26. 4. svátek má Oto
PB | Realitní




Lékař z covidového oddělení: Byli jsme hozeni do vody a museli se naučit plavat

Nepřehlédněte
1. července 2021   (06:56)
Lékař z covidového oddělení: Byli jsme hozeni do vody a museli se naučit plavat
foto: archiv Jakuba Macha/se souhlasem

Podle lékaře Jakuba Macha je proočkovanost základním předpokladem pro návrat k normálu.


MUDr. Jakub Mach je jedním z lékařů příbramského interního oddělení. Po vypuknutí epidemie koronaviru se stal členem týmu lékařů, který se staral právě o pacienty s tímto nebezpečným onemocněním. O svoje zážitky a názory se podělil v následujícím rozhovoru.

Jak vzpomínáte na okamžik, kdy příbramská nemocnice přijala prvního pacienta s koronavirem, měl jste v tu chvíli obavy?
Nejvíce vzpomínám na okamžik, kdy jsem se dozvěděl o našem prvním "suspektním" (podezřelém) pacientovi. Bylo to na začátku mé služby, kdy pacientovi hospitalizovanému pro zápal plic přišla smska od syna, že mu vyšel pozitivní test. Stalo se to v momentě, kdy jsme o koronaviru nic nevěděli, snad jen to, že v Itálii kvůli němu pacienti umírají na chodbách přeplněných nemocnic. Neměli jsme navíc takřka žádné ochranné pomůcky, odběr na PCR test se posílal do Prahy a na výsledek se čekalo několik dní. To bylo pro všechny zúčastněné samozřejmě velmi stresující. Tento pacient nakonec vyšel negativní, čímž spadl obrovský kámen ze srdce nejen jemu, ale i nám. Měli jsme tak ale alespoň příležitost si dané postupy nacvičit nanečisto.

Byl jste členem týmu, který se během epidemie staral o covidové pacienty. Co Vám tato zkušenost dala?
Poznal jsem obrovské množství lidí, se kterými jsem se neznal buďto vůbec nebo jen sporadicky. Byli jsme spolu vrženi do vody a museli se společně učit plavat. Přiznávám, že jako internista jsem to já osobně měl o něco snazší. O to víc si vážím kolegů, jak z řad lékařů, tak z řad ošetřovatelského personálu, kteří se před danou situací nesnažili strčit hlavu do písku, vystoupili ze své komfortní zóny a čelili neznámému. Věřím, že pro nás všechny byla tato zkušenost stmelujícím prvkem a že do budoucna pozitivně ovlivní mezioborovou spolupráci napříč celou nemocnicí.
Bylo to nejnáročnější období Vaší lékařské kariéry?
Některé dny patřily k těm nejnáročnějším, zejména vždy v období, když epidemie kulminovala.
Vyvíjel se během epidemie nějak Váš názor na samotné onemocnění, tak na potřebnost veškerých opatření, která se dotýkala naší společnosti?
Určitě. Zpočátku jsme toho o viru moc nevěděli, postupně bylo k dispozici stále více a více dat. Je až neuvěřitelné, kolik jsme se toho v tak krátkém čase byli schopni jak o viru, tak o onemocnění, dozvědět. A za naprostý triumf vědy považuji to, za jak krátkou dobu jsme byli schopni vyvinout funkční a bezpečnou vakcínu. Před rokem se nám ani nesnilo o tom, že nyní bude velká část populace naočkována. Sebekriticky ale musím přiznat, že jsem minulé léto patřil ke skupině lidí, která se domnívala, že už je po covidu. Byl to naprostý omyl.

Na jaře se začala šířit britská mutace viru, která byla agresivnější, než ta původnější. Jak se to v praxi u pacientů projevovalo?
Na přelomu roku jsme začali pozorovat odlišný průběh onemocnění u části pacientů. Zatímco na podzim pacienti typicky přicházeli do nemocnice mezi 7. až 10. dnem od prvního příznaku, kolem Silvestra začalo přibývat pacientů, kteří měli příznaky 5 a méně dnů. Sanitky navíc začaly vozit pacienty s hodnotami tzv. saturace (okysličení krve), o kterých jsme si do té doby mysleli, že nejsou slučitelné se životem. Zpětně tento posun přisuzujeme právě britské mutaci.
Onemocněl jste i Vy covidem? Pokud ano, jaký jste měl průběh?
Ano, covidem jsem onemocněl. Měl jsem naštěstí jen lehký průběh připomínající zánět dutin a zaplať pán bůh jsem nikoho nenakazil.
Dnes je očkování dostupné již prakticky pro všechny věkové kategorie, přesto se ale najdou skupiny, které ho odmítají. Jaký názor na očkování proti covidu a jeho potřebnost máte Vy?
Proočkovanost populace je základní předpoklad pro návrat k normálu a udržení se v něm. Pokud tedy tento rozhovor čte někdo, kdo třeba ještě očkován není, prosím ho, aby sebral odvahu. Rizika spojená s očkováním (např. v médiích často skloňované krevní sraženiny) jsou tisíckrát méně pravděpodobné po očkování než při samotném onemocnění covid-19. Pravděpodobnost, že budete mít po očkování závažnou reakci je menší, než že vás v příští hodině srazí auto. Neberte prosím očkování jen jako způsob, jakým chránit sebe. V populaci je celá řada lidí, kteří z různých důvodů očkováni být nemohou, nebo u nich vakcína nemá dostatečný efekt. Mohou to být vaši blízcí a vy kromě svého můžete zachránit i jejich život.
V nemocnici zemřelo více než 200 pacientů s covidem. Jak moc pro Vás bylo těžké být v denním kontaktu se smrtí?
Mám to v tomto směru jednodušší v tom smyslu, že pracuji v oboru, ve kterém je smrt jeho přirozenou součástí. I tak mě ale ta koncentrace pacientů, kteří nemoc nedokázali zvládnout, zaskočila. Tím, že jsem pracoval na standardním oddělení, jsem nebyl v kontaktu s těmi největšími životními tragédiemi. Ty byly koncentrovány na lůžkách ARO/JIP. Šlo o pacienty, kteří by bývali před sebou měli dalších 20 let života. V tomto směru patří můj velký obdiv sestrám z intenzivní péče, které s těmito tragédiemi byly v denním kontaktu a nepochybně se v nich musely mísit pocity marnosti, smutku, naštvání a vyčerpání.
Epidemie je již snad u konce, myslíte, že se jedná o definitivní konec, nebo je oprávněné mít obavu z další vlny?
Jak jsem již říkal v předešlé otázce, že je konec epidemie jsem si myslel i loňské léto. Radši se tedy nebudu pouštět do dalších předpovědí.
Zhruba rok se v celém světě zastavil kvůli koronaviru život. Co Vám osobně v této době chybělo?
Světlo na konci tunelu. Člověk je schopen se uskrovnit, ale potřebuje vědět proč a na jak dlouho. Já jako zdravotník jsem alespoň věděl proč, ale i mně chyběla vize toho, co bude za měsíc, za čtvrt roku.
Někteří zdravotníci po epidemii odcházejí kvůli vyčerpání ze zdravotnictví. Změnil se i Vám nějak pohled na medicínu?
Rozhodně mě nenapadlo ze zdravotnictví odcházet. Naopak to bylo asi poprvé, kdy jsem měl poměrně silný pocit jistoty, že medicína byla při výběru mé kariéry správná volba. Spíše doufám, že se změní pohled veřejnosti na zdravotníky a že se zdravotnictví společně se školstvím stane po událostech z posledních měsíců jednou z prioritních oblastí i pro politiky.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jakub Pečenka








Další články

O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem Provoz víkendového vlakového spojení potrvá od 27. dubna do 29. září. V Březnici bude … Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne znovu zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne znovu zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 40,47 Kč, naftu pak za 39,19 … Prvomájový pochod na Vysokou lemují hudební zastavení, pro návštěvníky se otevře vila Rusalka Prvomájový pochod na Vysokou lemují hudební zastavení, pro návštěvníky se otevře vila Rusalka Ve středu 1. května se na třináctikilometrovou trať do Dvořákova památníku vydáte z … U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč Zařízení cestářům poskytují cenná data a umožňují jim vyjíždět na silnice dříve, než … Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Ve vládě po dvou a půl letech končí ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena … Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Návštěvníky čeká 16 koncertů včetně benefičního koncertu pro vilu Rusalku s mimořádným … Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Svažitá a silně podmáčená louka o rozloze 2,6 hektaru pojmenovaná Licitanta leží u … Na Příbramsku hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu Na Příbramsku hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu První mrazy začaly úrodu ničit v noci na čtvrtek 18. dubna. Od té doby trvají a mají … Mladíka, který v Příbrami přepadl seniora, zadrželi kolemjdoucí Mladíka, který v Příbrami přepadl seniora, zadrželi kolemjdoucí Příbramští kriminalisté obvinili muže a ženu ze spáchání zločinu loupeže.
Sprejeři poničili v Krásné Hoře fasády domů. Policie má svědky na videu, poznáte je? Sprejeři poničili v Krásné Hoře fasády domů. Policie má svědky na videu, poznáte je? Policisté potřebují zjistit jejich totožnost. Proto se s žádostí o spolupráci obracejí …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies