11. 12. svátek má Dana




Kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

6. listopadu 2021   (15:40)
Kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas
foto: ilustr/pixabay

Kaštanovník se dožívá i několika set let a dorůstá do velikosti až 30 metrů.


Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám nabídnou neotřelou delikátní chuť, jsou také velice zdravé.

Jedlé kaštany mají tmavě hnědou barvu a kulovitý tvar. Vnější oplodí je hustě ostnité. Vnitřní osemení je hnědé a tenké. Chuť kaštanů je velice nasládlá, může vám připomínat chuť oříšků. Listy kaštanovníku zase mají uklidňující vliv na kašel. Plody i listy se využívají také ve farmaceutickém průmyslu.
Kaštany mají vysokou energetickou hodnotu a obsahují 40 gramů sacharidů, 6 až 8 gramů bílkovin, 4 gramy tuků, 40 miligramů vitaminu C, vitamin B1, draslík a fosfor.
Na vánočních trzích jsou vyhledávanou pochutinou, za 100 gramů ale zaplatíte od třiceti do osmdesáti korun. Přitom příprava je velmi jednoduchá, kterou zvládne každý z nás.

Jedlé kaštany lze zakoupit v supermarketu, kde se cena pohybuje kolem dvou set korun za kilogram. Většina prodávaných produktů je z Číny nebo Itálie. Pokud chcete ušetřit a raději si dopřejete domácí produkt, můžete se porozhlédnout ve svém okolí a zcela jistě strom naleznete. Rozdíl mezi jedlým a nejedlým poznáte na první pohled. Strom jedlých kaštanů má list ve tvaru jedné čepele. Nejedlý jich má pět. Plod jedlých kaštanů nemá také velkou světlou plošku. Na sběr kaštanů je nejpříznivější doba na konci října a na začátku listopadu.
Příprava je jednoduchá
Před pečením kaštany na několik hodin namočíme do vody (i se slupkou). Tím docílíme šťavnatosti, kaštany potom nebudou vysušené. Po vyjmutí je potřeba kaštany osušit a následně naříznout do hloubky cca dvou centimetrů, a to nejlépe do kříže. Rozehřejeme troubu na 200 stupňů a pečeme na pečícím papíře přibližně dvacet minut. V případě, že pro tepelnou úpravu zvolíme mikrovlnou troubu, pečeme asi 6 minut při výkonu 600 W, a následně je necháme v troubě dalších pět minut dojít.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Model města u Nového rybníku: nápad nebo drahý luxus? Model města u Nového rybníku: nápad nebo drahý luxus? U Nového rybníku (Nováku) přibyl nový výtvarný prvek „Příbram jako na dlani“. Model … ANKETA Výstava vánočních stromků s jedinečnými příběhy láká do Březnice Výstava vánočních stromků s jedinečnými příběhy láká do Březnice V Březnici letos ožijí Vánoce od 13. prosince opravdu naplno. Galerie Ludvíka Kuby … Nevíte co pod stromeček? Zkuste obdarovat a potěšit investičními šperky s drahými kameny od společnosti ATT v Příbrami Nevíte co pod stromeček? Zkuste obdarovat a potěšit investičními šperky s drahými kameny od společnosti ATT v Příbrami Za tisíce let zlato, stříbro, šperky a drahé kameny ani jednou neselhalo. Nikdy … Komerční sdělení Příbram v roce 2026: voda mírně zdraží, ostatní služby beze změn Příbram v roce 2026: voda mírně zdraží, ostatní služby beze změn Od ledna 2026 si Příbramští za vodu připlatí necelé tři koruny. Zvýšení je mírné, pod … Nepřehlédněte /ROZHOVOR/ Jaromír 99 + Jaroslav Rudiš vystoupí v Junior klubu již tuto sobotu, zbývají poslední lístky /ROZHOVOR/ Jaromír 99 + Jaroslav Rudiš vystoupí v Junior klubu již tuto sobotu, zbývají poslední lístky Do příbramského Junior klubu zavítá na své vánoční turné známý hudebník a ilustrátor … PR Co je vlastně advent? Čas očekávání, tajemství a lidových tradic Co je vlastně advent? Čas očekávání, tajemství a lidových tradic Advent je spojen s očekáváním narození Ježíše Krista i řadou starobylých lidových … Naháňka v Brdech: Plešivec bude v pátek pro veřejnost uzavřen Naháňka v Brdech: Plešivec bude v pátek pro veřejnost uzavřen V pátek 12. prosince od 8 hodin ráno proběhne v revíru Plešivec společný lov – naháňka … Nepřehlédněte Chřipky, virózy a respirační onemocnění jsou na vzestupu v celém regionu Chřipky, virózy a respirační onemocnění jsou na vzestupu v celém regionu Spousty dětí, ale i dospělých trpí v současné době nachlazeními, virózami, ale i … Po nehodě skončilo auto na střeše v potoce Po nehodě skončilo auto na střeše v potoce Ve středu 10. prosince krátce před sedmou hodinou ranní byla policie přivolána k … FOTO
Příbramské gymnázium se připojilo k studentskému protestu za klima Příbramské gymnázium se připojilo k studentskému protestu za klima V úterý 9. prosince v 9:35 vyšli studenti Gymnázia Příbram před budovu školy, aby se … ANKETA
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies