Podzimní výlovy vrcholí. V sobotu se loví Horní Obora v Příbrami
18. října 2024 (09:30)
foto: pribram.cz / Karel Hutr
Výlovy rybníků patří tradičně již k podzimní atmosféře. Lidé rádi sledují práci rybářů a někdy mají i možnost si zakoupit čerstvou rybu.
Rybářské žně pokračují už druhým měsícem. Začaly zhruba ke konci září a pokračují v měsíci říjnu. Na některý výlovy si ovšem počkáme do listopadu. Většina rybníků v regionu je i tak vylovena a ryby skončily na sádkách, kde si je můžete zakoupit.
Výlov v Příbrami
Kromě rybářských podniků loví ryby i místní rybářské organizace, jimž prodej ryb zajišťuje příjmy do kasy třeba na nákup ryb k zarybnění revírů. U konce jsou například výlovy rybníků, na nichž hospodaří místní organizace z Rožmitálu pod Třemšínem. Rožmitálští rybáři rovněž dlouhodobě spolupracují při výlovech s firmou Rybářství Lnáře, která má v Rožmitále sádka a v regionu hospodaří na několika rybnících včetně Podzámeckého přímo v Rožmitále.
„Naši členové i technika pomáhali Rybářství Lnáře například s výlovem rybníka Velký Kocelovický. Místní organizace zahájila sezonu koncem září Myslivecko-rybářskými slavnostmi s výlovem rybníka Sadoňský. Pak následovaly další tři víkendy s výlovy chovných rybníků s tržní, ale i násadovou rybou. Lovili jsme převážně kapra, ale i vedlejší druhy - amura, lína a také dravce,“ informoval Aleš Haluska za místní rybářskou organizaci, která už úspěšně dokončila výlovy svých rybníků.
Ryby putovaly do komorových rybníků místní organizace, kde přečkají zimu do jarních výlovů. „Na jaře pak poslouží ryby k zarybnění sportovního rybářské revíru naší organizace a v rámci dobré spolupráce i revíry Středočeského územního svazu. Násadové ryby pak vypustíme do našich chovných rybníků,“ upřesnil rybář. Rožmitálští mají dobré vztahy i s rybáři z příbramské místní organizace. Tuto sobotu 19. října vyloví rožmitálští rybáři Horní Oboru v Příbrami. „Příbramští nemají lovící četu, ani výbavu a tak rybník vypustí a my ho vylovíme,“ upřesnil Aleš Haluska.
Kromě rybářských podniků loví ryby i místní rybářské organizace, jimž prodej ryb zajišťuje příjmy do kasy třeba na nákup ryb k zarybnění revírů. U konce jsou například výlovy rybníků, na nichž hospodaří místní organizace z Rožmitálu pod Třemšínem. Rožmitálští rybáři rovněž dlouhodobě spolupracují při výlovech s firmou Rybářství Lnáře, která má v Rožmitále sádka a v regionu hospodaří na několika rybnících včetně Podzámeckého přímo v Rožmitále.
„Naši členové i technika pomáhali Rybářství Lnáře například s výlovem rybníka Velký Kocelovický. Místní organizace zahájila sezonu koncem září Myslivecko-rybářskými slavnostmi s výlovem rybníka Sadoňský. Pak následovaly další tři víkendy s výlovy chovných rybníků s tržní, ale i násadovou rybou. Lovili jsme převážně kapra, ale i vedlejší druhy - amura, lína a také dravce,“ informoval Aleš Haluska za místní rybářskou organizaci, která už úspěšně dokončila výlovy svých rybníků.
Ryby putovaly do komorových rybníků místní organizace, kde přečkají zimu do jarních výlovů. „Na jaře pak poslouží ryby k zarybnění sportovního rybářské revíru naší organizace a v rámci dobré spolupráce i revíry Středočeského územního svazu. Násadové ryby pak vypustíme do našich chovných rybníků,“ upřesnil rybář. Rožmitálští mají dobré vztahy i s rybáři z příbramské místní organizace. Tuto sobotu 19. října vyloví rožmitálští rybáři Horní Oboru v Příbrami. „Příbramští nemají lovící četu, ani výbavu a tak rybník vypustí a my ho vylovíme,“ upřesnil Aleš Haluska.
Výlov Musíka s prodejem rybích specialit
Oblíbenou podzimní akcí bývá pak výlov rybníku Musík. Jde o největší rybník na Sedlčansku s rozlohou 50 hektarů, který v 16. století založil nejznámější český rybníkář Jakub Krčín, který si nedaleko postavil tvrz. Výlov rybníka poblíž obce Dublovice se uskuteční pod dva dny. Do kalendáře si poznamenejte 28. a 29. října, protože výlov Musíka je svátkem rybářství. Rybník obhospodařuje Štičí líheň – Esox a každoročně si na břehu nejen zakoupíte čerstvě ulovenou rybu, ale můžete ochutnat i skvělé rybí speciality.
Oblíbenou podzimní akcí bývá pak výlov rybníku Musík. Jde o největší rybník na Sedlčansku s rozlohou 50 hektarů, který v 16. století založil nejznámější český rybníkář Jakub Krčín, který si nedaleko postavil tvrz. Výlov rybníka poblíž obce Dublovice se uskuteční pod dva dny. Do kalendáře si poznamenejte 28. a 29. října, protože výlov Musíka je svátkem rybářství. Rybník obhospodařuje Štičí líheň – Esox a každoročně si na břehu nejen zakoupíte čerstvě ulovenou rybu, ale můžete ochutnat i skvělé rybí speciality.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz / Karel Hutr
autor: Karel Hutr
Další články
Zamilovaný velvyslanec: víkend, který otřese ambasádou a rozesměje publikum
Když se diplomatický protokol sesype pod tíhou lásky, tajností a nečekaných návštěv, …
Advent a Vánoce na Svaté Hoře: čas světla, zpěvů a setkání
Svatá Hora vstoupila do adventu sérií rorátů, koncertů a tradičních setkání, která …
Na obnovu památek má Středočeský kraj pro rok 2026 připraveno 64 milionů korun
Krajští zastupitelé projednali a schválili Program 2026 pro poskytování dotací na …
Mikrovlnná technologie umožňuje rychlou a přesnou opravu asfaltu na D4
Opravy dálnice D4 budou rychlejší, přesnější a šetrněji díky novému postupu, který …
Oddělení jednodenní péče příbramské nemocnice zve ve středu na Den otevřených dveří
Oblastní nemocnice Příbram připomíná blížící se Den otevřených dveří na oddělení …
Je to tu! Veselý Mikuláš opět vyráží do rodin a přináší kouzelný zážitek
I letos vyrazí Veselý Mikuláš do dobříšských domácností a přinese s sebou kouzelnou …
Listopad na středočeských silnicích: čtyři oběti, mezi nimi i řidička z tragické nehody v Mokrovratech
V listopadu zemřeli na středočeských silnicích čtyři lidé, tedy o dva méně než ve …
Nový přivaděč vody má zlepšit zásobování oblastí Dobříše a Nového Knína
Na Příbramsku vznikne nový přivaděč vody, který bude zásobovat oblasti Dobříše a …
Gastro agent: Malej podnik
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale když se z jídla stane jen logistika, hledáme …
FOTO



