25. 4. svátek má Marek
PB | Realitní

Předvolební boj odstartoval

20. června 2018   (06:24)
Předvolební boj odstartoval

Občané si od politických kampaní zřejmě ani na okamžik neodpočinou.



Atmosféra na 39. jednání zastupitelstva města by se dala krájet. Bod různé připomínal spíše válečný stav. Nervozita budoucích kandidátů v nadcházejících komunálních volbách graduje.

Petr Větrovský (ČSSD) odstartoval první palbu. „Z minulého jednání zastupitelstva jsem byl nucen odejít o něco dříve. Dozvěděl jsem se, že Mgr. Vladimír Král (Šance pro Příbram) prohlásil, čeho všeho jsem se měl dopustit. Údajně jsem měl v mé interpelaci vyslovit "nějaká ženská". Pane Králi, já jsem to ale neřekl, třikrát jsem si pustil záznam, tento termín mi z úst nevyšel. Žádám Vás, abyste pro příště neříkal věci, které nejsou pravdivé. Tímto se omlouvám všem přítomným dámám, že jsem použil slovo ženská, mohl jsem použít slovo žena. Já byl doma vychovávaný tak, že i můj otec říkal o matce, že je dobrá ženská, troufám si říct, že i doma mám dobrou ženskou. Ptal jsem se i místostarostky Mgr. Aleny Ženíškové (ANO), zda se jí tento výrok dotýká, odpověděla, že nikoli. Když budete příště něco o mě říkat, tak říkejte pouze věci pravdivé.

Další si vzal slovo Ing. Jinřich Vařeka (ANO)
„Beru si v bodě různé snad poprvé slovo. Četl jsem článek, který vydala Šance pro Příbram. Napsali jste v něm řadu vět, které budu nyní citovat. Například: Šanci pro Příbram se podařilo zamezit rozprodeji městského majetku. Nepamatuji si, a ani žádný z kolegů si není vědom, že byste se o to zasloužili. Máte na mysli nějaký konkrétní případ?“ vyzval Vařeka Krále.

„Jestli tomu dobře rozumím, hodláme teď spolu v přímém přenosu diskutovat?“ reagoval Král otázkou.
„Ano, přesně tak, od toho je bod různé a já jsem tomu podrobovaný na každém zastupitelstvu,“ reagoval Vařeka. „Předpokládám tedy, že se k tomu postavíte jako chlap,“ doplnil starosta.

„Pane starosto, mezi námi je jeden rozdíl. Zastupitelstvo radu města úkoluje, ne obráceně. Jsem Váš politický protivník a na názory, které prezentujeme v tisku máme plné právo,“ kontroval Král.

„Takže na první otázku jste mi neodpověděl. Nejste tedy schopný říct jediný případ, kdy jste zamezili rozprodeji městského majetku. Půjdu tedy dál: přispěli jsme k narovnání vztahů s 1. SČV, aby dodávky vody byly pro obyvatele Příbrami spravedlivě zajištěné. Hrozilo snad nespravedlivé zajištění?“ kroutil dál hlavou nad sepsanými zásluhami Šance Vařeka.

„Když jsme nastupovali do funkcí v roce 2014, byl jsem to já, kdo Vám přišel nabídnout řešení ohledně nájmů, pronájmů a definice pojmu údržba, havárie a tak dále. Soudím tedy, že jsme byli iniciátoři. Trvám na tom, že jsme se spolupodíleli na narovnání vztahů 1.SČV směrem k občanům,“ nechal se slyšet Král.

„Odvoláváte se na jeden amatérský rozhovor před třemi lety? Využíváte toho rozhovoru k tomu, abyste mohli tvrdit, že jste napomohli k narovnání vztahů?“ reaguje s údivem Vařeka. „Starat se o vodohospodářský majetek je obrovský úkol. My jsme se tímto zabývali po celou dobu, jsou to stovky hodin mé práce, kolegů a pracovníků radnice. To je neuvěřitelné!“ kroutil hlavou nad odpovědí Krále Vařeka. „Půjdeme tedy dál. Za poslední čtyři roky je ve městě viditelný rozmach v pořádání různých kulturních a společenských akcí. Cíl vedení města je ale neupřímný. Je to pouze kouřová clona, která zakrývá skutečnost, že radnice nepracuje tak, jak by měla. Na palubě se tancuje, do lodi citelně zatéká. Můžete mi říct, kterou dírou do lodi zatéká? Rád bych se poučil a díru společně ucpal,“ obracel se opět Vařeka na Krále.

„V roce 2014, kdy jsme nastupovali na politickou scénu, jsme byli první, kdo říkal, že vrátíme městu úsměv. Já jako pedagog a hudebník jsem vždy říkal, že přes hudbu a zábavu vede cesta, jak lidi spojit. Dnes ale vidím, že nejde přijmout filosofii chléb a hry. Není to jen můj názor, podepsalo se pod článek celé grémium Šance pro Příbram. Schází mi vlastní tvorba na rozvoji města. A k otázce kudy do města zatéká se domnívám, že je ve městě nedostatek startovacích bytů, málo pracovních příležitostí a město nám stárne.Vystudovaní občané odcházejí z Příbrami pryč. Dále je nedostatek ubytovacích míst v domovech důchodců a v sociálních bytech, kterých je pouze třicet pět,“ vysvětloval postoj Šance Král.

„Prokazatelně stárne celá populace v Evropě, nejen v Příbrami. To je fakt, s kterým se bohužel nedá nic dělat,“ reagoval Vařeka. „Počet obyvatel Příbrami se zmenšuje již třicet let. Je ale potřeba sledovat nejen populační křivku samotnou, ale počet občanů, kteří se přistěhovali a odstěhovali. Pokles je na nejmenších číslech za třicetiletou historii. Co se týká volných pracovních míst musím konstatovat, že na počátku volebního období byla nezaměstnanost v zimních měsících na patnácti procentech. V té době byla Příbram vysoko nad ostatními městy ve Středočeském kraji. Ta situace se naprosto změnila. Dnes je nezaměstnanost ve městě na třech a půl procentech.
A k vašemu článku ohledně hýření penězi. Když jsme nastupovali do vedení města, tak na účtě bylo asi mínus pět milionů korun. V dnešní době je na kontě devadesát pět milionů korun. Pokud tedy nazýváte tento stav hýřením, přeji občanům města, aby se i nadále takto hýřilo,“
reagoval starosta.

„Po diskuzi Vařeky a Krále se musím ještě jednou zapojit. Chápu, že výrok "nějaká ženská" nepatří na jednání zastupitelstva. Nepatří sem ani to, abyste lhal pane Králi. Já nic takového neřekl, záznam si pusťte. Neříkejte věci, které nejsou pravdivé,“ oponoval Větrovský.

„I já musím také reagovat na pana Krále. Nemám ráda, když někdo říká, že za pořádáním akcí skrýváme nečinnost. Dovolte mi zareagovat na Vaší větu ohledně startovacích bytů pro mladé a o domově pro seniory. Kdybyste byl informován, tak více než jeden rok pracujeme na prvním pavilonu bývalé osmé základní školy, kde je již téměř hotová projektová dokumentace na rozšíření stávajícího domova pro seniory o stopadesát lůžek. Před čtrnácti dny jsme předávali kompletní studii Středočeskému kraji. Co se týče startovacích bytů pro mladé, tak jsme za celé čtyři roky nedostali ani jednu žádost. V současné době nemáme kolikrát ani uchazeče o standardní byt," doplnila Alena Ženíšková.

„Musím říct, že pravda v článku Šance pro Příbram je hodně pokřivená. Chápu, že začíná předvolební diskuze a kampaň. Uvádějte tedy vlastní návrhy, jakým způsobem dělat společenské akce, když většina peněz pochází od sponzorů. Podle mého názoru, si občané zábavu a kulturu zaslouží. Mohl byste třeba dělat vlastní koncerty pane Králi, pak by to třeba tolik nestálo. Nesbírejte tedy zásluhy za věci, které jste neudělali. Podle mého názoru toho udělala za uplynulé volební období Šance pro Příbram úplně nejmíň,“ reagoval Ing. Petr Rotter (ANO).





Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: top








Další články

U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč Zařízení cestářům poskytují cenná data a umožňují jim vyjíždět na silnice dříve, než … Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Ve vládě po dvou a půl letech končí ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena … Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Návštěvníky čeká 16 koncertů včetně benefičního koncertu pro vilu Rusalku s mimořádným … Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Svažitá a silně podmáčená louka o rozloze 2,6 hektaru pojmenovaná Licitanta leží u … Na Příbramsku hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu Na Příbramsku hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu První mrazy začaly úrodu ničit v noci na čtvrtek 18. dubna. Od té doby trvají a mají … Mladíka, který v Příbrami přepadl seniora, zadrželi kolemjdoucí Mladíka, který v Příbrami přepadl seniora, zadrželi kolemjdoucí Příbramští kriminalisté obvinili muže a ženu ze spáchání zločinu loupeže. Sprejeři poničili v Krásné Hoře fasády domů. Policie má svědky na videu, poznáte je? Sprejeři poničili v Krásné Hoře fasády domů. Policie má svědky na videu, poznáte je? Policisté potřebují zjistit jejich totožnost. Proto se s žádostí o spolupráci obracejí … O víkendu se citelně oteplí, teploty porostou až k 25 stupňům O víkendu se citelně oteplí, teploty porostou až k 25 stupňům Podobné počasí zůstane i začátkem příštího týdne. Příbram začala rekonstruovat dopravní hřiště Příbram začala rekonstruovat dopravní hřiště Dopravní výchovu bude mít na starosti Městská policie Příbram a areál budou spravovat …
V budově městského úřadu probíhalo cvičení, na místě byla i dekontaminační jednotka V budově městského úřadu probíhalo cvičení, na místě byla i dekontaminační jednotka Tématem nácviku byl nález podezřelé látky v zásilce.
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies