19. 11. svátek má Alžběta




Kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

19. listopadu 2023   (09:15)
Kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas
foto: pixabay

Kaštanovník se dožívá i několika set let a dorůstá do velikosti až 30 metrů.


Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám nabídnou neotřelou delikátní chuť, jsou také velice zdravé.

Jedlé kaštany mají tmavě hnědou barvu a kulovitý tvar. Vnější oplodí je hustě ostnité. Vnitřní osemení je hnědé a tenké. Chuť kaštanů je velice nasládlá, může vám připomínat chuť oříšků. Listy kaštanovníku zase mají uklidňující vliv na kašel. Plody i listy se využívají také ve farmaceutickém průmyslu.
Kaštany mají vysokou energetickou hodnotu a obsahují 40 gramů sacharidů, 6 až 8 gramů bílkovin, 4 gramy tuků, 40 miligramů vitaminu C, vitamin B1, draslík a fosfor.
Na vánočních trzích jsou vyhledávanou pochutinou, za 100 gramů ale zaplatíte od třiceti do osmdesáti korun. Přitom příprava je velmi jednoduchá, kterou zvládne každý z nás.

Jedlé kaštany lze zakoupit v supermarketu, kde se cena pohybuje kolem dvou set korun za kilogram. Většina prodávaných produktů je z Číny nebo Itálie. Pokud chcete ušetřit a raději si dopřejete domácí produkt, můžete se porozhlédnout ve svém okolí a zcela jistě strom naleznete. Rozdíl mezi jedlým a nejedlým poznáte na první pohled. Strom jedlých kaštanů má list ve tvaru jedné čepele. Nejedlý jich má pět. Plod jedlých kaštanů nemá také velkou světlou plošku. Na sběr kaštanů je nejpříznivější doba na konci října a na začátku listopadu.
Příprava je jednoduchá
Před pečením kaštany na několik hodin namočíme do vody (i se slupkou). Tím docílíme šťavnatosti, kaštany potom nebudou vysušené. Po vyjmutí je potřeba kaštany osušit a následně naříznout do hloubky cca dvou centimetrů, a to nejlépe do kříže. Rozehřejeme troubu na 200 stupňů a pečeme na pečícím papíře přibližně dvacet minut. V případě, že pro tepelnou úpravu zvolíme mikrovlnou troubu, pečeme asi 6 minut při výkonu 600 W, a následně je necháme v troubě dalších pět minut dojít.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Související


Další články

Do Česka dorazily první výrazné projevy zimy: studená fronta přinesla sníh, mráz i náledí Do Česka dorazily první výrazné projevy zimy: studená fronta přinesla sníh, mráz i náledí Do České republiky zamířila už v pondělí výrazná studená fronta, která přinesla první … Gertrudy pořádají MODES ROBES 9. Pomoc zvířatům skrz módu Gertrudy pořádají MODES ROBES 9. Pomoc zvířatům skrz módu Devátý ročník charitativního bazaru MODES ROBES se uskuteční v sobotu 22. listopadu v … FOTOGALERIE Vánoční MINT Market v Příbrami: místo, kde najdete originální dárky od českých tvůrců Vánoční MINT Market v Příbrami: místo, kde najdete originální dárky od českých tvůrců Vánoční nákupy začínají letos v Příbrami už v sobotu 22. listopadu. Estrádní sál v … Houpák zarůstá a stín nesvědčí vřesům Houpák zarůstá a stín nesvědčí vřesům Každý, kdo si oblíbil vrchol Houpák v CHKO Brdy, kde se rozkládala bývalá cílová … V pátek se otevře vánoční kluziště v Příbrami V pátek se otevře vánoční kluziště v Příbrami Novinkou letošní zimní sezony v Příbrami je vánoční kluziště na náměstí 17. listopadu. … Dánsko omezuje dětem přístup na sociální sítě. Mělo by se přidat i Česko? Dánsko omezuje dětem přístup na sociální sítě. Mělo by se přidat i Česko? Dánská vláda představila návrh, který výrazně omezí přístup dětí na sociální sítě. … Monínec zahájil lyžařskou sezonu rekordně brzy Monínec zahájil lyžařskou sezonu rekordně brzy Na první lyžování sezony v sobotu 15. listopadu večer na sjezdovku na Monínci u … Armáda díky podepsaným memorandům rozšíří spolupráci s dalšími městy Armáda díky podepsaným memorandům rozšíří spolupráci s dalšími městy Ve středu 12. listopadu byla podepsána další tři memoranda o spolupráci mezi … FOTO Gastro agent: Maya’s Gastro agent: Maya’s Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme … FOTOGALERIE
Nutrie v Sedlčanech: roztomilé vetřelkyně, které ničí přírodu. Proč je nekrmit? Nutrie v Sedlčanech: roztomilé vetřelkyně, které ničí přírodu. Proč je nekrmit? Na první pohled působí jako přítulní vodní hlodavci, kterým by člověk nejradši hodil …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies