Jak uplést bleskovou velikonoční pomlázku. Postup krok za krokem
9. dubna 2023 (08:54)
foto: pribram.cz/Jakub Pečenka
Před vlastním pletením je dobré proutky namočit alespoň na 20 až 40 minut do studené vody.
Přestože již nyní nakoupíte pomlázky nejrůznějších druhů i velikostí, zdobené skutečnými stuhami i levnými proužky papíru, největší radost budete mít z pomlázky vlastnoručně vyrobené.
Na pletení pomlázky používáme zásadně vrbu bílou (Salix alba), která roste ze země. Je to keř se světlehnědou kůrou, má olivově zelené výhonky, které poznáme podle toho, že jsou pružné a nelámavé a listy jsou střídavé.
Kvalitu proutků si ověříme ihned na místě - přehneme prut přes ukazovák, pokud nevydrží ohnutí na 90 stupňů a láme se, je pro pletení pomlázky zcela nevhodný. K řezání používáme ostrý nůž nebo nůžky na stříhání stromů. Prut držíme levou rukou, u země mírně ohneme a stříháme co nejníže.
Před vlastním pletením je dobré proutky namočit alespoň na 20 až 40 minut do studené vody. Položíte je do vany, napustíte vodu a zatížíte tak, aby nevyplavaly.
Nyní k vlastnímu postupu:
1) Připravené pruty by měly být přibližně stejně dlouhé i stejně silné.
2) Rozhodneme se, zda budeme plést pomlázku ze šesti nebo osmi prutů, potřebujeme vždy ještě o jeden prut navíc, který použijeme na vytvoření držadla. Rozřízneme jej po délce a zasuneme mezi šest nebo osm srovnaných proutků, ohneme do pravého úhlu a svazek jím omotáme. Konec opět zasuneme mezi proutky a máme hotové držadlo.
1) Připravené pruty by měly být přibližně stejně dlouhé i stejně silné.
2) Rozhodneme se, zda budeme plést pomlázku ze šesti nebo osmi prutů, potřebujeme vždy ještě o jeden prut navíc, který použijeme na vytvoření držadla. Rozřízneme jej po délce a zasuneme mezi šest nebo osm srovnaných proutků, ohneme do pravého úhlu a svazek jím omotáme. Konec opět zasuneme mezi proutky a máme hotové držadlo.
Plést můžeme několika postupy:
Ze šesti do kulata
Proutky rozdělíme tak, že máme v každé ruce po třech. Vrchní proutek z levé strany provlékneme kolem středního proutku na pravé straně a vrátíme na nejspodnější pozici zpět na levou stranu. Totéž učiníme s pravým horním proutkem. Tak střídavě postupujeme až ke konci proutků. Dobře a citlivě utahujeme.
Ze šesti do kulata
Proutky rozdělíme tak, že máme v každé ruce po třech. Vrchní proutek z levé strany provlékneme kolem středního proutku na pravé straně a vrátíme na nejspodnější pozici zpět na levou stranu. Totéž učiníme s pravým horním proutkem. Tak střídavě postupujeme až ke konci proutků. Dobře a citlivě utahujeme.
Z osmi do čtverhranu
V každé ruce máme po čtyřech proutcích. Horní levý proutek provlékneme mezi proutky č. 6 a 7 na pravé straně, podvlékneme pod spodními dvěma proutky a vrátíme zpět na levou stranu. Totéž učiníme s horním pravým proutkem a střídavě postupujeme.
V každé ruce máme po čtyřech proutcích. Horní levý proutek provlékneme mezi proutky č. 6 a 7 na pravé straně, podvlékneme pod spodními dvěma proutky a vrátíme zpět na levou stranu. Totéž učiníme s horním pravým proutkem a střídavě postupujeme.
Z osmi do kulata
Rozdělíme proutky na čtyři a čtyři a pleteme jako ze šesti, s tím rozdílem, že horní proutek z jedné řady vždy obtáčíme kolem dvou středních na protilehlé straně.
Rozdělíme proutky na čtyři a čtyři a pleteme jako ze šesti, s tím rozdílem, že horní proutek z jedné řady vždy obtáčíme kolem dvou středních na protilehlé straně.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka
Související
•Je Boží hod velikonoční, věřící si připomínají zmrtvýchvstání Ježíše Krista
•Koncerty, karaoke i promítání s besedou – to je duben v Junior klubu
•Zmínky o tradiční české pomlázce jsou již od 14. století
Další články
Monínec zahájil lyžařskou sezonu rekordně brzy
Na první lyžování sezony v sobotu 15. listopadu večer na sjezdovku na Monínci u …
Armáda díky podepsaným memorandům rozšíří spolupráci s dalšími městy
Ve středu 12. listopadu byla podepsána další tři memoranda o spolupráci mezi …
FOTO
Gastro agent: Maya’s
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme …
FOTOGALERIE
Nutrie v Sedlčanech: roztomilé vetřelkyně, které ničí přírodu. Proč je nekrmit?
Na první pohled působí jako přítulní vodní hlodavci, kterým by člověk nejradši hodil …
Podzimní útlum se projevil i na Příbramsku. Nezaměstnanost mírně stoupla
Na Příbramsku i v celém Středočeském kraji přibylo lidí bez práce a ubylo volných …
Příbram se opět připojí k Evropskému testovacímu týdnu
Zdarma se na HIV, žloutenky typu B a C a syfilis může otestovat kdokoliv starší …
Studenti pomáhají Amálce: Přes bariéry s policií podporují bionickou ruku
Studenti z Příbramska se opět zapojili do sportovně charitativní akce „Přes bariéry s …
Příbram se chystá na Vánoce. Stromy už stojí, kluziště se chladí — a něco zůstává pod pokličkou
Vánoční výzdoba v Příbrami letos nesází jen na osvědčené motivy. Přibude kluziště, …
Předadventní pečení na Dole Řimbaba: poslední letošní oheň v barokní peci
V sobotu 22. listopadu se na odvalu Dolu Řimbaba v Bohutíně naposledy v tomto roce …
Konečně doma! Kocouři zkrotili Duklu a slaví první domácí výhru
Po sérii těžkých zápasů to konečně přišlo. VK TROX Příbram v sedmém kole extraligy …





