19. 4. svátek má Rostislav
PB | Realitní




Koalice Spolu vyhrála volby před ANO a Piráty se STAN

9. října 2021   (14:02)
Koalice Spolu vyhrála volby před ANO a Piráty se STAN
foto: pribram.cz/Jakub Pečenka

Volební vítězství slaví koalice Spolu, kterou tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.


Volební vítězství slaví koalice Spolu, kterou tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Vládní hnutí ANO skončilo těsně druhé, koalice Pirátů se STAN třetí před hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD). Další strany se do Sněmovny nedostanou. Koalice dají ve Sněmovně většinu. Pod pěti procenty zůstaly dosavadní partneři ANO, tedy vládní ČSSD a KSČM, která menšinovou vládu podporovala. Předseda ČSSD Jan Hamáček už oznámil, že rezignuje. Volební účast se pohybuje kolem 65,5 procenta, v minulých sněmovních volbách dosáhla 60,84 procenta.

Koalice Pirátů a STAN by měla ještě dnes večer začít vyjednávat s koalicí Spolu o možnosti sestavit budoucí vládu, řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Předseda ODS Petr Fiala oznámil jednání s koalicí Pirátů a Starostů do 24 hodin. Výsledky voleb jsou podle něj jednoznačné. Prezident Miloš Zeman podle něj většinu nemůže ignorovat. Případná nová vláda koalice Spolu a dvojkoalice Pirátů a STAN bude podle jihočeského hejtmana a šéfa Asociace krajů Martina Kuby (ODS) vyžadovat velké kompromisy. Bude muset řešit zadluženost země, problémy v automobilovém průmyslu s chybějícími čipy i rostoucí ceny elektřiny. Sněmovní volby podle něj byly referendem, zda má dál vládnout Andrej Babiš (ANO). Předseda STAN Vít Rakušan podle dosavadních výsledků získal více preferenčních hlasů než Babiš.

Do Sněmovny se poprvé za dobu samostatné ČR nedostane ČSSD. Podle propočtů získala 4,68 procenta hlasů. V roce 2017 měla 7,27 procenta a 15 mandátů. Nyní má její klub 14 poslanců, když Jaroslav Foldyna loni přešel do SPD. Kvůli volebnímu výsledku rezignuje Hamáček na funkci předsedy strany. Složit účty a skončit chce na jednání předsednictva strany, které svolalo vedení na 25. října, řekl Hamáček novinářům v pražském Lidovém domě, kde má vládní strana svůj volební štáb. ČSSD popřál, aby chytla druhý dech a za čtyři roky se do Sněmovny vrátila.

Komunisté se nedostanou do Sněmovny poprvé od vzniku strany v roce 1921. Podle propočtů získali 3,68 procenta. V roce 2017 měli 7,76 procenta a 15 mandátů. KSČM, která letos slavila 100. výročí, zatím ve Sněmovně nechyběla, doposud byla vždy v opozici. Podporovala ale poslední menšinovou vládu ANO a ČSSD.

Hnutí SPD udrželo ve volbách své pozice, i když mu mezi vlasteneckými stranami stoupla konkurence, ocenil při hodnocení výsledků voleb do Poslanecké sněmovny předseda SPD Tomio Okamura. Povolební jednání budou podle něj dlouhá, SPD je na ně připravena, řekl novinářům ve volebním štábu SPD v pražském hotelu Duo.

Volební účast se pohybuje kolem 65,5 procenta, v parlamentních volbách byla vyšší naposledy v roce 1998, tehdy přišlo volit 74 procenta voličů. Ve sněmovních volbách před čtyřmi roky odevzdalo hlas téměř 61 procent oprávněných voličů. Bylo to více než v roce 2013, ale zároveň třetí nejnižší účast od vzniku České republiky. Nejmenší byl zájem o sněmovní volby v roce 2002, kdy k urnám přišlo 58 procent voličů. Naopak zatím nejvyšší volební účast byla hned v prvních sněmovních volbách po vzniku ČR, poslance si v roce 1996 přišlo vybrat více než 76 procent voličů.

Pokud prezident Miloš Zeman pověří Babiše sestavením vlády, i když demokratické strany získají ve Sněmovně většinu, bude podle představitelů Milionu chvilek čas k nějaké akci. V rozhovoru s ČTK to řekl před sečtením výsledků voleb předseda spolku Benjamin Roll. Zatím neví, jestli půjde o demonstrace. Milion chvilek na svých shromážděních v posledních čtyřech letech vyzýval strany demokratické opozice ke spolupráci. Na pražské Letné jeho požadavky podpořilo kolem 250.000 lidí.

Policie při volbách zjistila desítky porušení protiepidemických opatření a má zatím dvě oznámení o možném kupčení s hlasy, ze Slaného a Ostravska. V Brně se zabývala anonymním ohlášením bomby ve volební místnosti, které se nepotvrdilo. Vyplývá to z vyjádření policie na twitteru a středočeské krajské policejní mluvčí. Dvoudenní volby do Sněmovny skončily dnes ve 14:00.

Nová vláda, která pravděpodobně časem vzejde z parlamentních koalic, zřejmě povede k odpovědnější rozpočtové politice, shodli se analytici oslovení ČTK. Zásadnější reformy vzhledem k roztříštěnosti koaličních stran nečekají. Podle nich výsledky voleb neovlivní vývoj kurzu koruny.
On-line přenos ze sněmovních voleb:
Stránka se pravidelně v intervalu jedné minuty opětovně sama načte

19:34

Předseda komunistů Vojtěch Filip a všichni členové vedení KSČM dnes rezignovali na stranické posty. Reagovali tak na výsledky voleb, které poslaly KSČM po 30 letech mimo Poslaneckou sněmovnu. Řízením KSČM jsou pověřeni Petr Šimůnek a Václav Ort. Filip označil výsledek voleb za zdrcující porážku.

"Rezignoval i celý výkonný výbor KSČM, ale až k datu mimořádného sjezdu 23. října," řekl Filip novinářům. Uvedl, že ho mrzí, že se nesjednotily levicové síly a lidé zvolili jiná řešení. "Uvidíme, jak to liberálně-konzervativní řešení, které vzešlo z voleb, bude fungovat ve prospěch občanů a jak dlouho nebudou lidé vnímat nedostatek levicových návrhů," uvedl.


19:00
Koalice Pirátů a STAN by měla ještě dnes večer začít pravděpodobně vyjednávat s koalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) o možnosti sestavit budoucí vládu. Na tiskové konferenci ve volebním štábu v Praze to řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Vzhledem k výsledku je podle něj na stole myšlenka společného poslaneckého klubu. STAN podle aktuálních výsledků získal 33 mandátů, Piráti čtyři. Musela by to ale projednat pirátská členská základna.

Na dotaz k možné rezignaci na post šéfa Pirátů řekl, že v lednu se bude konat celostátní fórum Pirátů, kde se stejně bude volit nové vedení strany. Pokud bude poptávka po tom, řešit situaci dříve, lze o tom diskutovat, řekl Bartoš. Šéf STAN Vít Rakušan uvedl, že obě strany budou nadále postupovat jednotně. Pogratuloval Spolu k volebnímu výsledku, věří, že nebude vyjednávat s ANO a SPD.

Podle obou předsedů je důležité, že může skončit dominance současného premiéra Andreje Babiše (ANO) a že demokratické koalice budou mít možnost sestavit nový kabinet. Rakušan poděkoval všem, kteří se poctivě pustili do kampaně a snažili se čelit obrovské dezinformační kampani, která podle něj jednou vstoupí do dějin politologie. Především poděkoval Bartošovi, který podle něj koalici táhl jako lídr a srdnatě čelil útokům.


18:56
Voliči dali najevo, že si přejí změnu poměrů, řekl šéf středočeské ODS Skopeček. Koalice Spolu podle něj uspěla celostátně i ve středních Čechách.

18:54
Na Příbramsku je sečteno 100 procent hlasů. Volby vyhrála koalice Spolu se ziskem 26,78 procent. Na druhém místě skončilo hnutí ANO s 26,72 procenty. Třetí příčka patří PirSTAN s 17,22 procenty a SPD obsadila 7,68 procent. Celkem bylo odevzdáno 61 845 hlasovacích lístků, z nichž bylo 61 497 platných. Volební účast byla 67,02 procent.

18:28
SPD si v procentuálním zisku proti posledním volbám pohorší a nepřekročí deset procent, získá ale pravděpodobně přes 20 poslanců jako v roce 2017. "SPD obhájila počet mandátů, který jsme měli, udrželi jsme pozice," řekl novinářům Okamura. I když se objevila širší konkurence mezi podobně zaměřenými stranami, zůstává po volbách SPD jedinou relevantní silou mezi vlasteneckými stranami, doplnil.

Konkurenční uskupení jako Volný blok či Trikolora Svobodní Soukromníci podle něj byla hlavním důvodem nižšího procentuálního zisku SPD. "Dosud jsme neměli výrazného konkurenta a teď se ukázalo, že znovu nebudeme mít. Přibližně osm procent nám ubraly strany, které měly překryv na vlasteneckou scénu," odhadl Okamura.


18:26
Hamáček vedl ČSSD poprvé do sněmovních voleb, neuspěl a končí. ČSSD pokračuje v sestupu - loni neuspěla v Senátu, ztratila i v krajích.

18:21
Nové politické hnutí Přísaha bývalého policisty Roberta Šlachty se do Sněmovny nedostalo, obdrželo 4,70 procenta hlasů. Podle posledních volebních průzkumů se pohybovalo na hranici vstupu do Sněmovny

Rozhodnutí založit politické hnutí oznámil bývalý ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu koncem letošního ledna. Žádost o registraci hnutí podalo 17. března spolu s povinnou peticí, kterou podepsalo přes 19.000 lidí. Oficiální název subjektu byl Přísaha - občanské hnutí Roberta Šlachty.


18:16
Piráti a STAN budou dále postupovat jednotně, řekl šéf STAN Rakušan. Pogratuloval Spolu k volebnímu výsledku, věří, že nebude vyjednávat s ANO a SPD.

18:10
Výsledky parlamentních voleb, ve kterých uspěly koalice, neovlivní vývoj kurzu koruny, cen českých akcií ani státních dluhopisů, uvedli analytici.

18:03
Volební vítězství bude nakonec pravděpodobně slavit koalice Spolu díky výhře v Praze. ANO skončí těsně druhé, Piráti se STAN třetí před SPD.

17:58
Ve Středočeském kraji volby do Sněmovny vyhrálo Spolu, má 28,03 procenta hlasů. Zatím za ním následuje ANO, PirSTAN, SPD a ČSSD.

17:48
Komunisté se poprvé v samostatné ČR nedostanou do Sněmovny. KSČM, která letos slavila 100. výročí, zatím ve Sněmovně nechyběla, doposud byla vždy v opozici. Podporovala ale poslední menšinovou vládu ANO a ČSSD.

KSČM vznikla v březnu 1990 jako nástupnická organizace Komunistické strany Československa (KSČ), která v roce 1948 na více než 40 let nastolila v Československu totalitní režim.


17:44
Oznámení o údajném kupčení s hlasy prošetřují policisté v jedné z ubytoven ve Slaném na Kladensku. Věc je zatím na začátku a je vedena proti neznámému pachateli, řekla dnes mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková. Podle serveru Romea.cz kdosi nabízel peníze za hlasy pro hnutí ANO. Předseda místní organizace ANO ve Slaném Radek Vondráček vyloučil, že by případné kupčení organizovalo jeho hnutí.

17:01
Hnutí ANO bude o povolebním uspořádání chtít jednat s jednotlivými stranami. Těsná většina koalic nemá příliš velkou perspektivu, uvedl Havlíček.

16:50
Na Příbramsku je sečteno 90 procent hlasů. Zatím vede hnutí ANO s 27,17 procenty hlasů. V závěsu je Spolu, které má monentálně 26,04 procent. Třetí je PirSTAN, které vede s 17,02 procenty před SPD s 7,87 procenty. Pětiprocentní hranici by překonala i ČSSD, která má prozatím 5,30 procent. Na Příbramsku je vysoká volební účast - 67,54 procent.

16:40
Ve sněmovních volbách vítězilo po sečtení tří čtvrtin okrsků hnutí ANO s 28,90 procenta hlasů před koalicí Spolu, která měla 25,66 procenta. Třetí byla koalice Pirátů a STAN s 14,42 procenta. Do Sněmovny by se dostala čtyři uskupení. Vládní ČSSD má průběžně 4,86 procenta, a do Sněmovny by tak nepronikla.

Hnutí SPD mělo na čtvrtém místě 10,31 procenta. Pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do Sněmovny zůstávají kromě ČSSD i Přísaha s 4,78 procenta a KSČM se 3,91 procenta.


16:33
Pokud prezident pověří Babiše sestavením vlády, i když nebude mít většinu, bude podle Milionu chvilek čas k akci. Zatím nevědí, zda k demonstracím.

16:27
Po sečtení dvou třetin okrsků vedlo ANO s 29,16 pct před Spolu s 25,34 a PirSTAN s 14,24. SPD měla 10,43 pct. Další uskupení pět procent nepřekonala.

16:25
Na Příbramsku je sečteno 80 procent hlasů. Zatím vede hnutí ANO s 27,37 procenty. V závěsu je Spolu, které má monentálně 26,14 procent. Třetí je PirSTAN, které vede s 16,83 procenty před SPD s 7,85 procenty. Pětiprocentní hranici by překonala i ČSSD, která má prozatím 5,14 procent. Na Příbramsku je vysoká volební účast - 67,69 procent.

16:07
Pokud ANO získá kolem 28 pct, byl by to velký úspěch, řekla ministryně Dostálová. Spolupráci si dokáže představit s jakoukoli zvolenou stranou.

16:03
Za hlavní podmínku pro vstup do vlády s ANO považuje SPD zákon o referendu umožňujícím hlasování o setrvání ČR v EU, uvedl místopředseda hnutí Fiala.

16:00
Po sečtení poloviny okrsků vedlo ANO s 29,75 pct před Spolu s 24,53 pct a PirSTAN se 13,88 pct. SPD měla 10,68 pct a ČSSD 4,99 pct. Hamáček věří, že ČSSD pomohou do Sněmovny hlasy z Prahy díky kampani Maláčové. Zopakoval, že ve vedení skončí, pokud strana z dolní komory vypadne.

15:50
Na Příbramsku je sečteno 60 procent hlasů. Zatím vede hnutí ANO s 27,05 procenty. V závěsu je Spolu, které má monentálně 26,49 procent. Třetí je PirSTAN, které vede s 16,81 procenty před SPD s 7,64 procenty. Pětiprocentní hranici by překonala i ČSSD, která má prozatím 5,38 procent. Na Příbramsku je vysoká volební účast - 68,88 procent.

15:47
Ve sněmovních volbách vítězilo po sečtení třetiny okrsků ANO se 30,09 procenta hlasů před Spolu, které mělo 24,02 procenta. Třetí byli PirSTAN se 13,55 procenta. Do Sněmovny by se dostalo pět uskupení. Vládní ČSSD má průběžně 5,08 procenta, a do Sněmovny by se tak dostala.

Hnutí SPD mělo na čtvrtém místě 10,84 procenta. Pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do Sněmovny zůstávají Přísaha s 4,86 procenta a KSČM s 4,31 procenta.


15:36
Šéf Pirátů Bartoš stále věří, že demokratická opozice výrazně uspěje a bude sestavovat vládu. Po sečtení výsledků si Piráti a STAN zavolají se Spolu.

15:33
Ve sněmovních volbách vítězilo po sečtení čtvrtiny okrsků ANO se 30,12 procenta hlasů před Spolu, které mělo 23,89 procenta. Třetí byli PirSTAN se 13,45 procenta. Do Sněmovny by se dostalo pět uskupení. Vládní ČSSD má průběžně 5,13 procenta, a do Sněmovny by se tak dostala.

Hnutí SPD mělo na čtvrtém místě 10,91 procenta. Pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do Sněmovny zůstávají Přísaha s 4,85 procenta a KSČM s 4,39 procenta.


15:21
Po sečtení 15 procent okrsků vedlo ANO se 30,20 pct před Spolu s 23,71 pct a PirSTAN s 13,28 pct. SPD měla 11,04 pct a ČSSD 5,24 pct.

15:07
Ve sněmovních volbách vítězilo po sečtení pěti procent okrsků ANO se 30,88 procenta hlasů před Spolu, které mělo 23,63 procenta. Třetí byli PirSTAN s 12,73 procenta. Do Sněmovny by se dostalo pět uskupení. Vládní ČSSD má průběžně 5,34 procenta, a do Sněmovny by tak postoupila.

Hnutí SPD mělo na čtvrtém místě 10,81 procenta. Pátá ČSSD 5,34 procenta.Pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do Sněmovny zůstávají Přísaha s 4,94 procenta a KSČM s 4,66 procenta.

Minulé sněmovní volby vyhrálo hnutí ANO s velkým náskokem před dalšími osmi stranami. Dostalo 29,64 procenta hlasů. Druhá ODS měla 11,32 procenta, třetí Piráti 10,79 procenta a čtvrtá SPD 10,64 procenta hlasů. KSČM měla 7,76 procenta, ČSSD 7,27 procenta. KDU-ČSL obdržela 5,8 procenta hlasů, TOP 09 měla 5,31 procenta hlasů a STAN 5,18 procenta.

Volební účast dosáhla v minulých sněmovních volbách 60.84 procenta.

14:57
Policie při volbách zjistila desítky porušení protiepidemických opatření a má zatím dvě oznámení o možném kupčení s hlasy.

14:53
Koalice Pirátů a STAN považuje za klíčové, aby společně s koalicí Spolu získala ve volbách většinu, tedy 101 mandátů, řekl poslanec Pirátů Ferjenčík.

14:43
Na Příbramsku bylo sečteno jako první ve Věšíně a v pátém volebním okrsku v Sedlčanech.

14:35
Podle zjištění pribram.cz byla účast v letošních volbách na Příbramsku vyšší, než v roce 2017.

14:30
Hlasy z prvního okrsku byly při letošních sněmovních volbách zveřejněny ve 14:22, stejně jako při minulých sněmovních volbách v roce 2017. V prvním sečteném okrsku vyhrálo ANO, které dostalo 7 hlasů před SPD (4 hlasy), komunisty a Spou (shodně 3 hlasy), hnutím Přísaha, koalicí Trikolóry, Svobodných a Soukromníků a koalicí Pirátů a Starostů, kteří všichni dostali po jednom hlasu.

14:29
Podle průzkumů by v dolní komoře mělo mít zastoupení nejméně sedm stran, další tři se pohybovaly kolem vstupní pětiprocentní hranice.

14:02
Otevřeme Česko s podporou Chcípl PES oznámilo krátce po uzavření volebních místností, že připravuje svého kandidáta i v prezidenstkých volbách.

14:00
Hlasování ve sněmovních volbách skončilo. Lidé určili, která z 22 volebních uskupení získala poslance a která budou moci mít podíl na vládě.
On-line přenos ze sněmovních voleb:
Stránka …
foto: pribram.cz/Jakub Pečenka

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/ČTK/ČSÚ
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Policisté budou dnes na tisícovce míst v Česku měřit rychlost Policisté budou dnes na tisícovce míst v Česku měřit rychlost Akce má zvýšit povědomí o důležitosti dodržování rychlostních limitů a přispět k větší … Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Čtenářům, kteří projeví zájem stát se členy, budou chodit zprávy na mobilní telefon. … Komerční sdělení Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Nehoda se stala ve 14:00. Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Již počtvrté se v Příbrami bude předávat Cena města Příbrami. Porota vybírala z … Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Sněžení do Česka přinese tlaková níže postupující v pátek a v sobotu přes Německo a … Obce u Prahy trápí velký počet nepřihlášených lidí, přicházejí tak o peníze Obce u Prahy trápí velký počet nepřihlášených lidí, přicházejí tak o peníze V Dobříši má trvalý pobyt 8600 obyvatel, dalších 1100 je nepřihlášených. Policie zadržela vězně, který ve Středočeském kraji kradl auta Policie zadržela vězně, který ve Středočeském kraji kradl auta K jeho dopadení přispěly informace, které policie získala od veřejnosti. Na Příbramsku havaroval autobus plný dětí Na Příbramsku havaroval autobus plný dětí V autobuse podle policie cestovaly děti ve věku od pěti do osmi let AKTUALIZOVÁNO Počasí zůstane oblačné a chladné, přeháňky mohou být i se sněhem Počasí zůstane oblačné a chladné, přeháňky mohou být i se sněhem Dnes ještě mohou teploty stoupat k 11 stupňům Celsia a v pátek ke 12 stupňům, od …
Lipová alej na Vysokou Pec prošla jarní údržbou Lipová alej na Vysokou Pec prošla jarní údržbou O stromy podél stezky z příbramské části Zdaboř se postarali zaměstnanci společnosti …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies