11. 12. svátek má Dana




Nerostou, v lesích je sucho. Houbaři doufají, že lepší to bude na podzim

16. srpna 2022   (08:33)
Nerostou, v lesích je sucho. Houbaři doufají, že lepší to bude na podzim
foto: freepik

Proti předchozím suchým rokům bylo letos nadprůměrně hodně hub zejména na přelomu června a července, v dalších týdnech rostly méně.


Houby jsou častým důvodem, proč lidé vyráží do lesů. Letošní sezona je však zatím velmi slabá. Sice prší, houbám ale vyhovuje mírný a dlouhodobý déšť. Bouřkové vlny nestačí, většina vody odteče a nemá čas se vsáknout. Houby tedy nemají k růstu dobré podmínky.

„Nerostou, je strašné sucho. Musím bohužel potvrdit, že s houbami je to bída. Neznat místa, kde rostou lišky snad i v zimě, tak mám prázdný košík,“ napsal na webu nahouby.cz jeden z návštěvníků lesů v okolí Slapské přehrady.
Podle meteorologů za špatnou sezonu může obrovské sucho, střídání vysokých a nízkých teplot a nedostatek vlhkosti. „Houby nejsou, prší málo. Ten základ dlouhodobý, co se týče podzemní vody, je slabý. I na těch houbách se projevuje, že situace s vodou je kritická,“ uvedli meteorologové, kteří začali na svém webu zveřejňovat aktuální mapu, na které s ohledem na srážky i teploty posledních dnů odhadují pravděpodobnost růstu hub v zemi. Momentálně nejsou vhodné podmínky téměř v celé ČR. Sezona však obvykle začíná až koncem srpna a trvá minimálně celé září. V tu dobu je to také v lesích z hlediska druhů hub nejpestřejší.
Proti předchozím suchým rokům bylo letos nadprůměrně hodně hub zejména na přelomu června a července, v dalších týdnech rostly méně. Zároveň s jedlými houbami začínají ve větší míře než dřív růst také jedovaté druhy – především závojenky, pavučince, vláknice a také muchomůrky.

Rekordní sezona z hlediska tuzemských houbařů byla v roce 2013, kdy lidé podle Národní ekonomické rady vlády nasbírali 33 tisíc tun hub. Zda se ale ta letošní zcela vydaří, se ukáže až na podzim. V tu dobu totiž roste nejvíce hub.
Pokrmy z hub se v minulosti podávaly ve všední den i o svátku, dominantní pozici na našem jídelníčku v období houbařských žní však mají dodnes. Z usušených, konzervovaných i zmražených hub můžeme vařit a připravovat pokrmy po celý rok.
Podle posledních průzkumů jsou houby nejbohatším zdrojem rostlinných bílkovin – obsahují jich 31–40 %. Jsou také dobrým zdrojem železa, vápníku, draslíku, sodíku, fosforu a vitaminů B, C, D a K. Již dlouho se houby používají v tradiční medicíně. Díky kyselině listové se používají při léčbě anémie a poměr sodíku a draslíku je vhodný pro lidi s hypertenzí, diabetem a obezitou.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Související


Další články

V Žežické ulici porazil osobák ženu V Žežické ulici porazil osobák ženu Ve čtvrtek 11. prosince večer se stala nehoda v Žežické ulici v Příbrami. O víkendu bude kouzelná vánoční atmosféra ve Skanzenu Vysoký Chlumec O víkendu bude kouzelná vánoční atmosféra ve Skanzenu Vysoký Chlumec Adventní víkend 13. a 14. prosince promění Skanzen Vysoký Chlumec v místo plné … Model města u Nového rybníku: nápad nebo drahý luxus? Model města u Nového rybníku: nápad nebo drahý luxus? U Nového rybníku (Nováku) přibyl nový výtvarný prvek „Příbram jako na dlani“. Model … ANKETA Výstava vánočních stromků s jedinečnými příběhy láká do Březnice Výstava vánočních stromků s jedinečnými příběhy láká do Březnice V Březnici letos ožijí Vánoce od 13. prosince opravdu naplno. Galerie Ludvíka Kuby … Nevíte co pod stromeček? Zkuste obdarovat a potěšit investičními šperky s drahými kameny od společnosti ATT v Příbrami Nevíte co pod stromeček? Zkuste obdarovat a potěšit investičními šperky s drahými kameny od společnosti ATT v Příbrami Za tisíce let zlato, stříbro, šperky a drahé kameny ani jednou neselhalo. Nikdy … Komerční sdělení Příbram v roce 2026: voda mírně zdraží, ostatní služby beze změn Příbram v roce 2026: voda mírně zdraží, ostatní služby beze změn Od ledna 2026 si Příbramští za vodu připlatí necelé tři koruny. Zvýšení je mírné, pod … Nepřehlédněte /ROZHOVOR/ Jaromír 99 + Jaroslav Rudiš vystoupí v Junior klubu již tuto sobotu, zbývají poslední lístky /ROZHOVOR/ Jaromír 99 + Jaroslav Rudiš vystoupí v Junior klubu již tuto sobotu, zbývají poslední lístky Do příbramského Junior klubu zavítá na své vánoční turné známý hudebník a ilustrátor … PR Co je vlastně advent? Čas očekávání, tajemství a lidových tradic Co je vlastně advent? Čas očekávání, tajemství a lidových tradic Advent je spojen s očekáváním narození Ježíše Krista i řadou starobylých lidových … Naháňka v Brdech: Plešivec bude v pátek pro veřejnost uzavřen Naháňka v Brdech: Plešivec bude v pátek pro veřejnost uzavřen V pátek 12. prosince od 8 hodin ráno proběhne v revíru Plešivec společný lov – naháňka … Nepřehlédněte
Chřipky, virózy a respirační onemocnění jsou na vzestupu v celém regionu Chřipky, virózy a respirační onemocnění jsou na vzestupu v celém regionu Spousty dětí, ale i dospělých trpí v současné době nachlazeními, virózami, ale i …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies