24. 11. svátek má Emílie




Kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

19. listopadu 2023   (09:15)
Kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas
foto: pixabay

Kaštanovník se dožívá i několika set let a dorůstá do velikosti až 30 metrů.


Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám nabídnou neotřelou delikátní chuť, jsou také velice zdravé.

Jedlé kaštany mají tmavě hnědou barvu a kulovitý tvar. Vnější oplodí je hustě ostnité. Vnitřní osemení je hnědé a tenké. Chuť kaštanů je velice nasládlá, může vám připomínat chuť oříšků. Listy kaštanovníku zase mají uklidňující vliv na kašel. Plody i listy se využívají také ve farmaceutickém průmyslu.
Kaštany mají vysokou energetickou hodnotu a obsahují 40 gramů sacharidů, 6 až 8 gramů bílkovin, 4 gramy tuků, 40 miligramů vitaminu C, vitamin B1, draslík a fosfor.
Na vánočních trzích jsou vyhledávanou pochutinou, za 100 gramů ale zaplatíte od třiceti do osmdesáti korun. Přitom příprava je velmi jednoduchá, kterou zvládne každý z nás.

Jedlé kaštany lze zakoupit v supermarketu, kde se cena pohybuje kolem dvou set korun za kilogram. Většina prodávaných produktů je z Číny nebo Itálie. Pokud chcete ušetřit a raději si dopřejete domácí produkt, můžete se porozhlédnout ve svém okolí a zcela jistě strom naleznete. Rozdíl mezi jedlým a nejedlým poznáte na první pohled. Strom jedlých kaštanů má list ve tvaru jedné čepele. Nejedlý jich má pět. Plod jedlých kaštanů nemá také velkou světlou plošku. Na sběr kaštanů je nejpříznivější doba na konci října a na začátku listopadu.
Příprava je jednoduchá
Před pečením kaštany na několik hodin namočíme do vody (i se slupkou). Tím docílíme šťavnatosti, kaštany potom nebudou vysušené. Po vyjmutí je potřeba kaštany osušit a následně naříznout do hloubky cca dvou centimetrů, a to nejlépe do kříže. Rozehřejeme troubu na 200 stupňů a pečeme na pečícím papíře přibližně dvacet minut. V případě, že pro tepelnou úpravu zvolíme mikrovlnou troubu, pečeme asi 6 minut při výkonu 600 W, a následně je necháme v troubě dalších pět minut dojít.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Související


Další články

Arboristé ošetřili dubovou alej u Dolejšího Padrťského rybníka Arboristé ošetřili dubovou alej u Dolejšího Padrťského rybníka Jistě si mnozí návštěvnící Brd mohli povšimnout techniky a ruchu v aleji u Dolejšího … FOTO Gastro agent: Asia Bistro v Pražské ulici Gastro agent: Asia Bistro v Pražské ulici Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme … FOTO Adoptujte zvíře a darujte radost nejen o Vánocích Adoptujte zvíře a darujte radost nejen o Vánocích Blíží se vánoční svátky, a s tím jsou spojené dárky pro naše blízké. Potěšte je … Větrníky ano, nebo ne? Starosedlský Hrádek chystá referendum Větrníky ano, nebo ne? Starosedlský Hrádek chystá referendum Obyvatelé Starosedlského Hrádku rozhodnou, zda chtějí větrné elektrárny na svém území. … V noci může napadnout v regionu až pět centimetrů sněhu V noci může napadnout v regionu až pět centimetrů sněhu Přes střední Evropu bude od západu přecházet frontální systém. „Večer a zpočátku v … Příbramsko se může těšit z nového lesa Příbramsko se může těšit z nového lesa Dobrovolníci i odborníci spojili síly v Dolních Hbitech, kde během jediného dne vznikl … Beseda v archivu připomene 150 let železnice v Příbrami Beseda v archivu připomene 150 let železnice v Příbrami Přednáška Ondřeje Švandelíka ze Spolku Rakovnicko-Protivínská dráha se koná ve středu … Dělostřelci a pop-artový umělec se spojili, aby podpořili válečné veterány Dělostřelci a pop-artový umělec se spojili, aby podpořili válečné veterány Jinečtí dělostřelci se rozhodli mohutně podpořit válečné veterány prostřednictvím … FOTOGALERIE Středočeský kraj hledá výjimečné osobnosti. Můžete nomimovat svoje tipy Středočeský kraj hledá výjimečné osobnosti. Můžete nomimovat svoje tipy Lidé mohou až do 19. prosince nominovat osobnosti, které se zasloužily o rozvoj …
Příbram má jedno z nejčistších ovzduší v Česku. Město schválilo plán až do roku 2029 Příbram má jedno z nejčistších ovzduší v Česku. Město schválilo plán až do roku 2029 Příbram patří k nejčistším větším městům v Česku. Od roku 2011 tu nebyl překročen …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies