20. 4. svátek má Marcela
PB | Realitní

Pekarová Adamová: Stát by měl prodat pivovar Budvar

15. června 2022   (08:55)
Pekarová Adamová: Stát by měl prodat pivovar Budvar
foto: TOP 09

Stát drží majoritní podíly či zcela ovládá desítky podniků. Budvar patří vedle ČEZ, Českých drah, České pošty či Lesů ČR mezi nejvýznamnější.


Stát by měl podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové prodat pivovar Budvar. Řekla to deníku Právo. Předsednictvo strany schválilo v úterý usnesení, v němž v zájmu konsolidace veřejných financí vyzývá k prodeji státního majetku, který není podstatný pro vykonávání jeho hlavních funkcí. Podle Pekarové Adamové stát nemá provozovat hotel, ani vařit pivo. "Není k tomu jediný racionální důvod," sdělila deníku.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) Právu řekl, že efektivní nakládání se státním majetkem je jednou z jeho klíčových priorit, ale primárně mu jde o to, aby stát svým nepotřebným majetkem nebránil kvalitním rozvojovým projektům obcí a krajů nebo je raději přímo podpořil.
Prodej Budvaru by státní rozpočet nezachránil, řekl ředitel Budvaru
Případný prodej pivovaru Budějovický Budvar by krátkodobě státní rozpočet nezachránil a dlouhodobě by ČR přišla o jeden ze symbolů českého pivovarnictví. V reakci na výroky šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové k možnostem prodeje Budvaru to dnes ČTK řekl ředitel pivovaru Petr Dvořák. Prodej by podle něj přinesl desítky miliard korun. Budvar je zahrnutý mezi strategické státní podniky, dodal Dvořák. Prodej by vyžadoval i změnu zákona.

"Tyhle komentáře se objevují v pravidelných či nepravidelných rytmech, ale pokud vím a byl jsem ujišťován, žádná seriózní práce tímto stylem se zatím nikdy nerozvíjela," řekl Dvořák. Řekl, že ho o tom ujišťovali zástupci minulé i současné vlády. "Existuje materiál, který mluví o strategických státních podnicích, a Budvar tam byl vždycky zahrnutý. To znamená, že by se nás debata (o prodeji) neměla týkat. Co se týká debaty, jestli by stát měl vařit pivo, tak ta je hodně o tom, jaké jsou krátkodobé zisky z případného prodeje versus dlouhodobý přínos toho, co se Budějovický Budvar snaží dělat, a toho, co se snaží dělat pro celé české pivovarnictví. Bavíme se o ceně (za prodej Budvaru) v desítkách miliard korun. Krátkodobě nám to finance nezachrání a dlouhodobě přijdeme o jeden ze symbolů českého pivovarnictví," řekl Dvořák.

Privatizaci Budvaru připravovalo ministerstvo zemědělství od roku 2007 za druhé vlády Mirka Topolánka (ODS). Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) chtěl v roce 2007 najít poradce, který měl státu pomoci při přeměně národního podniku na akciovou společnost. Proti privatizaci se již v předchozích letech vyslovili prezidenti Miloš Zeman a Václav Klaus.

Loni uvařil Budvar rekordních 1,8 milionu hektolitrů, meziročně o 4,6 procenta víc. Tržby za pivo poprvé překonaly tři miliardy korun, činily 3,17 miliardy. Budvar vyvezl loni přes 1,3 milionu hektolitrů piva, export stoupl meziročně o 11,3 procenta. Byl to rekordní růst, v objemu i tržbách. Další výsledky zatím národní podnik se 670 zaměstnanci nezveřejnil.
Budvar měl loni zisk po zdanění 305 milionů Kč, meziročně stejný
Pivovar Budějovický Budvar měl loni zisk po zdanění 305 milionů Kč. Na dotaz ČTK to dnes potvrdilo ministerstvo zemědělství. Je to stejný zisk jako předloni, vyplývá z výroční zprávy. Podrobnější výsledky Budvar oznámí zřejmě tento měsíc, řekla ČTK manažerka komunikace Budvaru Barbora Bláhová. Tržby za pivo poprvé loni překonaly tři miliardy korun, činily 3,17 miliardy, informoval Budvar letos v únoru.

"Finanční výsledky za rok 2021 budeme oznamovat až po oficiálním schválení účetní závěrky za rok 2021 zakladatelem, to jest ministerstvem zemědělství. To očekáváme tento měsíc," uvedla Bláhová.

Loni uvařil Budvar rekordních 1,8 milionu hektolitrů, meziročně o 4,6 procenta víc. Tržby za pivo poprvé překonaly tři miliardy korun, činily 3,17 miliardy. Loni vyvezl Budvar přes 1,3 milionu hektolitrů piva, export stoupl meziročně o 11,3 procenta. Byl to rekordní růst, v objemu i tržbách. V Německu Budvar poprvé v historii prodal přes 500.000 hektolitrů. Rostly prodeje i na dalších klíčových trzích, jako jsou Velká Británie nebo Slovensko.

V roce 2020, kdy národní podnik se 670 zaměstnanci uvařil 1,73 milionu hektolitrů piva, se export na výstavu podílel ze 69 procent. Vývoz pomáhá Budvaru k lepším výsledkům dlouhodobě. Mezi pět největších odbytišť patřily předloni Německo, Polsko, Slovensko, Rusko a Británie. Tržby z prodeje výrobků a služeb byly předloni 2,81 miliardy Kč, byly rekordní. Čistý obrat překročil předloni druhým rokem po sobě tři miliardy korun. Zisk po zdanění měl Budvar předloni 305 milionů korun, vyplývá z výroční zprávy.

Ministr Nekula jednoznačně odmítl návrh Pekarové, aby stát prodal Budvar
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (TOP 09) odmítl návrh předsedkyně TOP 09 Markéty Adamové Pekarové, že by stát měl prodat pivovar Budvar. Uvedl to na twitteru. Pekarová deníku Právo řekla, že stát nemá provozovat hotel, ani vařit pivo. Nekula to komentoval slovy, že pokud by stát prodal Budvar, je to podobné, jako by Saudové prodávaly svá ropná pole.

"Jednoznačně ale říkám, že Budějovický Budvar prodávat nebudeme," uvedl.

Předsednictvo TOP 09 schválilo v úterý usnesení, v němž v zájmu konsolidace veřejných financí vyzývá k prodeji státního majetku, který není podstatný pro vykonávání jeho hlavních funkcí. "Týká se to jak snížení objemu nemovitého majetku, tak firem ve výhradním, nebo částečném vlastnictví státu. Kromě nezanedbatelných příjmů pro stát se tím otevře prostor na větší soustředění státu na hlavní činnosti, jejichž kvalitní plnění od něj občané očekávají," uvedlo předsednictvo. Pekarová řekla, že není jediný racionální důvod, aby stát vlastnil pivovar.

V souvislosti s konsolidací veřejných financí předsednictvo TOP 09 vyzvalo k snížení strukturálního deficitu, což je deficit veřejných financí očištěný o vliv hospodářského cyklu, na jedno procento HDP v roce 2026.

"Již v roce 2024 musí být uvedeny v účinnost kroky, které začnou deficity snižovat," uvádí výzva. Zároveň TOP 09 považuje za klíčové, aby byl schodek státního rozpočtu na příští rok po zohlednění jednorázových faktorů výrazně nižší než letošní. Pro letošek je schválen rozpočet se schodkem 280 miliard korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) již minulý týden uvedl, že schodek by příští rok měl být nižší. Ministerstvo financí (MF) v Konvergenčním programu z dubna pro letošní rok očekává snížení strukturálního deficitu na 3,1 procenta z loňských čtyř procent. V roce 2025 by měl být strukturální deficit podle MF 2,7 procenta HDP.

Stanjura v reakci na návrh TOP 09 uvedl, že je efektivní nakládání se státním majetkem jednou z jeho priorit. Stát by podle něj neměl nepotřebným majetkem bránit kvalitním rozvojovým projektům obcí a krajů. "Příkladem může být výstavba dostupného bydleni. Více podrobností chceme za Ministerstvo financí představit už letos na podzim. Toto mi dává mnohem větší smysl než hurá výprodej státního majetku, byť v obecné rovině souhlasím, že stát nemá podnikat tam, kde ze zásadního důvodu podnikat nemusí," dodal.

Stát drží majoritní podíly či zcela ovládá desítky podniků. Budvar patří vedle ČEZ, Českých drah, České pošty či Lesů ČR mezi nejvýznamnější. Z nemovitostí patří státu například hotel Thermal v Karlových Varech. O jeho prodeji, stejně jako o prodeji Budvaru, se v minulosti opakovaně uvažovalo.

Privatizaci Budvaru připravovalo ministerstvo zemědělství od roku 2007 za druhé vlády Mirka Topolánka (ODS). Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) chtěl v roce 2007 najít poradce, který měl státu pomoci při přeměně národního podniku na akciovou společnost. Proti privatizaci se již v předchozích letech vyslovili prezidenti Miloš Zeman a Václav Klaus.

Loni uvařil Budvar rekordních 1,8 milionu hektolitrů, meziročně o 4,6 procenta víc. Tržby za pivo poprvé překonaly tři miliardy korun, činily 3,17 miliardy. Budvar vyvezl loni přes 1,3 milionu hektolitrů piva, export stoupl meziročně o 11,3 procenta. Byl to rekordní růst, v objemu i tržbách. Další výsledky zatím národní podnik se 670 zaměstnanci nezveřejnil.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/ ČTK
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Čelní střet dvou aut uzavřel silnici mezi Příbramí a Bohutínem Čelní střet dvou aut uzavřel silnici mezi Příbramí a Bohutínem Nehoda si vyžádala zranění dvou osob, z nichž jednu museli hasiči z auta vyprostit. AKTUALIZOVÁNO Požár rodinného domu v obci Velká Lečice likvidovalo šest hasičských jednotek Požár rodinného domu v obci Velká Lečice likvidovalo šest hasičských jednotek Před příjezdem hasičů došlo k evakuaci tří lidí a dvou psů. Nástup do autobusů všemi dveřmi zavede Středočeský kraj pilotně na dvou linkách Nástup do autobusů všemi dveřmi zavede Středočeský kraj pilotně na dvou linkách Zkoušet se bude na lince PID 519 ze Sedlčan do Votic a lince 705 z Poděbrad do … Pohonné hmoty ve Středočeském kraji dál zdražují, benzin je nad 40 Kč/l Pohonné hmoty ve Středočeském kraji dál zdražují, benzin je nad 40 Kč/l Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 40,36 Kč, naftu pak za 39,35 … Volejbalisté Kladna vybojovali na úkor Příbrami extraligový bronz Volejbalisté Kladna vybojovali na úkor Příbrami extraligový bronz O držitelích bronzových medailí je rozhodnuto. Sokolové vystoupili na akademii v Příbrami, předvedli i ukázky sletových skladeb Sokolové vystoupili na akademii v Příbrami, předvedli i ukázky sletových skladeb Každoroční přehlídku oddílů TJ Sokol Příbram provázelo ve čtvrtek 18. dubna velké … Veřejná zakázka bude vypsána s nižší předpokládanou hodnotou Veřejná zakázka bude vypsána s nižší předpokládanou hodnotou Město Příbram chce v letošním roce začít s celkovou obnovou infrastruktury v obci … Pietní akt na Václavce vzpomene na československé parašutisty i statečné obyvatele podbrdských obcí Pietní akt na Václavce vzpomene na československé parašutisty i statečné obyvatele podbrdských obcí Akci připomínající události 2. světové války doprovodí i seskok parašutistů v místech … Příbramští urologové využívají speciální polohování, zkrátí dobu operace. Podívejte se na video přímo ze sálu Příbramští urologové využívají speciální polohování, zkrátí dobu operace. Podívejte se na video přímo ze sálu Tento způsob polohování je v rámci České republiky unikátní. VIDEO
Některé projekty ve Středočeském kraji podpořené EU zásadně zdržely komplikace Některé projekty ve Středočeském kraji podpořené EU zásadně zdržely komplikace Mezi významné projekty podpořené Evropskou unií patří například areál s barokním …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies