8. 11. svátek má Bohumír

Otrava houbami: poznáte příznaky a umíte dát první pomoc?

1. srpna 2021   (19:36)
Otrava houbami: poznáte příznaky a umíte dát první pomoc?
foto: pribram.cz/Jakub Pečenka

Houbařská sezóna je v plném proudu, u lesů v tomto období stojí vozidla hubchtivých skoro v dvojřadu, košíky jsou v povinné výbavě a hospodyňky intenzivně přemýšlejí, jak s takovou nadílkou v kuchyni naložit.



Ne všichni se ale drží pravidla, že se sbírá jen to, co znám, a tak každou houbařskou sezónu zaznamenávají středočeští záchranáři výjezdy i k otravám houbami. Počet těchto zásahů není vysoký (řádově jde o jednotky případů), ale to proto, že většina těch, kteří mají problémy po požití hub, vyhledá lékařskou pomoc dřív, než se dostane do život ohrožujícího stavu a musí si zavolat sanitku.

Otrava houbami může mít celou řadu příznaků. Ty především závisí na množství a druhu hub, které jsme požili, a na celkovém zdravotním stavu otráveného. Po pozření se může otrava projevovat zvracením, křečemi, dušností a třesem. Začne klesat krevní tlak a hrozí selhání základních životních funkcí.

V případě podezření, že jste snědli nesprávné houby, je nutné vyvolat zvracení, pokusit se zintenzivnit vyprazdňování střev podáním projímadel a užít větší dávku živočišného uhlí. Uhlí na sebe dokáže navázat škodlivé látky a je tedy naděje, že zmírní jejich vstřebávání do těla. Hodně pijte kvůli proplachování ledvin a vyplavování toxických látek z organismu. Zároveň tím předejdete dehydrataci při častém zvracení a průjmu, které mohou otravu provázet. Rozhodně se vyhněte konzumaci mléka a alkoholu, které mají dle mýtu při otravě pomoci, protože byste jimi zbytečně zatížili už tak „zkoušený“ zažívací trakt. Pijte vodu nebo čaj.

Zavolejte tísňovou linku 155, nebo se snažte co nejrychleji se dopravit do nemocnice. Zajistěte vzorky hub nebo požitého jídla. Pokud ho již nemáte, stačí vzorek zvracení nebo i stolice, z nichž se pak dá zjistit zdroj otravy a druh toxinu.

Houby nemusí být z řad jedovatých, aby potrápily příležitostného houbaře, který nezná zásady skladování hub a nechá je zapařit třeba v igelitovém pytlíku, nebo ve vyhřátém autě. Obvykle se po požití projeví obdobné příznaky jako při otravě – nechutenství, zvracení, bolesti břicha a průjem. Tomu se však říká „nepravá otrava“.

„Otrava pravá“ nastává po požití skutečně jedovatých druhů hub účinkováním mykotoxinů. Nejzákeřnější jsou ty, u kterých dlouho trvá, než se začnou projevovat příznaky otravy (i několik hodin po požití). Jed při nich napadá játra a ledviny. Dochází také k metabolickému rozvratu činnosti organismu. Ve chvíli, kdy se objeví úporné průjmy, bolesti hlavy, sucho v ústech, zástava močení, zežloutnutí kůže, bývá stav postiženého člověka vážný.

Nejjedovatější houbou, kterou si můžete z našich lesů odnést, je muchomůrka zelená. Tu si nezkušený houbař může splést s žampionem, bedlou nebo třeba holubinkou. Jed muchomůrky zelené je schopen způsobit akutní selhání jater. To, pokud není včas rozpoznáno, vede až ke smrti. Otrava muchomůrkou zelenou se projeví po relativně dlouhé době (průměrně 10 hodin po požití). V dalších dvou dnech dochází k urputnému průjmu a zvracení. Poté dojde ke zlepšení stavu, které je však jen „na oko“ a při němž toxin dál poškozuje jaterní buňky. Pokud nedojde ke správné léčbě, zhruba do týdne pacient umírá na selhání jater.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Armádním sportovcem roku se stal Vojtěch Neumann ze 13. dělostřeleckého pluku v Jincích Armádním sportovcem roku se stal Vojtěch Neumann ze 13. dělostřeleckého pluku v Jincích Jinečtí dělostřelci mohou být hrdí na svého tělocvikáře Vojtěcha Neumanna. Tento … ROZHOVOR Příbramskem projdou svatomartinské průvody Příbramskem projdou svatomartinské průvody Akce k svátku sv. Martina se konají na řadě míst v regionu. Tradiční Putování se … Václav Pikrt je Mistr houslař. Nový dokument o příbramském řemeslníkovi uvede místní kino Václav Pikrt je Mistr houslař. Nový dokument o příbramském řemeslníkovi uvede místní kino Absolventský film Miroslava Medala zhlédnete v Příbrami v pátek 8. listopadu od 20.00. … Opilý řidič ukončil svou večerní jízdu Příbramí uprostřed kruhového objezdu Opilý řidič ukončil svou večerní jízdu Příbramí uprostřed kruhového objezdu Včera po 21 hodině řešila policie poněkud kuriozní nehodu řidiče na kruhovém objezdu v … Noc na Svaté Hoře: Vstupte do krápníkové kaple v záři svíček, povečeřte v barokní jídelně Noc na Svaté Hoře: Vstupte do krápníkové kaple v záři svíček, povečeřte v barokní jídelně Ojedinělý zážitek si lze v poutním areálu v Příbrami dopřát jen několikrát během … Příbram vybrala projekční kancelář k přípravě architektonické studie na nový bazén Příbram vybrala projekční kancelář k přípravě architektonické studie na nový bazén Rada města rozhodla o výběru dodavatele, který vypracuje architektonickou studii a … Music club Peklo: Tanec není hřích, pokud se při něm smějete Music club Peklo: Tanec není hřích, pokud se při něm smějete Music club Peklo, který je součástí kulturního domu Příbram, zanedlouho slaví druhé … PR Na Štědrý den letos Česká televize uvede pohádku Tři princezny Na Štědrý den letos Česká televize uvede pohádku Tři princezny Na Štědrý večer bude mít premiéru výpravná pohádka Tři princezny. Příbram plánuje v Kozičíně vybudovat záchytné parkoviště pro návštěvníky Brd Příbram plánuje v Kozičíně vybudovat záchytné parkoviště pro návštěvníky Brd Přístup do Brd má být pro turisty zase o něco komfortnější. Město Příbram chce …
Do poloviny ledna je omezen bezplatný vstup na Nový rybník v Příbrami Do poloviny ledna je omezen bezplatný vstup na Nový rybník v Příbrami Do 12. ledna probíhá v části sportovně-rekreačního areálu rozsáhlá výstava Světelný …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies