19. 4. svátek má Rostislav
PB | Realitní




Nejpočetnější betlém ze sena v životní velikosti bude v Čenkově dokončen již o víkendu

Nejčtenější
26. listopadu 2021   (14:00)
Další 4 fotografie v galeriiNejpočetnější betlém ze sena v životní velikosti bude v Čenkově dokončen již o víkendu
foto: pribram.cz/Jakub Pečenka

Čenkov, obec mezi Příbramí a Hořovicemi, již dvanáctým rokem u místní Kapličky sv. Antonína hostí Betlém ze slámy. Jedná se o největší betlém v České republice, je zapsaný v české databázi rekordů, zaregistrován byl 15. prosince 2012 v rámci adventního koledování v Čenkově.


Hornická minulost Příbrami se promítla i do mnoha vánočních tradic a zvyků. Před více než dvěma sty lety se v podzemí místních šachet zrodila tradice vyřezávání figurek ze dřeva. Působilo zde několik desítek profesionálních řezbářů, ale daleko více lidových tvůrců, amatérů a všeumělů z řad zdejších havířů. Kromě dřevěných jesliček Příbramsko proslavili tzv. chlebáčci. Drobné figurky z malovaného těsta, které se prodávaly na zdejších vánočních trzích. Jesličky byly tehdy na Příbramsku v každé rodině.

Letos je to přesně dvanáct let, kdy se vedle těchto tradičních příbramských betlémů zařadil betlém v Čenkově. Soubor šedesáti lidských a zvířecích postav v životní velikosti, vyrobených ze slámy. Jeho tvůrcem je místní obyvatel Jiří Firýt a k postavení betléma ho přivedlo zpívání.
V roce 2009 Firýt poprvé v Čenkově pořádal Adventní koledování. Parta nadšenců se naučila koledy a třetí sobotu v prosinci se s místními sešli u kapličky a zpívali. Právě toto zpívání ho přivedlo na nápad, udělat betlém.
První postava se tvůrci povedla až po několika pokusech. Původně nevěděl, jak udělat konstrukci, ruce a hlavu. Tak to různě zkoušel dál. Musel ji celou rozebrat, protože vypadala jako strašák. Nakonec se zadařilo a Josef byl na světě. Stejným způsobem pak udělal i Marii a krále. Při Adventním koledování v roce 2010 to bylo pro návštěvníky překvapení.
První postava se tvůrci povedla až po několika …
foto: pribram.cz/Jakub Pečenka

Betlém se lidem líbil, a tak Firýt zkusil i další postavy. O Vánocích v roce 2012 byl již zapsán do České knihy rekordů a kuriozit jako největší betlém ze sena s oděnými postavami. Ale to byl stále teprve v polovině návsi. Náves je do mírného svahu a ke kapličce vede cesta. Toho využil a umístil postavy podél cesty tak, aby se k nim mohl každý přidat a jít s nimi do betléma. Pro návštěvníky je to úplně jiný pocit než stát před jesličkami vystavenými ve vitríně. Zde si na všechny postavy mohou lidé sáhnout, vyfotit se s nimi.
Když budete procházet od spodní části návsi, potkáte osoby, co nesou dary právě narozenému Ježíškovi. Stařenku s holí, pána s pilkou, dítě s vozíkem, maharadžu na slonovi, ovčáky se svými stády ovcí. Nechybí ani skupina muzikantů. Všechny ani nelze vyjmenovat, protože celkem jich je kolem šedesáti.
Čenkovský betlém po dobu adventu navštíví odhadem až tisíc návštěvníků. Někdo přijde i několikrát, třeba jen procházkou z okolních vesnic. Jiný přijede vlakem, vystoupí v Jincích a přijde pěšky do Čenkova.
Čenkovský betlém po dobu adventu navštíví …
foto: pribram.cz/Jakub Pečenka
„V roce 2009 jsem poprvé v Čenkově pořádal Adventní koledování. Parta nadšenců se naučila koledy a třetí sobotu v prosinci jsme se s místními sešli u kapličky a zpívali. Právě toto zpívání mě přivedlo na nápad, udělat betlém. Sám nezpívám a ani na nic nehraji, a tak jsem přemýšlel, jak to udělat, abych byl více zapojen. V létě jsem na internetu objevil fotografii betléma ze sena. Dohledal jsem více fotek a řekl si, to bych mohl zkusit,“ říká Jiří Firýt.
Vzpomínáte na svou úplně první postavu, kterou jste ze sena vyrobil?
První postava se povedla až po několika pokusech. Nevěděl jsem, jak udělat konstrukci, jak udělat ruce, hlavu. Tak jsem to různě zkoušel. Musel jsem ji celou rozebrat, protože vypadala jako strašák. Nakonec se zadařilo a Josef byl na světě. Stejným způsobem jsem pak udělal i Marii a krále. Při Adventním koledování v roce 2010 to bylo pro návštěvníky překvapení.

Betlém se lidem líbil, a tak jsem zkusil i další postavy. O Vánocích v roce 2012 byl již zapsán do České knihy rekordů a kuriozit jako největší betlém ze sena s oděnými postavami. Ale to jsem stále byl teprve v polovině návsi. Náves je do mírného svahu a ke kapličce vede cesta. Toho jsem využil a umístil postavy podél cesty tak, aby se k nim mohl každý přidat a jít s nimi do betléma. Pro návštěvníky je to, myslím, úplně jiný pocit, než stát před jesličkami vystavenými ve vitríně. Zde si na všechny postavy mohou sáhnout, vyfotit se s nimi. Všechny se snažím dělat v životní velikosti.
Prozradíte, jak se taková postava ze sena vyrábí?
Lidská postava, to je zhruba dvoumetrová lať, kterou nahoře a dole sesekáte do špičky. Přibližně 20 centimetrů od kraje přidáte silný drát na ruce. Důležité je přidat krátké příčné laťky, které brání ujíždění sena dolů, když postava stojí. Pak už jen přivážete provázek, začnete pokládat seno a hodně silně utahovat, aby byla pevná. Nakonec uděláte ze sena kouli, přibližně velikosti hlavy a tu na lať narazíte. Na tělo přišpendlíte starší látku, závěs, přehoz, či deku. A už máte postavu jako já v Čenkově. Pro mě již není tak složité udělat lidskou figuru. Ani vy nemusíte mít strach, že by se vám nepovedla. A hlavně – máte pak hezkou výzdobu a ani vám nemusí dům svítit jako elektrárna.
Jaká postava Vám dala nejvíce práce?
Největší, a pro mě nejsložitější, byl velbloud. Tam jsem si opravdu vyhrál. A to nejen při stavbě konstrukce. Musel jsem také vymyslet způsob, jak to udělat, abych mohl na tak velké zvíře použít co nejméně sena. Ze zkušeností jsem totiž věděl, že nejsem schopen tolik sena nasušit. Seno se musí hodně stahovat a zmačkávat, je ho tedy opravdu velká spotřeba. Ale povedlo se, konstrukce byla na světě a teď jen, na několik nezdařených pokusů, senem vytvarovat jeho tělo, jeho typicky prověšený krk. A také přijít na to, jak vytvarovat a provázkem utáhnout hrby. Většina lidí se s ním dnes fotí, mohu tedy snad říci, že se velbloud povedl.
Kdy začínáte betlém připravovat?
Připravovat postavy začínám již v létě. Musí se zkontrolovat a některé také opravit. Dotáhnout provázky, někde přidat nebo dotvarovat. Je to přeci jen seno, a to podléhá zkáze. Začátkem listopadu pak začínáme postavy postupně oblékat. Na každou přijdou látky a také plno špendlíků, aby vydržely vítr, déšť, sníh, mráz..
Kdy začínáte betlém připravovat?
Připravovat …
foto: pribram.cz/Jakub Pečenka

Fotogalerie

Nejpočetnější betlém ze sena v životní velikosti bude v Čenkově dokončen již o víkendu () Nejpočetnější betlém ze sena v životní velikosti bude v Čenkově dokončen již o víkendu (1) Nejpočetnější betlém ze sena v životní velikosti bude v Čenkově dokončen již o víkendu (2) Nejpočetnější betlém ze sena v životní velikosti bude v Čenkově dokončen již o víkendu (3)

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Čtenářům, kteří projeví zájem stát se členy, budou chodit zprávy na mobilní telefon. … Komerční sdělení Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Nehoda se stala ve 14:00. Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Již počtvrté se v Příbrami bude předávat Cena města Příbrami. Porota vybírala z … Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Sněžení do Česka přinese tlaková níže postupující v pátek a v sobotu přes Německo a … Obce u Prahy trápí velký počet nepřihlášených lidí, přicházejí tak o peníze Obce u Prahy trápí velký počet nepřihlášených lidí, přicházejí tak o peníze V Dobříši má trvalý pobyt 8600 obyvatel, dalších 1100 je nepřihlášených. Policie zadržela vězně, který ve Středočeském kraji kradl auta Policie zadržela vězně, který ve Středočeském kraji kradl auta K jeho dopadení přispěly informace, které policie získala od veřejnosti. Na Příbramsku havaroval autobus plný dětí Na Příbramsku havaroval autobus plný dětí V autobuse podle policie cestovaly děti ve věku od pěti do osmi let AKTUALIZOVÁNO Počasí zůstane oblačné a chladné, přeháňky mohou být i se sněhem Počasí zůstane oblačné a chladné, přeháňky mohou být i se sněhem Dnes ještě mohou teploty stoupat k 11 stupňům Celsia a v pátek ke 12 stupňům, od … Lipová alej na Vysokou Pec prošla jarní údržbou Lipová alej na Vysokou Pec prošla jarní údržbou O stromy podél stezky z příbramské části Zdaboř se postarali zaměstnanci společnosti …
Den Země oslaví akce v Dobříši a Příbrami Den Země oslaví akce v Dobříši a Příbrami Mezinárodní svátek se pravidelně koná 22. dubna. Na Příbramsku připomenou důležitost …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies