Mléko v sáčku a máslo, které nešlo namazat. Vzpomínáte na jídlo před revolucí?
Nejčtenější
13. listopadu 2021 (12:02)
foto: MěÚ Příbram/archivní fotografie
Přestože odborníci tvrdí, že před sametovou revolucí nebyly potraviny kvalitnější než dnes, mnozí nedají na tehdejší produkty dopustit.
Žádné krabicové mléko, ale pěkně v sáčku. Poctivé máslo, které nešlo namazat. Dětem na mlsání polárkový dort, Vitacit nebo Jesenku. Masové konzervy na dovolenou pod stan. Také si občas s nostalgií vzpomenete? Přestože odborníci tvrdí, že před sametovou revolucí nebyly potraviny kvalitnější než dnes, mnozí z těch, kteří tuto dobu pamatují, nedají na tehdejší produkty dopustit.
Zatímco v závodních jídelnách vévodila univerzální hnědá omáčka neslané a nemastné chuti, jídelní lístky některých restaurací byly pestré. V nabídce nebyly jen dvě polévky, ale rovnou několik. Mezi nimi například krupicová či jaternicová. Dětské jídlo, to nebyl kuřecí řízek s hranolky, ale plněný paprikový lusk s rýží. Dnes najdete fazole maximálně v tortille, dříve jste jich dostali plný talíř. Kdo nerad luštěniny, mohl si objednat špenát s brambory, knedlíky s vejci, květákový mozeček či selskou omeletu s červenou řepou.
Na druhou stranu byla i spousta pohostinských zařízení, která zůstala u pověstné hnědé omáčky a pro zpestření nabízela maximálně katův šleh. Co měly však restaurace společné, byl způsob přípravy jídel. Před dvaatřiceti lety kuchyním nevládly fritovací hrnce, lidé neznali jídla z mikrovlnky. Knedlíky se sice již tehdy vozily zmražené, ale tenkrát ještě polotovary v kuchyních nedominovaly tolik jako dnes.
Málo libového masa, všudypřítomná mouka a tuk. Tradiční česká jídla nahrávala přebytečným kilogramům. A tak se držely různé diety. Ty spočívaly vždy v konzumaci jedné potraviny. Mezi nejčastější patřila jogurtová, banánová, bramborová, vajíčková, uhlovodanová či grapefruitová. S tou poslední však byla v době nedostatku citrusů v Česku velká potíž.
Oproti dnešku ve městech fungovalo více lahůdkářství, automatů, ovocných a mléčných barů. Ve větších městech se objevují první fast foody. Kromě hranolků s růžovou omáčkou (směs kečupu a tatarky) nabízí také boršč, pirožky s masem, moskevský biftek či podlouhlé plněné žemle zvané bagety. Lidé nový systém obsluhy zpočátku nechápali, ale rychle si zvykli a ve fast foodech byly neustálé fronty.
Ač máme příští týden dvaatřicet let po revoluci a na trhu je široká nabídka světových kuchyní, mnozí z nás si dodnes hýčkají své tradiční chutě. Výzkumy tvrdí, že valná většina Čechů řadí mezi svá nejoblíbenější jídla řízek, guláš, smažený sýr, svíčkovou a knedlo-zelo-vepřo. Vypadá to tedy, že i přes všudypřítomná gastronomická lákadla zůstávají naše chutě věrné Česku.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Miloslava Ritschlová
Další články
Gastro agent: Asia Bistro v Pražské ulici
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme …
FOTO
Adoptujte zvíře a darujte radost nejen o Vánocích
Blíží se vánoční svátky, a s tím jsou spojené dárky pro naše blízké. Potěšte je …
Větrníky ano, nebo ne? Starosedlský Hrádek chystá referendum
Obyvatelé Starosedlského Hrádku rozhodnou, zda chtějí větrné elektrárny na svém území. …
V noci může napadnout v regionu až pět centimetrů sněhu
Přes střední Evropu bude od západu přecházet frontální systém. „Večer a zpočátku v …
Příbramsko se může těšit z nového lesa
Dobrovolníci i odborníci spojili síly v Dolních Hbitech, kde během jediného dne vznikl …
Beseda v archivu připomene 150 let železnice v Příbrami
Přednáška Ondřeje Švandelíka ze Spolku Rakovnicko-Protivínská dráha se koná ve středu …
Dělostřelci a pop-artový umělec se spojili, aby podpořili válečné veterány
Jinečtí dělostřelci se rozhodli mohutně podpořit válečné veterány prostřednictvím …
FOTOGALERIE
Středočeský kraj hledá výjimečné osobnosti. Můžete nomimovat svoje tipy
Lidé mohou až do 19. prosince nominovat osobnosti, které se zasloužily o rozvoj …
Příbram má jedno z nejčistších ovzduší v Česku. Město schválilo plán až do roku 2029
Příbram patří k nejčistším větším městům v Česku. Od roku 2011 tu nebyl překročen …
Příbramští žáci zazářili v Robosoutěži FEL ČVUT a obsadili skvělá místa
Robosoutěž pořádaná Fakultou elektrotechnickou ČVUT v Praze má pro Příbram obrovský …




