26. 11. svátek má Artur

Jídelny a fast foody ročně vyhodí desetitisíce tun jídla

12. listopadu 2020   (19:22)
Jídelny a fast foody ročně vyhodí desetitisíce tun jídla
foto: ribram.cz

Vyplývá to z projektu na kterém spolupracovalo Technologické centrum (TC) Akademie věd ČR, společnost Median, Ústav zemědělské ekonomiky a informací a iniciativa Zachraň jídlo.


V závodních jídelnách, menzách, kantýnách a fast foodech se vyhodí až 27.000 tun jídla ročně. Vyplývá to z projektu na kterém spolupracovalo Technologické centrum (TC) Akademie věd ČR, společnost Median, Ústav zemědělské ekonomiky a informací a iniciativa Zachraň jídlo. Výzkum trval dva roky, výsledky a tipy jak plýtvání snížit shrnuje brožura a motivační plakát pro restaurace. O výsledcích průzkumu dnes ČTK informovala Petra Čížková z iniciativy Zachraň jídlo.

"V České republice doposud neexistovala souhrnná data o tom, kolik potravin se vyhodí v provozech veřejného stravování. Během dvou let se nám podařilo shromáždit jak reálná čísla z terénního měření, tak i příčiny plýtvání a doporučení, jak snížit množství znehodnocených potravin," uvedla Lenka Hebáková z TC.
Podle průzkumu se denně v těchto provozech vyhodí až 45 kilogramů hotového jídla a zbytků. Na 56 procent jídla přijde nazmar v kuchyni, 30 procent tvoří zbytky na talířích strávníků a 14 procent hotové, nevydané jídlo.

"Důvodů, proč se v provozech plýtvá, je mnoho. Vliv má kvalita surovin, personál, velikost porcí, hygienické požadavky i poptávka strávníků," uvedla Barbora Kebová, vedoucí výzkumu v Zachraň jídlo.
Ačkoliv jsou mezi provozy rozdíly, snížení plýtvání by ekonomicky prospělo všem. Podle autorů výzkumu by jídelny mohly ušetřit díky úpravám objednávkového systému i velikosti porcí. Fast foody by pak měly přehodnotit přísné firemní standardy pro kvalitu jídla. V jednom z fast foodů, zahrnutého do průzkumu, například hranolky skončily v koši, pokud se do sedmi minut od usmažení nedostaly k zákazníkovi. Právě pro tyto provozy vznikl motivační plakát s 12 tipy proti plýtvání.

Příručka se pak mimo jiné věnuje tématu možnosti darovat nevydané pokrmy potřebným. "Přebytky vznikají především ve výdeji a v malém procentu v kuchyni. Jde většinou o hotové pokrmy, které podléhají přísným hygienickým normám. Ty mohou hrát v jejich dalším využití klíčovou roli, neboť pro řadu provozů může být jejich splnění velmi obtížné," uvedla Kebová. Podle ní výzkum ukázal, že množství těchto pokrmů se značně liší dle charakteru provozovny, naměřeno bylo 1,8 až 24,9 kg odpadu na provozovnu denně.

Iniciativa Zachraň jídlo cílí na odstranění bariér pro darování potravin. Projekt podpořila Technologická agentura ČR v programu ÉTA.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: ČTK
pribram.cz
autor: Jakub Pečenka








Další články

Umění v jídelně bývalého lágru: Vojna ožila divadelním festivalem Umění v jídelně bývalého lágru: Vojna ožila divadelním festivalem Do Památníku Vojna Lešetice zavítaly o minulém víkendu desítky návštěvníků na Festival … Strážníci v Příbrami našli pohřešovaného chlapce s autismem Strážníci v Příbrami našli pohřešovaného chlapce s autismem Ve středu ráno přijala Městská policie Příbram oznámení o pohřešovaném chlapci s … ZOD Starosedlský Hrádek: moderní zemědělský areál v okrese Příbram představil farmu za účasti ministra ZOD Starosedlský Hrádek: moderní zemědělský areál v okrese Příbram představil farmu za účasti ministra Zemědělsko obchodní družstvo Starosedlský Hrádek patří mezi nejvýznamnější podniky v … VIDEO Místostarosta Peterka: Podpora sportu musí růst spolu s dětmi i náklady klubů Místostarosta Peterka: Podpora sportu musí růst spolu s dětmi i náklady klubů Příbramský sport roste, podpora ne. Místostarosta Miroslav Peterka (ODS) chce na … Příbramský Bobcats nezastavil ani tým ze Slovenska. A mají další titul Příbramský Bobcats nezastavil ani tým ze Slovenska. A mají další titul Junioři Příbram Bobcats završili svou dominantní sezonu ve 2. juniorské lize dalším … Legionella v regionu: co byste měli vědět a jak se chránit Legionella v regionu: co byste měli vědět a jak se chránit Legionella je bakterie, která může způsobit vážný zápal plic a u citlivých osob mít i … Hurá akce pro chrty: Dobré skutky v MŠ Školní pokračují Hurá akce pro chrty: Dobré skutky v MŠ Školní pokračují V Mateřské školce Školní v Příbrami proběhla úspěšná sbírka starších dek pro týrané … Gel místo skalpelu. Nová naděje pro bolavé klouby Gel místo skalpelu. Nová naděje pro bolavé klouby Zapomeňte na titanové implantáty, bolestivé rekonvalescence a doživotní medikaci. … Nová éra pod Svatou Horou: moderně – nadčasově vybavená základka pro dnešní děti Nová éra pod Svatou Horou: moderně – nadčasově vybavená základka pro dnešní děti Základní škola pod Svatou Horou slavnostně představila nově zrekonstruované prostory, … FOTOGALERIE
Bobcat uspořádal první „Kariérní den“ pro žáky z Dobříše Bobcat uspořádal první „Kariérní den“ pro žáky z Dobříše Společnost Doosan Bobcat v listopadu poprvé otevřela dveře svého dobříšského kampusu …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies