1. 12. svátek má Iva




Jidášovo ucho roste po celý rok, chutná v asijských jídlech

18. listopadu 2024   (14:15)
Další 3 fotografie v galeriiJidášovo ucho roste po celý rok, chutná v asijských jídlech
foto: pribram.cz / Karel Hutr

Houbaření nástupem zimy nekončí. Jen se musíme zaměřit na jiné druhy. Zkuste černou houbu známou z asijských pokrmů.


Ještě o víkendu byly v lese vidět nějaké houby, ale je nebezpečné je konzumovat. Raději se zaměřte na hlívu ústřičnou nebo se naučte sbírat boltcovitku bezovou, neboli Jidášovo ucho. Tuhle houbu možná znáte z asijských pokrmů. Po uvaření nebo usušení zčerná a v jídle je chrupavčité konzistence.

Jak celé české jméno napoví, boltcovitka bezová připomíná ušní boltec a roste na bezu černém. Tahle všestranně použitelná houba roste skoro po celý rok. Především jí vyhovuje vlhký podzim a mírná zima. Při sběru boltcovitky je třeba dát jen pozor, aby plodnice vypadaly svěže. Jednotlivé plodnice vyrazí při vlhkém počasí. Když pak přijde sucho nebo i mrazivé počasí, seschnou a pozastaví růst. Při dalším oteplení a deštích opět ožijí. Jak vypadá čerstvá a pro kuchyni vhodná plodnice, můžete vidět ve fotogalerii.

Černá houba v kuchyni
V asijské kuchyni známe boltcovitku jako černou houbu. Často se používá do směsí, ale i do polévek nebo salátů. Můžete z ní udělat třeba asijský salát, hodí se do jídel s kuřecím nebo rybím masem. Přidává se do rizota, polévek a bývá součástí tradiční japonské polévky miso.

Než houbu použijete ve vařených nebo smažených pokrmech, musíte čerstvé plodnice očistit a povařit až 20 minut ve vodě. Pak je můžete pokrájet a přidat do pokrmů. Vývar z houby si nechte. Jidášovo ucho je ceněnou léčivkou, a i vývar obsahuje pro tělo užitečné látky. Vývar můžete dát do omáček nebo vypít s medem jako čaj.

Léčivé účinky
V tradiční čínské medicíně se Jidášovo ucho používá při léčení zánětů, ke stimulaci přirozené obranyschopnosti organismu, k hojení ran nebo jako prevence vysokého krevního tlaku. V tomto čase, kdy nám hrozí nachlazení, můžeme pít houbový čaj. K tomu nám stačí 2 g sušené boltcovitky, 300 ml vody a lžička medu. Nejprve zalijeme sušenou houbu studenou vodou a necháme až 10 hodin vyluhovat. Pak výluh přikryjeme a mírně povaříme až hodinu a půl. Po vychladnutí scedíme a osladíme medem. Tuto dávku pijeme denně před spaním nebo ráno po snídani po tři týdny. Čaj si připravíme každý den čerstvý.

Fotogalerie

Boltcovitka bezová. (1) Boltcovitka bezová. (2) Boltcovitka bezová. (3)

foto: pribram.cz / Karel Hutr

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Karel Hutr








Další články

Rachejtle jen na Silvestra. Příbram chystá novou vyhlášku o pyrotechnice Rachejtle jen na Silvestra. Příbram chystá novou vyhlášku o pyrotechnice Na zasedání zastupitelstva města Příbram ve středu 3. prosince budou zastupitelé … Extraliga volejbalu: Příbram padla s Kladnem 0:3, fanoušci byli slyšet Extraliga volejbalu: Příbram padla s Kladnem 0:3, fanoušci byli slyšet Deváté kolo ČEZ extraligy volejbalu mužů nabídlo v Příbrami jasnou výhru Kladna. Hosté … Kraj přispěje na projekt mapující osudy vystěhovaných obcí. Týká se to i příbramského muzea na projekt Lidé bez domova Kraj přispěje na projekt mapující osudy vystěhovaných obcí. Týká se to i příbramského muzea na projekt Lidé bez domova Středočeský kraj výrazně podpoří vzdělávací aktivity svých muzeí a galerií. Chystá se … Vánočka: královna českých Vánoc Vánočka: královna českých Vánoc Když se řekne české Vánoce, málokdo si představí stůl bez vánočky. Tento sladký … Rekordní triumf! Jan Tománek kraloval na nejtěžší trati v historii světových šampionátů Rekordní triumf! Jan Tománek kraloval na nejtěžší trati v historii světových šampionátů Paratriatlonista Jan Tománek dosáhl mimořádného úspěchu, když na IRONMAN 70.3 World … Vánoční workshop v Dobříši: vytvořte si vlastní adventní věnec Vánoční workshop v Dobříši: vytvořte si vlastní adventní věnec Muzeum města Dobříše zve všechny milovníky tvoření na adventní workshop, který se … Příbram plánuje schodkový rozpočet. Kryjí ho peníze z minulých let Příbram plánuje schodkový rozpočet. Kryjí ho peníze z minulých let Na nadcházejícím zasedání zastupitelstva města Příbram, které se uskuteční 3. … Zubní pohotovosti ve Středočeském kraji zajistí nemocnice i další pracoviště Zubní pohotovosti ve Středočeském kraji zajistí nemocnice i další pracoviště Zubní pohotovosti ve Středočeském kraji zajistí od 1. ledna příštího roku nemocnice a … Ředitelka potravinové banky: Na mapě kraje hledáme slepá místa, kde nabízíme pomoc Ředitelka potravinové banky: Na mapě kraje hledáme slepá místa, kde nabízíme pomoc Dana Růžičková vede Potravinovou banka Central, která shromažďuje a poté zásobuje … ROZHOVOR
Sladká tradice, která každý rok přináší radost do mateřských škol Sladká tradice, která každý rok přináší radost do mateřských škol Příbramští včelaři už čtyřiadvacet let potěší děti i učitelky v mateřských školách …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies