21. 9. svátek má Matouš

Otrava houbami: poznáte příznaky a umíte dát první pomoc?

1. srpna 2021   (19:36)
Otrava houbami: poznáte příznaky a umíte dát první pomoc?
foto: pribram.cz/Jakub Pečenka

Houbařská sezóna je v plném proudu, u lesů v tomto období stojí vozidla hubchtivých skoro v dvojřadu, košíky jsou v povinné výbavě a hospodyňky intenzivně přemýšlejí, jak s takovou nadílkou v kuchyni naložit.



 Ne všichni se ale drží pravidla, že se sbírá jen to, co znám, a tak každou houbařskou sezónu zaznamenávají středočeští záchranáři výjezdy i k otravám houbami. Počet těchto zásahů není vysoký (řádově jde o jednotky případů), ale to proto, že většina těch, kteří mají problémy po požití hub, vyhledá lékařskou pomoc dřív, než se dostane do život ohrožujícího stavu a musí si zavolat sanitku.
 
Otrava houbami může mít celou řadu příznaků. Ty především závisí na množství a druhu hub, které jsme požili, a na celkovém zdravotním stavu otráveného. Po pozření se může otrava projevovat zvracením, křečemi, dušností a třesem. Začne klesat krevní tlak a hrozí selhání základních životních funkcí.

V případě podezření, že jste snědli nesprávné houby, je nutné vyvolat zvracení, pokusit se zintenzivnit vyprazdňování střev podáním projímadel a užít větší dávku živočišného uhlí. Uhlí na sebe dokáže navázat škodlivé látky a je tedy naděje, že zmírní jejich vstřebávání do těla. Hodně pijte kvůli proplachování ledvin a vyplavování toxických látek z organismu. Zároveň tím předejdete dehydrataci při častém zvracení a průjmu, které mohou otravu provázet. Rozhodně se vyhněte konzumaci mléka a alkoholu, které mají dle mýtu při otravě pomoci, protože byste jimi zbytečně zatížili už tak „zkoušený“ zažívací trakt. Pijte vodu nebo čaj.

Zavolejte tísňovou linku 155, nebo se snažte co nejrychleji se dopravit do nemocnice. Zajistěte vzorky hub nebo požitého jídla. Pokud ho již nemáte, stačí vzorek zvracení nebo i stolice, z nichž se pak dá zjistit zdroj otravy a druh toxinu.

Houby nemusí být z řad jedovatých, aby potrápily příležitostného houbaře, který nezná zásady skladování hub a nechá je zapařit třeba v igelitovém pytlíku, nebo ve vyhřátém autě. Obvykle se po požití projeví obdobné příznaky jako při otravě – nechutenství, zvracení, bolesti břicha a průjem. Tomu se však říká „nepravá otrava“.

„Otrava pravá“ nastává po požití skutečně jedovatých druhů hub účinkováním mykotoxinů. Nejzákeřnější jsou ty, u kterých dlouho trvá, než se začnou projevovat příznaky otravy (i několik hodin po požití). Jed při nich napadá játra a ledviny. Dochází také k metabolickému rozvratu činnosti organismu. Ve chvíli, kdy se objeví úporné průjmy, bolesti hlavy, sucho v ústech, zástava močení, zežloutnutí kůže, bývá stav postiženého člověka vážný. 

Nejjedovatější houbou, kterou si můžete z našich lesů odnést, je muchomůrka zelená. Tu si nezkušený houbař může splést s žampionem, bedlou nebo třeba holubinkou. Jed muchomůrky zelené je schopen způsobit akutní selhání jater. To, pokud není včas rozpoznáno, vede až ke smrti. Otrava muchomůrkou zelenou se projeví po relativně dlouhé době (průměrně 10 hodin po požití). V dalších dvou dnech dochází k urputnému průjmu a zvracení. Poté dojde ke zlepšení stavu, které je však jen „na oko“ a při němž toxin dál poškozuje jaterní buňky. Pokud nedojde ke správné léčbě, zhruba do týdne pacient umírá na selhání jater.
 

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.


zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka









Další články

Příbramská nemocnice očkuje 120 lidí týdně, s třetí dávkou ještě nezačala Příbramská nemocnice očkuje 120 lidí týdně, s třetí dávkou ještě nezačala Podle starosty Příbrami Jana Konvalinky (za ANO) je mezi seniory v městských … Příbramská průmyslovka oslaví 170. výročí. Patří mezi nejstarší školy v ČR Příbramská průmyslovka oslaví 170. výročí. Patří mezi nejstarší školy v ČR Na začátku listopadu tohoto roku uplyne právě sto sedmdesát let od zahájení vyučování … Meteorologové: Teplé počasí zůstane až do konce září, v říjnu se začne ochlazovat a přibude srážek Meteorologové: Teplé počasí zůstane až do konce září, v říjnu se začne ochlazovat a přibude srážek Meteorologové vydali dlouhodobou předpověď počasí. Výlov Sadoňského rybníka doprovodí myslivecké troubení i soutěže pro děti Výlov Sadoňského rybníka doprovodí myslivecké troubení i soutěže pro děti Během Myslivecko-rybářské slavnosti v Rožmitále pod Třemšínem koupíte živé ryby nebo … Pekárna plánuje investice za stovky milionů, nabírat bude více než 200 zaměstnanců Pekárna plánuje investice za stovky milionů, nabírat bude více než 200 zaměstnanců Město Příbram schválilo odprodej pozemků, které pekárna ke svému záměru … Tým, který dosahuje skvělých výsledků, přitahuje další šampiony Tým, který dosahuje skvělých výsledků, přitahuje další šampiony Příbramská firma Wheelabrator Czech (dříve DISA) dosahuje v současnosti vrcholu svého … Komerční sdělení Obchodní akademie oslavila sto let, ocenila emeritní ředitele i firmy Obchodní akademie oslavila sto let, ocenila emeritní ředitele i firmy Obchodní akademie Příbram zároveň stále vybírá ve veřejné anketě nové logo a v plánu … Archeologové našli na budované D4 u Čimelic pravěká sídliště i hroby Archeologové našli na budované D4 u Čimelic pravěká sídliště i hroby Máme zde minimálně dvě sídliště ze starší doby železné neboli z doby halštatské, což … Vnučka Ladislava Sitenského povypráví o fotografiích svého dědečka Vnučka Ladislava Sitenského povypráví o fotografiích svého dědečka Spolu s Adélou Kándlovou provede aktuální výstavou Na kole ředitel Galerie Františka …
V Příbrami byla zahájena topná sezona V Příbrami byla zahájena topná sezona Příbramská teplárna zásobuje více než deset tisíc domácností teplem rozváděným po 18 …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Žižkova 708
261 01 Příbram II

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
2014 - 2021 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz