Když jsou popelnice plné a odpad z bistra musí pryč, poslouží i temné zákoutí ulic
Nepřehlédněte
15. prosince 2019 (20:30)
Třetina Čechů vyhazuje jídlo jen proto, že ho nakoupila moc nebo na něj už nemá chuť. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd. Většina lidí, téměř 90 procent, přitom plýtvání potravinami pokládá za problém. Důvodem pro snížení plýtvání by podle Čechů byla nejčastěji úspora peněz, ale podle většiny lidí i omezení ekologické zátěže.
Problém se zbytky řeší také provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení. Nedojedené potraviny putují do sběrných nádob, někdy si i prodejci poradí jiným způsobem, nehledě na to, že v dnešní době je na trhu několik specializovaných firem, které zajišťují svoz, odstranění a využití gastroodpadu.
V neděli večer bývají kontejnery zcela naplněny. Provozovatelé restaurací si lámou hlavu, kam s odpadem, který po sobě zanechali jejich návštěvníci. Většina slušných prodejců vyčkává na technické služby, které v pondělí popelnice vyvezou, někteří však ne. Zda je to způsobeno životním stylem či návyky z rodných zemí, nevíme.
Se zbytky potravin si pravděpodobně neláme hlavu jistý prodejce rychlého občerstvení. V těsné blízkosti Obchodního domu Stavus si dnes večer udělal skládku, ve které nalezneme rýži, rýžové nudle, zbytky kuřecího a vepřového masa, ale také brčka, zeleninu, ubrousky či obaly od potravin.
Zda se jednalo o ojedinělé pochybení či o standardní likvidaci potravin, budeme sledovat.
Problém se zbytky řeší také provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení. Nedojedené potraviny putují do sběrných nádob, někdy si i prodejci poradí jiným způsobem, nehledě na to, že v dnešní době je na trhu několik specializovaných firem, které zajišťují svoz, odstranění a využití gastroodpadu.
V neděli večer bývají kontejnery zcela naplněny. Provozovatelé restaurací si lámou hlavu, kam s odpadem, který po sobě zanechali jejich návštěvníci. Většina slušných prodejců vyčkává na technické služby, které v pondělí popelnice vyvezou, někteří však ne. Zda je to způsobeno životním stylem či návyky z rodných zemí, nevíme.
Se zbytky potravin si pravděpodobně neláme hlavu jistý prodejce rychlého občerstvení. V těsné blízkosti Obchodního domu Stavus si dnes večer udělal skládku, ve které nalezneme rýži, rýžové nudle, zbytky kuřecího a vepřového masa, ale také brčka, zeleninu, ubrousky či obaly od potravin.
Zda se jednalo o ojedinělé pochybení či o standardní likvidaci potravin, budeme sledovat.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka
Další články
/ROZHOVOR/ Jaromír 99 + Jaroslav Rudiš vystoupí v Junior klubu již tuto sobotu, zbývají poslední lístky
Do příbramského Junior klubu zavítá na své vánoční turné známý hudebník a ilustrátor …
PR
Co je vlastně advent? Čas očekávání, tajemství a lidových tradic
Advent je spojen s očekáváním narození Ježíše Krista i řadou starobylých lidových …
Naháňka v Brdech: Plešivec bude v pátek pro veřejnost uzavřen
V pátek 12. prosince od 8 hodin ráno proběhne v revíru Plešivec společný lov – naháňka …
Nepřehlédněte
Chřipky, virózy a respirační onemocnění jsou na vzestupu v celém regionu
Spousty dětí, ale i dospělých trpí v současné době nachlazeními, virózami, ale i …
Po nehodě skončilo auto na střeše v potoce
Ve středu 10. prosince krátce před sedmou hodinou ranní byla policie přivolána k …
FOTO
Příbramské gymnázium se připojilo k studentskému protestu za klima
V úterý 9. prosince v 9:35 vyšli studenti Gymnázia Příbram před budovu školy, aby se …
ANKETA
Černé a šedé e-shopy s dálničními známkami vás mohou připravit o desetitisíce. Na co si dát pozor při nákupu?
Elektronická dálniční známka v Česku funguje už pět let. Přesto se na internetu stále …
Adventní koncert FIT SENIOR přilákal do auly přes stovku návštěvníků
Příbram se opět rozezněla adventními tóny. Třetí ročník koncertu FIT SENIOR přivedl do …
„Rozpočet je proinvestiční, máme finanční rezervu. Bazén se blíží,“ říká místostarosta Karpíšek
Město Příbram schválilo rozpočet na rok 2026 i střednědobý výhled do let 2027–2028. …
ROZHOVOR
Nové výsadby vracejí brdským lesům jejich přirozenou podobu
V CHKO Brdy probíhá řada projektů zaměřených na obnovu a podporu přirozené druhové …






