26. 4. svátek má Oto
PB | Realitní




Orkán Sabine dorazil. Situaci sledujeme on-line

Počasí
10. února 2020   (06:31)
Orkán Sabine dorazil. Situaci sledujeme on-line
foto: pribram.cz

Ve středních Čechách za sebou zanechává silný vítr největší škody na Příbramsku.


Od včerejší 22. hodiny do dnešního rána evidují hasiči ve středních Čechách 114 událostí v souvislosti se silným větrem. Nejčastěji se jedná o popadané stromy. Silný vítr přinesl také vysoké teploty, po šesté hodině bylo 13 stupňů Celsia. Vítr dosahuje na Příbramsku rychlosti 100 km/h, na sněžce dosáhly nárazy větru rychlosti 180 km/h.

V pohotovosti jsou hasiči, silničáři i energetici

Energetici uvedli, že mají pohotovost všichni zaměstnanci, kteří jsou připraveni na likvidaci následků škod způsobených silným větrem.
Lidem se také doporučuje, aby se na možné výpadky proudu předem připravili a zásobili se bateriemi, dobili si mobilní telefony, případně si připravili náhradní zdroje energie.

Během silného větru se doporučuje omezit jízdy autem, zajistit pečlivě všechny volně uložené předměty. Lidé by se také měli vyhýbat budovám, které mají narušenou statiku nebo u kterých hrozí pád střešních krytin.

6:00
První přerušení dodávky elektřiny je hlášeno z obce Pečice na Příbramsku.

6:20
Pokud jste svědky mimořádné události, můžete redakci pribram.cz kontaktovat na čísle 604 566 555, případně na e-mailu pribram@pribram.cz. Děkujeme.

6:30
Doprava v ulicích Příbrami je prozatím bez komplikací. Místy leží na silnicích popadané větve. Provoz na dálnici D4 je plynulý.

6:40
Hasiči likvidují požár stohu v Hudčicích. Na Rožmitálsku odstraňují popadané stromy.

6:50
Sedlčany hlásí výpadky proudu. Bohostice jsou bez elektřiny od třetí hodiny.

7:00
Ve Středočeském kraji je bez proudu asi 9000 odběrných míst, společnost ČEZ eviduje v kraji 15 poruch na vedení vysokého napětí.

7:05
Silný vítr komplikuje v kraji dopravu. Nejezdí některé příměstské autobusy.

7:30
Rožmitál pod Třemšínem hlásí výpadky proudu. Obory na Příbramsku také bez elektřiny.

7:35
Profesionální hasiči ze Sedlčan likvidují popadané stromy na hlavním tahu do Příbrami.

7:40
Petrovice - výpadek elektřiny. Místní škola vyhlásila ředitelské volno. Volno mají také školáci v Novém Kníně.

7:50
Omezen provoz na dálnici D4. Na 17. kilometru dálnice, ve směru na Příbram, leží padlý strom přes oba jízdní pruhy. Na místo vyjíždějí hasiči.

8:00
"V průběhu víkendu byly zpřesňovány informace o blížící se vichřici. Varování hydrometeorologického ústavu z včerejšího poledne hovořilo o extrémním stupni nebezpečí. Do pohotovosti byly uvedeny jednotky IZS, zároveň jsme prostřednictvím SMS a sociálních sítí informovali obyvatele o hrozícím nebezpečí. Aktivovány byly i některé jednotky sborů dobrovolných hasičů, zejména ty, které disponují technikou vhodnou k odstraňování škod napáchaných větrem. Posílili jsme i službu Městské policie pro případ nutné součinnosti s ostatními složkami.
Prosím občany, aby dbali velké opatrnosti a svůj pohyb venku omezili na nejnutnější minimum. Při řízení motorových vozidel dbejte maximální opatrnosti."

Sdělil redakci starosta města Příbrami, Jan Konvalinka

8:05
Ve Středočeském kraji řeší energetici společnosti ČEZ nejvíce poruch v celé republice, bez elektřiny je zde na 37.000 domácností, oznámila mluvčí firmy ČEZ Soňa Holingerová. V regionu je 39 poruch na vedení vysokého napětí. "V terénu máme stovky pracovníků poruchových čet, kteří se snaží obnovit dodávky elektřiny co nejdříve. Pomáhá jim i těžká technika, motorové pily, auta s plošinou, která usnadňují opravy vedení i prořezávání větví ve výškách. Příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení následkem silného větru," řekla mluvčí firmy ČEZ Soňa Holingerová.

8:06
K silnému větru a dešti dorazila i bouřka.

8:10
Tísňová linka hasičů ve Středočeském kraji byla v noci místy zahlcená, některé události tak vyřizovalo operační středisko hasičů i v Jihomoravském kraji. "Funguje to tak standardně, když je linka zahlcená, telefonáty takzvaně přepadávají do jiných krajů. Linka v Jihomoravském kraji tak přijímala některé události ze Středočeského kraje," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. To ale neznamená, že hasiči z jihu Moravy vyjížděli do Středočeského kraje, události operační středisko vyřizovalo a postupovalo zpět.

8:20
"V příbramské nemocnici jsme zatím v souvislosti s bouří evidovali jen drobný výpadek elektřiny, který se povedlo ihned vyřešit tak, že nebyl prakticky patrný a v areálu máme v tuto chvíli jeden zlomený strom." uvedl pro pribram.cz mluvčí nemocnice Martin Janota.

8:57
Podle hasičů je nejhorší situace Příbramsku, Benešovsku a v okresech Praha-východ a Praha-západ."V souvislosti se silným větrem vyjížděli prozatím hasiči na Příbramsku k šedesáti událostem," sdělila redakci mluvčí hasičů Tereza Fliegerová s tím, že v rámci celého Středočeského kraje je od večerních hodin událostí 350.

9:04
Energetici mají nejvíce poruch na Kladensku, Příbramsku, Benešovsku a Rakovnicku. "V terénu máme stovky pracovníků poruchových čet, kteří se snaží obnovit dodávky elektřiny co nejdříve. Pomáhá jim i těžká technika, motorové pily, auta s plošinou, která usnadňují opravy vedení i prořezávání větví ve výškách. Příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení následkem silného větru," řekla mluvčí firmy ČEZ Soňa Holingerová.

9:08
Bez proudu zůstala dnes ráno kvůli silnému větru téměř stovka tisíc odběratelů po celém Česku. V síti firmy ČEZ bylo bez elektřiny po 07:00 asi 90.000 odběrných míst a v síti firmy E.ON 6000 domácností. Nejhorší je situace ve středních Čechách, kde je bez proudu kolem 37.000 domácností. V tiskových zprávách to oznámily firmy ČEZ a E.ON.

9:10
Hasiči odstanili padlý strom přes kolejiště u Nového Rybníka. Doprava mezi Příbramí a Milínem byla omezena přibližně jednu hodinu.


9:40
V současnosti se vítr přechodně zklidnil, ale během dne bude postupně opět zesilovat.

10:05
Profesionální hasiči z Příbrami zasahují u narušeného komínového tělesa rodinného domu v Jincích. Na místě je i výšková technika.

11:02
Ve Středočeském kraji je kvůli silnému větru bez elektřiny 28.000 odběratelů, energetici se snaží odstranit 43 poruch na vedení vysokého napětí. Kvůli počtu poruch vyhlásila společnost ČEZ dnes dopoledne ve středních Čechách kalamitní stav. Situace se v kraji uklidňuje také z pohledu hasičů. Zatímco dnes ráno přibylo každou hodinu více než 100 nových případů, mezi 9:00 a 10:00 hasičům lidé nahlásili 40 nových událostí, o hodinu dříve 60. Nejvíce zasaženým okresem ve středních Čechách je podle hasičských statistik Příbram.

11:05
Pro hlášení poruch dodávek elektrické energie můžete využít bezplatné linky 800 850 860.

12:00
Hasiči likvidovali v příbramské ubytovně závadu na střešní konstrukci. Došlo zde k uvolnění plechů a polystyrenu, který skončil mimo budovu.

12:20
U obce Čimelice došlo k převrácení tandemu nákladního vozidla. Jeden jízdní pruh je na silnici I/4 neprůjezdný. Na místo jede policie.

12:59
Dvě komunikace jsou momentálně kvůli padlým stromům uzavřeny. K první události došlo u obce Lazsko, kdy strom ležel přes celou komunikaci. Příbramští hasiči jsou již na místě. Obdobná situace panuje na silnici II/118 u Čenkova. Zde je silnice také uzavřena.

13:00
Za polslední hodinu evidují Středočeští hasiči dalších 150 událostí.

13:30
Uzavřená silnice mezi Vysokým Chlumcem a Nechvalicemi. Padlý strom přes oba jízdní pruhy odstraňují hasiči. Ve směru na Nechvalice se tvoří kolona.

13:49
Další dopravní komplikace. Silnice mezi Vysokým Chlumcem a Nechvalicemi je momentálně neprůjezdná. V místě padlý strom přes oba jízdní pruhy, hasiči jsou na místě.

14:13
Tři padlé stromy hlásí Věšín, na místě dobrovolná jednotka hasičů z Rožmitálu pod Třemšínem.

14:15
Uvolněné plechové střechy zaměstnávají hasiče ve Zvíroticích.

16:05
Středočeští hasiči vyjížděli mezi 13:00 a 14:00 k 339 událostem, minimálně 322 z nich souvisí se silným větrem. Kvůli silnému větru vyjížděli středočeští hasiči od nedělních 22:00 k více než 900 událostem. Nárůst za uplynulou hodinu je zatím nejvyšší, kteří hasiči zaznamenali. Během ranního přechodu hlavní části orkánu přes území kraje vyjížděli každou hodinu k více než stovce případů.
Nejzasaženějším okresem je nyní zřejmě Praha-západ, značně zasažené je také Příbramsko.

16:08
Vítr dosahuje momentálně rychlosti 83 km/h. Začíná i sněžit, což může přinést další problémy, především v dopravě.

18:27
Středočeští hasiči vyjížděli od nedělních 22:00 do dnešních 17:00 kvůli silnému větru k více než 1100 událostem. Největší nárůst počtu událostí měli hasiči mezi 13:00 a 14:00, kdy vyjížděli k 339 událostem. Od 14:00 se situace postupně uklidňuje, mezi 16:00 a 17:00 vyjížděli hasiči k 72 novým případům.
Od včerejší 22. hodiny do dnešního rána …
foto: pribram.cz

foto: pribram.cz
foto: pribram.cz
foto: pribram.cz

foto: pribram.cz
foto: pribram.cz
foto: pribram.cz
Kontejnery u příbramské nemocnice
Kontejnery u příbramské nemocnice
foto: pribram.cz
Žižkova ulice v Příbrami. Zdroj fotografie: Lukáš Čížek
Žižkova ulice v Příbrami. Zdroj fotografie: …
foto: pribram.cz
Hasiči odstraňují padlý strom v Žižkově ulici
Hasiči odstraňují padlý strom v Žižkově …
foto: pribram.cz
Větve stromů blokují průjezd na silnicích v regionu
Větve stromů blokují průjezd na silnicích v …
foto: pribram.cz
Provoz na trati mezi Příbramí a Milínem omezil padlý strom na kolejišti
Provoz na trati mezi Příbramí a Milínem omezil …
foto: pribram.cz
Hasiči zasahují v Jincích. Došlo zde k narušení komínového tělesa rodinného domu
Hasiči zasahují v Jincích. Došlo zde k …
foto: pribram.cz
foto: pribram.cz
foto: pribram.cz
Haiči likvidovali v příbramské ubytovně závadu na střešní konstrukci
Haiči likvidovali v příbramské ubytovně závadu …
foto: pribram.cz
foto: pribram.cz
foto: pribram.cz
foto: pribram.cz
Poničená stodola v obci Vacíkov. Foto: Markéta Balková, starostka obce Hvožďany
Poničená stodola v obci Vacíkov. Foto: Markéta …
foto: pribram.cz
Vyvrácené stromy u Hvožďan. Foto: Markéta Balková, starostka obce Hvožďany
Vyvrácené stromy u Hvožďan. Foto: Markéta …
foto: pribram.cz
foto: pribram.cz

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz_Jakub Pečenka
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Výrobce stavebních strojů Doosan Bobcat EMEA loni utržil rekordních 1,1 mld eur Výrobce stavebních strojů Doosan Bobcat EMEA loni utržil rekordních 1,1 mld eur Závod Doosan Bobcat ve středočeské Dobříši vyrobil loni více než 25.000 strojů. … Sedm jednotek hasičů likviduje na Příbramsku požár lesa Sedm jednotek hasičů likviduje na Příbramsku požár lesa Požár vznikl v blízkosti Vesteckého mostu u obce Obory. Festival květin v OBI již odstartoval, akce bude trvat až do neděle Festival květin v OBI již odstartoval, akce bude trvat až do neděle V OBI poradí při výběru květin, se substrátem zdarma je i osadí do přinesených nebo … Komerční sdělení Středočeský kraj vybral firmu, která vyvine systém pro správu krajských silnic Středočeský kraj vybral firmu, která vyvine systém pro správu krajských silnic Webový portál bude sloužit silničářům i veřejnosti. Stát bude téměř 60 milionů … O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem Provoz víkendového vlakového spojení potrvá od 27. dubna do 29. září. V Březnici bude … Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne znovu zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne znovu zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 40,47 Kč, naftu pak za 39,19 … Prvomájový pochod na Vysokou lemují hudební zastavení, pro návštěvníky se otevře vila Rusalka Prvomájový pochod na Vysokou lemují hudební zastavení, pro návštěvníky se otevře vila Rusalka Ve středu 1. května se na třináctikilometrovou trať do Dvořákova památníku vydáte z … U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč Zařízení cestářům poskytují cenná data a umožňují jim vyjíždět na silnice dříve, než … Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Ve vládě po dvou a půl letech končí ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena …
Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Návštěvníky čeká 16 koncertů včetně benefičního koncertu pro vilu Rusalku s mimořádným …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies