28. 4. svátek má Vlastislav
PB | Realitní

Policie zadržela čtyři lidi včetně žáka ZŠ, kteří chválili čin střelce. Zvýšená bezpečnostní opatření potrvají do 1. ledna

22. prosince 2023   (16:05)
Policie zadržela čtyři lidi včetně žáka ZŠ, kteří chválili čin střelce. Zvýšená bezpečnostní opatření potrvají do 1. ledna
foto: pribram.cz/Jakub Pečenka

Policisté nepodceňují možnost, že by se někdo nechal střelbou ve škole inspirovat.


Policie zadržela čtyři konkrétní lidi, kteří nezákonným způsobem reagovali na čtvrteční čin střelce z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK). Pro muže, jenž uvedl, že se střelcem nechal inspirovat a bude zabíjet, si ráno v Praze přišla zásahová jednotka. Policisté řeší i čtrnáctiletého školáka z Olomouckého kraje, který tvrdil, že vystřílí školu. Další výhrůžky mířily na rodinu střelce, řekl na dnešní tiskové konferenci policejní prezident Martin Vondrášek.

Po čtvrtečním útoku prověřovala policie zatím celkem osm souvisejících událostí, a to v Praze, Středočeském, Karlovarském, Královéhradeckém, Olomouckém i Moravskoslezském kraji. Sedm z nich se týkalo oslavování střelce nebo informací o možném pokračování násilností. Osmý byl pak zmíněnou výhrůžkou příbuzným střelce. "Z těchto osmi případů se nám podařilo ve čtyřech případech zajistit nebo zadržet podezřelé," shrnul policejní šéf.
Vedle muže z Prahy, s nímž policie zahájila trestní řízení za šíření poplašné zprávy, zajistili policisté i zmíněného školáka, jehož čin by šel podle nich kvalifikovat jako násilí proti skupině obyvatel. Chlapec ovšem vzhledem k věku není trestně odpovědný a k věci uvedl, že to byl žert. Vondrášek v této souvislosti poděkoval všímavým pedagogům za informace.
Třetí zadrženou je žena z Královéhradeckého kraje. "Projevila se prohlášením, že ji mrzí, že ji někdo na Karlově univerzitě předběhl a že myslela, že bude první," popsal policejní prezident. Žena podle něj zřejmě trpí psychickou poruchou a nevlastní zbrojní průkaz.

U posledního zadrženého - muže z Vysočiny, který hrozil vystřílením celé střelcovy rodiny - zajistila policie legálně drženou zbraň. Ve zkráceném přípravném řízení jeho věc řeší jako násilí proti skupině osob.
Vondrášek znovu apeloval na novináře i veřejnost, aby pachateli střelby nedělali reklamu a aby nešířili ani drastické záběry jeho činů, ani různé dezinformace. Podle policejního prezidenta to může vést k tomu, že se budou další lidé střelcovým činem inspirovat nebo ho dokonce napodobí.
Stoprocentní prevenci útoků nezajistí podle Rakušana žádná legislativa
Stoprocentní prevenci útoků podobných tomu, jaký se odehrál ve čtvrtek na pražské FF UK nezajistí žádná zbraňová legislativa, řekl dnes novinářům ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). České předpisy jsou podle něj v mnoha ohledech přísnější než zahraniční, připomněl zároveň novelu, kterou nedávno poslala do závěrečného čtení Sněmovna.

Při čtvrteční tragédii na FF UK v Praze zahynulo 14 lidí včetně střelce, jedna oběť zemřela v nemocnici při hospitalizaci. "Nebudu spekulovat, jestli by nová zbraňová legislativa tragédii zabránila. Pokud je někdo odhodlán takový čin udělat, stoprocentní prevence v legislativě není," uvedl Rakušan.

Připomněl, že Sněmovna nedávno posunula do třetího čtení nový zákon o zbraních a střelivu, který má podobně jako související zákon o munici nabýt účinnosti počátkem roku 2026. Obsahuje například oprávnění policie zajistit preventivně zbraň na základě bezpečnostních informací, vazbám na extremistické skupiny či vyhrožování násilním na sociálních sítích.

Podnikatelé by také měli dostat povinnost oznamovat policii podezřelé nákupy zbraní nebo například nestandardního množství střeliva, řekl Rakušan. Ošetřující lékaří mají dostat přístup do registru zbraní, aby mohli ověřit, zda je jejich pacient držitelem zbraně.

Rakušan nedávno ve Sněmovně uvedl, že novela neznamená "zmírňování pravidel, ale ani zpřísňování už tak přísných nároků na legální držitele zbraní". Dnes hovořil o tom, že novelizace zpřísnění představuje. "Odmítám veškeré pozměňovací návrhy, které jakýmkoliv způsobem to zpřísnění zase rozvolňují," konstatoval.

Podle normy by zbrojní průkazy či licence mohla v budoucnu nahradit elektronická oprávnění k používání zbraní v centrálním zbraňovém registru. Nová úprava má nahradit dosavadní zákon, který je podle ministerstva vnitra v mnoha ohledech zastaralý, byrokraticky nepružný a zbytečně komplikovaný.

Zbrojní průkaz mělo v Česku loni 314.039 lidí, což je o 5049 více než v roce 2021. Počet nahlášených zbraní stoupl o 53.281 na 989.348. Zájem o zbraně v posledních letech roste. V roce 2020 vlastnilo zbrojní průkaz 307.372 obyvatel ČR. Registrovaných zbraní bylo 900.087.
Zvýšená bezpečnostní opatření potrvají do 1. ledna
Preventivní opatření policie kvůli čtvrteční tragédii na FF UK potrvají zatím do 1. ledna, sdělil Rakušan. Policisté podle něj nepodceňují možnost, že by se někdo nechal střelbou ve škole inspirovat. Nemají ale žádné informace o tom, že by hrozilo bezprostřední nebezpečí.

Policie podle Rakušana dnes mluvila s rektory a děkany škol, aby zvážili konání výuky. "Zároveň krajští ředitelé vytipovávají měkké cíle, u kterých bude zvýšený dohled Policie ČR se speciální výzbrojí," uvedl ministr. Opatření jsou podle něj skutečně preventivní, zvýšený dohled nasadila policie již po útoku Hamásu v Izraeli.

Vondrášek doplnil, že se již ve čtvrtek před půlnocí spojil se všemi krajskými policejními řediteli. Dnes kontaktují provozovatele nejvýznamnějších měkkých cílů ve všech krajích, mezi které patří i univerzity a vybrané střední školy. Policie také do konce prosince dále posílí služby. "Zároveň dochází k většímu využití dlouhých zbraní u preventivní hlídkové služby," dodal Vondrášek.

Ministr i policejní prezident zopakovali, že policisté zavedli krizovou linku, na kterou se mohou lidé obracet.
Přímo na místě činu zahynulo 14 lidí včetně střelce, další oběť v nemocnici
Přímo na místě činu při čtvrteční tragédii na FF UK v Praze zahynulo 14 lidí včetně střelce, jedna oběť zemřela v nemocnici při hospitalizaci, sdělil Rakušan.

Mezi zraněnými, kterých je podle dopoledního vyjádření ředitele pražské policie Petra Matějčka 25, jsou podle vicepremiéra tři cizí státní příslušníci - jeden Nizozemec a dva občané Spojených arabských emirátů. "Spolu s ministerstvem zahraničních věcí poskytujeme v této věci maximální součinnost a informační komfort zastupitelským úřadům jednotlivých států v Praze," dodal Rakušan.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/ČTK
autor: Tomáš Pečenka








Související


Další články

Příčinou největší české důlní katastrofy byla neopatrnost, zemřelo 319 horníků Příčinou největší české důlní katastrofy byla neopatrnost, zemřelo 319 horníků Během záchranné akce byly k vidění drsné výjevy. Výtahové šachty přijížděly často … Vrchní sestra: V příbramské nemocnici provedeme přes 4600 operací ročně Vrchní sestra: V příbramské nemocnici provedeme přes 4600 operací ročně Příbramská nemocnice má k dispozici celkem 6 centrálních operačních sálů. ROZHOVOR Aktivita klíšťat je opět na vysokém stupni Aktivita klíšťat je opět na vysokém stupni Nejzávažnější nemoci, které klíšťata přenáší, jsou klíšťová encefalitida a lymská … Meteorologové: Počasí dnes opět ovlivní saharský prach, může snížit očekávané teploty Meteorologové: Počasí dnes opět ovlivní saharský prach, může snížit očekávané teploty Saharský prach se do ČR letos dostal již několikrát, o velikonočním víkendu kvůli němu … Mráz měl negativní vliv také na lesy, buky, duby i jedle částečně pomrzly Mráz měl negativní vliv také na lesy, buky, duby i jedle částečně pomrzly Vinou mrazů také nebude výrazný semenný rok, jak lesáci předpokládali, málo ploch se … Před 46 lety zachvátily plameny Svatou Horu. Hasiči bojovali s požárem čtyři dny Před 46 lety zachvátily plameny Svatou Horu. Hasiči bojovali s požárem čtyři dny Přes 300 zasahujících hasičů ze středních Čech i Prahy. Desítky cisteren a plameny s … Na dálnici D4 předjížděl opilý řidič sanitku jedoucí na majácích, nehoda si vyžádala zranění Na dálnici D4 předjížděl opilý řidič sanitku jedoucí na majácích, nehoda si vyžádala zranění Řidič BMW nadýchal přes jedno promile alkoholu. AKTUALIZOVÁNO Tažní koně předváděli lidem v brdských lesích šetrné vyvážení kmenů z lesa Tažní koně předváděli lidem v brdských lesích šetrné vyvážení kmenů z lesa Soutěžní trať vedla posádkovým cvičištěm Jince, které se mimořádně otevřelo … AKTUALIZOVÁNO Nakoupit si bude možné 1. května, 8. května budou mít obchody zavřeno Nakoupit si bude možné 1. května, 8. května budou mít obchody zavřeno Ze zákona o prodejní době v maloobchodě, který vešel v platnost v roce 2016, musí mít …
Grilovat mohou lidé v Příbrami i bez vlastní zahrady Grilovat mohou lidé v Příbrami i bez vlastní zahrady S hezkým počasím přichází pomalu také grilovací sezona. Pokud však nemáte zahradu ani …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies