažijete Retro den Jízda historickými vozy i rock'n'roll. V Rožmitále zažijete Retro den Místní dráha v Rožmitále pod Třemšínem a Podbrdské muzeum oslaví narozeniny spolu. V sobotu 22. srpna čeká návštěvníky celodenní program s historickými projížďkami, výstavami a hudbou. Končí se o půlnoci. 6. srpna 2020   (06:40) Další nebezpečná vlna podvodů na Facebooku. Hackeři zveřejňují statusy pod vaší identitou Další nebezpečná vlna podvodů na Facebooku. Hackeři zveřejňují statusy pod vaší identitou Příbramská nemocnice láká na výstavu Úsměv a radost Příbramská nemocnice láká na výstavu Úsměv a radost V pořadí třetí letošní výstavou pokračuje sezóna 2020 v galerii Oblastní nemocnice Příbram. 5. srpna 2020   (19:50)
Štítná žláza: Malý orgán, který dokáže napáchat velké problémy Štítná žláza: Malý orgán, který dokáže napáchat velké problémy Funkcí štítné žlázy je vytvářet hormony, které ovlivňují celé naše tělo. 5. srpna 2020   (16:08)
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Žižkova 708
261 01 Příbram II

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
2014 - 2020 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz