8. 12. svátek má Květoslava

Peče se už od září, nakonec ho sezobou slepice. V Novém Kníně si prohlédnete perníkový betlém

3. prosince 2022   (13:46)
Dalších 6 fotografií v galeriiPeče se už od září, nakonec ho sezobou slepice. V Novém Kníně si prohlédnete perníkový betlém
foto: Muzeum zlata Nový Knín

Betlém, který každoročně vytváří rodina Holobradova, vystavuje Muzeum zlata do 18. prosince.


Nejen zdobí, ale i chutná. Betlém vytvořený z perníku nyní vystavuje vedle řady dalších z „nejedlých“ materiálů Muzeum zlata v Novém Kníně. Kromě malebnosti instalace si obdiv zaslouží také úsilí, které při každoroční práci vynakládají jeho tvůrci.

„V roce 2002 jsme dostali vykrajovátka na betlém, a tak nám nezbylo nic jiného, než ho upéct a vystavit v Libčicích ve výloze obchodu,“ vrací se k prvotnímu impulsu s pragmatickým nadhledem Josef Holobrada. Přípravy a pečení jsou „rodinným podnikem“. Holobradovi svůj betlém několikrát zapůjčili také na prodejní výstavu do Dublovic a dostalo se mu rovněž mediálního ocenění. V roce 2010 vyhrál soutěž o nejhezčí vánoční výzdobu televize Nova. Následující rok už ho vystavovali v Novém Kníně, kde zůstává dodnes.
První přípravy začínají v létě, kdy se domlouvá, jak bude betlém vypadat. Do pečení se rodina pouští už v září, aby perník dobře vyschnul. Následuje výroba podesty z polystyrenu a sádry, poté se upravují chaloupky broušením a vyřezáváním okének. Dalším krokem je zdobení a malování, jenž dodá tváře desítkám perníkových postav a zvířat a venkovským obydlím pohádkovou atmosféru.
Kromě spousty práce se na betlém spotřebuje slušná porce surovin: osm kilogramů mouky, půldruhého kilogramu medu a tři kilogramy moučkového cukru. Při výrobě „padne“ padesátka vajec, tři másla, po osmi baleních perníkového koření a prášku do pečiva a půl litru rumu. Dílo pak drží pohromadě deset polystyrenových desek a patnáct kilogramů sádry, osvětleno je žárovkami.

„Před odvozem na výstavu vše naaranžujeme na upravenou podestu. Poslední, co uděláme je osvětlení,“ popisuje Josef Holobrada. Po otevření výstavy dělá betlém radost návštěvníkům, Holobradovi se z něj většinou těší až do konce února. Po rozebrání pak betlém „věnují“ domácí drůbeži, která ho sezobe.
Výstava betlémů je v muzeu v Novém Kníně otevřena až do 18. prosince. Spolu s perníkovým betlémem od rodiny Holobradových zde uvidíte jesličky z keramiky, dřeva nebo papíru a také Třebechovický Vokounův betlém.

Fotogalerie

Peče se už od září, nakonec ho sezobou slepice. V Novém Kníně si prohlédnete perníkový betlém (1) Peče se už od září, nakonec ho sezobou slepice. V Novém Kníně si prohlédnete perníkový betlém (2) Peče se už od září, nakonec ho sezobou slepice. V Novém Kníně si prohlédnete perníkový betlém (3) Peče se už od září, nakonec ho sezobou slepice. V Novém Kníně si prohlédnete perníkový betlém (4) Peče se už od září, nakonec ho sezobou slepice. V Novém Kníně si prohlédnete perníkový betlém (5) Peče se už od září, nakonec ho sezobou slepice. V Novém Kníně si prohlédnete perníkový betlém (6)

foto: rodina Holobradova (z přípravy betléma), Muzeum zlata Nový Knín (z aktuální výstavy betlémů)/PR

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Magdalena Rezková








Související


Další články

Vánoce v hornickém domku i pod zemí: Muzeum láká na sváteční program a výstavu příbramských betlémů Vánoce v hornickém domku i pod zemí: Muzeum láká na sváteční program a výstavu příbramských betlémů Předvánoční atmosféra, tradiční řemesla, koledy i prohlídky podzemí. Příbramské … Zloději mají přes zimu žně: Jak ochránit svou chatu či chalupu Zloději mají přes zimu žně: Jak ochránit svou chatu či chalupu S příchodem zimy začíná pro zloděje zaměřující se na chaty a chalupy hlavní sezóna. … Příbramská galerie představuje dílo Taji Spasskové Příbramská galerie představuje dílo Taji Spasskové Výstava Matter od Absence je první velkou sólovou výstavou multidisciplinární … Gastro agent: Pizza Italia Příbram Gastro agent: Pizza Italia Příbram Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme … Fast food Příbram řeší nedostatek kvalitních pracovníků: Roste zájem o částečné úvazky i technologické dovednosti Příbram řeší nedostatek kvalitních pracovníků: Roste zájem o částečné úvazky i technologické dovednosti Poptávka po sezónních i stálých pracovnících v retailu a logistice se sice meziročně … Zámek Březnice v pořadu Skryté skvosty: Česká televize natáčela s Jaroslavem Pleslem Zámek Březnice v pořadu Skryté skvosty: Česká televize natáčela s Jaroslavem Pleslem Skryté skvosty představí zámek Březnice: historie, tajný sňatek i pobělohorská doba. … Veterináři vymezili rizikovou oblast kvůli ptačí chřipce Veterináři vymezili rizikovou oblast kvůli ptačí chřipce Státní veterinární správa (SVS) v reakci na nepříznivý vývoj nákazové situace vymezuje … Muzeum města Dobříš otevírá nové kreativní zázemí: první adventní dílny přilákaly návštěvníky, další akce už jsou v plánu Muzeum města Dobříš otevírá nové kreativní zázemí: první adventní dílny přilákaly návštěvníky, další akce už jsou v plánu Muzeum města Dobříše zpřístupnilo v podkroví Kopáčkova domu nové prostory určené pro … Kocouři doma zabrali: Ostrava padla 1:3 Kocouři doma zabrali: Ostrava padla 1:3 Desáté kolo ČEZ extraligy mužů přineslo do Příbrami radost. VK TROX po ztrátě prvního … Sport
Zimní počasí se odkládá. Teplé jihozápadní proudění nepoleví Zimní počasí se odkládá. Teplé jihozápadní proudění nepoleví Zdá se podle posledních předpovědí, že se letos typicky zimního počasí zatím ani v …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies