7. 11. svátek má Saskie




Nerostou, v lesích je sucho. Houbaři doufají, že lepší to bude na podzim

24. července 2024   (08:51)
Nerostou, v lesích je sucho. Houbaři doufají, že lepší to bude na podzim
foto: pixabay

Proti předchozím suchým rokům rostly letos houby zejména na přelomu června a července.


Houby jsou častým důvodem, proč lidé vyráží do lesů. Letošní sezona je však zatím velmi slabá. Občas prší, houbám ale vyhovuje mírný a dlouhodobý déšť. Bouřkové vlny nestačí, většina vody odteče a nemá čas se vsáknout. Houby tedy nemají k růstu dobré podmínky.

„Nerostou, je strašné sucho. Musím bohužel potvrdit, že s houbami je to bída. U Tří stolů ale za dvě hodiny půl košíku klouzků a kovářů,“ napsal na webu nahouby.cz jeden z návštěvníků lesů. Další komentáře jsou v obdobném stylu. „Zatím pár lišek, asi se to brzy rozjede," uvedl další houbař, který navštívil les na Dobříšsku.
Podle meteorologů za špatnou sezonu může obrovské sucho, střídání vysokých a nízkých teplot a nedostatek vlhkosti. „Houby nejsou, prší málo. Dlouhodobý základ, co se týče podzemní vody, je slabý. I na těch houbách se projevuje, že situace s vodou je kritická,“ uvedli meteorologové, kteří začali na svém webu zveřejňovat aktuální mapu, na které s ohledem na srážky i teploty posledních dnů odhadují pravděpodobnost růstu hub v zemi. Momentálně nejsou vhodné podmínky téměř v celé ČR. Sezona však obvykle začíná až koncem srpna a trvá minimálně celé září. V tu dobu je to také v lesích z hlediska druhů hub nejpestřejší.
Proti předchozím suchým rokům bylo letos nadprůměrně hodně hub zejména na přelomu června a července, v dalších týdnech rostly méně. Zároveň s jedlými houbami začínají ve větší míře než dřív růst také jedovaté druhy – především závojenky, pavučince, vláknice a také muchomůrky.

Rekordní sezona z hlediska tuzemských houbařů byla v roce 2013, kdy lidé podle Národní ekonomické rady vlády nasbírali 33 tisíc tun hub. Zda se ale ta letošní zcela vydaří, se ukáže až na podzim.
Pokrmy z hub se v minulosti podávaly ve všední den i o svátku, dominantní pozici v našem jídelníčku v období houbařských žní však mají dodnes. Z usušených, konzervovaných i zmražených hub můžeme vařit a připravovat pokrmy po celý rok.
Podle posledních průzkumů jsou houby nejbohatším zdrojem rostlinných bílkovin – obsahují jich 31 - 40 %. Jsou také dobrým zdrojem železa, vápníku, draslíku, sodíku, fosforu a vitaminů B, C, D a K. Již dlouho se houby používají v tradiční medicíně. Díky kyselině listové se používají při léčbě anémie a poměr sodíku a draslíku je vhodný pro lidi s hypertenzí, diabetem a obezitou.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Související


Další články

Fotka kasáren? Pozor na ceduli. Nová pravidla zakazují snímky vojenských objektů Fotka kasáren? Pozor na ceduli. Nová pravidla zakazují snímky vojenských objektů Od července 2025 platí v Česku nová pravidla pro fotografování vojenských objektů. … Oprava chodníku kolem kostela sv. Vojtěcha začne už v příštím týdnu Oprava chodníku kolem kostela sv. Vojtěcha začne už v příštím týdnu Chodník kolem kostela sv. Vojtěcha na Březových Horách je dlouhodobě ve špatném … Pavel Čajan z Příbrami poprvé v hokejové reprezentaci Pavel Čajan z Příbrami poprvé v hokejové reprezentaci Po letech se Příbram znovu objevuje na mapě české hokejové reprezentace. Gólman Pavel … Kytarová přehlídka na Svaté Hoře: mladí talenti a světový virtuos Pavel Steidl v jednom večeru Kytarová přehlídka na Svaté Hoře: mladí talenti a světový virtuos Pavel Steidl v jednom večeru Základní umělecká škola Příbram I zve všechny milovníky hudby na jedinečný koncertní … Šestý podzimní festival ochotnických souborů přinese do Dobříše humor i napětí Šestý podzimní festival ochotnických souborů přinese do Dobříše humor i napětí Pět listopadových večerů, pět divadelních souborů, pět divadelních představení. … Studenti z příbramské obchodní akademie se zapojili do osvěty o dárcovství krve. Přednáška motivuje k prvnímu odběru Studenti z příbramské obchodní akademie se zapojili do osvěty o dárcovství krve. Přednáška motivuje k prvnímu odběru Žáci Obchodní akademie a Vyšší odborné školy Příbram zúčastnili přednášky o dárcovství … Rozpočet se utahuje, parkovací dům končí. Zastupitelé debatovali o prioritách Rozpočet se utahuje, parkovací dům končí. Zastupitelé debatovali o prioritách Na posledním zasedání Zastupitelstva města Příbram ve středu 5. listopadu se řešily … Desítky kilometrů nově otevřených dálnic a inflace zdraží dálniční známky Desítky kilometrů nově otevřených dálnic a inflace zdraží dálniční známky Od ledna 2026 vzrostou ceny dálničních známek kvůli meziročnímu nárůstu délky dálniční … U obce Obory byla hlášena nehoda čtyř aut U obce Obory byla hlášena nehoda čtyř aut Ve středu 5. listopadu před 18. hodinou večerní byly hlášeny nehody čtyř aut na …
Příbram uvidí reprezentační trojzápas juniorek. Česká osmnáctka se utká se Švédskem a Finskem Příbram uvidí reprezentační trojzápas juniorek. Česká osmnáctka se utká se Švédskem a Finskem Příbramský zimní stadion bude první listopadový týden hostit mezinárodní turnaj …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies