26. 1. svátek má Zora




Proč se slaví svátek svatého Martina, pojídá se husa a pije víno?

11. listopadu 2019   (06:00)
Proč se slaví svátek svatého Martina, pojídá se husa a pije víno?

Se svatým Martinem přichází podle tradice zima a sníh


Kam až sahá původ svátku svatého Martina? Podle legendy byl Martin Tourský, narozený 316 n.l., ve svých patnácti letech přinucen přidat se k císařskému jezdectvu. Jedné chladné noci potkal zmrzlého žebráka, se kterým se podělil o svůj plášť. Následující noci se mu zjevil Ježíš Kristus, oděný právě do oné poloviny pláště. Martin Tourský byl díky tomu vzýván na ochranu proti chudobě. Nechal se pokřtít a po propuštění z armády cestoval po Itálii. Pouť ho nakonec dovedla do Francie. Zde pobýval několik let jako poustevník a po jmenování biskupem žil na břehu řeky Loiry, pozdějšího místa opatství Marmoutier.

Svatý Martin je uctíván jako ochránce a patron všech vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů. Zpodobňován bývá jako jezdec na koni, který má na sobě půlku pláště. Protože svůj svátek slaví v den, kdy začíná padat sníh, hovoří se o tom, že svatý Martin přijíždí na bílém koni a s sebou přiváží zimu a sníh.

Jak ale se svatým Martinem souvisí oblíbená „Martinská husa“? Podle legendy, když svatý Martin kázal, rušilo ho kejhání hus natolik, že jako trest skončily na pekáči jako lahodný pokrm. Existuje také druhá legenda, podle které se svatý Martin schovával před volbou biskupem mezi husami, které ho kejháním prozradily. Později také konzumace husy označovala konec zemědělského roku a taktéž šlo o přípravu na předvánoční šestitýdenní půst, který začíná 12. listopadu.

Zvyk konzumovat husí pečeně na svatého Martina lze vysledovat u starých kalendářů, kde u 11. listopadu byla vyobrazena husa. Nejstarší zmínka o martinské huse pochází od Antona von Snakenburg (zemřel r. 480), mnicha z kláštera Corvey, který uvádí, že v roce 1171 Othelricus von Svalenberg daroval tamním mnichům stříbrnou husu. V Čechách se zachovaly martinské husy v koledách z 15. století a v řádech řeznických cechů, např. z roku 1535 cechu řeznického z Kroměříže, který upravoval prodej hus od sv. Václava až po týden po sv. Martinu, z roku 1610 ze Znojma či Napajedel.

Svatý Martin plnil ještě jednu důležitou misi. V lidových pranostikách mu připadla úloha proroka počasí. Všeobecně se věřilo, že přináší chlad a sníh. V celém Německu a na česko-moravsko-slezském území se proto tradovalo „Na svatého Martina, kouřívá se z komína.” V Porýní věřili, že pokud jsou silné mrazy před Martinem, bude zima na blátě, v Polsku obdobně jako v české pranostice „Martinův led, bude vodou hned.” Němečtí sedláci prorokovali krutou zimu v případě, že na sv. Martina neopadalo listí ze stromů a vinné révy.

Úryvek z Vídeňských novin z roku 1939
Proč bylo zavedeno posvícení martinské, o tom se vypravuje tato pověst (podle Jos. Svátka): Kdysi vyjel si český kníže Oldřich lovit do lesů křivoklátských, kde se však odloučil od své družiny a zmátl si cestu v hustém lese. Troubení jeho přivolalo uhlíře z nedaleké osady, kde právě slavili posvícení. Uhlíř vyvedl knížete, jehož neznal, z lesa, a pozval ho do své chatrče na husu. Kníže, který se vydával za knížecího komorníka Janka, přijal pozvání uhlířovo a poživ husy posvícenské a pobaviv se v chatrči jeho, pozval ho, aby ho v Praze na hradě navštívil. Uhlíř to slíbil za tou výminkou, že mu tam pan Janek dá též upéci husu. Potom vyvedl knížete z lesů. Kníže sešel se brzy se svou družinou a vesele jí vyprávěl, co se mu přihodilo. V den sv. Martina dostavil se uhlíř skutečně na hrad Pražský a poptával se po panu Jankovi. Dvořané, jsouce již na jeho příchod připraveni, uvedli ho ke knížeti, s nímž užaslý uhlíř potom stoloval a na huse si pochutnal. Na památku tohoto vysvobození svého z lesa a srdečné pohostinství českých uhlířů ustanovil kníže Oldřich, aby každého roku slavil se den sv. Martina pečenou husou a z toho ustanovení mělo počátek posvícení martinské.
 
Jak připravit Svatomartinskou husu, aby chutnala dokonale?
Ideální hmotnost zakoupené husy by měla být mezi třemi až pěti kilogramy. Pokud zakoupíte husu mraženou, doporučuje se ji dva dny před přípravou vložit do ledničky, aby se pomalu rozmrazila.

Husa by se měla péct pomalu a při nízké teplotě. Nízká teplota pečení a pomalé zvyšování vnitřní teploty je ta nejlepší taktika. Pomůže to i s vypékáním tuku z tučné kůže husy. Z břišní dutiny odstraňte přebytečný tuk.

Při přípravě by se nemělo šetřit solí. Společně s posypaným kmínem by se měla nechat minimálně 24 hodin odležet v chladničce. Nasolenou husu druhý den vyplňte jablky a podlijte. Ideální sestava na pečení je plech s vyšším okrajem a vysoký rošt na drůbež, který umožňuje volné proudění vzduchu i na spodní straně.

Ke svátku svatého Martina také neodmyslitelně patří Svatomartinské víno, které musí splňovat přísná kritéria, především musí být vyrobeno z určité odrůdy vína. Jsou to první vína nového ročníku, která zrají jen pár týdnů, ale i přesto získají svou osobitou chuť. Podle vinařů by se tato vína měla vypít nejpozději do Velikonoc, aby si udržela svou svěžest. Podle tradice se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin a vždy se nalévají z lahve, nikdy ne ze sudu. Na etiketě rovněž musí být znázorněn svatý Martin na bílém koni.
 
Vinaři začali letos prodávat Svatomartinské víno výjimečně již od pátku 8. listopadu, tedy tři dny před svátkem svatého Martina. Vinařský fond tak vyhověl přání vinařů a obchodníků s ohledem na svatomartinské hody, které budou o víkendu 9. a 10. listopadu. Odhadem se letos vyrobilo 2,1 až 2,2 milionu lahví Svatomartinského vína.

Další letošní změnou je zvýšení důrazu na kvalitu vín. Aby víno značku získalo, musí při bodování získat 80 z celkových 100 bodů. Doposud stačilo 78 bodů. Podle hlavního sommeliéra Národního vinařského centra Marka Babisze se hodnotí čistota vína, barva, vůně, chuť a celkový dojem.

Kolem 80 procent Svatomartinských vín se prodá těsně kolem samotného svátku, prakticky celý zbytek v následujícím týdnu. Podle sommeliérů tato vína přes svou mladost neztrácejí chuť ani po dvou letech od výroby, na dlouhodobé skladování však nejsou připravená.

Hrozny pro Svatomartinská vína se sklízejí už v první polovině září. Celkově hodnotí vinaři letošní sklizeň i ročník kladně. Zejména v konečné fázi zrání hroznů letos počasí vinařům přálo. „Díky střídání teplých dnů a chladných nocí lze letos očekávat vína výrazně aromatická, což je jeden z hlavních důvodů jejich obliby u spotřebitelů," doplnil Marek Babisz.

Značka Svatomartinské byla registrovaná v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond, který ochrannou známku každoročně propůjčuje vinařům. 

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.


zdroj: pribram.cz

autor: top







Další články

Kolemjdoucí vyděsil nález mrtvého muže, policie vyšetřuje příčinu jeho úmrtí Kolemjdoucí vyděsil nález mrtvého muže, policie vyšetřuje příčinu jeho úmrtí Kriminalisté zjišťují okolnosti smrti, místo nálezu je neprodyšně uzavřeno 25. ledna 2020   (17:58) Žáci a studenti z okolí Brd mají poslední možnost  přihlásit se do mezinárodní soutěže o přírodě Žáci a studenti z okolí Brd mají poslední možnost přihlásit se do mezinárodní soutěže o přírodě Děti a studenti z okolí Brd budou mít i letos možnost zapojit se do celoevropské znalostní soutěže o přírodě YPEF 2020 (Young People in European Forests – Mladí lidé v evropských lesích). Místní kolo této soutěže, v níž o úspěchu rozhodují znalosti o lesích, lesnictví a přírodě, pro ně v úterý 18. února 2020 v Obecnici zorganizují lesní pedagogové Vojenských lesů a statků ČR (VLS) 25. ledna 2020   (15:02) Příbramskému divadlu i kinu loni přibylo návštěvníků Příbramskému divadlu i kinu loni přibylo návštěvníků Divadlu Antonína Dvořáka v Příbrami loni přibylo návštěvníků. Jeho představení zhlédlo téměř 66.000 diváků, meziročně asi o 8000 více. Velký nárůst návštěvnosti byl také v kině. 25. ledna 2020   (12:05) Chcete rušit noční klid venkovní zábavou nebo koncertem? Nastal čas podat žádost Chcete rušit noční klid venkovní zábavou nebo koncertem? Nastal čas podat žádost Zastupitelstvo města Příbrami každý rok přijímá Obecně závaznou vyhlášku o nočním klidu. Nyní nastala doba, kdy je možné podávat náměty na udělení výjimky z této vyhlášky. 25. ledna 2020   (09:27) Na Nováku se pracuje i v zimě, buduje se zde litorální pásmo Na Nováku se pracuje i v zimě, buduje se zde litorální pásmo Město již delší dobu hledá způsob, jak zlepšit kvalitu vody v Novém rybníku. 25. ledna 2020   (07:01) Orlík prokoukne. Na únor jsou v plánu dvě velké úklidové akce Orlík prokoukne. Na únor jsou v plánu dvě velké úklidové akce „V plánu jsou dvě úklidové akce, a to ve středu 5. února a v sobotu 15. února," uvedl Hugo Roldán, tiskový mluvčí Povodí Vltavy 24. ledna 2020   (18:35) Chřipka útočí, Příbram je na prahu vyhlášení epidemie Chřipka útočí, Příbram je na prahu vyhlášení epidemie V rámci Středočeského kraje je nejvyšší nemocnost na Příbramsku 24. ledna 2020   (15:31) Recidivisté v loňském roce spáchali polovinu trestných činů Recidivisté v loňském roce spáchali polovinu trestných činů Policisté zveřejnili podrobnou statistiku trestných činů spáchaných na Příbramsku. 24. ledna 2020   (13:53) Plánujete svatbu? V únoru jsou dva magické dny Plánujete svatbu? V únoru jsou dva magické dny Termíny, kdy se v datu objevují stejná čísla, stále lákají snoubence. Letos tomu nebude jinak. 24. ledna 2020   (11:25) Sedlčany dokončují park vedle modlitebny Sedlčany dokončují park vedle modlitebny Park se rozkládá na necelém hektaru plochy a tvoří ho čtyři desítky nově vysazených stromů, trávníky, trvalkové záhony, zpevněné mlatové cesty a dětské hřiště. 24. ledna 2020   (08:51)



Kodex redakce Reklama Kontakty Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Žižkova 708
261 01 Příbram II

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
2014 - 2020 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz