1. 5. je Svátek práce

Lidé mohou na mapách sledovat, jaké jsou podmínky pro růst hub

4. července 2022   (12:27)
Lidé mohou na mapách sledovat, jaké jsou podmínky pro růst hub
foto: pixabay

Houbaření je tradiční českou zálibou a velmi rozšířenou činností nejen o letních prázdninách.


Meteorologové začali na svém webu zveřejňovat aktuální mapu, na které s ohledem na srážky i teploty posledních dnů odhadují pravděpodobnost růstu hub v zemi. Momentálně jsou nejvhodnější podmínky v jižních a středních Čechách, uvedli pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na facebooku.

Počasí má na růst hub zásadní vliv. Obecně platí, že houby začínají nejvíc růst zhruba deset dní po vydatných deštích a následném teplém počasí. Nesmí být ale moc horko. Nejvíc hub roste od července do září.
Základem pro údaje na "houbové" mapě je informace o nasycení půdy srážkami v předchozích 30 dnech v kombinaci s průměrnými teplotami posledních sedmi dní. V teplejších měsících se mohou srážky rychleji vypařovat, proto se musí index srážek korigovat průměrnými teplotami. Stejné množství srážek je jinak efektivní pro růst hub v červnu než třeba v srpnu.
Pro růst hub je zásadní vodní bilance, tedy rozdíl mezi tím, co naprší a co se vypaří. Se změnou klimatu na Zemi se zvyšují teploty, proto se víc vody z krajiny vypařuje. Podle odborníků lze kvůli tomu v budoucnu očekávat negativní dopad klimatické změny na růst hub, upozornili meteorologové.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) od letošního jara na jednom místě poskytuje informace se vztahem k živé přírodě. Na webu info.chmi.cz/bio se zájemci dozvědí o rozšíření pylů nebo o aktivitě klíšťat, komárů či kůrovce. Dostupné tam jsou také informace o rychlosti vývoje vegetace ve vztahu k počasí i o pocitové teplotě. Nyní si tam zájemci mohou na mapě hledat, zda se vyplatí jít do lesa na houby.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/ČTK/ČHMÚ
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Ceny benzinu a nafty v Příbrami stagnují Ceny benzinu a nafty v Příbrami stagnují Podle posledního cenového srovnání tento týden se cena Naturalu 95 pohybuje v Příbrami … Neznámý muž poškodil májku na Březových Horách Neznámý muž poškodil májku na Březových Horách Tradiční májku si obyvatelé Březových Hor letos příliš neužili. Někdo ji poškodil hned … 100 let: Rožmitál si připomene první promítání v sokolském biografu 100 let: Rožmitál si připomene první promítání v sokolském biografu Výročí město oslaví ve čtvrtek 1. května v rožmitálském kině filmovým programem pro … Spolek Svatohorské sady zve na Májové líbání Spolek Svatohorské sady zve na Májové líbání Jarní atmosféru Svatohorských sadů podtrhne již pravidelná akce Májové líbání, která … Za romantikou a daňky do Blatné Za romantikou a daňky do Blatné Kam na výlet? Poradíme vám! Naše země je plná nádherných míst, která stojí za to … TIP NA VÝLET Adventure Golf Milín otevírá po zimní pauze Adventure Golf Milín otevírá po zimní pauze Užijte si spoustu legrace a pohodové atmosféry na čerstvém vzduchu! Adventure Golf … Nové oddělení v příbramské nemocnici: Operace ráno, doma už druhý den Nové oddělení v příbramské nemocnici: Operace ráno, doma už druhý den Nemocnice v Příbrami otevřela moderní oddělení jednodenní chirurgie. Pacienti se tak … Čarodějnice přistanou na Nováku: Příbram se chystá na kouzelné odpoledne Čarodějnice přistanou na Nováku: Příbram se chystá na kouzelné odpoledne Tradiční oslava filipojakubské noci opět rozzáří Nový rybník. Čarodějnice, oheň, smích … ADRAběh: Rozběhej Příbram pro dobrou věc! ADRAběh: Rozběhej Příbram pro dobrou věc! Chcete udělat něco pro své zdraví i pro druhé? Zapojte se do ADRAběhu! Od 5. do 18. …
První veřejné pečení na Řimbabě: Pecen z Vysoké Pece jako nová tradice První veřejné pečení na Řimbabě: Pecen z Vysoké Pece jako nová tradice Vůně čerstvě upečeného chleba, praskání dřeva v peci a lidé, kteří se scházejí, aby …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies