25. 4. svátek má Marek
PB | Realitní

Nasedněte v Příbrami na cyklobus a objevte krásy Padrtí, planin na Záběhlé a nejvyšších partií Brd

21. července 2018   (07:04)
Dalších 39 fotografií v galeriiNasedněte v Příbrami na cyklobus a objevte krásy Padrtí, planin na Záběhlé a nejvyšších partií Brd
foto: Pavlína Svobodová

Brdská příroda, kterou mají Příbramáci doslova za humny, vysloveně zve k tomu nasednout na kolo a užívat si jejích krás. Míst, kam vyrazit je mnoho, v našem dnešním článku nabídneme cykloturistům krásný výlet.


Můžete objevovat malebná zákoutí brdské vrchoviny. Najdete utajené poklady v podobě schovaných jezírek, letitých stromů, kouzelných výhledů a působivých scenérií.

Kouzlo trasy spočívá v tom, že se na její začátek necháte z Příbrami dopravit Brdským cyklobusem, například víkendovým spojem, který vyjíždí od příbramského vlakového nádraží v 10,30 hodin. Můžete vystoupit až u grilu v Míšově, ale pohodlnější cesta k jednomu z prvních turistických cílů našeho cyklovýletu – Padrťským rybníkům - bude z obce Teslíny. Spadají pod nedalekou obec Věšín a jsou díky své nadmořské výšce 712 m n. m. nejvýše položeným trvale obydleným sídlem ve Středočeském kraji. Z Teslín se vydáte po zelené turistické trase, na rozcestí Břízkovec odbočíte doprava na červenou značku a nádherným a zajímavým, až pralesním typem lesa se budete spouštět dolů, k Padrťským rybníkům.

Můžete objevovat malebná zákoutí brdské …
foto: Pavlína Svobodová

Cestou pojedete kolem zbytků zaniklého benediktinského kláštera, kde stával přibližně 45 m dlouhý a 10 m široký kamenný kostel Sv. Jana Křtitele. Na památku vás upozorní cedulka s nápisem "Poutníče, postůj a pomni dnů minulých". Podle historických pramenů je existence kostela doložena již z roku 1310, v roce 1421 byl vypleněn husitským vojskem, které táhlo přes Brdy. Pokud si dáte tu práci, ve směru k Padrtím najdete po levé straně pod klášterem dva rybníčky.
Cestou pojedete kolem zbytků zaniklého …
foto: Pavlína Svobodová
V jízdě pokračujete po červené značce až k Padrťským rybníkům. A máme tady další z rekordů naší trasy: svou nadmořskou výškou 635 metrů nad mořem jsou Hořejší a Dolejší Padrťské rybníky nejvýše položenými hospodářskými rybníky ve středních Čechách. Impozantní je i jejich rozloha: Hořejší Padrťský rybník má výměru 115 ha, Dolejší Padrťský rybník 65 ha. Oba dva rybníky jsou velice fotogenické, ten, kdo k nim zamíří, si nikdy nezapomene udělat fotku s pramicí na tom Hořejším.
V jízdě pokračujete po červené značce až k …
foto: Pavlína Svobodová
Po krátkém zastavení pokračujete v cestě po modré turistické značce, minete půvabný mostík přes Padrťský potok a po modré dojedete kolem traumabodu číslo 28 až k seníku v lokalitě Studánka. Za ním, v lese, objevíte rozkošnou studánku se střechou pokrytou letitým mechem. Pak pokračujete po modré na rozcestí U studánky. A na tomto místě opustíte bezpečí značené cesty. Ale nebojte se, stojí to rozhodně za to. Na rozcestí nepojedete po modré doprava, ale doleva Altánskou cestou, která Vás dovede na úžasnou louku, na jejímž pravém okraji se dříve říkalo „V Chalupách“ a kde prý stávalo několik domků. Po pravé straně se vám otevře výhled na vrchol Praha.
Po krátkém zastavení pokračujete v cestě po …
foto: Pavlína Svobodová

V okamžiku, kdy přijedete ke starodávné, státem chráněné aleji, zahnete doprava a pak už je to pořád rovně, kolem Červeného lomu (nepřehlédnete jej, má krásnou, sytě oranžovou barvu), tam se napojíte na cyklostezku č. 2273 a pokračujete až do obce Nepomuk. Ještě před tím, než se na konci aleje vydáte dál, dopřejte si malé zastaveníčko. Podívejte se do mapy a hledejte významný strom. Jedná se o 350 let starý dub, který se jako němý svědek starých časů tyčí do výšky více jak 16 metrů.
V okamžiku, kdy přijedete ke starodávné, …
foto: Pavlína Svobodová
Dostáváme se do Nepomuku. Dále budete pokračovat doleva po cyklostezce č. 8190, tzv. Planýrkou, až vystoupáte na rozcestí Pod Plešcem. Bude to možná trochu bolet, protože jde o poměrně táhlý kopec. Pod Plešcem najdete turistický přístřešek, kolem kterého se vydáte po modré turistické značce, tzv. Horní Planýrce, až k rozcestí U sv. Jana. Tento úsek mám asi nejraději, jedete po krásné mechové cestě, která poutníkům nabízí půvabné výhledy. Od rozcestí U sv. Jana pokračujete kousíček po žluté, až dorazíte na šotolinovou cestu – tzv. Tockou. Nedáte se doleva po žluté, ale naopak doprava po neznačené trase. Pak hledejte po pravé ruce, podle mapy, odbočku doprava, přímo do lesa. Pomůže vám, že je to na horizontu, kde končí šotolinová cesta a začíná asfaltka.
Dostáváme se do Nepomuku. Dále budete …
foto: Pavlína Svobodová
Míříte na přenádhernou Vyhlídku Malý Tok (818 m). Vašim pohledům se otevře strhující širokoúhlý rozhled, začínající vlevo některými pasážemi Příbrami (dohadovali jsme se, jestli lze z tohoto místa zahlédnout Svatou Horu), pokračující vrchem Vojna (667 m), protějším Plešcem (786 m), vzdálenějším Povltavím, ale také Rožmitálskem, Třemšínskem a vzdálenými partiemi pohraniční Šumavy. Posaďte se na lavičku a vnímejte okouzlující atmosféru tohoto místa. Zaposlouchejte se. Že nic neslyšíte? Ale ano, kromě ptáčků, hmyzu a možná nějakého vzdáleného letadla slyšíte jen úžasné, všeobjímající ticho.
Míříte na přenádhernou Vyhlídku Malý Tok (818 …
foto: Pavlína Svobodová
Vrátíte se zpět na Tockou, pokračujete ve směru jízdy dál a na jejím konci odbočíte vpravo Borskou, která vás dovede zpět na značenou modrou. A pokud se budete držet modré, dojedete přes kouzelnou Skelnou huť až k Pilské nádrži, která je v současné době v rekonstrukci. Od Pilské se přes Orlov dostanete zpět do Příbrami.
Trasa měří cca 27 kilometrů a je vhodná spíše pro horská kola.

Odkaz na trasu na serveru mapy.cz je ZDE.
Odkaz na Brdský cyklobus ZDE.

Pavlína Svobodová
Vrátíte se zpět na Tockou, pokračujete ve …
foto: Pavlína Svobodová

Fotogalerie

Nasedněte v Příbrami na cyklobus a objevte krásy Padrtí, planin na Záběhlé a nejvyšších partií Brd () Nasedněte v Příbrami na cyklobus a objevte krásy Padrtí, planin na Záběhlé a nejvyšších partií Brd (1) Červený lom (2) Rozcestí pod Plešcem (3) Rozcestí pod Plešcem (4) Horní Planýrka (5) Horní Planýrka (6) Horní Planýrka (7) Horní Planýrka (8) Horní Planýrka (9) Tocká (10) Tocká u Sv.Jana (11) Tocká u Sv.Jana (12) Vyhlídka Malý Tok (13) Vyhlídka Malý Tok (14) Vyhlídka Malý Tok (15) Skelná huť (16) Pilská nádrž (17) Dub významný strom (18) Státem chráněná alej (19) Státem chráněná alej (20) Nasedněte v Příbrami na cyklobus a objevte krásy Padrtí, planin na Záběhlé a nejvyšších partií Brd (21) Nasedněte v Příbrami na cyklobus a objevte krásy Padrtí, planin na Záběhlé a nejvyšších partií Brd (22) Teslínský klášter (23) Lesy kolem Padrtí (24) Lesy kolem Padrtí (25) Hořejší Padrťský rybník (26) Hořejší Padrťský rybník (27) Hořejší Padrťský rybník (28) Hořejší Padrťský rybník (29) Hořejší Padrťský rybník (30) Hořejší Padrťský rybník (31) Dolejší Padrťský rybník (32) Hořejší Padrťský rybník (33) Dolejší Padrťský rybník (34) "Trauma bod"  - body záchrany v CHKO Brdy (35) Studánka u studánky (36) Louka v Chalupách (37) Pilská nádrž (38)

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: Pavlína Svobodová
autor: Pavlína Svobodová








Další články

U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč Zařízení cestářům poskytují cenná data a umožňují jim vyjíždět na silnice dříve, než … Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Ve vládě po dvou a půl letech končí ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena … Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Návštěvníky čeká 16 koncertů včetně benefičního koncertu pro vilu Rusalku s mimořádným … Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Svažitá a silně podmáčená louka o rozloze 2,6 hektaru pojmenovaná Licitanta leží u … Na Příbramsku hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu Na Příbramsku hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu První mrazy začaly úrodu ničit v noci na čtvrtek 18. dubna. Od té doby trvají a mají … Mladíka, který v Příbrami přepadl seniora, zadrželi kolemjdoucí Mladíka, který v Příbrami přepadl seniora, zadrželi kolemjdoucí Příbramští kriminalisté obvinili muže a ženu ze spáchání zločinu loupeže. Sprejeři poničili v Krásné Hoře fasády domů. Policie má svědky na videu, poznáte je? Sprejeři poničili v Krásné Hoře fasády domů. Policie má svědky na videu, poznáte je? Policisté potřebují zjistit jejich totožnost. Proto se s žádostí o spolupráci obracejí … O víkendu se citelně oteplí, teploty porostou až k 25 stupňům O víkendu se citelně oteplí, teploty porostou až k 25 stupňům Podobné počasí zůstane i začátkem příštího týdne. Příbram začala rekonstruovat dopravní hřiště Příbram začala rekonstruovat dopravní hřiště Dopravní výchovu bude mít na starosti Městská policie Příbram a areál budou spravovat …
V budově městského úřadu probíhalo cvičení, na místě byla i dekontaminační jednotka V budově městského úřadu probíhalo cvičení, na místě byla i dekontaminační jednotka Tématem nácviku byl nález podezřelé látky v zásilce.
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies