18. 6. svátek má Milan
https://www.szmpb.cz/passport




Příbramské škvarkové placky dobyly Brusel. Nejlepší žloutkový věneček a kremrole ve středních Čechách jsou také z Příbramska

6. června 2024   (14:34)
Dalších 10 fotografií v galeriiPříbramské škvarkové placky dobyly Brusel. Nejlepší žloutkový věneček a kremrole ve středních Čechách jsou také z Příbramska
foto: Radka Typltová

Nejlepší oceněné dobroty k pivu i ke kávě vznikají v příbramském regionu. Jejich autorem je Jiří Vančat z Ostrova u Tochovic, který provozuje Kantýnu u Juráška v areálu příbramské nemocnice na Zdaboři.


Areál II příbramské nemocnice Zdaboř, vchod z ulice Jana Drdy na Drkolnově od parkoviště, závora, vrátnice a hned za ní relativně nenápadný obchod, který zvenku nijak nevybočuje ze standardu. Řeknete si smíšené zboží, kantýna, bufet? Ale omyl, stačí vejít dovnitř a zjistíte, že tady je to jinak.

V nabídce Kantýny u Juráška najdete čerstvé, přímo na místě upečené cukrářské výrobky v podobě zákusků, dortů a zejména výtečných domácích lineckých koláčů, převážně tvarohových, plněných jablky, borůvkami, mákem, ořechy a dalšími dobrotami, často posypané drobenkou. Zkrátka poctivá česká klasika, kterou znáte od babičky.
Zákuskům vévodí delikátní věneček ve dvou verzích – s čokoládovou polevou a čokoládovým krémem s mascarpone. Sekunduje mu klasický žloutkový věneček, který před dvěma lety získal ocenění za nejlepší Středočeskou regionální potravinu.
Stejné ocenění si vysloužil výrobek z jiného (slaného) soudku - škvarková placka. Oslovila nejen porotce zmiňované soutěže, ale dokonce si vysloužila mezinárodní privilegium. Společně s českým pivem ochutila v Bruselu oslavy 20 let členství České republiky v EU na akci s názvem Czech Street party. Placka z malé provozovny na okraji areálu nemocnice je důkazem toho, že když se věci dělají poctivě, je jim Příbram malá. Do Bruselu jich putovala rovná tisícovka.

„Na této akci jsme prezentovali několik krajů z České republiky a mezi nimi samozřejmě i ten náš Středočeský. O tom, že tam musíme čepovat české pivo, v našem případě Kutnohorské, jsme měli jasno od začátku. Nicméně nějakou chvíli jsme přemýšleli, co bychom k němu nabídli tzv. k zakousnutí. Něco takového, co k pivu přesně sedí a navíc to bude opravdu české a ještě k tomu z našeho kraje. Nakonec padla volba na škvarkové placky pana Vančata,“ vysvětluje Eva Richterová ze Středočeské centrály cestovního ruchu.
Do třetice všeho dobrého zvítězily v klání o Středočeskou regionální potravinu v konkurenci 245 výrobků od 48 výrobců před pár dny i zdejší kremrole.
Jiří Vančat se v mládí vyučil cukrářem. Od svého „životního poslání“ se ale odklonil a pracoval mimo svůj obor. Před několika lety se rozhodl podnikat v pohostinství. Nejprve prodával cizí výrobky, které ale nesplňovaly jeho představy. „Moje žena mi tehdy řekla památnou větu: Když to umíš, tak peč. Tak peču,“ říká Jiří Vančat.
Domácí dobroty peče a prodává už zhruba pět let. Nehledí na hodiny strávené s rukama v těstě ani na vzrůstající ceny energií. „Pro mě nejsou peníze to nejdůležitější. Obrovsky uspokojující je pro mě, když to někomu chutná. Svým způsobem neumím poslouchat recept, ale jeden zákazník prohlásil, že jako jednu z ingrediencí přidávám lásku,“ vzpomíná pekař a cukrář v jedné osobě.
Jakkoli kýčovitě to zní, z Kantýny u Juráška zákazníci odchází zásadně s úsměvem. Ke koláčům, zákuskům a chlebíčkům totiž provozovatel vždy „přibalí“ i optimistické a hojivé vlídné slovo, které občas potřebuje každý, nejen po návštěvě lékaře. Jiří Vančat je „srdcař“. Peče pro děti z dětských domovů i maminky a děti v nouzi, v kantýně také prodává knihy a výdělek věnuje psímu útulku v Lazci.
Do Kantýny u Juráška nechodí jen pacienti, ale i lidé „z ulice“, kteří si zdejší výrobky oblíbili a rádi se pro ně vrací. Zakoupené zboží si mohou zákazníci zkonzumovat i přímo na místě u několika stolků.

O víkendech Jiří Vančat objíždí regionální farmářské trhy. Jeho sortiment tak můžete potkat i v mnoha okolních městech. V sezóně pak peče vánoční cukroví, vánočky, mazance, beránky a po celý rok i dorty na oslavy.

Fotogalerie

Příbramské škvarkové placky dobyly Brusel. Nejlepší žloutkový věneček a kremrole ve středních Čechách jsou také z Příbramska () Příbramské škvarkové placky dobyly Brusel. Nejlepší žloutkový věneček a kremrole ve středních Čechách jsou také z Příbramska (1) Příbramské škvarkové placky dobyly Brusel. Nejlepší žloutkový věneček a kremrole ve středních Čechách jsou také z Příbramska (2) Příbramské škvarkové placky dobyly Brusel. Nejlepší žloutkový věneček a kremrole ve středních Čechách jsou také z Příbramska (3) Příbramské škvarkové placky dobyly Brusel. Nejlepší žloutkový věneček a kremrole ve středních Čechách jsou také z Příbramska (4) Příbramské škvarkové placky dobyly Brusel. Nejlepší žloutkový věneček a kremrole ve středních Čechách jsou také z Příbramska (5) Příbramské škvarkové placky dobyly Brusel. Nejlepší žloutkový věneček a kremrole ve středních Čechách jsou také z Příbramska (6) Příbramské škvarkové placky dobyly Brusel. Nejlepší žloutkový věneček a kremrole ve středních Čechách jsou také z Příbramska (7) Příbramské škvarkové placky dobyly Brusel. Nejlepší žloutkový věneček a kremrole ve středních Čechách jsou také z Příbramska (8) Příbramské škvarkové placky dobyly Brusel. Nejlepší žloutkový věneček a kremrole ve středních Čechách jsou také z Příbramska (9)

foto: Kantýna u Juráška/se souhlasem

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Radka Typltová








Související


Další články

Jak se žilo za napoleonských válek? Skanzen ve Vysokém Chlumci pořádá historickou akci Vojáci na vsi Jak se žilo za napoleonských válek? Skanzen ve Vysokém Chlumci pořádá historickou akci Vojáci na vsi Program s ukázkami vojenského výcviku a domácích prací zhlédnou návštěvníci pobočky … Organizátor: Díky!FEST bavil diváky i interprety Organizátor: Díky!FEST bavil diváky i interprety I když pár minut před začátkem padaly na Příbram kapky deště, nakonec pršet přestalo a … ROZHOVOR Nevzhledná tržnice bude dál hyzdit širší centrum Příbrami. Nájemce platí směšné nájemné a požaduje 19,5 milionu korun Nevzhledná tržnice bude dál hyzdit širší centrum Příbrami. Nájemce platí směšné nájemné a požaduje 19,5 milionu korun Vietnamskou tržnici v Příbrami na Rynečku město nevykoupí. Aktuální nájemce požaduje … Řidič automobilového jeřábu nedobrzdil za dodávkou a skončil v příkopu, jedno zranění Řidič automobilového jeřábu nedobrzdil za dodávkou a skončil v příkopu, jedno zranění Nehoda se stala u obce Zalužany. Výrobce stavebních strojů Bobcat staví továrnu v Mexiku Výrobce stavebních strojů Bobcat staví továrnu v Mexiku Závod o rozloze 65.000 metrů čtverečních v obci Salinas Victoria u Monterrey ve státě … Jeden z nejníže položených úplňků bude vidět z pátku na sobotu Jeden z nejníže položených úplňků bude vidět z pátku na sobotu V noci z pátku 21. června na sobotu 22. června bude nejjižněji, tedy nejníže nad … V Dobříši se posadíte na Huberta. Novou lavičku vybraly děti V Dobříši se posadíte na Huberta. Novou lavičku vybraly děti Nové posezení na Větrníku je jedním z výsledků projektu školních fór, které město … ON-LINE: Zasedání zastupitelstva v Příbrami ON-LINE: Zasedání zastupitelstva v Příbrami Zastupitelé dnes znovu budou jednat o navýšení částky za parkovací dům. Hřiměždický lom v srpnu opět nabídne extrémní skoky do vody i hudbu Hřiměždický lom v srpnu opět nabídne extrémní skoky do vody i hudbu Dvoudenní adrenalinové podívané se salty, vruty a jinými akrobatickými kousky se …
Na Příbramsku je dnes vysoká aktivita komárů Na Příbramsku je dnes vysoká aktivita komárů Kromě časté alergie na včelí a vosí bodnutí můžeme mít i alergii na kousnutí …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies