Lišky, voňavé poklady českých lesů
FOTO
1. listopadu 2025 (07:00)
foto: Liška obecná. / Karel Hutr
Jestli bude tohle přívětivé počasí ještě chvíli pokračovat, nedivil bych se, když začneme znovu nacházet hřibovité houby. Možná, že se ještě objeví některé druhy lišek. Našel jsem nedávno doslova celé hnízdo lišek nálevkovitých. A předtím jsem měl dokonce to štěstí po letech nasbírat docela dost lišek obecných.
Liška obecná náleží mezi nejcennější houby našich lesů. Je určitě také jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších hub českých lesů, třebaže neroste všude a vždy. Svou zářivě žlutou barvou prozáří každý kout lesa a její nález potěší každého houbaře. Lidově se jí někde říká kuře nebo kuřátko.
Je to pevná a voňavá houba, která se hodí na sušení, do omáček i do polévek, a právě díky své tuhosti se dobře uchovává. Asi skoro každý si tuhle houbu spojí s vynikající kulajdou.
Jak lišku bezpečně poznat
Klobouk lišky obecné je žlutý, plochý až nálevkovitý, s typicky zprohýbaným okrajem. Noha je válcovitá, směrem dolů se zužuje, dužnina je pevná, bělavá až nažloutlá a voní ovocně, s jemně kořenitým nádechem. Pod kloboukem se táhnou silné, sbíhavé lišty, které se větví.
Jak lišku bezpečně poznat
Klobouk lišky obecné je žlutý, plochý až nálevkovitý, s typicky zprohýbaným okrajem. Noha je válcovitá, směrem dolů se zužuje, dužnina je pevná, bělavá až nažloutlá a voní ovocně, s jemně kořenitým nádechem. Pod kloboukem se táhnou silné, sbíhavé lišty, které se větví.
foto: Liška obecná. / Karel Hutr
Kde lišku hledat
Liška obecná roste v jehličnatých, listnatých i smíšených lesích, nejraději v mechu, na vlhčích místech pod smrky, borovicemi a také pod břízami. Zajímavostí je, že bývá jen výjimečně napadána hmyzem.
Po druhé světové válce se z našich lesů téměř vytratila kvůli znečištění a kyselým dešťům. Dnes se však znovu vrací, a její žluté kloboučky jsou opět častým potěšením houbařů.
Liška obecná roste v jehličnatých, listnatých i smíšených lesích, nejraději v mechu, na vlhčích místech pod smrky, borovicemi a také pod břízami. Zajímavostí je, že bývá jen výjimečně napadána hmyzem.
Po druhé světové válce se z našich lesů téměř vytratila kvůli znečištění a kyselým dešťům. Dnes se však znovu vrací, a její žluté kloboučky jsou opět častým potěšením houbařů.
foto: Liška obecná. / Karel Hutr
S čím si ji nesplést
Lišku obecnou lze zaměnit za jiné, podobné druhy – například za lišku ametystovou (Cantharellus amethysteus) nebo lištičku pomerančovou (Hygrophoropsis aurantiaca). Oba druhy jsou jedlé, i když u lištičky se běžně uvádí, že je nejedlá a neznám nikoho, kdo by ji sbíral. Pravdou je, že jsem ale viděl neznámé houbaře, jak jí sbírali. Jen se domnívám, že to nebyl záměr, ale prostě si ji pletou s liškou obecnou.
V lese můžeme narazit na další druhy jedlých lišek. Jsou to liška nálevkovitá a ametystová nebo bledá. Poslední dvě jmenované jsou spíše vácností, ale lišky nálevkovité se místy dají najít i ve větším množství.
Lišku obecnou lze zaměnit za jiné, podobné druhy – například za lišku ametystovou (Cantharellus amethysteus) nebo lištičku pomerančovou (Hygrophoropsis aurantiaca). Oba druhy jsou jedlé, i když u lištičky se běžně uvádí, že je nejedlá a neznám nikoho, kdo by ji sbíral. Pravdou je, že jsem ale viděl neznámé houbaře, jak jí sbírali. Jen se domnívám, že to nebyl záměr, ale prostě si ji pletou s liškou obecnou.
V lese můžeme narazit na další druhy jedlých lišek. Jsou to liška nálevkovitá a ametystová nebo bledá. Poslední dvě jmenované jsou spíše vácností, ale lišky nálevkovité se místy dají najít i ve větším množství.
foto: Lištička pomerančová.
Liška nálevkovitá má ráda vlhké, kyselé půdy. Nejčastěji ji najdete ve smrčinách, v mechu a v blízkosti pařezů. Její klobouk je nálevkovitý, hnědožlutý až okrový, vrásčitý a matný. Noha je dutá, žlutavá a dužnina po rozkrojení nemění barvu.
Chuťově je jemnější než liška obecná a výborně se hodí do směsí, polévek i omáček. Vynikající je i naložená ve sladkokyselém nálevu – zachová si barvu i vůni podzimního lesa. Ostatně i klasická liška obecné je ideální na nakládání.
Chuťově je jemnější než liška obecná a výborně se hodí do směsí, polévek i omáček. Vynikající je i naložená ve sladkokyselém nálevu – zachová si barvu i vůni podzimního lesa. Ostatně i klasická liška obecné je ideální na nakládání.
foto: Liška nálevkovitá.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
autor: Karel Hutr
Další články
Zlaté oblouky zamířily do stříbrné Příbrami. McDonald’s doplňuje fastfoodovou mapu regionu
Příbram se dočkala otevření první restaurace McDonald’s v okrese. Nový podnik v …
Policie pátrá po muži z Berounska, u Orlické přehrady vlastní karavan
Policisté vyhlásili pátrání po 48letém Martinu Tůmovi z obce Měňany na Berounsku. Ten …
Na projekty ochrany přírody dá kraj osm a půl milionu korun
Středočeský kraj i v nadcházejícím roce podpoří projekty environmentální výchovy, …
Nemocných s infekcemi dýchacích cest ve Středočeském kraji výrazně přibylo
Nemocných s infekcemi dýchacích cest ve Středočeském kraji za uplynulý týden výrazně …
Nezaměstnanost ve Středočeském kraji v listopadu klesla. V Příbrami zůstává nad republikovým průměrem
Nezaměstnanost ve Středočeském kraji v listopadu mírně klesla na 3,8 %, situace v …
Gastro agent: Slunovrat
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme …
Fast food
Nákladní vůz sjel do svodidel a uvízl na krajnici
V pondělí v 10:40 havaroval nákladní vůz na silnici mezi Narysovem a Vysokou u …
FOTO
Fantova louka jako test radnice. Lednová Rada města rozhodne o stavební uzávěře
Fantova louka patří už delší dobu k nejdiskutovanějším tématům v Příbrami. Rozhodnutí …
V dobříšské školy byl nahlášen bombový útok. Policie objekt prověřila s negativním výsledkem
V pondělí ráno byla za asistence policie evakuována budova 2. Základní školy Dobříš. …
AKTUALIZOVÁNO
Vánoční charitativní jarmark Doosan Bobcat v Dobříši: Třetí ročník podpořil místní neziskové organizace i školy
Dobříšský kampus Doosan Bobcat EMEA už potřetí ožil sváteční atmosférou i dobrými …





