26. 4. svátek má Oto
PB | Realitní

Kromě vinařských se chystáme účastnit i soutěží zaměřených na pivo, říká vedoucí sommelierského kroužku

28. prosince 2021   (19:55)
Kromě vinařských se chystáme účastnit i soutěží zaměřených na pivo, říká vedoucí sommelierského kroužku
foto: ISŠ HPOS Příbram, ze soutěže Bohemia Sekt Trophée / se souhlasem

Studentky příbramské Integrované střední školy hotelového provozu, obchodu a služeb letos zabodovaly v soutěžích Bohemia Sekt Trophée a Sommelier Moravy 2021.


Závěr roku obvykle nabízí mnoho příležitostí k oslavám, nejen k těm silvestrovským. Byť se v posledních letech možnosti pro firemní večírky a setkání v předvánočním a svátečním čase razantně ztenčily, najde si jistě dostatek příležitostí otevřít láhev dobrého vína a „blýsknout“ se umem znalce vín. To ovládá také studentka příbramské Integrované střední školy hotelového provozu, obchodu a služeb v Příbrami (ISŠ HPOS) Pavlína Zbíralová, která si z podzimního klání v sommelierské soutěži Bohemia Sekt Trophée odnesla diplom za druhé místo v kategorii Talent. Kromě studentky čtvrtého ročníku škola do soutěže vyslala i „druhačku“ z oboru Hotelnictví Adélu Sochůrkovou. Podle učitele odborných předmětů Milana Pučálky, který v ISŠ HPOS vede sommelierský kroužek, si obě jeho svěřenky vedly skvěle. Zajímalo nás, jak náročná je soutěžní příprava a jak vlastně hodnotí víno studenti, kterým je méně než osmnáct let.

Co je náplní sommelierského kroužku a kdo se do něj může přihlásit?
Kroužek u nás ve škole je otevřený pro každého, kdo má zájem dozvědět se více informací z vinařské tématiky nad rámec běžné výuky.
Během Bohemia Sekt Trophée soutěžící absolvovali znalostní test, slepou degustaci a popis vzorku vína, servis sektu a ve finálovém kole například servis červeného vína a snoubení nápojů s pokrmy v určeném menu. Jakou formu měla příprava?
Přípravu na soutěž lze rozdělit na několik hodin teorie, například informace o výrobě vína, jeho skladování, rozdělení a značení. Dále se zaměřujeme na zdokonalení praktických dovedností – správný servis jednotlivých druhů vín nebo vhodnou komunikaci s hostem.
V tomto školním roce se škola účastnila další vinařské soutěže Sommelier Moravy 2021 a obsadila třetí příčku. Který ze studentů se o zisk této pozice zasloužil a jak si vysvětlujete další úspěch?
Na soutěži Sommelier Moravy 2021 bodovala žákyně třetího ročníku oboru Hotelnictví Petra Vejšická. Myslím, že úspěch se dostavil díky motivaci samotných žákyň a dávce štěstí. Dále také vzhledem k jejich ochotě vzdělávat se a prohlubovat odborné znalosti.

Jak se účast v kroužku a na obdobných soutěžích „potkává“ s faktem, že někteří studenti nejsou zletilí a nemohou podle zákona konzumovat alkohol?
Žáci mladší osmnácti let nemohou při přípravě na soutěž ani během soutěže konzumovat alkohol. Víno hodnotí především podle zraku a čichu. Pokud to pandemická situace umožní, rádi bychom se zúčastnili i dalších odborných soutěží, a to nejen vinařských, ale zaměřených také na pivo.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Magdalena Rezková








Další články

U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč Zařízení cestářům poskytují cenná data a umožňují jim vyjíždět na silnice dříve, než … Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Ve vládě po dvou a půl letech končí ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena … Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Návštěvníky čeká 16 koncertů včetně benefičního koncertu pro vilu Rusalku s mimořádným … Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Svažitá a silně podmáčená louka o rozloze 2,6 hektaru pojmenovaná Licitanta leží u … Na Příbramsku hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu Na Příbramsku hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu První mrazy začaly úrodu ničit v noci na čtvrtek 18. dubna. Od té doby trvají a mají … Mladíka, který v Příbrami přepadl seniora, zadrželi kolemjdoucí Mladíka, který v Příbrami přepadl seniora, zadrželi kolemjdoucí Příbramští kriminalisté obvinili muže a ženu ze spáchání zločinu loupeže. Sprejeři poničili v Krásné Hoře fasády domů. Policie má svědky na videu, poznáte je? Sprejeři poničili v Krásné Hoře fasády domů. Policie má svědky na videu, poznáte je? Policisté potřebují zjistit jejich totožnost. Proto se s žádostí o spolupráci obracejí … O víkendu se citelně oteplí, teploty porostou až k 25 stupňům O víkendu se citelně oteplí, teploty porostou až k 25 stupňům Podobné počasí zůstane i začátkem příštího týdne. Příbram začala rekonstruovat dopravní hřiště Příbram začala rekonstruovat dopravní hřiště Dopravní výchovu bude mít na starosti Městská policie Příbram a areál budou spravovat …
V budově městského úřadu probíhalo cvičení, na místě byla i dekontaminační jednotka V budově městského úřadu probíhalo cvičení, na místě byla i dekontaminační jednotka Tématem nácviku byl nález podezřelé látky v zásilce.
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies