6. 12. svátek má Mikuláš




Jak správně připravit vepřové maso?

26. listopadu 2020   (09:43)
Jak správně připravit vepřové maso?
foto: pribram.cz_ZEMAN maso – uzeniny

Plec, krkovice, panenka, bok, kýta a další. Víte, kde se nacházejí jednotlivé části masa a na co je použít?


Společnost ZEMAN maso – uzeniny nám nepřináší jen lahodné maso a pokrmy z něj. Přináší nám i inspiraci, jak s jednotlivými částmi masa naložit. Abychom se správně zorientovali, poskytla nám podrobný přehled, čím se jednotlivé části vyznačují, jaká je jejich chuť, konzistence a na jaké pokrmy se jednotlivé části vepřového masa hodí.

Tento týden navíc v řeznictvích ZEMAN maso-uzeniny máte jedinečnou šanci nakoupit Vepřovou plec s kostí za pouhých 52,90Kč/1 kg. Přijďte si vybrat to nejlepší maso do soboty 28. listopadu.
Rozdělení vepřového masa

Plec:
vyvážené maso, má ideální poměr libového a tučného, hodí se všude tam, kde by byl bůček příliš tučný a kýta příliš suchá. Vhodné na pečení i dušení, na omáčky či například segedínský guláš a ideální na méně tučné výpečky ke špenátu.

Hlava a lalok: pro přípravu zabijačkových specialit jako jsou jaternice, prejty, tlačenky atd.
Krkovice: jedná se poměrně o dost prorostlé maso, je ideální na grilování v podobě steaků, na pečení v celku nebo na přípravu plněných rolád. Využít jej můžete i na přípravu šťavnatých smažených řízků.

Koleno (přední, zadní) a nohy: hlavními ingrediencemi na výrobu sulcu a tlačenky, vhodné na posílení kloubů, jsou přírodním zdrojem kolagenu.

Bok: tento kus masa je velice tučný, ale oblíbený v české kuchyni. Používá se například i na výrobu anglické slaniny, je vhodný na přípravu nádivky, rolád, jako náplň do bramborových knedlíků a samozřejmě na šťavnaté výpečky.
Panenka/panenská svíčková: jedno z nejjemnějších a nejkvalitnějších částí vepřového, je šťavnatá a přitom libová, má nižší obsah tuku a hodí se na minutky i na gril.

Kotleta/pečeně: čisté maso bez tuku, vhodná na smažení, pečení i dušení, může být s kostí i bez kosti.
Kýta: obsahuje minimum tuku a má tak při zpracování tendenci vysychat. Je to ale všestranně použitelné maso. Hodí se spíše na smažení či dušení, ale vyrábí se z ní i šunka. Důležité je při přípravě dbát na správný řez, a to přes vlákno.

Masový ocásek: maso, které navazuje na libovou kýtu. Lze jej péct v troubě s kmínovou marinádou. Podáváme s křenem a chlebem. Ocásky se skvěle hodí také na přípravu polévky.
Na závěr připomínáme, že soutěže o hodnotné ceny jsou v plném proudu. V první soutěži hrajeme s prodejnami ZEMAN maso – uzeniny o celé prase. Do soutěže se můžete zapojit prostřednictvím účtenky v hodnotě nákupu masa alespoň za 200 korun nebo nákupu v bistru či lahůdkách nad částku 100 korun. Účtenku pak stačí poslat na email: soutez@pribram.cz. Navštivte prodejny na adrese Jinecká 315 v Příbrami, v Hlubyňské ulici v Březnici nebo v Rožmitálu pod Třemšínem vedle Normy.
Na závěr připomínáme, že soutěže o hodnotné …
foto: pribram.cz_ZEMAN maso – uzeniny

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz_ZEMAN maso – uzeniny
autor: Jana Fedorová








Další články

Perníčkovna Počepice: Výlet plný vůní, tradic a dětské radosti Perníčkovna Počepice: Výlet plný vůní, tradic a dětské radosti Předvánoční čas v Mateřské škole Školní letos provoněla sladká vůně medového těsta. … V Příbrami se krade i na hřbitově: po beránkovi a andělech byla ukradena měděná stříška V Příbrami se krade i na hřbitově: po beránkovi a andělech byla ukradena měděná stříška Krádež svítícího beránka a ulámaná křídla andělů z vánoční výzdoby ještě nestačila. … Peterkův návrh uspěl: Příbram navýší dotace pro fotbal, hokej a volejbal o čtyři miliony Peterkův návrh uspěl: Příbram navýší dotace pro fotbal, hokej a volejbal o čtyři miliony Na posledním letošním zasedání zastupitelstva města Příbram se největší debata vedla o … Dobrovolnický projekt Svatohorské sady uspěl: ocenění od Fórum Dárců vedle Paměti národa či Konta Bariéry Dobrovolnický projekt Svatohorské sady uspěl: ocenění od Fórum Dárců vedle Paměti národa či Konta Bariéry Spolek Svatohorské sady převzal ocenění od Fóra Dárců za úspěšnou sbírku a projekt … Na Kloboučku můžeme obdivovat staré a mohutné stromy Na Kloboučku můžeme obdivovat staré a mohutné stromy Pod východním úpatím Toku se skrývá vrchol, který na první pohled vybočuje z obvyklé … POZNÁVÁME BRDY Ceny benzinu a nafty v Příbrami: Nafta na některých čerpacích stanicích zlevnila Ceny benzinu a nafty v Příbrami: Nafta na některých čerpacích stanicích zlevnila Za benzin Natural 95 zaplatíte tento týden v Příbrami v rozmezí od 33,50 Kč do 34,90 … Když ožijí peklo i tradice: Čertovské hrátky v Březnici Když ožijí peklo i tradice: Čertovské hrátky v Březnici Čertovské hrátky v Březnici každoročně přilákají davy návštěvníků, kteří chtějí zažít … Tipy na víkend: Přijďte oslavit svátek sv. Mikuláše na netradiční akce nebo si poslechnout krásné koncerty! Tipy na víkend: Přijďte oslavit svátek sv. Mikuláše na netradiční akce nebo si poslechnout krásné koncerty! První prosincový víkend se ponese především ve znamení mikulášských nadílek. Nejen do … Pozor na nové důchodové podvody: Volají vám „kontroloři“ z ČSSZ nebo ČNB? Pozor na nové důchodové podvody: Volají vám „kontroloři“ z ČSSZ nebo ČNB? V Česku se rozšířil nový trik podvodníků. Volají lidem s tím, že přicházejí …
Čert a Krampus: Jaké tajemství skrývají temní společníci Mikuláše Čert a Krampus: Jaké tajemství skrývají temní společníci Mikuláše V české tradici doprovází Mikuláše známá dvojice – anděl a čert. Z alpských zemí však …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies