Každá třetí zmrzlina neprošla testy, uvedla SZPI
12. srpna 2020 (14:20)
Kontrolami Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) i letos do konce července neprošlo 30 procent odebraných vzorků zmrzlin, byly v nich bakterie typu salmonel. Problémy byly také u 43 procent vzorků ledů do nápojů. U zmrzlin jde o zlepšení, loni šlo o 37 hodnocených vzorků, u ledu loni byla zjištěná závada u 40 procent vzorků. Dnes to novinářům oznámil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění.
Inspekce ročně provede kolem 200 až 300 kontrol zmrzlin, většinou v sezoně od května do konce září. Třetina kontrol je podle inspektora Pavla Haase po podnětu spotřebitele, do třetiny provozoven inspektoři jdou, protože v minulosti tyto podniky kontrolou neprošly. Poslední třetina jsou kontroly namátkové. Letos zatím zkontrolovali 64 vzorků a 19 z nich neprošlo hygienickými limity.
"Určitě se dívat na to, jestli obsluha má ochranné pomůcky, jestli používá k nabírání do kornoutku ochranné pomůcky jako jsou rukavice, jestli nepoužívá stejnou ruku na úchop toho produktu, tak i na peníze, to je také častý problém," popisuje možnosti spotřebitelů, jak zjistit prohřešek Haas. Podle Kopřivy je také důležitým aspektem to, jestli má zmrzlina správnou konzistenci.
Podle inspektorů je správnější, aby obsluha měla špachtli nebo naběračku na zmrzlinu pro každý druh kopečkové zmrzliny, aby nedocházelo k šíření mikrobů skrze vodu, ve které se nástroj oplachuje. Pokud má podnik naběraček méně, bylo by pak vhodné nabírat jednou zmrzliny s mléčnou složkou a jinou sorbety, aby nedošlo ke kontaminaci mléčnými alergeny.
"Jednou z charakteristických příčin problému u točených zmrzlin je nežádoucí praxe, kdy provozovatelé zmrzlinu na konci dne nelikvidují, ale následující den ji vrací zpět do stroje, čímž může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a zpět," dodala inspekce. Za pochybení jsou podnikům podle mluvčího většinou uložené minimálně desetitisícové pokuty. Výsledky testů na salmonely dostanou inspektoři většinou za tři až čtyři dny.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
ČTK
ČTK
autor: Jakub Pečenka
Další články
Úspěch, který pokračuje: Seniorská akademie láká stále více seniorů
Seniorská akademie, kterou pořádá Městská policie Příbram ve spolupráci se …
Bohutínští rybáři obdarovali zaměstnance příbramského domova pro seniory
Rybářská organizace věnovala zaměstnancům Domova Maják vánoční kapry jako poděkování …
Zámek Dobříš zazáří o Vánocích v nové štědrovečerní pohádce České televize
Zámek Dobříš se letos proměnil v jedno z nejkouzelnějších míst českých Vánoc. Stal se …
Oxygen zakončil sezonu vystoupením všech dětí v divadle
Sportovní klub Aerobic Oxygen Příbram uzavřel letošní sezonu slavnostním vystoupením …
Meteorologové potvrzují návrat zimy. Brdy mají šanci na bílé Vánoce
Zdá se, že předpověď meteorologů o návratu zimy na Vánoce se začíná plnit. V úterý …
Kapr ve vaně a na svobodě, vánoční zvyk s odvrácenou tváří
Vánoční kapr patří k nejznámějším českým symbolům. Nejde jen o štědrovečerní pokrm – v …
Příroda
Betlémské světlo přinese do Dobříše vánoční atmosféru
Tradiční Betlémské světlo, malý plamínek s velkým poselstvím, dorazí i letos do …
Vánoční přání z radnice
Adventní čas je obdobím, kdy se lidé zastavují, bilancují uplynulý rok a přejí si …
Vánoce
Bude sníh na Vánoce nebo ne? Víte ještě, jak vypadá zasněžená příroda?
Sociální sítě i některá média bývají v předvánočním období plná ‘zaručených‘ …
Gastro agent: Mia pizza – kebab
Rychlé občerstvení v centru města má jednoduchý úkol: nasytit, nezdržovat a …
Fast food





