Penízovka roste i pod sněhem, je považována za houbu nesmrtelnosti
27. prosince 2024 (14:00)
foto: pribram.cz / Karel Hutr / Penízovka sametonohá je i krásná.
Milujete pokrmy z hub? Není nad to připravit si nějakou pochoutku z čerstvých plodnic, a to i během zimních měsíců.
Oblíbenou pochoutkou nejen o vánočních svátcích je v mnoha rodinách houbový kuba. Houby jsou zrovna v tomto pokrmu ideální sušené. Ale i v zimě si můžete dopřát čerstvé. Nemusíte přitom navštěvovat supermarkety – houby si můžete nasbírat přímo v přírodě. Kromě známé hlívy ústřičné či ucha Jidášova stojí za pozornost i penízovka sametonohá. Někdy se jí říká vánoční houba, protože roste i v tomto období.
Houba, která odolá i mrazům
Penízovka sametonohá je skutečný nezmar mezi houbami. Zatímco hlíva a ucho Jidášovo svůj růst za mrazů pozastaví, penízovka zvládne i teploty kolem −10 °C. Jen zastaví růst a při oteplení roste dál. Její sezóna trvá od října až do března.
Jak ji poznat?
Klobouky penízovky mají medovou až oranžovou barvu kloboučku, za vlhka jsou lesklé a lepkavé. Dorůstají šířky 2 až 8 cm a rostou v trsech. Typickým znakem je sametově chlupatý třeň, který je u starších plodnic tmavě hnědý až černý. Na rozdíl od jedlé penízovky má podobná, jedovatá třepenitka svazčitá, žlutozelené lupeny a světlý třeň. Navíc mráz třepenitku zlikviduje, zatímco penízovka mrazům odolá.
Enoki je oblíbená v gastronomii i léčitelství
V Japonsku je penízovka známá jako enoki a hojně se využívá v kuchyni i tradiční medicíně. Pod tímhle názvem ji také najdete mnohdy v obchodech nebo jako produkt s léčivými účinky. Ke konzumaci se sbírají pouze kloboučky, protože třeně jsou tuhé. Houba má příjemnou houbovou vůni a skvěle se hodí do asijských nudlových pokrmů, k masu nebo do polévek. Ideální je smažená nebo restovaná, ale tepelná úprava by neměla přesáhnout pět minut.
Penízovka obsahuje vitaminy, minerály, polysacharidy (beta glukany), polyfenoly a isoflavony. Už ve starověkém Egyptě byla považována za „houbu nesmrtelnosti“ určenou pouze pro faraony. V Číně je známá jako prostředek pro dlouhověkost. Zájem o ni vzrostl ve 20. století díky japonské studii, která zkoumala nižší výskyt rakoviny u lidí konzumujících enoki.
Kam vyrazit na penízovku?
Penízovku můžete najít i v našich lesích a hájích na pařezech, kmenech nebo pahýlech listnáčů. Roste tedy na tlejícím i živém dřevu javorů, olší, bříz, habrů, topolů. Najdeme ji i na dubech a poměrně častěji na vrbách či jabloních nebo ořešáku. Houbaři si občas na zimní houbaření s sebou berou smetáček na odstranění sněhu z trsů této houbičky, kterou třeba našli ještě malinkou před sněžením.
Penízovka sametonohá je skutečný nezmar mezi houbami. Zatímco hlíva a ucho Jidášovo svůj růst za mrazů pozastaví, penízovka zvládne i teploty kolem −10 °C. Jen zastaví růst a při oteplení roste dál. Její sezóna trvá od října až do března.
Jak ji poznat?
Klobouky penízovky mají medovou až oranžovou barvu kloboučku, za vlhka jsou lesklé a lepkavé. Dorůstají šířky 2 až 8 cm a rostou v trsech. Typickým znakem je sametově chlupatý třeň, který je u starších plodnic tmavě hnědý až černý. Na rozdíl od jedlé penízovky má podobná, jedovatá třepenitka svazčitá, žlutozelené lupeny a světlý třeň. Navíc mráz třepenitku zlikviduje, zatímco penízovka mrazům odolá.
Enoki je oblíbená v gastronomii i léčitelství
V Japonsku je penízovka známá jako enoki a hojně se využívá v kuchyni i tradiční medicíně. Pod tímhle názvem ji také najdete mnohdy v obchodech nebo jako produkt s léčivými účinky. Ke konzumaci se sbírají pouze kloboučky, protože třeně jsou tuhé. Houba má příjemnou houbovou vůni a skvěle se hodí do asijských nudlových pokrmů, k masu nebo do polévek. Ideální je smažená nebo restovaná, ale tepelná úprava by neměla přesáhnout pět minut.
Penízovka obsahuje vitaminy, minerály, polysacharidy (beta glukany), polyfenoly a isoflavony. Už ve starověkém Egyptě byla považována za „houbu nesmrtelnosti“ určenou pouze pro faraony. V Číně je známá jako prostředek pro dlouhověkost. Zájem o ni vzrostl ve 20. století díky japonské studii, která zkoumala nižší výskyt rakoviny u lidí konzumujících enoki.
Kam vyrazit na penízovku?
Penízovku můžete najít i v našich lesích a hájích na pařezech, kmenech nebo pahýlech listnáčů. Roste tedy na tlejícím i živém dřevu javorů, olší, bříz, habrů, topolů. Najdeme ji i na dubech a poměrně častěji na vrbách či jabloních nebo ořešáku. Houbaři si občas na zimní houbaření s sebou berou smetáček na odstranění sněhu z trsů této houbičky, kterou třeba našli ještě malinkou před sněžením.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz / Karel Hutr
autor: Karel Hutr
Další články
Zamilovaný velvyslanec: víkend, který otřese ambasádou a rozesměje publikum
Když se diplomatický protokol sesype pod tíhou lásky, tajností a nečekaných návštěv, …
Advent a Vánoce na Svaté Hoře: čas světla, zpěvů a setkání
Svatá Hora vstoupila do adventu sérií rorátů, koncertů a tradičních setkání, která …
Na obnovu památek má Středočeský kraj pro rok 2026 připraveno 64 milionů korun
Krajští zastupitelé projednali a schválili Program 2026 pro poskytování dotací na …
Mikrovlnná technologie umožňuje rychlou a přesnou opravu asfaltu na D4
Opravy dálnice D4 budou rychlejší, přesnější a šetrněji díky novému postupu, který …
Oddělení jednodenní péče příbramské nemocnice zve ve středu na Den otevřených dveří
Oblastní nemocnice Příbram připomíná blížící se Den otevřených dveří na oddělení …
Je to tu! Veselý Mikuláš opět vyráží do rodin a přináší kouzelný zážitek
I letos vyrazí Veselý Mikuláš do dobříšských domácností a přinese s sebou kouzelnou …
Listopad na středočeských silnicích: čtyři oběti, mezi nimi i řidička z tragické nehody v Mokrovratech
V listopadu zemřeli na středočeských silnicích čtyři lidé, tedy o dva méně než ve …
Nový přivaděč vody má zlepšit zásobování oblastí Dobříše a Nového Knína
Na Příbramsku vznikne nový přivaděč vody, který bude zásobovat oblasti Dobříše a …
Gastro agent: Malej podnik
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale když se z jídla stane jen logistika, hledáme …
FOTO



