16. 11. svátek má Otmar




Oblíbený podhříbek a kdysi nejhojněji rostoucí hřib má až sedmdesát místních názvů

7. října 2024   (17:15)
Oblíbený podhříbek a kdysi nejhojněji rostoucí hřib má až sedmdesát místních názvů
foto: pribram.cz / Kare Hutr

Houbařská sezona je v plném proudu a houbaři se po loňském roce skoro bez hub, konečně dočkali. Rostou všechny možné druhy hub, ale záhada je, kam zmizel kdysi nejběžnější druh našeho regionu, hřib hnědý.


Hřib hnědý je všestranně použitelný v kuchyni. Pro svoje poměrně výrazné aroma je ideální do směsi na smaženici, pod maso, ale i do octa. A je vynikající v houbovém karbanátku.

Až do prvních mrazů
Hřib hnědý je typickou houbou měsíce října. Je oblíbeným druhem nejen pro svoji chuť, ale i z důvodu, že když roste, naplníte lehce košík. Poslední roky ale mnohde tato houba v lesích chyběla, nebo byla poměrně vzácná. Před lety ale lidé nosili na podzim převážně hřiby hnědé. Zlepší se snad druhová nabídka hub v lese nyní, když se ochladilo a nastoupil skutečný podzim? Tenhle hřib totiž po podzimním ochlazení začal postupně nahrazovat ostatní druhy, včetně praváků. Roste sporadicky a spíše výjimečně a ojediněle od července do října. Není problém sbírat tyto hřiby ještě v listopadu. To je závisle na tom, kdy udeří první mrazy. Nepočítají se přízemní mrazíky, ty už má příroda za sebou. Při nich ale ještě v lese většinou nemrzne při zemi, protože stromy tomu brání.
Praváky zřejmě vystřídá podhříbek
Zkušený houbař Petr Knápek upozorňuje, že letošní sezona je tak trochu rozhozená. „Podle mých zkušeností hřiby hnědé začínají růst až odezní růstová vlna praváků, tedy hřibů smrkových. Protože je to netypický rok na houby, dá se předpokládat, že až u vás skončí sezona hřibů smrkových, vystřídají je hřiby hnědé. O tom nepochybuji. Všechno je nyní opožděné. Už jsem jinde našel první dvě plodnice hnědáků. Akorát mám s nimi blbou zkušenost, že ač na první pohled vypadají pěkně, bývají hnědáci poslední dobou šíleně červiví. Jinak letos přeje počasí křemenáčům a kozákům, co jsem vypozoroval,“ shrnul své letité zkušenosti se současnou zvláštní sezonou houbař.
Hnědák vyroste i ze šišky
Hřib hnědý býval takovou symbolickou houbou Brd. A to nejen pro svůj až invazivní růst, když má ideální podmínky. Dokáže vyrůst klidně i ze smrkové šišky, z pařezu, z rozkládající se větvičky či kořene, ale i z mechu, kde je mu vidět jen hnědý klobouček. Daří se mu více ve vyšších polohách na kyselé půdě.

Také jste si mohli všimnout, že skoro v každém koutě naší země se mu říká jinak. Takže pokud uslyšíte, že někdo přinesl z lesa hnědáky, poddubáky, sameťáčky, slaďáky, pančáky, panské hřiby nebo sladkohříbky či suchochříbky a podborováky, vězte, že se skoro vždy jedná o hřib hnědý. U nás na Brdech je to většinou pomístně podhříbek. Říká se, že tenhle druh hřibu má až sedmdesát místních názvů.

V kuchyni je hřib hnědý využitelný na mnoho způsobů. Ideální je pro svoje aroma a konzistenci v houbových karbanátcích. Na ty si ale musíme počkat, když podhříbky rostou ve velkém.
Hnědák vyroste i ze šišky
Hřib hnědý býval …
foto: pribram.cz / Kare Hutr

Houbové karbanátky

Budeme potřebovat asi půl kilogramu hub. Ty nakrájíme na drobné kousky, v kastrolu je na sádle vysmažíme z vody, pak přidáme čtyři až pět stroužků česneku (podle chuti a síly), osolíme, dochutíme podle chuti pepřem, mletým kmínem, majoránkou a přidáme dvě vejce. Než začneme směs míchat, nasypeme asi šest lžic strouhanky, aby směs měla konzistenci jako ta na karbanátky. Pak v ruce děláme placičky a pomalu smažíme na tuku. Někdo upřednostní pečení v troubě asi 25 minut.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Karel Hutr








Další články

Studenti pomáhají Amálce: Přes bariéry s policií podporují bionickou ruku Studenti pomáhají Amálce: Přes bariéry s policií podporují bionickou ruku Studenti z Příbramska se opět zapojili do sportovně charitativní akce „Přes bariéry s … Příbram se chystá na Vánoce. Stromy už stojí, kluziště se chladí — a něco zůstává pod pokličkou Příbram se chystá na Vánoce. Stromy už stojí, kluziště se chladí — a něco zůstává pod pokličkou Vánoční výzdoba v Příbrami letos nesází jen na osvědčené motivy. Přibude kluziště, … Předadventní pečení na Dole Řimbaba: poslední letošní oheň v barokní peci Předadventní pečení na Dole Řimbaba: poslední letošní oheň v barokní peci V sobotu 22. listopadu se na odvalu Dolu Řimbaba v Bohutíně naposledy v tomto roce … Konečně doma! Kocouři zkrotili Duklu a slaví první domácí výhru Konečně doma! Kocouři zkrotili Duklu a slaví první domácí výhru Po sérii těžkých zápasů to konečně přišlo. VK TROX Příbram v sedmém kole extraligy … Bezpečněji pěšky: Pičín investuje do nových chodníků Bezpečněji pěšky: Pičín investuje do nových chodníků V obci aktuálně dokončují stavební práce u fary v centru vsi, další chodník povede v … Ubytovny u Čertova pahorku se mají proměnit v bezbariérové bydlení pro seniory. Město jedná se Stavusem Ubytovny u Čertova pahorku se mají proměnit v bezbariérové bydlení pro seniory. Město jedná se Stavusem Ubytovny v ulici Pod Čertovým pahorkem patří k dlouhodobě diskutovaným problémům v … Hasiči museli z hořící dílny vynášet propanbutanové lahve Hasiči museli z hořící dílny vynášet propanbutanové lahve Oheň zachvátil v sobotu odpoledne dílnu v Nové Vsi pod Pleší. Na místě zasahovalo … Věznice Příbram pomáhá dětem vyhrát včas: nový projekt varuje před nebezpečím hazardu Věznice Příbram pomáhá dětem vyhrát včas: nový projekt varuje před nebezpečím hazardu Věznice Příbram se zapojila do nově vznikajícího preventivního projektu Policie ČR a … Listopad v Památníku Vojna: divadelní víkend a Den boje za svobodu a demokracii Listopad v Památníku Vojna: divadelní víkend a Den boje za svobodu a demokracii Historie, vzpomínky a umění se v polovině listopadu propojí v Památníku Vojna …
Podbrdské muzeum oslaví 15 let od založení Podbrdské muzeum oslaví 15 let od založení Během slavnostní akce v sobotu 15. listopadu čeká návštěvníky kulturní program, …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies