25. 4. svátek má Marek
PB | Realitní

Letní grilování: Vyzkoušejte netradiční pochoutky

17. července 2022   (18:05)
Letní grilování: Vyzkoušejte netradiční pochoutky
foto: pixabay

Na téma grilování existuje mnoho rad od amatérů i excelentních kuchařů. A protože rad není nikdy dost, přinášíme netradiční recepty.


Jak vybrat ten správný gril a upravit maso tak, aby vám chutnalo? Grilování se v posledních letech stalo doslova hitem. Taková grilovací pohodička na zahradě před domem už prostě začíná patřit k tradičním formám odpočinku. Výběr grilů a vybavení je velmi široký, dávno pryč je doba, kdy jsme grilovali maximálně na dřevěném uhlí. Tahle klasika je sice pořád velmi populární, ale máme i řadu jiných možností. To samé se týká i pokrmů. Kromě masa se v posledních letech stále častěji grilují například ryby, ale také zelenina. Tak se pojďme podívat na to, co všechno můžeme udělat proto, abychom si při grilování odpočinuli a pochutnali.

Klasikou stále zůstává grilování na dřevěném uhlí. Jeho kouřové aroma totiž dotváří tu správnou atmosféru, bez které si někdo grilování neumí představit. Proto je tento typ grilů nejpoužívanější. Grily na dřevěné uhlí se vyrábějí plechové a litinové. Ty druhé jsou sice těžší, ale mají delší životnost a lépe si udrží teplo. Při výběru se zaměřte i na funkčnost grilu, jeho vybavení například madly, odnímatelnými rošty, odkládacími plochami či víkem, které je i ochranou proti větru.
Své místo na trhu mají i grily elektrické. Jejich výhodou je stejně jako u grilů plynových čistý provoz bez kouře a fakt, že se člověk nemusí starat o udržování teploty. Při přerušení grilování je možné gril vypnout a na opětovné rozehřátí stačí zpravidla jedna až dvě minuty.
Pro sváteční "grilovače" existují na trhu i takzvané jednorázové grily, které můžete vzít i na piknik. Zaplatíte za ně od sedmdesáti korun výše. V návodech na použití najdete, že vydrží až dvě hodiny grilování. Pro toho, kdo si nechce odpustit takto připravovaná jídla ani v bytě bez zahrady či terasy, pak existují i elektrické grily.

Populární jsou v poslední době plynové grily s lávovými kameny. Mají totiž zásadní výhodu – čistý provoz bez kouře a jednoduché používání. To proto, že se lávové kameny zahřívají plynovým hořákem a velmi rychle absorbují teplo. Navíc mají samočisticí schopnost. Pokud grilujeme jednou až dvakrát týdně, vydrží lávové kameny zhruba dvě sezony.
Jak správně grilovat, aby maso, ryby nebo třeba zelenina byly upraveny tak, aby vám i vašim přátelům skutečně chutnaly? Právě příprava je možná důležitější než samotné grilování. U 'klasiky" na dřevěném uhlí je nejdůležitější správné rozžhavení uhlíků. Čím je jejich barva rudější, tím větší teplo z něj sálá. Pozor však na jednu věc. Dřevěné uhlí musí být rozpáleno tak, aby z něj nešlehaly plameny. Pokud zvolíte gril s poklopem, můžete docílit toho, že se po zavření žár šíří celým vnitřkem a maso se griluje rovnoměrně ze všech stran.
Grilované svíčkové řezy s ananasovou omáčkou
Ananas vydlabeme, polovinu dužiny nakrájíme na kolečka nebo větší kousky a dáme stranou. Potom si připravíme ananasovou omáčku tak, že druhou polovinu dužiny rozmixujeme, přidáme lisovaný česnek, mletý koriandr a kayenský pepř. Do vzniklé směsi naložíme omyté, osušené a hřbetem ruky lehce naklepané svíčkové řezy a necháme marinovat několik hodin v chladu. Následně plátky masa vyjmeme, necháme okapat, potřeme olejem a společně s oddělenými kolečky ananasu griluje z obou stran. Maso 4 a ananas 2 minuty po každé straně. Během grilování přivedeme ananasové pyré k varu, zjemníme zakysanou smetanou a dochutíme kouřovou solí a čerstvě drceným pepřem. Podáváme obložené grilovaným ananasem a polité omáčkou. Pro lepší dojem podáváme omáčku ve vydlabaném ananasu.

Suroviny: 1 větší ananas (cca 1500g) nebo odpovídající množství konzervovaného (kolečka), 4 stroužky česneku, lžička mletého koriandru, půl lžičky drceného kayenského pepře, 4 až 6 svíčkových řezů (cca 150 - 200g), slunečnicový nebo olivový olej, 80 ml zakysané smetany (4 lžíce), čerstvě drcený pepř (černý nebo 4 barevná směs pepřů), uzená sůl (kouřové aroma, ne klasická uzená sůl) nebo kuchyňská sůl a několik kapek kouřové esence.
Grilované svíčkové řezy s ananasovou …
foto: pixabay
Grilovaný tuňák
V misce smíchejte sójovou omáčku, worcester, hořčici, cukr a olej. Vložte plátky tuňáka do mělké mísy a marinádou je polijte. Opatrně je obracejte, musí být marinádou dobře obaleny. Pak mísu zakryjte a vložte na 1 až 2 hodiny do lednice. Marinované plátky grilujte po obou stranách 10 až 15 minut, hojně je potírejte zbytky marinády a alespoň jednou obraťte.

Suroviny: 4 plátky tuňáka, sójová omáčka (3 lžíce), worcester (2 lžíce), slunečnicový olej (1 lžíce), hořčice (1 lžička) a moučkový cukr (1 lžička).
Grilovaný tuňák
V misce smíchejte sójovou …
foto: pixabay
Grilované papriky plněné sýrem
Papriky zprudka opečeme na suché pánvi nebo v troubě, až se začnou dělat černé puchýřky. Pak je dáme do mikrotenového pytlíku a uzavřeme. Po několika minutách papriky vyjmeme a snadno zbavíme slupky. Máme-li silnostěnné papriky, oloupeme je pomocí škrabky na brambory. Půlky oloupaných paprik potřeme lehce olejem, opečeme na grilu. Opečené půlky paprik rozdělíme na dvě poloviny. Na jeden díl dáme trochu rozdrobeného sýra a přiklopíme druhým dílem. Znovu krátce zapečeme. Podáváme na opečeném krajíčku chleba.

Suroviny: 4 větší papriky, 250 g sýra – podle chuti niva nebo balkánský, olej na potření
Grilované papriky plněné sýrem
 Papriky …
foto: pixabay
Grilované marinované jehněčí hřebínky (kotlety)
Kotletky omyjeme, od kosti odřízneme přebytečný tuk a naložíme do marinády, kterou si připravíme smícháním olivového oleje s lisovaným česnekem, jemně nasekanou cibulkou, solí, pepřem a oreganem. Necháme v chladu odležet nejméně 3 hodiny, nejlépe ale přes noc. Grilujeme na rozehřátém grilu za občasného obracení a potírání zbylou marinádou asi 10 minut. Zároveň s kotletami si také krátce ogrilujeme feferonky. Hotové maso podáváme na talíři obložené grilovanými feferonkami, dílky rajčat, citrónu a kousky červené cibule.

Přílohy: Pečené brambory ve slupce nebo osmažené brambory a nebo i bez přílohy jen s grilovanou zeleninou.

Poznámka: Můžeme si též připravit grilovanou červenou cibuli s bylinkovým máslem. Rozměklé máslo smícháme s čerstvými sekanými nebo v hmoždíři utřenými zelenými bylinkami s troškou olivového oleje, soli a citrónové šťávy. Červenou cibuli oloupeme, seřízneme konec (kulatější část s kořínky), aby šla postavit, podélně ji nařízneme do kříže, aby šla rozevřít, ale aby se zase úplně nerozpadla a dovnitř růžice vtlačíme dostatek bylinkového másla. Postavíme nastojato a zapečeme v horké troubě nebo pod rozehřátým grilem, až změkne. Jen si dáváme pozor, aby se nám máslo nepřipálilo.
Grilované marinované jehněčí hřebínky …
foto: pixabay
Pangasius na grilu se zeleninou
Rajče rozčtvrtíme a odstraníme z něj jádřinec. Masitou část rajčete nakrájíme na kostky, které rozmačkáme vidličkou na kaši. Smícháme s nasekanou bazalkou, prolisovaným česnekem a tatarskou omáčkou, dochutíme octem, špetkou cukru a solí. Na horkém grilu opečeme z obou stran kousky červené kapie a plátky cukety. Vložíme do mísy a zamícháme s připravenou omáčkou. Rybu osolíme, opepříme, potřeme z obou stran olejem a položíme na gril. Pečeme z každé strany 2 minuty (krátce a intenzivně, aby se nevysušila).

Suroviny (na 4 porce): 1 červená kapie, 1 cuketa, 4 ks filé z ryby pangasius, sůl, pepř, 3 lžíce slunečnicového oleje

Omáčka: 1 zralé rajče, 6 listů bazalky, 1 stroužek česneku, 3 lžíce tatarské omáčky, 2 lžíce vinného octa (nebo citrónové šťávy), cukr, sůl
Pangasius na grilu se zeleninou
Rajče …
foto: pixabay
Grapefruitový koktejl a grilovaný špíz z vepřových panenek po Japonsku
Postup:
Koktejl: Gin, grapefruitovou šťávu a cukr nalijeme na led do šejkru a krátce protřepeme. Přecedíme přes sítko a podáváme ve vychlazených koktejlových pohárech.
Špíz: Panenky odblaníme, zbavíme přebytečného tuku, omyjeme a osušíme. Potom je nakrájíme asi na tři centimetry tlusté kousky, které střídavě napichujeme na špíz s tenkými plátky oloupaného zázvoru. Potřeme kořenící směsí připravenou smícháním všech ostatních ingrediencí (česnek prolisujeme) a grilujeme za občasného obracení asi 15 - 20 minut. Během grilování potíráme zbylou směsí.

Suroviny:
Koktejl: 100ml čerstvě vymačkané šťávy z grapefruitu (grapefruitového džusu), 100ml ginu, 4 lžičky cukru, led - 2 porce

Špíz: 600 g vepřových panenek, 1 větší oddenek zázvoru, 4 stroužky česneku, 1 a půl lžíce citrónové šťávy, tabasco podle vlastní chuti, 6 lžic sezamového (slunečnicového) oleje, 1 - 2 lžičky kari koření.
Grapefruitový koktejl a grilovaný špíz z …
foto: pixabay

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Související


Další články

V budově městského úřadu probíhalo cvičení, na místě byla i dekontaminační jednotka V budově městského úřadu probíhalo cvičení, na místě byla i dekontaminační jednotka Tématem nácviku byl nález podezřelé látky v zásilce. Na Díky!FESTu se představí Slza, Pekař, Štefan Margita nebo příbramští Jazz Faces Na Díky!FESTu se představí Slza, Pekař, Štefan Margita nebo příbramští Jazz Faces Festival je určen zdravotníkům, dárcům krve a složkám IZS. Středočeské kulturní léto nabídne 65 akcí na 26 místech regionu Středočeské kulturní léto nabídne 65 akcí na 26 místech regionu Novinkou bude mimo jiné pilotní provoz speciálních autobusových linek, které budou … Mráz bude i o nadcházejících nocích, může poškodit rostliny Mráz bude i o nadcházejících nocích, může poškodit rostliny Meteorologové už dřív avizovali, že chladné počasí, které je v ČR druhý týden, bude … Na Den Země se v Příbrami uklízelo, děti vyrazily na stezku lesoparkem Litavka Na Den Země se v Příbrami uklízelo, děti vyrazily na stezku lesoparkem Litavka Svátek planety připomněla úklidová akce společnosti 1. SčV a místní organizace Českého … Příbramští hasiči odstraňují následky úniku plynu u Dubence Příbramští hasiči odstraňují následky úniku plynu u Dubence Hasiči vymezili nebezpečnou zónu, kterou opáskovali. Příbram začala s rekonstrukcí letního kina Příbram začala s rekonstrukcí letního kina Během léta se v letním kině bude promítat jedenáctkrát, lidé se mohou těšit na devět … Předsednictví středočeské TOP 09 obhájil Václav Švenda Předsednictví středočeské TOP 09 obhájil Václav Švenda Václav Švenda nyní zahajuje druhé období v čele krajské organizace. Před dvěma lety v … VIDEO: Složky IZS cvičily záchranu zavalených osob v opuštěné budově v Rožmitále pod Třemšínem VIDEO: Složky IZS cvičily záchranu zavalených osob v opuštěné budově v Rožmitále pod Třemšínem Námětem cvičení byl výbuch nahromaděného plynu z tlakové lahve v opuštěném objektu, …
Příbram hostí o víkendu Mistrovství ČR v šipkách 2024 Příbram hostí o víkendu Mistrovství ČR v šipkách 2024 Již tuto sobotu a neděli přivítá Estrádní sál Divadla Antonína Dvořáka v Příbrami …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies