Jídelny a fast foody ročně vyhodí desetitisíce tun jídla
12. listopadu 2020 (19:22)
foto: ribram.cz
Vyplývá to z projektu na kterém spolupracovalo Technologické centrum (TC) Akademie věd ČR, společnost Median, Ústav zemědělské ekonomiky a informací a iniciativa Zachraň jídlo.
V závodních jídelnách, menzách, kantýnách a fast foodech se vyhodí až 27.000 tun jídla ročně. Vyplývá to z projektu na kterém spolupracovalo Technologické centrum (TC) Akademie věd ČR, společnost Median, Ústav zemědělské ekonomiky a informací a iniciativa Zachraň jídlo. Výzkum trval dva roky, výsledky a tipy jak plýtvání snížit shrnuje brožura a motivační plakát pro restaurace. O výsledcích průzkumu dnes ČTK informovala Petra Čížková z iniciativy Zachraň jídlo.
"V České republice doposud neexistovala souhrnná data o tom, kolik potravin se vyhodí v provozech veřejného stravování. Během dvou let se nám podařilo shromáždit jak reálná čísla z terénního měření, tak i příčiny plýtvání a doporučení, jak snížit množství znehodnocených potravin," uvedla Lenka Hebáková z TC.
Podle průzkumu se denně v těchto provozech vyhodí až 45 kilogramů hotového jídla a zbytků. Na 56 procent jídla přijde nazmar v kuchyni, 30 procent tvoří zbytky na talířích strávníků a 14 procent hotové, nevydané jídlo.
"Důvodů, proč se v provozech plýtvá, je mnoho. Vliv má kvalita surovin, personál, velikost porcí, hygienické požadavky i poptávka strávníků," uvedla Barbora Kebová, vedoucí výzkumu v Zachraň jídlo.
"Důvodů, proč se v provozech plýtvá, je mnoho. Vliv má kvalita surovin, personál, velikost porcí, hygienické požadavky i poptávka strávníků," uvedla Barbora Kebová, vedoucí výzkumu v Zachraň jídlo.
Ačkoliv jsou mezi provozy rozdíly, snížení plýtvání by ekonomicky prospělo všem. Podle autorů výzkumu by jídelny mohly ušetřit díky úpravám objednávkového systému i velikosti porcí. Fast foody by pak měly přehodnotit přísné firemní standardy pro kvalitu jídla. V jednom z fast foodů, zahrnutého do průzkumu, například hranolky skončily v koši, pokud se do sedmi minut od usmažení nedostaly k zákazníkovi. Právě pro tyto provozy vznikl motivační plakát s 12 tipy proti plýtvání.
Příručka se pak mimo jiné věnuje tématu možnosti darovat nevydané pokrmy potřebným. "Přebytky vznikají především ve výdeji a v malém procentu v kuchyni. Jde většinou o hotové pokrmy, které podléhají přísným hygienickým normám. Ty mohou hrát v jejich dalším využití klíčovou roli, neboť pro řadu provozů může být jejich splnění velmi obtížné," uvedla Kebová. Podle ní výzkum ukázal, že množství těchto pokrmů se značně liší dle charakteru provozovny, naměřeno bylo 1,8 až 24,9 kg odpadu na provozovnu denně.
Iniciativa Zachraň jídlo cílí na odstranění bariér pro darování potravin. Projekt podpořila Technologická agentura ČR v programu ÉTA.
Iniciativa Zachraň jídlo cílí na odstranění bariér pro darování potravin. Projekt podpořila Technologická agentura ČR v programu ÉTA.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: ČTK
pribram.cz
pribram.cz
autor: Jakub Pečenka
Další články
Rožmitálští chovatelé sbírají úspěchy i na sklonku roku
Před koncem roku mají rožmitálští chovatelé za sebou hned dvě úspěšné výstavy, z nichž …
Pět pravidel bezpečné jízdy na sněhu: Zimní past, která čeká na chybu
Zasněžené silnice každoročně prověří, jak dobře umíme svůj vůz udržet pod kontrolou. …
Tradiční zahájení adventu v Podlesí se blíží
V pátek 28. listopadu se uskuteční tradiční zahájení adventu v Podlesí, které již řadu …
Mikulášské radovánky v Příbrami a okolí: kam vyrazit se svými ratolestmi?
Tradice Mikulášských nadílek se se svátkem tohoto světce pojí již po staletí. K …
Nový prostor pro kreativitu: Dobříš má graffiti stěnu
Dobříš má nové legální místo pro kreativní tvorbu. V místním skateparku vyrostla …
Za Kladnem, Mladou Boleslaví a Kolínem: Příbram je čtvrtá nejlidnatější obec kraje
Příbram měla k 1. listopadu 2025 přibližně 34 058 obyvatel. Více než 10 % tvoří děti …
Umění v jídelně bývalého lágru: Vojna ožila divadelním festivalem
Do Památníku Vojna Lešetice zavítaly o minulém víkendu desítky návštěvníků na Festival …
Strážníci v Příbrami našli pohřešovaného chlapce s autismem
Ve středu ráno přijala Městská policie Příbram oznámení o pohřešovaném chlapci s …
ZOD Starosedlský Hrádek: moderní zemědělský areál v okrese Příbram představil farmu za účasti ministra
Zemědělsko obchodní družstvo Starosedlský Hrádek patří mezi nejvýznamnější podniky v …
VIDEO
Místostarosta Peterka: Podpora sportu musí růst spolu s dětmi i náklady klubů
Příbramský sport roste, podpora ne. Místostarosta Miroslav Peterka (ODS) chce na …




