23. 4. svátek má Vojtěch
PB | Realitní




Primář Petr Chudáček: Nízký počet císařských řezů v naší porodnici není o riziku, ale o trpělivosti

Nepřehlédněte
2. května 2023   (06:34)
Primář Petr Chudáček: Nízký počet císařských řezů v naší porodnici není o riziku, ale o trpělivosti
foto: ONP, Martin Janota - se svolením

Příbramská porodnice má nejmenší poměr císařských řezů v celém Středočeském kraji.


Porodnice v příbramské nemocnici se může pyšnit mimo jiné jedním velmi dobrým výsledkem: Podíl císařských řezů se dlouhodobě drží pod dvaceti procenty porodů i přesto, že celorepublikový průměr je zhruba o pět procent vyšší. V rámci Středočeského kraje je Příbram v tomto parametru s náskokem první a ani ve zbytku republiky se nenajde mnoho porodnic s lepším poměrem přirozených porodů a císařských řezů. O tom, co stojí za těmito výsledky, ale i o porodnictví jako takovém, jsme si povídali s primářem Gynekologicko-porodnického oddělení příbramské nemocnice MUDr. Petrem Chudáčkem.

Příbramská porodnice se již několik let drží na první příčce v rámci Středočeského kraje v otázce nejnižšího počtu císařských řezů. Čím to podle Vás je?
Už řadu let se věnujeme problematice porodu po císařském řezu. Jeho hlavní indikací je právě stav po císařském řezu. A to je trochu začarovaný kruh. Pro nás je i o něco náročnější, že k nám chodí pacientky, které rodily císařským řezem jinde a my se jim snažíme umožnit spontánní porod. Hodně nám ale zlepšilo statistiku používání balonkového katetru, protože se často stává, že rodičky po císařském řezu se nerozrodí spontánně a je třeba porod vyvolávat. Jeho použití velmi zlepšilo úspěšnost vyvolání porodu, protože po císařském řezu není možné používat farmakologické prostředky. Pak je to samozřejmě přístup celého pracoviště, porodních asistentek a lékařů při vedení porodu. Je to hodně o trpělivosti obou stran. To, co nejvíce ovlivňuje úspěšnost vaginálního porodu po císařském řezu je motivace pacientky. Dále snižuje procento císařských řezů i provádění obratu u plodu z polohy konce pánevního na hlavičku a v nemalé míře i kvalitní prenatální péče.
Nemůže být snaha o přirozený porod někdy naopak kontraproduktivní?
To si nemyslím. Snažíme se vyhovět přáním, ale nejdeme nikdy za hranici bezpečnosti péče. Bezpečnost novorozence a matky je naší prioritou a vždy to tak bude. Když pominu ekonomiku, kdy samozřejmě je císařský řez hrazený lépe než spontánní porod, tak si myslím, že nemá cenu se snažit rodit spontánně třeba u pacientek, které mají nějaký vážný psychický blok z vaginálního porodu. Tam určitě stojí za to s ní promluvit, ale ne ji přemlouvat.
Můžete nějak stručně shrnout hlavní benefity přirozeného porodu oproti císařskému řezu?
Každý typ porodu má svá rizika a přínosy. Císařský řez je velkou operací s velkým zásahem do těla a s jizvou, která přetrvává i do dalších těhotenství. Dále může být velká krevní ztráta nebo poruchy hojení. Mobilita pacientky a bolesti jsou po spontánním porodu otázkou pár hodin, pokud nebyly komplikace. Po císařském řezu to maminku minimálně tři dny hodně bolí. Někdy se může dostavit i psychický problém a pocit osobního selhání, a proto často ženy v dalším těhotenství chtějí zkusit porodit spontánně a vyhledají nás. Někdy dokonce i po dvou císařských řezech. Situaci probíráme individuálně s každou z nich, ale nikdy nejdeme do extrému nebo nadbytečných rizik.

Myslíte, že právě tento přístup a snaha o přirozené porody i po sekcích je důvodem, proč příbramskou porodnici vyhledávají maminky i z jiných regionů?
Myslím, že ano. Neházíme pacientky do jednoho pytle. Nezjednodušujeme si situaci tím, že když někdo rodil jednou císařským řezem, tak musí i podruhé. Věnujeme čas konzultacím před porodem, a i samotnému porodu, kde se snažíme o empatický a trpělivý přístup.
Ještě několik let zpátky byly velikým tématem porodní plány. Setkáváte se stále s něčím, co Vás překvapí, nebo se ty nejčastější žádosti staly již standardem?
Myslím, že nabízíme většinu těch klasických porodních přání již při standardní péči. Je to samozřejmě i o diskuzích, jak bude probíhat péče o novorozence, bonding, dotepání pupečníku, předání miminka hned na břicho matky a podobně. To umožňujeme i u císařského řezu. To, co nás ještě občas překvapí, je, že těhotná na nás znenadání vytáhne něco, čemu se říká „dříve vyslovená přání". Je to dokument, většinou velmi obsáhlý a často úředně ověřený. Používá se například u případů, kdy se někomu stane něco vážného a má přání, co se s ním má a nemá dít, když není možné komunikovat. To se určitě netýká porodu, kdy s rodičkou stále komunikujeme. Navíc se kdykoliv z fyziologie může stát patologie, tam je třeba s pacientkou pořád mluvit, navrhovat a řešit možnosti. Dříve vyslovená přání jsou takové pomyslné bojové vlajky, s kterými tyto matky symbolicky mávají, když vstupují do porodnice. Předem nás poučují, co musíme a nesmíme a co děláme špatně. Po těch letech, kdy se stále snažíme komunikovat s rodičkami na úrovni regulérních partnerů, nás to mrzí a některé formulace i uráží. Někdy odmítají vaginální vyšetření a natáčení kardiotokografu, bez kterého nedokážeme zaručit bezpečnost novorozenci. Většinou si to nechají vysvětlit, ale je to náročné a nepříjemné. Nejvíc mě mrzí, že to bývají stažené fráze z internetu, kterým někdy ani jejich tvůrci pořádně nerozumí a spíše než o vzdělání a vědomostech je to o prezentaci militantního přístupu. Žádné paragrafy přece nezaručí úspěšný porod s hezkým zážitkem. Bez oboustranné důvěry to prostě nejde.
Je možné v příbramské nemocnici podstoupit ambulantní porod?
Ambulantní porod je možný. Doporučené je 72 hodin sledovat novorozence. Pokud mají rodiče domluveného pediatra, který novorozence zkontroluje a vše je zajištěno a potvrzeno, tak ano. Přijde mi rozumné, když pacientky vydrží alespoň 12 hodin, protože si myslím, že je to výrazně bezpečnější i pro novorozence než odejít po dvou hodinách domů.
Během doby, co jste primářem, se Vaše oddělení výrazně posunulo. Jaké máte další plány a vize?
Myslím, že se nám povedlo poporodní oddělení i s aktuálním stravováním formou rautu. Matky i členové rodiny se zde mohou občerstvit a být spolu 24 hodin denně, pokud mají nadstandardní pokoj. Do budoucna? V našem oboru mě mrzí, že se oddělili nemocniční lékaři od těch ambulantních. Péče přitom musí být provázána. Byl bych rád, kdyby se to více propojilo a kdyby lékaři například působili alespoň 3 dny v nemocnici a 2 dny v privátní praxi. Tak se stále může zvyšovat erudice, lékaři mohou operovat a účastnit se na službách. Naopak registrované pacientky mohou profitovat z přítomnosti své lékařky nebo lékaře v nemocnici. Myslím, že to je cesta, která by vyřešila i personální problémy a zaručila velmi dobrou péči ve všech segmentech.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jakub Pečenka








Související


Další články

Předsednictví středočeské TOP 09 obhájil Václav Švenda Předsednictví středočeské TOP 09 obhájil Václav Švenda Václav Švenda nyní zahajuje druhé období v čele krajské organizace. Před dvěma lety v … VIDEO: Složky IZS cvičily záchranu zavalených osob v opuštěné budově v Rožmitále pod Třemšínem VIDEO: Složky IZS cvičily záchranu zavalených osob v opuštěné budově v Rožmitále pod Třemšínem Námětem cvičení byl výbuch nahromaděného plynu z tlakové lahve v opuštěném objektu, … Příbram hostí o víkendu Mistrovství ČR v šipkách 2024 Příbram hostí o víkendu Mistrovství ČR v šipkách 2024 Již tuto sobotu a neděli přivítá Estrádní sál Divadla Antonína Dvořáka v Příbrami … Příbram Bobcats přivezli zlatou medaili z mezinárodního turnaje v Chorvatsku Příbram Bobcats přivezli zlatou medaili z mezinárodního turnaje v Chorvatsku 55 týmů z celé Evropy se zúčastnilo třetího ročníku mezinárodního flag fotbalového … V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách Památník vznikl v lokalitě, kde se nacházel od 70. let minulého století vepřín. AKTUALIZOVÁNO Ve Středočeském kraji přibylo minulý týden 183 případů černého kašle Ve Středočeském kraji přibylo minulý týden 183 případů černého kašle Nemoc se v úvodu projevuje jako jiné respirační infekce. Typickým příznakem je dávivý … Magdaléna vyjede na letní festivaly. Seznámí s riziky užívání drog a umožní testování na alkohol Magdaléna vyjede na letní festivaly. Seznámí s riziky užívání drog a umožní testování na alkohol Program v rámci služeb na snižování rizikového chování počítá také s podporou … Skupina GZ Media loni zvýšila výrobu desek na 84 milionů a utržila 8,3 mld. Kč Skupina GZ Media loni zvýšila výrobu desek na 84 milionů a utržila 8,3 mld. Kč Společnost, která je světovou jedničkou ve výrobě vinylů, má hlavní výrobní závod v … Jaké počasí bude do konce dubna a v první polovině května? Meteorologové zveřejnili dlouhodobou předpověď Jaké počasí bude do konce dubna a v první polovině května? Meteorologové zveřejnili dlouhodobou předpověď I přes nynější chladné počasí bude nakonec období ode dneška do 19. května teplotně …
ON-LINE: Zasedání zastupitelstva v Příbrami ON-LINE: Zasedání zastupitelstva v Příbrami Na programu mají zastupitelé 17 bodů.
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies