17. 3. svátek má Vlastimil




Jidášovo ucho roste po celý rok, chutná v asijských jídlech

18. listopadu 2024   (14:15)
Další 3 fotografie v galeriiJidášovo ucho roste po celý rok, chutná v asijských jídlech
foto: pribram.cz / Karel Hutr

Houbaření nástupem zimy nekončí. Jen se musíme zaměřit na jiné druhy. Zkuste černou houbu známou z asijských pokrmů.


Ještě o víkendu byly v lese vidět nějaké houby, ale je nebezpečné je konzumovat. Raději se zaměřte na hlívu ústřičnou nebo se naučte sbírat boltcovitku bezovou, neboli Jidášovo ucho. Tuhle houbu možná znáte z asijských pokrmů. Po uvaření nebo usušení zčerná a v jídle je chrupavčité konzistence.

Jak celé české jméno napoví, boltcovitka bezová připomíná ušní boltec a roste na bezu černém. Tahle všestranně použitelná houba roste skoro po celý rok. Především jí vyhovuje vlhký podzim a mírná zima. Při sběru boltcovitky je třeba dát jen pozor, aby plodnice vypadaly svěže. Jednotlivé plodnice vyrazí při vlhkém počasí. Když pak přijde sucho nebo i mrazivé počasí, seschnou a pozastaví růst. Při dalším oteplení a deštích opět ožijí. Jak vypadá čerstvá a pro kuchyni vhodná plodnice, můžete vidět ve fotogalerii.

Černá houba v kuchyni
V asijské kuchyni známe boltcovitku jako černou houbu. Často se používá do směsí, ale i do polévek nebo salátů. Můžete z ní udělat třeba asijský salát, hodí se do jídel s kuřecím nebo rybím masem. Přidává se do rizota, polévek a bývá součástí tradiční japonské polévky miso.

Než houbu použijete ve vařených nebo smažených pokrmech, musíte čerstvé plodnice očistit a povařit až 20 minut ve vodě. Pak je můžete pokrájet a přidat do pokrmů. Vývar z houby si nechte. Jidášovo ucho je ceněnou léčivkou, a i vývar obsahuje pro tělo užitečné látky. Vývar můžete dát do omáček nebo vypít s medem jako čaj.

Léčivé účinky
V tradiční čínské medicíně se Jidášovo ucho používá při léčení zánětů, ke stimulaci přirozené obranyschopnosti organismu, k hojení ran nebo jako prevence vysokého krevního tlaku. V tomto čase, kdy nám hrozí nachlazení, můžeme pít houbový čaj. K tomu nám stačí 2 g sušené boltcovitky, 300 ml vody a lžička medu. Nejprve zalijeme sušenou houbu studenou vodou a necháme až 10 hodin vyluhovat. Pak výluh přikryjeme a mírně povaříme až hodinu a půl. Po vychladnutí scedíme a osladíme medem. Tuto dávku pijeme denně před spaním nebo ráno po snídani po tři týdny. Čaj si připravíme každý den čerstvý.

Fotogalerie

Boltcovitka bezová. (1) Boltcovitka bezová. (2) Boltcovitka bezová. (3)

foto: pribram.cz / Karel Hutr

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Karel Hutr








Další články

Učitelka matematiky: Nechci, aby se děti ve škole bály chyb a selhání Učitelka matematiky: Nechci, aby se děti ve škole bály chyb a selhání Eva Matějková vyučuje matematiku na dobříšské základní škole TRNKA. Od původního … ROZHOVOR Bedna funguje v Příbrami 15 let, narozeniny slavili její podporovatelé i politici Bedna funguje v Příbrami 15 let, narozeniny slavili její podporovatelé i politici Od roku 2010 kontaktovaly nízkoprahové zařízení, věnující se dětem a mládeži od 6 do … Nestárnoucí legenda příbramského hokeje: Ladislav Gengel o postupu, náročném stylu hry i podpoře fanoušků Nestárnoucí legenda příbramského hokeje: Ladislav Gengel o postupu, náročném stylu hry i podpoře fanoušků Příbramský hokejový matador Ladislav Gengel se svým týmem slaví postup do další fáze … ROZHOVOR Vloupání do aut v Příbrami: Téměř stovka případů za rok Vloupání do aut v Příbrami: Téměř stovka případů za rok Během posledních dnů přijali příbramští policisté dvě oznámení o vykradení auta. Do … Drama se šťastným koncem! Baník vstupuje do čtvrtfinále Drama se šťastným koncem! Baník vstupuje do čtvrtfinále Třetí osmifinálový duel přinesl drama plné soubojů, emocí a napínavých momentů! … Příbramský archiv seznámí s knižní novinkou Na cvičišti SS Příbramský archiv seznámí s knižní novinkou Na cvičišti SS Kniha historika Tomáše Zouzala se zabývá výcvikovým prostorem Böhmen, který se za 2. … Farmářské trhy: Lidé si nenechali ujít čerstvé delikatesy ani v chladném počasí Farmářské trhy: Lidé si nenechali ujít čerstvé delikatesy ani v chladném počasí Třetí březnová sobota patřila farmářským trhům na Dvořákově nábřeží v Příbrami. Ani … FOTO Policisté dostali oceněni za boj proti drogám ve věznici Příbram Policisté dostali oceněni za boj proti drogám ve věznici Příbram Ředitel příbramské věznice brigádní generál Petr Červený ocenil Pamětní medailí … Krok od play-off! Příbramští Kocouři vyhráli v domácím bouřlivém prostředí první duel předkola proti Brnu Krok od play-off! Příbramští Kocouři vyhráli v domácím bouřlivém prostředí první duel předkola proti Brnu Ve středečním duelu na domácí palubovce přivítali domácí Kocouři v prvním utkání … FOTO
Březnické hudební večery zahájí Trio Bohémo Březnické hudební večery zahájí Trio Bohémo V reprezentačním sále Městského úřadu Březnice vystoupí v sobotu 15. března …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies