Loni vzrostl počet domácností, které si pěstují vlastní jídlo
7. února 2022 (14:12)
Vlastní jídlo si loni pěstovalo 52 procent tuzemských domácností, meziročně o osm procent více. Vyplývá to z průzkumu o vztahu lidí v Česku k jídlu během pandemie covid-19. Na 14 procent respondentů pěstování ovoce, zeleniny a chov zvířat zvažovalo. Jen 17 procentům respondentů však tyto aktivity pokryly zásadní část spotřeby. O průzkumu, kterého se zúčastnilo 515 dospělých, informovala dnes Akademie věd ČR (AV).
Na 83 procent lidí, meziročně o procento méně, uvedlo, že pandemie jejich přístup k potravinám výrazně nezměnila. Vzrostl však počet lidí, kteří se kvůli finanční nejistotě bojí nedostatku potravin odpovídajících jejich stravovacím potřebám včetně speciálních diet. Předloni to bylo 23 procent dotázaných, loni 36 procent.
Zkušenost s nedostatkem jídla kvůli špatné finanční situaci má 18 procent lidí. Pokles příjmů kvůli pandemii zažilo 28 procent domácností, meziročně o 11 procent více. Průzkum také ukázal, že ve snaze ušetřit lidé častěji plánují jídelníčky, nakupují do zásoby a sledují slevy. Vzrostl i odběr jídla z potravinových bank. Loni je, většinou jako doplňkový zdroj, využívalo pět procent lidí, v roce 2020 to byly dvě osoby z 530 respondentů.
Průzkum se zaměřil i na zkušenost s omezením některých potravin kvůli financím. Například ryby loni méně kupovalo 17 procent respondentů, nákup alkoholu omezilo 16 procent dotázaných, sladkosti 13 procent lidí. Ovoce a zeleninu méně konzumovalo deset procent dotázaných.
Ve velkých obchodech pořizovalo čerstvé i trvanlivé potraviny 88 procent lidí, 20 procent ale sdělilo, že četnost takových nákupů u nich klesla. Malé obchody navštěvovalo 39 procent lidí, předloni to byla třetina. Čerstvé potraviny kupovalo v supermarketech a hypermarketech 92 procent respondentů, do malých řeznictví, pekáren či zelinářství však také chodilo 57 procent dotázaných. Na 22 procent respondentů sdělilo, že často navštěvují farmářské trhy, 20 procent volilo odběr potravin od výrobců či pěstitelů. V obou případech je to více než desetiprocentní nárůst proti roku 2020. Přímo domů si loni nechalo lokální produkty dovážet osm procent lidí.
Průzkum také ukázal, že 56 procent lidí jí denně pečivo, zatímco čerstvé ovoce a zeleninu si dá 35 procent lidí a 27 procent respondentů je konzumuje čtyřikrát až šestkrát týdně. Zástupci Akademie věd upozornili, že takto nízká konzumace ovoce a zeleniny neodpovídá doporučením Světové zdravotnické organizace, podle kterých by lidé měli denně sníst alespoň 400 gramů ovoce a zeleniny. Mléčné výrobky si každý den dopřává 31 procent lidí, čerstvé maso čtyři procenta.
Průzkum se uskutečnl v programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost. Sběr dat loni v říjnu provedla agentura Median, 449 respondentů bylo dotázáno on-line, 66 telefonicky.
Průzkum také ukázal, že 56 procent lidí jí denně pečivo, zatímco čerstvé ovoce a zeleninu si dá 35 procent lidí a 27 procent respondentů je konzumuje čtyřikrát až šestkrát týdně. Zástupci Akademie věd upozornili, že takto nízká konzumace ovoce a zeleniny neodpovídá doporučením Světové zdravotnické organizace, podle kterých by lidé měli denně sníst alespoň 400 gramů ovoce a zeleniny. Mléčné výrobky si každý den dopřává 31 procent lidí, čerstvé maso čtyři procenta.
Průzkum se uskutečnl v programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost. Sběr dat loni v říjnu provedla agentura Median, 449 respondentů bylo dotázáno on-line, 66 telefonicky.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/ČTK
autor: Jakub Pečenka
Další články
Druhá adventní neděle – bronzová: rodina, cukroví a dobré skutky
Bronzová adventní neděle je druhým krokem na cestě k Vánocům. Druhá svíčka na věnci …
Vánoce
ROLE 1 v Jincích: Aby přežili v boji, musejí i vojenští zdravotníci absolvovat taktický výcvik a dril
Bahno, chlad, málo spánku a neustálá hrozba dronů či min. Takové podmínky prověřily …
FOTOGALERIE
Perníčkovna Počepice: Výlet plný vůní, tradic a dětské radosti
Předvánoční čas v Mateřské škole Školní letos provoněla sladká vůně medového těsta. …
V Příbrami se krade i na hřbitově: po beránkovi a andělech byla ukradena měděná stříška
Krádež svítícího beránka a ulámaná křídla andělů z vánoční výzdoby ještě nestačila. …
Peterkův návrh uspěl: Příbram navýší dotace pro fotbal, hokej a volejbal o čtyři miliony
Na posledním letošním zasedání zastupitelstva města Příbram se největší debata vedla o …
Dobrovolnický projekt Svatohorské sady uspěl: ocenění od Fórum Dárců vedle Paměti národa či Konta Bariéry
Spolek Svatohorské sady převzal ocenění od Fóra Dárců za úspěšnou sbírku a projekt …
Na Kloboučku můžeme obdivovat staré a mohutné stromy
Pod východním úpatím Toku se skrývá vrchol, který na první pohled vybočuje z obvyklé …
POZNÁVÁME BRDY
Ceny benzinu a nafty v Příbrami: Nafta na některých čerpacích stanicích zlevnila
Za benzin Natural 95 zaplatíte tento týden v Příbrami v rozmezí od 33,50 Kč do 34,90 …
Když ožijí peklo i tradice: Čertovské hrátky v Březnici
Čertovské hrátky v Březnici každoročně přilákají davy návštěvníků, kteří chtějí zažít …
Tipy na víkend: Přijďte oslavit svátek sv. Mikuláše na netradiční akce nebo si poslechnout krásné koncerty!
První prosincový víkend se ponese především ve znamení mikulášských nadílek. Nejen do …





