19. 3. svátek má Josef
Nobelia




Logiku nevidím v situaci, kdy členové jedné domácnosti musejí mít roušky nasazené v autě, říká Tomáš Dropa, ředitel SÚJCHBO

Koronavirus
3. dubna 2020   (06:39)
Logiku nevidím v situaci, kdy členové jedné domácnosti musejí mít roušky nasazené v autě, říká Tomáš Dropa, ředitel SÚJCHBO
foto: pribram.cz

Ing. Tomáš Dropa nám v rozhovoru prozradil, jak se bránit nákaze koronavirem, jaké je riziko přenosu onemocnění ve vnějším prostředí, ale také odtajnil, kdo se zásadním způsobem zasadil o zřízení odběrového místa v Příbrami.


Ing. Tomáš Dropa má za sebou bohaté zkušenosti v oblasti jaderné, chemické a biologické ochrany. Do roku 2001 pracoval na Okresní hygienické stanici v Příbrami jako specialista v oblasti xenobiotik životního prostředí, vykonával také funkci vedoucího laboratorního odboru.

Od roku 2001 do roku 2017 byl vedoucím Laboratoře toxických látek v Státním ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany. Jeho specializací bylo řešení výzkumných úkolů, vývoj a testování ochranných prostředků, detekce a identifikace bojových chemických látek. V rámci své profese se podílel na školení a výukové činnosti pro IZS, MVČR a OPCW.
V roce 2017 se stal ředitelem Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany v Kamenné u Příbrami.
Státní ústav jaderné chemické a biologické ochrany je veřejná výzkumná instituce zřízená Státním úřadem pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Primárním úkolem Ústavu je proto plnění výzkumných úkolů komplexně pokrývajících problematiku nebezpečných chemických, biologických a radioaktivních látek.
Státní ústav jaderné chemické a biologické …
foto: pribram.cz

Ústav ale zabezpečuje řadu dalších úkolů, např. technickou a analytickou podporu inspektorům SÚJB při provádění dozorové a inspekční činnosti v radiační ochraně a při kontrole zákazu chemických a biologických zbraní, podporuje činnost ostatních státních orgánů a institucí, organizačních složek státu či územních samosprávných celků, anebo na vyžádání poskytuje své odborné kapacity základním složkám Integrovaného záchranného systému při řešení situací, jež mají potenciál ohrozit obyvatelstvo nebo životní prostředí.
Ing. Tomáš Dropa nám v rozhovoru prozradil, jak se bránit nákaze koronavirem, jaké je riziko přenosu onemocnění ve vnějším prostředí, ale také odtajnil, kdo se zásadním způsobem zasadil o zřízení odběrového místa v Příbrami.
Ing. Tomáš Dropa nám v rozhovoru prozradil, …
foto: pribram.cz
Jakým způsobem můžeme snížit riziko nákazy koronavirem?
Podle mého názoru jsou důležitá hlavně režimová opatření, která by měla zajistit důsledné oddělení ohrožené skupiny populace. Každý jednotlivec pak zvýšenou hygienou – lidé se třeba právě naučili správně si mýt ruce – navíc si více uvědomují, že si nějakou biologickou kontaminaci mohou přenést na své osobní věci a následně pak také na sebe.
Pomohou lidem při ochraně před virem roušky nebo se jedná pouze o nefunkční preventivní opatření?
Specializovaná pracoviště Ústavu se testováním všech typů ochranných prostředků zabývají už řadu let. Víme proto, že samotný ochranný systém je jen tak dobrý, jak dobré je jeho nejslabší místo. V případě profesionálních roušek a respirátorů je základním parametrem samozřejmě druh ochranného materiálu a jeho kvalita.

Problém ochrany je ale daleko složitější – do hry tady vstupuje ještě člověk, uživatel, který má být chráněn. Žádná rouška či respirátor nechrání uživatele, pokud mu správně nedosedne na obličej. Důležité je proto správné nošení, ale také odkládání roušky, a při opakovaném použití i její desinfekce, která má zabránit dalšímu přenosu zachycených virů a baktérií.

Názory na používání roušek na veřejnosti se velmi různí; u COVID-19 např. Světová zdravotnická organizace (WHO) nošení roušek ve venkovním prostředí obecně nedoporučuje. Důvodem je hlavně skutečnost, že v případě COVID-19 byl prokázán výhradně přenos respiračním a přímým kontaktem. WHO proto doporučuje pouze dodržování bezpečné vzdálenosti mezi osobami, tedy minimálně jeden metr.
Může 2019-nCoV zmutovat do ještě nebezpečnější podoby?
Odpověď na tuto otázku budeme znát pravděpodobně už brzy. O skutečné nebezpečnosti viru ale zatím moc nevíme; budeme si muset počkat na širší screening populace.
Je aktuální koronavirus podobný viru chřipky? Jakým způsobem probíhá léčba nakažených?
Je i není, dosud máme jen málo informací. Důležité ale je, že nakažený neznamená automaticky nemocný. Odborností nejsem lékař, obecně ale platí, že se způsob léčby tohoto onemocnění řídí závažností průběhu u konkrétního člověka, tj. od domácí péče po péči nemocniční.
Do jaké míry se věnuje výzkumu koronavirů váš ústav?
Specializované pracoviště Ústavu disponuje schopnostmi detekovat tento typ virů, což spadá do jeho běžného oborného portfolia. Máme proto zavedené metodiky genové identifikace koronavirů typu SARS. Detekci COVID-19 Ústav provádí na základě povolení Státního zdravotního ústavu.
Je na místě se koronaviru bát nebo je pro mladší populaci “pouze” silnější chřipkou?
Opět zdůrazňuji, že odborností nejsem lékař. Je ale známo, že řada lidí v krvi již má protilátky proti COVID-19, tedy se s tímto virem, třeba bez příznaků, už setkala. Normálně fungující imunitní systém tedy evidentně takové setkání ustojí.
Kolik jste schopni za den vyhodnotit výsledků testování?
Máme kapacitu na zpracování a identifikaci cca 20 odběrů za den.

Z kolika lidí je složený tým v Kamenné?
Tým, který se může zabývat detekcí COVID-19 je složen ze 4 specialistů; k dispozici máme také podpůrný personál.
Co byste doporučil lidem, kteří se denně dostávají do přímého rizika onemocnění.. řidiči MHD, prodavači, lékárníci, lékaři a zdravotní sestry.....?
Lidem v běžné populaci dodržovat vládní nařízení, nic jiného jim ani nezbývá – tedy nosit nějaký druh roušky, dbát na zvýšenou hygienu rukou, nebo dodržovat bezpečnou vzdálenost od ostatních.

Pokud jde o zdravotníky, jsou to profesionálové, kteří bezesporu umějí v takovém riziku pracovat – nakonec se do něj dostávají každoročně při jiných chřipkových epidemiích.
Jaký máte názor na styk dětí s rodiči v důchodovém věku?
To závisí na okolnostech a zdravotním stavu všech zúčastněných. Striktní omezení kontaktu asi nemá význam – v řadě případů musejí děti své rodiče zaopatřit potravinami, léky apod.
Kdo přišel s nápadem zřídit odběrné místo v Příbrami, respektive, kdo dohodl spolupráci s Kamennou?
Ohledně možnosti a spolupráce při zřízení odběrného místa jsme se domluvili minulý pátek na jednání Krizového štábu města Příbram; záležitost zde akcentoval starosta města Mgr. Konvalinka.
Jaká čísla v počtu nakažených jsou v ČR reálná?
Reálná čísla neznáme, počet nakažených se zatím dá pouze odhadnout, pravděpodobně bude řádově vyšší.

Jak dlouho, podle Vás, může trvat, než dojde k potlačení nákazy v Čechách?
Pravděpodobně dojde k ústupu, jaký je běžný u srovnatelných chřipkových epidemií.
Podle nařízení musejí cestovat i členové jedné domácnosti v autě s rouškami, jaký na to máte názor? Stejně tak procházky v přírodě, kde prakticky není žádný kontakt s jinými osobami...
Správně používané a účinné roušky mohou mít svůj význam hlavně v uzavřeném prostoru, kde se může vytvořit a udržovat vysoká koncentrace virových částic. Tady se ale pak nesmí zapomínat ani na ochranu očí, které se také mohou stát cestou vstupu viru do organismu. V uzavřeném prostoru může pak mít rouška dvě zásadní funkce – u nakaženého člověka omezit respiraci viru do prostředí, u zdravého omezit dávku přijatou z okolí.

Ve venkovním prostředí, bez kontaktu s ostatními lidmi nebo při dodržení bezpečné vzdálenosti, je riziko minimální a nošení roušek smysl nemá. Logiku nevidím ani v situaci, kdy členové jedné domácnosti musejí mít roušky nasazené v autě – doma je jistě také nenosí...

Děkujeme za rozhovor

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Koncert v hořovickém kostele připomene skladby Jana a Antonína Slavíkových Koncert v hořovickém kostele připomene skladby Jana a Antonína Slavíkových Koncert duchovní hudby se uskuteční v sobotu 23. března ve farním kostele sv. Jiljí na … Zalánských madon byly vyřezány tisíce. Dostaly se až do Bavorska nebo Rakouska Zalánských madon byly vyřezány tisíce. Dostaly se až do Bavorska nebo Rakouska Přednáška kurátora Rudolfa Šimka k připravované výstavě Fenomén zalánská madona v … U Bohostic byl nalezen v autě mrtvý muž U Bohostic byl nalezen v autě mrtvý muž K úmrtí pravděpodobně došlo před několika dny, to ale potvrdí koroner, který byl na … Jaké počasí bude do konce března a v první polovině dubna? Meteorologové zveřejnili dlouhodobou předpověď Jaké počasí bude do konce března a v první polovině dubna? Meteorologové zveřejnili dlouhodobou předpověď V dubnu se podle měsíčního výhledu nebudou teploty příliš lišit od březnových, takže … Při nehodě u Višňové se zranili dva lidé Při nehodě u Višňové se zranili dva lidé Za střetem stálo nedání přednosti v jízdě. Od začátku roku přibylo přes 3100 případů černého kašle, nejvíc za 60 let Od začátku roku přibylo přes 3100 případů černého kašle, nejvíc za 60 let Očkování proti černému kašli je součástí povinné vakcinace v dětství, nákaza ohrožuje … Dobříš hledá způsob, jak motivovat k trvalému pobytu. Město zveřejnilo výsledky ankety Dobříš hledá způsob, jak motivovat k trvalému pobytu. Město zveřejnilo výsledky ankety Podle dotazníkového šetření by k přihlášení k pobytu nejvíce motivoval finanční … ADRA: Ukrajinským uprchlíkům v Příbrami pomáháme stále ADRA: Ukrajinským uprchlíkům v Příbrami pomáháme stále Do pomoci ukrajinským uprchlíkům se Dobrovolnické centrum ADRA Příbram aktivně … V Česku bude i tento týden nadprůměrně teplo, rtuť teploměru vystoupá až na 16 stupňů V Česku bude i tento týden nadprůměrně teplo, rtuť teploměru vystoupá až na 16 stupňů Noční teploty klesnou začátkem týdne na minus 5 stupňů, pak vystoupají na 10
Tereza Bartošová: Příbram umí být ponurá a děsivá Tereza Bartošová: Příbram umí být ponurá a děsivá S prvním detektivním příběhem Vodník debutovala před rokem, nyní vychází její třetí … ROZHOVOR
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies