11. 12. svátek má Dana

Mléko v sáčku a máslo, které nešlo namazat. Vzpomínáte na jídlo před revolucí?

17. listopadu 2019   (11:58)
Mléko v sáčku a máslo, které nešlo namazat. Vzpomínáte na jídlo před revolucí?

Přestože odborníci tvrdí, že před sametovou revolucí nebyly potraviny kvalitnější než dnes, mnozí nedají na tehdejší produkty dopustit


Žádné krabicové mléko, ale pěkně v sáčku. Máslo, které nešlo namazat. Dětem na mlsání polárkový dort, Vitacit nebo Jesenku. Masové konzervy na dovolenou pod stan. Také si občas s nostalgií vzpomenete? Přestože odborníci tvrdí, že před sametovou revolucí nebyly potraviny kvalitnější než dnes, mnozí z těch, kteří tuto dobu pamatují, nedají na tehdejší produkty dopustit.

Zatímco v závodních jídelnách vévodila univerzální hnědá omáčka neslané a nemastné chuti, jídelní lístky některých restaurací byly pestré. V nabídce nebyly jen dvě polévky, ale rovnou několik. Mezi nimi například krupicová či jaternicová. Dětské jídlo, to nebyl kuřecí řízek s hranolky, ale plněný paprikový lusk s rýží. Dnes najdete fazole maximálně v tortille, dříve jste jich dostali plný talíř. Kdo nerad luštěniny, mohl si objednat špenát s brambory, knedlíky s vejci, květákový mozeček či selskou omeletu s červenou řepou.

Na druhou stranu byla i spousta pohostinských zařízení, která zůstala u pověstné hnědé omáčky a pro zpestření nabízela maximálně katův šleh. Co měly však restaurace společné, byl způsob přípravy jídel.
Před třiceti lety kuchyním nevládly fritovací hrnce, lidé neznali jídla z mikrovlnky. Knedlíky se sice již tehdy vozily zmražené, ale tenkrát ještě polotovary v kuchyních nedominovaly tolik jako dnes.

Málo libového masa, všudypřítomná mouka a tuk. Tradiční česká jídla nahrávala přebytečným kilogramům. A tak se držely různé diety. Ty spočívaly vždy v konzumaci jedné potraviny. Mezi nejčastější patřila jogurtová, banánová, bramborová, vajíčková, uhlovodanová či grapefruitová. S tou poslední však byla v době nedostatku citrusů v Česku velká potíž. 

Oproti dnešku ve městech fungovalo více lahůdkářství, automatů, ovocných a mléčných barů. Ve větších městech se objevují první fast foody. Kromě hranolků s růžovou omáčkou (směs kečupu a tatarky) nabízí také boršč, pirožky s masem, moskevský biftek či podlouhlé plněné žemle zvané bakety. Lidé nový systém obsluhy zpočátku nechápali, ale rychle si zvykli a ve fast foodech byly neustálé fronty.

Ač máme dnes třicet let po revoluci a na trhu je široká nabídka světových kuchyní, mnozí z nás si dodnes hýčkají své tradiční chutě. Výzkumy tvrdí, že valná většina Čechů řadí mezi svá nejoblíbenější jídla řízek, guláš, smažený sýr, svíčkovou a knedlo-zelo-vepřo. Vypadá to tedy, že i přes všudypřítomná gastronomická lákadla zůstávají naše chutě věrné Česku.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.


autor: mir







Další články

Policisté zintenzivňují kontroly obchodních center Policisté zintenzivňují kontroly obchodních center Příbramští policisté zintenzivňují kvůli zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti či plynulosti silničního provozu výkon služby. Zaměřovat se budou především na obchodní centra, parkoviště u nich a na místa, kde se soustřeďuje větší množství osob. 11. prosince 2019   (14:28) Výtvarná soutěž pro děti „Vánoce v Čechách a Ledru“ Výtvarná soutěž pro děti „Vánoce v Čechách a Ledru“ Nakreslete vánoční obrázek pro Ježíška a zapojte se do jedinečné mezinárodní soutěže 11. prosince 2019   (12:17) Na namrzlé vozovce nezvládl řízení, „zaparkoval“ v příkopu Na namrzlé vozovce nezvládl řízení, „zaparkoval“ v příkopu Ve voze cestovaly dvě osoby 11. prosince 2019   (09:57) Stavba Krčínovy cyklostezky je zahájena Stavba Krčínovy cyklostezky je zahájena Dne 9. prosince 2019 byla poklepem základního kamene zahájena významná a dlouho očekávaná stavba cyklostezky Sedlčany – Prčice, též zvané Krčínova cyklostezka. Rozsáhlá stavba, která spojí město Sedlčany a Sedlec – Prčice, bude zprovozněna koncem listopadu roku 2020. 11. prosince 2019   (08:41) Jan Konvalinka: Poznal jsem, že politika, bohužel i ta komunální, není mírumilovným a klidným prostředím Jan Konvalinka: Poznal jsem, že politika, bohužel i ta komunální, není mírumilovným a klidným prostředím „Až budete mít za sebou sto dní, tak se do vás pustíme,“ vyslechl starosta města od příbramského zastupitele krátce po svém zvolení. 11. prosince 2019   (06:06) Příbram má přes čtyřicet problémových lokalit. Žije zde zhruba tisíc lidí Příbram má přes čtyřicet problémových lokalit. Žije zde zhruba tisíc lidí Město chce podporovat sociálně vyloučené obyvatele při získávání a udržení si bydlení. Na projekt získalo dotaci převyšující čtyři miliony korun 10. prosince 2019   (18:27) Na Orlíku se podařilo zachránit odhadem až 10 tisíc škeblí Na Orlíku se podařilo zachránit odhadem až 10 tisíc škeblí Kromě škeblí říčních vydala vodní nádrž Orlík i škeble asijské, které zde nejsou původní 10. prosince 2019   (16:49) Policejní drony pomáhají v náročných podmínkách, kdy nelze použít klasickou techniku či vrtulníky Policejní drony pomáhají v náročných podmínkách, kdy nelze použít klasickou techniku či vrtulníky Zástupce vedoucího územního odboru Příbram plk. Ing. Ondřej Smotlacha vypráví o složitých začátcích i ambiciózních vizích 10. prosince 2019   (15:27) Turistická oblast Brdy a Podbrdsko bilancuje svůj první rok Turistická oblast Brdy a Podbrdsko bilancuje svůj první rok Zelené srdce Čech. Tak je označována kouzelná a trochu divoká krajina lesů, plání a kopců s nádhernými výhledy. V roce 2018 vznikl spolek Turistická oblast Brdy a Podbrdsko, aby citlivě rozvíjel cestovní ruch v tomto regionu, který byl dlouhá léta opomíjený. Nyní nastal čas pro rekapitulaci výsledků prvního roku jeho fungování. 10. prosince 2019   (13:18) Příbramská nemocnice v souvislosti s útokem v Ostravě zvýšila dohled Příbramská nemocnice v souvislosti s útokem v Ostravě zvýšila dohled Při střelbě v ostravské Fakultní nemocnici zemřelo nejméně šest lidí a dva byli vážně zraněni 10. prosince 2019   (10:41)



Kodex redakce Reklama Kontakty Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Žižkova 708
261 01 Příbram II

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
2014 - 2019 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz