Na zemi myší trus, v lednici prošlé potraviny
14. června 2019 (16:20)
Dne 30. 05. 2019 byly kontrolou provedenou středočeskými hygieniky zjištěny hrubé hygienické nedostatky v Restauraci U Šimků v Rybníkách.
Jedná se o provozovnu stravovacích služeb, ve které jsou v rámci poledního menu připravovány 3 druhy teplých hotových pokrmů v množství do 30 porcí/den a dále dle nabídky stálého jídelního lístku cca 11 druhů minutkových pokrmů.
Kontrolou byly v provozovně zjištěny hrubé hygienické nedostatky – ve skladu potravin byly povrchy stěn znečištěny prachem, v hůře přístupných místech (u podlahy) byl zjištěn výskyt plísně tmavé barvy, v prostoru hrubé přípravny brambor a zeleniny byl na podlaze u stěny zjištěn myší trus, v hrubé přípravně navíc zcela nevhodně společně s neočištěnými bramborami a zeleninou skladován otevřený pytel s tvrdým pečivem určeným na výrobu strouhanky. V prostoru šatny pro personál byl značný nepořádek, na podlaze rozházeno několik párů obuvi, oděv byl zavěšen na kovové konstrukci regálu (mimo šatní skříňky).
V chladicím zařízení umístěném ve skladu potravin byly zjištěny potraviny s prošlým datem použitelnosti, jednalo se o žampiony, zakysanou smetanu, mléko, sleďová očka a feferonkovou pastu. V regálech, ve skladu potravin, bylo v době kontroly uloženo v proložkách cca 400 ks slepičích vajec bez jakéhokoliv značení.
V provozovně vyrobené rozpracované pokrmy, polotovary a studené pokrmy nebyly řádně značeny datem výroby a spotřeby a z tohoto důvodu nešlo jednoznačně určit, kdy byly tyto produkty vyrobeny.
Konzumenti nebyli vhodnou formou informováni o výskytu alergenů v nabízených pokrmech, ani o tom, kde lze tuto informaci získat.
Provozovateli bylo nařízeno provést likvidaci potravin jiných než bezpečných, provést sanitaci v celém provozním zázemí restaurace a dále mu bylo nařízeno vyřadit z použití v provozovně stravovacích služeb potraviny neznámého původu, na kterou nebyly doloženy nabývací doklady.
S provozovatelem zařízení byla ihned projednána potřebná nápravná opatření včetně termínu jejich realizace.
Neprodleně byla v restauraci provedena odbornou firmou deratizace, řádný úklid, z provozovny byly odstraněny potraviny neznámého původu a byla zajištěna likvidace potravin s prošlým datem použitelnosti.
Opakovanou kontrolou provedenou dne 04. 06. 2019 bylo zjištěno, že uvedené závady byly odstraněny.
Za zjištěné nedostatky byl kontrolované osoby uložen finanční postih.
Jedná se o provozovnu stravovacích služeb, ve které jsou v rámci poledního menu připravovány 3 druhy teplých hotových pokrmů v množství do 30 porcí/den a dále dle nabídky stálého jídelního lístku cca 11 druhů minutkových pokrmů.
Kontrolou byly v provozovně zjištěny hrubé hygienické nedostatky – ve skladu potravin byly povrchy stěn znečištěny prachem, v hůře přístupných místech (u podlahy) byl zjištěn výskyt plísně tmavé barvy, v prostoru hrubé přípravny brambor a zeleniny byl na podlaze u stěny zjištěn myší trus, v hrubé přípravně navíc zcela nevhodně společně s neočištěnými bramborami a zeleninou skladován otevřený pytel s tvrdým pečivem určeným na výrobu strouhanky. V prostoru šatny pro personál byl značný nepořádek, na podlaze rozházeno několik párů obuvi, oděv byl zavěšen na kovové konstrukci regálu (mimo šatní skříňky).
V chladicím zařízení umístěném ve skladu potravin byly zjištěny potraviny s prošlým datem použitelnosti, jednalo se o žampiony, zakysanou smetanu, mléko, sleďová očka a feferonkovou pastu. V regálech, ve skladu potravin, bylo v době kontroly uloženo v proložkách cca 400 ks slepičích vajec bez jakéhokoliv značení.
V provozovně vyrobené rozpracované pokrmy, polotovary a studené pokrmy nebyly řádně značeny datem výroby a spotřeby a z tohoto důvodu nešlo jednoznačně určit, kdy byly tyto produkty vyrobeny.
Konzumenti nebyli vhodnou formou informováni o výskytu alergenů v nabízených pokrmech, ani o tom, kde lze tuto informaci získat.
Provozovateli bylo nařízeno provést likvidaci potravin jiných než bezpečných, provést sanitaci v celém provozním zázemí restaurace a dále mu bylo nařízeno vyřadit z použití v provozovně stravovacích služeb potraviny neznámého původu, na kterou nebyly doloženy nabývací doklady.
S provozovatelem zařízení byla ihned projednána potřebná nápravná opatření včetně termínu jejich realizace.
Neprodleně byla v restauraci provedena odbornou firmou deratizace, řádný úklid, z provozovny byly odstraněny potraviny neznámého původu a byla zajištěna likvidace potravin s prošlým datem použitelnosti.
Opakovanou kontrolou provedenou dne 04. 06. 2019 bylo zjištěno, že uvedené závady byly odstraněny.
Za zjištěné nedostatky byl kontrolované osoby uložen finanční postih.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: KHS
autor: top
Další články
Lidem ve větších středočeských městech příští rok zdraží zejména teplo a voda
Lidem v některých větších středočeských městech příští rok zdraží zejména teplo a …
Novoročenky městu nově připravují školáci
Město Příbram letos poprvé zapojilo do tvorby svých novoročenek školáky. První …
Český telekomunikační úřad znovu umožnil slevy na internet či volání pro osoby s nízkým příjmem a osoby se zdravotním postižením
Málokdo ví, že existuje možnost slevy na internet a volání pro osoby s nízkými příjmy …
Záchytka v Příbrami ve svátečním režimu – kapacita omezená, cena vysoká
Počet klientů příbramské protialkoholní záchytné stanice v posledních letech stoupá, a …
Nepřehlédněte
Středočeský kraj spustí příští rok stavbu několika záchytných parkovišť
Středočeský kraj spustí příští rok stavbu několika záchytných parkovišť asi pro 1000 …
Cestou k prastarému hnízdu černých čápů v Brdech
Jak už z příběhu o bukové stráni vyplynulo, v koruně jednoho z rozdvojených …
Příroda
Vánoční jmelí: od keltských pověr až k polibkům pod větvičkou
Jmelí je rostlina, která od pradávna budila úžas. Zůstává zelené i v zimě, roste mezi …
Vánoce
Vánoční bowling plný radosti: rybářský kroužek z Rožmitálu uzavřel rok ve velkém stylu
Vánoční atmosféra a konec roku pohltil i rybářský kroužek Českého rybářského svazu, …
Na sváteční stůl patří i houbový kuba z vánoční houby
Vánoční svátky nejsou jen o cukroví a smaženém kaprovi. K místním tradicím patří také …
Vánoce
Nová kavárna v Drakovně doplní úpravy Jiráskových sadů
V budově Drakovny (dům čp. 117), v prostorách, které mají obyvatelé nejen Příbrami …
Nepřehlédněte






