Jidášovo ucho roste po celý rok, chutná v asijských jídlech
18. listopadu 2024 (14:15)
Další 3 fotografie v galerii
foto: pribram.cz / Karel Hutr
Houbaření nástupem zimy nekončí. Jen se musíme zaměřit na jiné druhy. Zkuste černou houbu známou z asijských pokrmů.
Ještě o víkendu byly v lese vidět nějaké houby, ale je nebezpečné je konzumovat. Raději se zaměřte na hlívu ústřičnou nebo se naučte sbírat boltcovitku bezovou, neboli Jidášovo ucho. Tuhle houbu možná znáte z asijských pokrmů. Po uvaření nebo usušení zčerná a v jídle je chrupavčité konzistence.
Jak celé české jméno napoví, boltcovitka bezová připomíná ušní boltec a roste na bezu černém. Tahle všestranně použitelná houba roste skoro po celý rok. Především jí vyhovuje vlhký podzim a mírná zima. Při sběru boltcovitky je třeba dát jen pozor, aby plodnice vypadaly svěže. Jednotlivé plodnice vyrazí při vlhkém počasí. Když pak přijde sucho nebo i mrazivé počasí, seschnou a pozastaví růst. Při dalším oteplení a deštích opět ožijí. Jak vypadá čerstvá a pro kuchyni vhodná plodnice, můžete vidět ve fotogalerii.
Černá houba v kuchyni
V asijské kuchyni známe boltcovitku jako černou houbu. Často se používá do směsí, ale i do polévek nebo salátů. Můžete z ní udělat třeba asijský salát, hodí se do jídel s kuřecím nebo rybím masem. Přidává se do rizota, polévek a bývá součástí tradiční japonské polévky miso.
Než houbu použijete ve vařených nebo smažených pokrmech, musíte čerstvé plodnice očistit a povařit až 20 minut ve vodě. Pak je můžete pokrájet a přidat do pokrmů. Vývar z houby si nechte. Jidášovo ucho je ceněnou léčivkou, a i vývar obsahuje pro tělo užitečné látky. Vývar můžete dát do omáček nebo vypít s medem jako čaj.
Léčivé účinky
V tradiční čínské medicíně se Jidášovo ucho používá při léčení zánětů, ke stimulaci přirozené obranyschopnosti organismu, k hojení ran nebo jako prevence vysokého krevního tlaku. V tomto čase, kdy nám hrozí nachlazení, můžeme pít houbový čaj. K tomu nám stačí 2 g sušené boltcovitky, 300 ml vody a lžička medu. Nejprve zalijeme sušenou houbu studenou vodou a necháme až 10 hodin vyluhovat. Pak výluh přikryjeme a mírně povaříme až hodinu a půl. Po vychladnutí scedíme a osladíme medem. Tuto dávku pijeme denně před spaním nebo ráno po snídani po tři týdny. Čaj si připravíme každý den čerstvý.
V asijské kuchyni známe boltcovitku jako černou houbu. Často se používá do směsí, ale i do polévek nebo salátů. Můžete z ní udělat třeba asijský salát, hodí se do jídel s kuřecím nebo rybím masem. Přidává se do rizota, polévek a bývá součástí tradiční japonské polévky miso.
Než houbu použijete ve vařených nebo smažených pokrmech, musíte čerstvé plodnice očistit a povařit až 20 minut ve vodě. Pak je můžete pokrájet a přidat do pokrmů. Vývar z houby si nechte. Jidášovo ucho je ceněnou léčivkou, a i vývar obsahuje pro tělo užitečné látky. Vývar můžete dát do omáček nebo vypít s medem jako čaj.
Léčivé účinky
V tradiční čínské medicíně se Jidášovo ucho používá při léčení zánětů, ke stimulaci přirozené obranyschopnosti organismu, k hojení ran nebo jako prevence vysokého krevního tlaku. V tomto čase, kdy nám hrozí nachlazení, můžeme pít houbový čaj. K tomu nám stačí 2 g sušené boltcovitky, 300 ml vody a lžička medu. Nejprve zalijeme sušenou houbu studenou vodou a necháme až 10 hodin vyluhovat. Pak výluh přikryjeme a mírně povaříme až hodinu a půl. Po vychladnutí scedíme a osladíme medem. Tuto dávku pijeme denně před spaním nebo ráno po snídani po tři týdny. Čaj si připravíme každý den čerstvý.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Karel Hutr
Další články
Zažijte podzimní prázdniny plné dobrodružství: Hornické muzeum zve na zábavu i poznání
Hornické muzeum Příbram připravilo pro rodiny s dětmi pestrý program. Návštěvníci …
Vítr láme větve a vyvrací stromy. Hasiči mají desítky zásahů. Stromy způsobily i nehody
Od nedělního dopoledne mají hasiči ve Středočeském kraji desítky výjezdu kvůli …
FOTO
Příbram – Chrudim 1:1. Řezníček zachránil bod v závěru 14. kola Chance ligy
Fotbalisté Příbrami remizovali s MFK Chrudim 1:1 v domácím utkání 14. kola Chance …
Duše si zaslouží stejnou péči jako tělo. Říjen to připomíná víc než kdy jindy
Říjen je obdobím, kdy se mluví o prevenci rakoviny prsu, ale také o duševním zdraví. …
Změna pro seniory za volantem. Lékařské prohlídky až od 70 let
Od začátku příštího roku se mění pravidla pro seniory, kteří stále řídí. Novela zákona …
260 let od Rybova narození oslaví rožmitálská ZUŠ jeho hudbou
Koncert žáků a učitelů ZUŠ Jakuba Jana Ryby se koná v neděli 26. října od 16.00 v …
Konec oprav, konec omezení. Parkoviště u Rudných dolů se otevírá
Oprava střechy historické budovy Rudných dolů v Příbrami je u konce. Lešení zmizelo, …
Podzimní setkání v charitativním obchůdku Nakupujte srdcem: tvoření, inspirace i pomoc druhým
Charitativní obchůdek Nakupujte srdcem spolku Radost Příbramáčkům zve veřejnost na …
ZŠ Školní je vítěz testování tělesné zdatnosti příbramských škol!
V průběhu druhého pololetí loňského školního roku se v Příbrami uskutečnilo testování …
Z módy do misky: Bazar MODES ROBES 9 pomáhá zvířatům
V sobotu 22. listopadu se v příbramské Sokolovně uskuteční už devátý ročník …







