Jídelny a fast foody ročně vyhodí desetitisíce tun jídla
12. listopadu 2020 (19:22)
foto: ribram.cz
Vyplývá to z projektu na kterém spolupracovalo Technologické centrum (TC) Akademie věd ČR, společnost Median, Ústav zemědělské ekonomiky a informací a iniciativa Zachraň jídlo.
V závodních jídelnách, menzách, kantýnách a fast foodech se vyhodí až 27.000 tun jídla ročně. Vyplývá to z projektu na kterém spolupracovalo Technologické centrum (TC) Akademie věd ČR, společnost Median, Ústav zemědělské ekonomiky a informací a iniciativa Zachraň jídlo. Výzkum trval dva roky, výsledky a tipy jak plýtvání snížit shrnuje brožura a motivační plakát pro restaurace. O výsledcích průzkumu dnes ČTK informovala Petra Čížková z iniciativy Zachraň jídlo.
"V České republice doposud neexistovala souhrnná data o tom, kolik potravin se vyhodí v provozech veřejného stravování. Během dvou let se nám podařilo shromáždit jak reálná čísla z terénního měření, tak i příčiny plýtvání a doporučení, jak snížit množství znehodnocených potravin," uvedla Lenka Hebáková z TC.
Podle průzkumu se denně v těchto provozech vyhodí až 45 kilogramů hotového jídla a zbytků. Na 56 procent jídla přijde nazmar v kuchyni, 30 procent tvoří zbytky na talířích strávníků a 14 procent hotové, nevydané jídlo.
"Důvodů, proč se v provozech plýtvá, je mnoho. Vliv má kvalita surovin, personál, velikost porcí, hygienické požadavky i poptávka strávníků," uvedla Barbora Kebová, vedoucí výzkumu v Zachraň jídlo.
"Důvodů, proč se v provozech plýtvá, je mnoho. Vliv má kvalita surovin, personál, velikost porcí, hygienické požadavky i poptávka strávníků," uvedla Barbora Kebová, vedoucí výzkumu v Zachraň jídlo.
Ačkoliv jsou mezi provozy rozdíly, snížení plýtvání by ekonomicky prospělo všem. Podle autorů výzkumu by jídelny mohly ušetřit díky úpravám objednávkového systému i velikosti porcí. Fast foody by pak měly přehodnotit přísné firemní standardy pro kvalitu jídla. V jednom z fast foodů, zahrnutého do průzkumu, například hranolky skončily v koši, pokud se do sedmi minut od usmažení nedostaly k zákazníkovi. Právě pro tyto provozy vznikl motivační plakát s 12 tipy proti plýtvání.
Příručka se pak mimo jiné věnuje tématu možnosti darovat nevydané pokrmy potřebným. "Přebytky vznikají především ve výdeji a v malém procentu v kuchyni. Jde většinou o hotové pokrmy, které podléhají přísným hygienickým normám. Ty mohou hrát v jejich dalším využití klíčovou roli, neboť pro řadu provozů může být jejich splnění velmi obtížné," uvedla Kebová. Podle ní výzkum ukázal, že množství těchto pokrmů se značně liší dle charakteru provozovny, naměřeno bylo 1,8 až 24,9 kg odpadu na provozovnu denně.
Iniciativa Zachraň jídlo cílí na odstranění bariér pro darování potravin. Projekt podpořila Technologická agentura ČR v programu ÉTA.
Iniciativa Zachraň jídlo cílí na odstranění bariér pro darování potravin. Projekt podpořila Technologická agentura ČR v programu ÉTA.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: ČTK
pribram.cz
pribram.cz
autor: Jakub Pečenka
Další články
Příbramsko se může těšit z nového lesa
Dobrovolníci i odborníci spojili síly v Dolních Hbitech, kde během jediného dne vznikl …
Beseda v archivu připomene 150 let železnice v Příbrami
Přednáška Ondřeje Švandelíka ze Spolku Rakovnicko-Protivínská dráha se koná ve středu …
Dělostřelci a pop-artový umělec se spojili, aby podpořili válečné veterány
Jinečtí dělostřelci se rozhodli mohutně podpořit válečné veterány prostřednictvím …
FOTOGALERIE
Středočeský kraj hledá výjimečné osobnosti. Můžete nomimovat svoje tipy
Lidé mohou až do 19. prosince nominovat osobnosti, které se zasloužily o rozvoj …
Příbram má jedno z nejčistších ovzduší v Česku. Město schválilo plán až do roku 2029
Příbram patří k nejčistším větším městům v Česku. Od roku 2011 tu nebyl překročen …
Příbramští žáci zazářili v Robosoutěži FEL ČVUT a obsadili skvělá místa
Robosoutěž pořádaná Fakultou elektrotechnickou ČVUT v Praze má pro Příbram obrovský …
Rožmitál investuje do zdravotnictvín a pořídil nový sanitní vůz pro městské zdravotnické zařízení
Město Rožmitál pod Třemšínem pokračuje v dlouhodobé podpoře místního zdravotnictví a …
HC Příbram vyhrál 15 zápasů v řadě. Druhá liga má nového lídra
HC Příbram válcuje druhou ligu: 15 výher v řadě, neporazitelnost a příběh, který začal …
Středočeský kraj připravuje slučování dalších škol, na řadě je i Příbram
Středočeský kraj připravuje další slučování škol. Důvodem je především organizační …
Nominace na Cenu města je možné podávat do konce listopadu
Do konce listopadu mohou občané opět navrhovat osobnosti či kolektivy, které si …




