1. 5. je Svátek práce

Jidášovo ucho roste po celý rok, chutná v asijských jídlech

18. listopadu 2024   (14:15)
Další 3 fotografie v galeriiJidášovo ucho roste po celý rok, chutná v asijských jídlech
foto: pribram.cz / Karel Hutr

Houbaření nástupem zimy nekončí. Jen se musíme zaměřit na jiné druhy. Zkuste černou houbu známou z asijských pokrmů.


Ještě o víkendu byly v lese vidět nějaké houby, ale je nebezpečné je konzumovat. Raději se zaměřte na hlívu ústřičnou nebo se naučte sbírat boltcovitku bezovou, neboli Jidášovo ucho. Tuhle houbu možná znáte z asijských pokrmů. Po uvaření nebo usušení zčerná a v jídle je chrupavčité konzistence.

Jak celé české jméno napoví, boltcovitka bezová připomíná ušní boltec a roste na bezu černém. Tahle všestranně použitelná houba roste skoro po celý rok. Především jí vyhovuje vlhký podzim a mírná zima. Při sběru boltcovitky je třeba dát jen pozor, aby plodnice vypadaly svěže. Jednotlivé plodnice vyrazí při vlhkém počasí. Když pak přijde sucho nebo i mrazivé počasí, seschnou a pozastaví růst. Při dalším oteplení a deštích opět ožijí. Jak vypadá čerstvá a pro kuchyni vhodná plodnice, můžete vidět ve fotogalerii.

Černá houba v kuchyni
V asijské kuchyni známe boltcovitku jako černou houbu. Často se používá do směsí, ale i do polévek nebo salátů. Můžete z ní udělat třeba asijský salát, hodí se do jídel s kuřecím nebo rybím masem. Přidává se do rizota, polévek a bývá součástí tradiční japonské polévky miso.

Než houbu použijete ve vařených nebo smažených pokrmech, musíte čerstvé plodnice očistit a povařit až 20 minut ve vodě. Pak je můžete pokrájet a přidat do pokrmů. Vývar z houby si nechte. Jidášovo ucho je ceněnou léčivkou, a i vývar obsahuje pro tělo užitečné látky. Vývar můžete dát do omáček nebo vypít s medem jako čaj.

Léčivé účinky
V tradiční čínské medicíně se Jidášovo ucho používá při léčení zánětů, ke stimulaci přirozené obranyschopnosti organismu, k hojení ran nebo jako prevence vysokého krevního tlaku. V tomto čase, kdy nám hrozí nachlazení, můžeme pít houbový čaj. K tomu nám stačí 2 g sušené boltcovitky, 300 ml vody a lžička medu. Nejprve zalijeme sušenou houbu studenou vodou a necháme až 10 hodin vyluhovat. Pak výluh přikryjeme a mírně povaříme až hodinu a půl. Po vychladnutí scedíme a osladíme medem. Tuto dávku pijeme denně před spaním nebo ráno po snídani po tři týdny. Čaj si připravíme každý den čerstvý.

Fotogalerie

Boltcovitka bezová. (1) Boltcovitka bezová. (2) Boltcovitka bezová. (3)

foto: pribram.cz / Karel Hutr

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Karel Hutr








Další články

Za romantikou a daňky do Blatné Za romantikou a daňky do Blatné Kam na výlet? Poradíme vám! Naše země je plná nádherných míst, která stojí za to … TIP NA VÝLET Adventure Golf Milín otevírá po zimní pauze Adventure Golf Milín otevírá po zimní pauze Užijte si spoustu legrace a pohodové atmosféry na čerstvém vzduchu! Adventure Golf … Nové oddělení v příbramské nemocnici: Operace ráno, doma už druhý den Nové oddělení v příbramské nemocnici: Operace ráno, doma už druhý den Nemocnice v Příbrami otevřela moderní oddělení jednodenní chirurgie. Pacienti se tak … Čarodějnice přistanou na Nováku: Příbram se chystá na kouzelné odpoledne Čarodějnice přistanou na Nováku: Příbram se chystá na kouzelné odpoledne Tradiční oslava filipojakubské noci opět rozzáří Nový rybník. Čarodějnice, oheň, smích … ADRAběh: Rozběhej Příbram pro dobrou věc! ADRAběh: Rozběhej Příbram pro dobrou věc! Chcete udělat něco pro své zdraví i pro druhé? Zapojte se do ADRAběhu! Od 5. do 18. … První veřejné pečení na Řimbabě: Pecen z Vysoké Pece jako nová tradice První veřejné pečení na Řimbabě: Pecen z Vysoké Pece jako nová tradice Vůně čerstvě upečeného chleba, praskání dřeva v peci a lidé, kteří se scházejí, aby … Příbramské podzemí ožívá v mysteriózním dramatu: Absolventi FAMO přinášejí Příběh horníka Příbramské podzemí ožívá v mysteriózním dramatu: Absolventi FAMO přinášejí Příběh horníka Skupina mladých absolventů Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku připravila … Turistický pochod Dvořákova Vysoká startuje z Příbrami a Rožmitálu Turistický pochod Dvořákova Vysoká startuje z Příbrami a Rožmitálu Cílem prvomájové akce s hudebním programem a aktivitami pro děti je Památník Antonína … Záchranáři obsadili aquapark i okolí: chemická hrozba a evakuace byly jen na zkoušku Záchranáři obsadili aquapark i okolí: chemická hrozba a evakuace byly jen na zkoušku Od ranních hodin se kolem aquaparku konalo taktické cvičení složek integrovaného … VIDEO
V Evropské ulici v úterý hořel osobák V Evropské ulici v úterý hořel osobák Hasiči vyjížděli v úterý k nahlášenému požáru osobního vozu v Příbrami v Evropské …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies