29. 3. svátek má Taťána
Nobelia

Příbramsko v počtu nakažených na 100.000 obyvatel dohání v posledních dnech nejpostiženější Prahu

AKTUALIZOVÁNO
29. srpna 2020   (08:07)
Příbramsko v počtu nakažených na 100.000 obyvatel dohání v posledních dnech nejpostiženější Prahu
foto: pribram.cz, ČTK

Nejhorší situace za uplynulých sedm dní je v Praze, následuje Příbramsko.


V pátek byl zaznamenán druhý nejvyšší denní nárůst potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku od začátku epidemie. Přibylo 486 nově nakažených. Od 1. března, kdy se v republice objevily první případy nákazy koronavirem, bylo zaznamenáno už celkem 23.777 případů covidu-19. Vyplývá to z dnešních údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Nejvyšší denní nárůst nakažených byl zaznamenán minulý pátek 21. srpna, kdy testy potvrdily 503 případů covidu-19. Čtyři z pěti nejvýraznějších denních přírůstků případů nemoci připadají právě na období posledních několika dní od 21. srpna. Jen od počátku tohoto týdne už přibylo v Česku přes 1800 nově nakažených.
Asi tři čtvrtiny lidí nakažených od března koronavirem se již z nemoci vyléčily a 419 lidí zemřelo. Počet úmrtí se ve čtvrtek ani v pátek nezvýšil. Nemocných s covidem-19 je aktuálně 5861, což je nejvíce od začátku epidemie. Množství aktuálně nemocných, tedy počet potvrzených případů nákazy po odečtení vyléčených a zemřelých, přibližně od poloviny července vytrvale roste.
I počet lidí, kteří musí být kvůli covidu-19 léčeni v nemocnici, se v současnosti postupně zvyšuje. Jen od minulého pátku se podle nejnovějších údajů ke čtvrtku 27. srpna počet hospitalizovaných zvýšil téměř o pětinu na 139 a počet nemocných ve vážném stavu o dvě pětiny na 32.

V předchozích dnech rostl také podíl nově potvrzených případů nákazy na počtu provedených testů. V pondělí činil zhruba 3,5 procenta, v úterý 4,2 procenta a ve středu 4,5 procenta. Ve čtvrtek ale podíl pozitivních testů klesl na čtyři procenta. Údaje o testech za pátek zveřejní ministerstvo až dnes večer.
Nejvýrazněji nyní přibývá nakažených v Praze. Za uplynulých sedm dní bylo ve městě zaznamenáno asi 39 nových případů covidu-19 v přepočtu na každých 100.000 obyvatel. Následují okres Příbram s více než 38 případy na 100.000 obyvatel za uplynulý týden a okres Hodonín s 34 případy.
Na Příbramsku byl v uplynulých dnech zaznamenán zvýšený výskyt nemoci v příbramském masokombinátu. Nemoc se začala šířit i mezi sportovci. HC Příbram měl v polovině týdne devět nakažených, celková čísla však zveřejní až po ukončení karantény. Během včerejšího odpoledne zveřejnili volejbalisté, že dvě třetiny A mužstva se potýkají s covidem, naštěstí s lehkým průběhem.
Na Příbramsku byl v uplynulých dnech …
foto: pribram.cz, ČTK
Hygienici v pátek zařadili hlavní město do oranžového, tedy druhého stupně rizika nákazy koronavirem. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) ale zatím nebudou zaváděna zpřísněná bezpečnostní opatření, jako třeba omezení otevírací doby restaurací a barů.

Nad Příbramskem zatím svítí zelená. Pokud se však nárůst onemocnění v regionu rapidně nezastaví, lze předpokládat, že při dalším vyhodnocení zařadí hygienici Příbramsko na druhý stupeň rizika.
Podle Vojtěcha počty případů covidu na podzim dál porostou
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) očekává, že počty nakažených novým typem koronaviru na podzim zákonitě dál porostou. Důležité podle něj bude to, aby nepřibývalo vážných případů. Za "světlo na konci tunelu" považuje vakcínu na covid-19.

Dostupná by měla být v první polovině příštího roku pro asi 3,5 milionu Čechů, řekl v rozhovoru s ČTK. Od doby, kdy se v Česku objevily první případy nemoci covid-19, uplyne 1. září půl roku. Za tu dobu se nakazilo přes 23.000 lidí a více než 400 zemřelo.


Žádnou druhou vlnu nemoci ministr na podzim nečeká. Podle něj neskončila ani ta první. "Původně jsme si mysleli, dnes už mohu říct - naivně, že přes léto virus poleví, že se nebude tak šířit, možná se změnou počasí. Ale vidíme reálně na datech, že žádná pauza nebyla. Jen pokles daný protiepidemickými opatřeními, byť poměrně krátký," uvedl.

Počty nových případů jsou stejně vysoké a v některých dnech i vyšší než v březnu či dubnu. Podle ministra je ale situace přesto jiná. "Zdá se, že virus není tak nebezpečný a nezpůsobuje vážné stavy," dodal. V nemocnicích je nyní zhruba 2,5 procenta lidí, kteří si vyslechli diagnózu covidu-19. Na jaře jich bylo i více než deset procent. U většiny nakažených má nemoc mírný průběh, někteří jsou zcela bez příznaků.

Na podzim bude podle Vojtěcha nových případů dál přibývat. Virus je zřejmě více infekční, proto se více lidí nakazí. "Nechceme už život v Česku nějak omezovat, zavírat restaurace nebo něco podobného. Chceme, aby fungoval plus mínus normálně. Je tak jasné, že bude docházet k mnohem větší interakci mezi lidmi," sdělil ministr. Od září se vrátí do škol asi dva miliony dětí a studentů, budou se více přepravovat hromadnou dopravou.

"Nikdo nedokáže říci, jestli se virus bude nějakým způsobem měnit, jestli bude nebezpečnější, jestli bude více zasahovat rizikové skupiny a povede k tomu, že lidé budou muset být hospitalizováni. Toho se jako ministerstvo obáváme nejvíce," řekl Vojtěch.

V případě zhoršení epidemické situace se bude primárně podle něj využívat takzvaný semafor, tedy mapa podle okresů. "Tam jsou ta opatření u zelené, oranžové a červené poměrně jasně vyjmenována. Pouze pokud by skutečně došlo k nějakému masivnímu komunitnímu šíření a počty hospitalizací by se zvyšovaly, pak by docházelo k opatřením, ale na lokální úrovni," uvedl.

Podzimní a zimní souběh covidu-19 s nemocemi dýchacích cest se stejnými příznaky, jako jsou kašel, dušnost a horečka, bude podle ministra znamenat vyšší potřebu testování. Pokud by byly kapacity naplněné, přednostně se budou testovat rizikové skupiny. "Už dnes neplatí, že každý nad 65 let je rizikový. Primárně jsou to lidé, kteří mají oslabenou imunitu, chronické dekompenzované onemocnění, například cukrovku, kardiovaskulární, plicní chorobu, lidé po onkologické léčbě," řekl Vojtěch.

Tito vážně nemocní, pro něž může mít covid-19 závažnější následky, budou také mít možnost nechat se mezi prvními očkovat vakcínou proti novému koronaviru. "V první fázi by měli být očkováni také pracovníci ve zdravotnictví, v sociálních službách, hasiči a policisté tak, abychom zajistili fungování základních institucí státu," řekl. Očkování by mohlo být podle ministra dostupné v prvním pololetí příštího roku.

Letošní rok, kdy se ministerstvo zdravotnictví podle Vojtěchových slov stalo "ministerstvem covidu", ministr považuje za obrovskou zkušenost, kterou by ale nechtěl opakovat. "Udělaly se věci dobré a udělaly se věci špatné. Chtěl bych říci, že si myslím, že opatření, která se udělala na jaře, vedla k tomu, že jsme neskončili jako jiné země, které měly přeplněné nemocnice a jednotky intenzivní péče. To jsme tady nezažili. To je přes všechny možné problémy to nejdůležitější," řekl.

Hodně věcí se podle ministra dělalo "na zelené louce", protože žádné zkušenosti s podobnou pandemií nebyly. "Určitě kdybych věděl, jaký bude dopad nemoci a jak se rozšíří, tak bychom řešili dříve třeba ochranné prostředky a podobně. V lednu se situace zdála jiná, než se pak ukázalo na konci února nebo v březnu," uvedl Vojtěch.

Ministr připustil komunikační přešlapy. "Je třeba si uvědomit, že do dneška řešíme covid od rána do večera. Je jasné, že nikdo není úplně dokonalý, a v tomto tlaku se zkrátka chyby stávají. To je něco, co mohu brát jako určité ponaučení," doplnil.

Ministerstvo se podle jeho původních plánů mělo letos zabývat novou legislativou. Vládě byla nedávno předložena velká novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, chystá se změna zákona o zdravotních službách nebo zákon o elektronizaci zdravotnictví. "Jsou to velmi klíčové věci, pro které jsem já přišel na tento resort s nějakou vizí. Bohužel covid do toho, jak se říká, 'hodil vidle'. Vše se kvůli tomu posunulo a já doufám, že i přesto se podaří ty zákony protlačit," dodal Vojtěch.
Stupně semaforu
Bílá barva znamená žádné, případně zanedbatelné riziko nákazy. Manuál ministerstva hovoří v lokalitě o nejvýše pěti odhalených případech nákazy denně, které spolu nesouvisí. Má stupeň nula.
Zelená barva, která má v rámci výstrahy bodovou škálu od jedné do tří stupňů, znamená výskyt sporadických případů, případně lokální ohniska epidemie bez komunitního přenosu. Během týdne nesmí počet nově diagnostikovaných přesáhnout hranici 25 osob na 100 000 obyvatel.
Epidemiologové doporučují dbát na zvýšenou hygienu podobně jako v případě každoročních epidemií respiračních chorob, tzn. mýt si často ruce, dodržovat odstup od cizích osob, zvážit použití roušky a v případě příznaků infekce zůstat doma a obrátit se telefonicky na lékaře.
Zelená barva funguje spíše na základě doporučení.
  • Opatření a doporučení
  • Vyhýbat se úzkému kontaktu s lidmi, kteří mají příznaky onemocnění.
  • Pravidelně si mýt ruce mýdlem a vodou nejméně po dobu 20 sekund.
  • Kašlat a kýchat do kapesníku, po použití jej znehodnotit/vyprat; kašlat a kýchat do předloktí, pokud není k dispozici kapesník.
  • Vyhýbat se dotekům očí, nosu a úst.
  • Zajistit včas všechna potřebná očkování včetně vakcinace proti sezonní chřipce.
  • V případě příznaků akutního respiračního onemocnění zůstat doma a vyhýbat se kontaktu s rodinnými příslušníky a telefonicky kontaktovat praktického lékaře.
  • Doporučení pro rizikové skupiny:
    • Dodržovat odstup od cizích osob, omezit návštěvy prostor s vyšší koncentrací osob na jednom místě.
    • Zvážit použití prostředků ochrany úst a nosu (např. rouška).
  • Dodržovat odstup od cizích osob, omezit návštěvy prostor s vyšší koncentrací osob na jednom místě.
  • Zvážit použití prostředků ochrany úst a nosu (např. rouška).
V oranžové barvě, do níž spadá interval od 4 do 7 bodů, již může docházet ke komunitnímu přenosu a k nárůstu počtu nových případů. Na 100 000 obyvatel přibylo ve žluté oblasti během týdne přes 25 případů. Lokální epidemie se začínají prolínat.
Lidé v takovém případě vedle již zmíněných opatření musí počítat s dalšími restrikcemi a doporučeními. Roušky mohou být povinné na hromadných akcích, ve veřejné dopravě, ve zdravotnických zařízeních i jinde. Hromadné akce mohou mít omezenou kapacitu, mohou být zakázány návštěvy ve zdravotnických či sociálních zařízeních. Firmám může být doporučeno zavedení home officu.
Okresy v této barvě ale nemusí mít stejný stupeň. Ten určí hygienici a opatření se podle tohoto stupně mohou lišit i v rámci jedné barvy. Je tak možné, že pokud budou dva okresy ve stejné barvě, nebudou v nich platit stejná opatření.
  • Opatření a doporučení
  • Opatření jako u stupně 0, I a navíc:
  • Zabezpečit dostupnost přípravků s virucidním účinkem na dezinfekci rukou.
  • Zabezpečit dezinfekci předmětů a povrchů přípravky s virucidním účinkem.
  • Nosit prostředky ochrany úst a nosu (rouška) v prostředcích veřejné dopravy, na hromadných akcích, u poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb a v uzavřených veřejných prostorech (např. nákupní centra).
  • Omezit počet účastníků hromadných akcí.
  • Omezit otevírací doby podniků zařízení veřejného stravování.
  • Omezit kapacity návštěvnosti a nastavení rozestupů mezi jednotlivými návštěvníky.
  • Dobrovolné stažení podpůrných mobilních aplikací k trasování.
  • Doporučení pro zaměstnavatele:
    • Zajištění virucidních dezinfekčních prostředků a pravidelné sanitace povrchů zejména společných prostor.
    • Zajištění osobních ochranných prostředků.
    • Nastavit režim shromažďování a společných aktivit zaměstnanců (porady, společné stravování), nastavit režim služebních cest a přijímání zahraničních hostů.
    • Nastavit dle možností pracovní režim (home office, jednání prostřednictvím videokonferencí).
  • Zajištění virucidních dezinfekčních prostředků a pravidelné sanitace povrchů zejména společných prostor.
  • Zajištění osobních ochranných prostředků.
  • Nastavit režim shromažďování a společných aktivit zaměstnanců (porady, společné stravování), nastavit režim služebních cest a přijímání zahraničních hostů.
  • Nastavit dle možností pracovní režim (home office, jednání prostřednictvím videokonferencí).
Červená barva charakterizuje komunitní šíření a narůstající počet případů. Na desetibodové škále představuje body 8 až 10. Lidé by vedle již uvedených opatření měli omezit cesty na nezbytné minimum, používat ochranné prostředky, minimalizovat kontakty a mít zajištěny základní potraviny, vodu, léky i další nezbytnosti na zhruba 14 dní. Lze očekávat i omezení provozu školních a předškolních zařízení i další omezení.
I tady platí, že míru opatření stanoví hygienici podle stupňů.
  • Opatření a doporučení
  • Opatření jako u stupně I, II a navíc:
  • Vyhýbat se úzkému kontaktu s ostatními lidmi.
  • Omezit cesty ven na nezbytné minimum, obzvláště pak do oblastí s aktivním přenosem nákazy.
  • Používat osobní ochranné prostředky.
  • Zajistit si dostupnost základních potravin, vody, léků, případě dalšího nezbytného vybavení potřebného na dobu cca 14 dní.
  • Omezit shromažďování většího počtu osob včetně pořádání náboženských, sportovních a dalších komunitních akcí.
  • Omezení provozu předškolních a školních zařízení a dalších aktivit.
  • Připravit se na potenciálně omezený přístup ke službám.
Co vás čeká, jste-li pozitivní na covid-19

Pozitivní výsledek se můžete dozvědět jednak od svého ošetřujícího lékaře, pokud vás indikoval k odběru (výsledek mu oznámí laboratoř), nebo od zaměstnanců hygienické stanice místně příslušné podle vašeho bydliště, kteří výsledek z laboratoře zjistí v informačním systému infekčních nemocí. Výsledek je vám sdělen telefonicky nebo pomocí textové zprávy, pokud se vám nelze dovolat.

Při oznámení pozitivního výsledku je vám sděleno, že vy osobně od data zjištění pozitivity musíte setrvat v izolaci, tj. omezit styk s dalšími lidmi, setrvávat doma, praktický lékař vám vystaví 14denní izolaci, tj. e-neschopenku. Neschopenka je vydána ode dne zjištění pozitivního testu. V případě, že po 14denní izolaci jste min. 4 dny bez jakýchkoli příznaků onemocnění, jste považováni za zdravé a není třeba absolvovat již žádný test. Váš praktický lékař vás poté uschopní. Pokud příznaky nadále trvají, kontaktujte svého praktického lékaře.

Dále budete při prvním hovoru se zaměstnanci hygienické stanice v rámci epidemiologického šetření vyzváni k přípravě seznamu osob, s nimiž jste byli v posledních dnech v rizikovém kontaktu. Jako rizikový kontakt je označován takový kontakt s jinou osobou, kdy setrváte v blízké vzájemné vzdálenosti (do 2 m) po dobu minimálně 15 minut. Mezi takové kontakty zpravidla patří rodinní příslušníci, s nimiž sdílíte domácnost, příbuzní, kteří vás navštívili doma či jste s nimi sdíleli čas po delší dobu (oslavy), spolupracovníci, účastníci sportovních soustředění, táborů…

Seznam by měl obsahovat jméno, příjmení a telefonní číslo dotyčné osoby.

Vaši rodinní příslušníci a všechny další osoby v rizikovém kontaktu s vámi budou dle připraveného seznamu kontaktováni zaměstnanci KHS a další postup bude dle bodu 2.

Co vás čeká, pokud jste byli v rizikovém kontaktu s osobou pozitivní na Covid-19

Na základě informace získané od osoby pozitivní na covid-19 budete osloveni ze strany místně (dle bydliště) příslušné KHS, jejíž zaměstnanci vám zavolají v rámci epidemiologického šetření. Může se stát, že nebudete osloveni hned ve stejný den, kdy byla zjištěna pozitivita toho pozitivního, s nímž jste se setkali, protože nějakou dobu trvá, než je na KHS předán seznam kontaktů ze strany pozitivní osoby (zpravidla do druhého dne). Může jich také být větší množství a rizikovost kontaktů je třeba vyhodnotit, což nemusí být možné z kapacitních důvodů vše zvládnout v průběhu jednoho dne. Pokud jste si ale vědomi kontaktu s pozitivní osobou, měli byste se podle toho zachovat a nevyhledávat kontakty s dalšími lidmi.

Zaměstnanci KHS vás informují o vašem kontaktu s pozitivní osobou, a dále o tom, že do 5 dnů od rizikového kontaktu s touto osobou musíte absolvovat test (RT-PCR), tj. dostavit se na odběrové místo. Za tímto účelem vám bude jimi vystavena elektronická žádanka na vaše jméno. K tomu zaměstnanci KHS potřebují od vás získat další údaje (bydliště, rodné číslo).

Dále budete informováni, že budete v karanténě, jejíž délka se počítá 14 dnů od rizikového kontaktu s pozitivní osobou. Karanténu vám vystaví Váš praktický lékař (dále jen „PL“) na základě Vaší telefonické komunikace s ním.

Rodinní příslušníci a osoby sdílející s vámi společnou domácnost nemají uloženo žádné omezení.

Pokud první test RT-PCR bude negativní, pokračujete v nastavené karanténě. Na konci karantény vám PL vystaví elektronickou žádanku na další test RT-PCR. Pokud bude i nadále negativní, karanténa bude ze strany PL ukončena.

Pokud by první nebo druhý test RT-PCR byl pozitivní, byla by vám nařízena ze strany praktického lékaře 14denní izolace od data zjištění pozitivity a postup by byl dle 1. bodu.

Co vás čeká, pokud jste rodiči dítěte, které bylo pozitivně testováno na covid-19

Pozitivní výsledek se můžete jakožto zákonný zástupce dítěte dozvědět jednak od ošetřujícího praktického lékaře, pokud vaše dítě indikoval k odběru (výsledek mu oznámí laboratoř), nebo od zaměstnanců hygienické stanice místně příslušné podle vašeho bydliště, kteří výsledek z laboratoře zjistí v informačním systému infekčních nemocí. Výsledek je vám sdělen telefonicky nebo pomocí textové zprávy, pokud se vám nelze dovolat.

Při oznámení pozitivního výsledku je vám sděleno, že dítě od data zjištění pozitivity musí setrvat v izolaci, tj. omezit styk s dalšími lidmi a setrvávat doma po dobu 14 dní od data zjištění pozitivity. Ostatní členové společné domácnosti budou v karanténě dle bodu 2. Dále budete vyzváni k vytvoření seznamu osob, které s vaším dítětem byly v posledních dnech v rizikovém kontaktu, zaměstnancům KHS, kteří s těmito osobami provedou epidemiologické šetření dle bodu 2.

V případě, že po 14denní izolaci bude vaše dítě min. 4 dny bez jakýchkoli příznaků onemocnění, je považováno za zdravé a není již třeba, aby absolvovalo test. Pokud příznaky přetrvávají, můžete kontaktovat svého praktického lékaře pro děti a dorost, nebo dítě doma doléčit, dokud příznaky nepominou.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
ČTK
autor: Jakub Pečenka








Další články

Noc na neděli bude o hodinu kratší, začne platit letní čas Noc na neděli bude o hodinu kratší, začne platit letní čas Standardní středoevropský čas, pro který se vžilo nepřesné označení zimní, se vrátí … Extraliga volejbalistů dnes rozehraje semifinále Extraliga volejbalistů dnes rozehraje semifinále Příbram nastoupí v sérii na tři výhry proti Lvům. Dnes je Velký pátek, křesťané si připomínají ukřižování Krista Dnes je Velký pátek, křesťané si připomínají ukřižování Krista Dnešek je pro křesťany nejtišším dnem v roce. Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 38,83 Kč, naftu pak za 38,77 … I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené Lékárny opět zkoordinovaly své otevírací doby, aby alespoň jedna zůstala … Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Silný vítr zasáhla část Česka už v úterý a ve středu. Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Hokejové play-off 2.ligy pokračovalo ve středu třetími čtvrtfinálovými zápasy. Série … Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Jeho první kniha Gump – pes, který naučil lidi žít, se stala bestsellerem. Knihy o … ROZHOVOR Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Svou tíživou finanční situaci se rozhodl 23letý muž řešit opravdu nešťastným …
Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies