28. 3. svátek má Soňa
Nobelia




Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je

Nejčtenější
13. března 2023   (06:14)
Dalších 30 fotografií v galeriiPříbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je
foto: pribram.cz/Jakub Pečenka

Budova plaveckého bazénu, technické vybavení, elektrorozvody, technologie úpravy vody, rekuperace tepla, střecha a střešní konstrukce, zateplení budovy, zasklení a dokonce i těleso hlavního plaveckého bazénu, jsou za hranicí své životnosti.


Aquapark Příbram byl postaven v roce 1977 jako součást sportovního komplexu s názvem Tělovýchovná a rekreační zařízení okresu Příbram, tzv. TĚREZA. První návštěvník byl pan Karel Hrbek, který si přišel na vlastní kůži vyzkoušet 25 metrů dlouhý bazén v 6:00 hodin ráno dne 2. 1. 1978, kdy byl oficiálně otevřen. Ve své době byl plavecký bazén v Příbrami unikátní stavbou a jedním z nejlepších veřejných bazénů v ČR.
Aquapark Příbram byl postaven v roce 1977 jako …
foto: MěÚ Příbram

Vznik Sportovního zařízení města Příbram
Poté, co pod svým názvem zařízení Těreza Příbram přestalo fungovat, pronajímalo město subjekt soukromníkům. To se ale neosvědčilo a zařízení přešlo pod správu technických služeb. V tomto stavu zařízení setrvalo až do roku 2004, kdy k 1. 7. vznikla nová příspěvková organizace Sportovní zařízení města Příbram.
Vznik Sportovního zařízení města …
foto: MěÚ Příbram
Nové atrakce a zázemí
Během let probíhaly dílčí rekonstrukce, opravy a rozšiřování portfolia služeb. Přibyly tobogany, vířivé vany, odstraněna byla prosklená zeď oddělující malý bazén od velkého. Další úpravy se dotkly modernizace sociálního zařízení u dětského bazénu, nových toalet k šatnám pro školky, rozsáhlé rekonstrukce kotelny a strojovny, vybavení sušáren profesionálními vysoušeči vlasů v hodnotě přes 200 tisíc korun. Dále došlo k zakoupení profesionálního čistícího stroje pro zkvalitnění úklidu. Následně byl v plánu projekt na zateplení obvodových konstrukcí. Ten byl ale zastaven z důvodu potřeby řešit rekonstrukci komplexně.
V roce 2015 byla roční návštěvnost aquaparku 174 tisíc osob. Podle slov tehdejšího místostarosty Václava Švendy (TOP 09) byl areál jak technicky, tak morálně na hranici životnosti. Nenabízel již takové služby, které hledá moderní zákazník u podobných zařízení. Proto se město v čele se starostou Jindřichem Vařekou (ANO) a místostarostkou Alenou Ženíškovou (za ANO) rozhodlo začít připravovat jeho rekonstrukci. Prvním krokem byl průzkum mezi občany, ze kterého vyplynuly hlavní zdroje nespokojenosti – neatraktivnost, čistota, špatná teplota vody a další drobnosti.

Poté následovalo vypracování čtyř variant studií, jak by mohl aquapark vypadat. Z těchto možností vyšla jako vítězná ta, která kombinovala výhody ostatních tří. Tehdejší architekt města Příbrami Jaroslav Malý představil možnou variantu. „Klady u této varianty převážily nad zápory. Přístavby by byly dvě, jednopatrové. V ostatních variantách byly přístavby navrhnuty jako dvoupatrové. Do prostoru náměstí by byl hlavní vstup a Relaxační svět. Naopak do prostoru mezi zimní stadion a stávající bazén a halu měla být přístavba saunového světa. Tím, že jsou to stavby přízemní, jednopodlažní, tak odpadají vertikální komunikace. To znamená, že nemusíme řešit výtahy a schodiště jako prostorovou bariéru a zároveň je to i velká výhoda v tom, že saunový svět má přímou vazbu na saunovou zahradu,“ uvedl tehdy na besedě s občany.
Poté následovalo vypracování čtyř variant …
foto: MěÚ Příbram
Dále se měla navíc rozšířit parkovací plocha v ulici Legionářů a třídě Osvobození. Navíc zde měl přibýt kruhový objezd, místo stávající křižovatky. Vstupní hala s recepcí, občerstvením, WC, odpočívárnou a kancelářemi měla být vybavena průhledem do relaxační bazénové části s občerstvením a dětským brouzdalištěm. Nově bylo v plánu vybudovat saunový svět s vlastní recepcí a rekonstrukcí měla projít také tribuna. Ve druhém patře mělo vzniknout fitcentrum se samostatnými šatnami a s aerobní a posilovací zónou. Ve třetím patře, kde je nyní sauna, bylo v plánu zázemí pro personál. Co se týče toboganů, byly navrženy dva – jeden pro čluny a druhý jako klasický tobogan.
Beseda nad projektem vyvolala mnoho otázek. Například zvětšení plochy parkovišť a přitáhnutí více turistů do města by mohlo znamenat, že se Příbram stane pastí plnou aut. Denní kapacita areálu by podle předpokladů měla narůst na 400–430 návštěvníků a uvažovalo se nad návštěvností 240 tisíc osob za rok, což je o dost více než nyní. S odstávkou venkovního bazénu se zatím nepočítalo. „Bude zde staveniště a hluk, je otázka, jestli by sem lidi chtěli vůbec chodit. Je to jedna z variant, kterou se snažíme řešit,“ řekl tehdy Švenda. Opozice začala rekonstrukci kritizovat.
„Nejhorší je varianta nicnedělání. Za posledních patnáct let nás toto stálo 150 milionů korun. Nicnedělání nám jde velmi dobře. Všechno je polorozpadlé. To, co vydáme v budoucnu na udržování stavu, je podle mě varianta úplně nejhorší. Potom je varianta o něco lepší. Říct ´Vážení občané, Příbram je malé město a aquapark nepotřebujeme. ´ To je také řešení. Potom je poslední varianta, že zainvestujeme 300 milionů,“ uvedl Vařeka s tím, že řeči o tom, že město se z takové „rány" nikdy nevzpamatuje, jsou spíše strašením dětí před spaním nežli ekonomickou realitou.
Příbramští zastupitelé na konci roku 2016 nakonec dali zelenou nákladné rekonstrukci. Z předložených variant obnovy vnitřních prostor vybrali tu nejrozsáhlejší, která počítala s přístavbou relaxačního a saunového světa o rozloze 1000 metrů čtverečních a zvětšením bazénové haly o dvě plavecké dráhy.
Na začátku roku 2018 místostarosta Švenda na zastupitelstvu uvedl: „Příbram je v ideální finanční kondici, bez dluhů a je na splácení takového investičního úvěru připravena. S rostoucí životní úrovní rostou i nároky našich občanů a nevidím důvod, proč jim nevyhovět. Příbram si zaslouží důstojný moderní aquapark, který bude odpovídat nejvyšším standardům i v oblasti bezpečnosti,” řekl tehdy Švenda, podle kterého byl provoz dlouhodobě ztrátový. „Nejde jen o těch šest milionů, které město do současného aquaparku každoročně dosypává ze svého rozpočtu, ale i o každoroční opravy, kterými lepíme špatný technický stav. Ze zkušenosti z podobných projektů očekáváme zájem od 240 tisíc návštěvníků ročně. Tím bychom už první rok měli k dispozici v porovnání se současným stavem v ekonomice aquaparku o 11 milionů Kč více. Ty můžeme následně opětovně využít na splácení případného úvěru,” uvedl Švenda
Příbramští zastupitelé 10. září 2020 schválili kritéria pro výběr stavební firmy, která by měla aquapark opravovat. Podle návrhu předloženého městskou radou měla z 90 procent rozhodovat cena a z deseti procent zkušenost firmy. Stále ale nebylo jisté, že se radnice do náročné rekonstrukce pustí. Stěžejní hlasování čekalo zastupitele až v roce 2021. Rozpočet jen na stavební část se tehdy odhadoval na 378 milionů korun, město si chtělo vzít na akci úvěr.
Covid-19
Na základě rozhodnutí vlády došlo od pátku 18. 12. 2020 k uzavření všech bazénů, fitness a wellness. Vládní opatření se dotkla také příbramského aquaparku, který byl třetinu roku 2021 pro veřejnost nepřístupný. Doba covidová přinesla pro SZM velkou ekonomickou ztrátu. Celkové výdaje, které muselo zařízení v roce 2021 na provoz aquaparku vynaložit, se vyšplhaly na 21 milionů korun.
Covid-19
Na základě rozhodnutí vlády došlo od …
foto: Sportovní zařízení města Příbrami
Příbram stopla megalomanskou přestavbu aquaparku
Příbramští zastupitelé následně odstoupili od nejrozsáhlejší varianty, která zahrnovala například vodní svět s atrakcemi, saunový svět, saunovou zahradu, nové plavecké dráhy. Tato varianta původně počítala s investicí do 300 milionů korun. Jenomže náklady postupně narůstaly a už se pohybovaly kolem půlmiliardy korun. „Chceme nižší cenu a zejména nižší provozní náklady. Bazén by měl být maximálně pasivní, aby se využívaly solární a alternativní zdroje energie,“ uvedl starosta Jan Konvalinka, podle kterého technologie a náklady na provoz, například na ohřev vody, považovalo město za nejbolestivější část stavby, na kterou se chtělo soustředit. „Město musí postupovat rychle, aby se stav technologií dál nezhoršoval a bazén se udržel provozuschopný hlavně kvůli školám, které mají výuku plavání povinnou,“ dodal.
Aquapark se měl začít stavět ve třetím kvartálu roku 2022
„V tuto chvíli je projekt před vyhlášením veřejné zakázky. Bohužel se v rámci povolovacího řízení stále objevují lidé, kteří se snaží rekonstrukci zabránit nebo ji alespoň zdržet,“ řekl na podzim roku 2021 Konvalinka. Považoval by proto za velmi nešťastné, kdyby se s dlouho připravovanou přestavbou nepodařilo začít napřesrok. „Máme na účtech dost peněz, abychom mohli realizovat vše, co jsme si předsevzali,“ uvedl.
Zastupitelé schválili nejvyšší nabídkovou cenu rekonstrukce 350 milionů bez DPH
Příbram v březnu 2022 vypsala výběrové řízení na rekonstrukci aquaparku. Zastupitelé schválili nejvyšší nabídkovou cenu rekonstrukce 350 milionů bez DPH. Vzhledem k turbulentní situaci na stavebním trhu a úpravám projektu byla změna částky nutná. „Budeme hodnotit tzv. dvouobálkovou metodou, tak aby cena byla oddělena od ostatních ukazatelů a výše nabídkové ceny neměla vliv na posuzování dalších parametrů. Důležitým detailem je, že lhůta pro podání nabídek končí datem 21. dubna,“ sdělil Konvalinka.
Opozice proti
Myslíme si, že navrhované provedení je natolik velkou zátěží pro rozpočet města, že to v budoucnu může ohrozit samotné jeho fungovaní,“ uvedla opoziční strana Šance pro Příbram. „Předpokládáme, že uvažovaná cena 350 milionů bude navýšena o několik desítek procent hodnotou víceprací. Konečná cena tedy může vyšplhat až na 500 milionů. Všichni dobře víme, jaká překvapení nám oprava něčeho starého připraví.
Šance pro Příbram: Počkat s rekonstrukcí, postavit školní bazén
„Jsme si vědomi toho, že pokud se máme vrátit na začátek, bude to časově náročné. I proto však máme řešení – nový školní bazén. Menší, levný, provozně nenákladný, takový, který bude sloužit po dobu práce na současném. Do kterého budou chodit plavat školy, senioři, sportovci a který nejen rozšíří nabídku, ale posune město dále. V Příbrami se za posledních několik let nepostavilo nic nového, nic, co by město posunulo směrem k modernímu městu. Nový školní bazén by mohl být takový začátek,“ uvedla Šance pro Příbram.
TOP 09: Ještě jedno období u moci a kolegové budou stříhat pásku u nafukovacího bazénku
„Není lehké sledovat, jak vám cizí neschopnost potápí projekt, nad kterým jste strávili řadu intenzivních měsíců. S bývalým starostou Vařekou jsme sdíleli vizi i odhodlání. Společně s příbramskou veřejností jsme transparentně připravili dobrý projekt. Nové radnici stačilo přijít, kopnout, nechat se vyfotit a připsat si zásluhy. Zřejmě chyběla odvaha i důvěra ve vlastní schopnosti takto rozsáhlou investiční akci dotáhnout,“ řekl v lednu 2022 zastupitel Václav Švenda (TOP 09) a dodal, že cena sice zůstala, ale projekt se scvrkává. Teď už jsme na mínus jedné třetině. Ještě jedno období u moci a kolegové budou stříhat pásku u nafukovacího bazénku.
Příbram obdržela dvě nabídky
Příbram v září 2022 obdržela dvě nabídky od stavebních firem. Příprava projektu se tehdy zkomplikovala, město několikrát prodloužilo termín pro podání nabídek. Opozice postup města kritizovala, podle ní byla příprava projektu pomalá. Vedení města se hájilo tím, že muselo čelit řadě dotazů od potenciálních dodavatelů a situaci zkomplikoval i růst cen ve stavebnictví. Původně se počítalo s tím, že se dodavatel vybere po komunálních volbách v podzimních měsících, ale to se nestalo. Tendr se musel opakovat, protože jeden z potencinálních dodavatelů podal námitky, které se vztahovaly na dotazy k položkovému rozpočtu týkajícího se elektroinstalací.
2023: Do výběrového řízení se přihlásila jedna firma
Do opakovaného tendru na rekonstrukci příbramského aquaparku přišla radnici jedna nabídka, nikdo nepodal žádné námitky. „Termín pro podání nabídek nám uplynul, kdy se do výběrového řízení přihlásila jedna firma. I na toto zákon myslí a umožňuje výběr jediné nabídky," uvedl Konvalinka.
Příbram zakázku zastavila, opozice se raduje
Jediná firma, která se přihlásila, nesplnila zadávací podmínky. Nabídla cenu o 55 milionů Kč vyšší, než byl limit stanovený zastupitelstvem. Město takovou nabídku nemohlo přijmout a zadávací řízení zrušilo. Novou soutěž zatím vyhlašovat nebude a začne s nutnými opravami areálu, aby mohl být zachován jeho provoz do zahájení celkové rekonstrukce. „Překvapuje mě, že společnost Metrostav podala nabídku, i když si musela být vědoma toho, že nesplňuje zadávací podmínky," uvedl starosta. Příbram nebude hned vyhlašovat novou soutěž a chce u možných dodavatelů prověřit, proč se do tendru přihlásil jediný uchazeč. "Budeme zjišťovat, proč nebyl větší zájem, jestli je stropová hodnota skutečně nastavena tak nízko. Tyto informace nám ukáží, jakým způsobem se postavit k dalšímu kolu výběru dodavatele," řekl starosta.
Město musí také zajistit provoz bazénu po dobu, kdy bude připravováno další kolo zakázky. Audit podle radnice ukázal, kde jsou nejpalčivější místa v provozu, která by mohla vést k uzavření celého zařízení. „Zavřít bazén kvůli rekonstrukci smysl dává, ovšem zavřít ho pro závadu či havárii už ne. Proto začneme s opravami klíčových částí, aby provoz mohl být zachován do doby, než se najde definitivní řešení, tedy než bude zahájena celková rekonstrukce," dodal Konvalinka.
Projekt na opravu aquaparku je podle něj dobrý, ale lze diskutovat o jeho přizpůsobení či dílčích změnách s ohledem na vývoj na trhu stavebních prací nebo vzhledem k aktuální ekonomické situaci. „Nicméně platí to, že podle něj chceme bazén opravit," uzavřel starosta.
Přestat házet klacky pod nohy, začít co nejdříve s rekonstrukcí
Když dva se hádají, třetí se směje. To ale neplatí v případě nutné a urychlené rekonstrukce aquaparku. Projekt se postupem času stal mocenským nástrojem o radniční pozice.

Souhlasíte, aby rekonstrukce příbramského aquaparku začala co nejdříve?

Současný stav technologického zařízení aquaparku ve fotogalerii:

Fotogalerie

Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je () Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (1) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (2) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (3) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (4) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (5) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (6) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (7) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (8) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (9) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (10) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (11) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (12) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (13) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (14) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (15) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (16) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (17) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (18) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (19) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (20) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (21) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (22) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (23) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (24) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (25) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (26) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (27) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (28) Příbramskému aquaparku zvoní umíráček aneb jak to bylo, jak to je (29)

foto: pribram.cz/Jakub Pečenka

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Související


Další články

Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Jeho první kniha Gump – pes, který naučil lidi žít, se stala bestsellerem. Knihy o … ROZHOVOR Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Svou tíživou finanční situaci se rozhodl 23letý muž řešit opravdu nešťastným … Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou … Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Tradicí je na Zelený čtvrtek jíst především zelené pokrmy jako zelí, špenát a … Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Není vyloučeno, že o svátečním víkendu teploty vystoupají až k 25 stupňům, což by … Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Styl, kterým příbramští volejbalisté ovládli čtvrtfinálovou sérii play-off proti Dukle … NÁZOR Nakoupit mohou lidé na Velký pátek, na Velikonoční pondělí se obchody zavřou Nakoupit mohou lidé na Velký pátek, na Velikonoční pondělí se obchody zavřou Během následujících státních svátků, kam spadá 1. květen a 5. a 6. červenec, zákaz … Středočeské hrady a zámky nachystaly pro návštěvníky v nové sezoně řadu novinek Středočeské hrady a zámky nachystaly pro návštěvníky v nové sezoně řadu novinek Na své si o velikonočních svátcích přijdou hlavně děti. V dubnu se vydejte do Brd, za sovami V dubnu se vydejte do Brd, za sovami První ze série vycházek za nočními lovci povede v pátek 5. dubna z Obecnice na …
Škaredá středa připomíná den, kdy Jidáš zradil Ježíše Škaredá středa připomíná den, kdy Jidáš zradil Ježíše Podle pověry se na Škaredou středu lidé neměli mračit, aby další rok neměli zamračené …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies