Hřib dubový a zrádný žlučník
FOTO
4. října 2025 (07:07)
foto: Hřib žlučník. / Karel Hutr
K takzvaným pravákům musíme ještě zařadit hřib dubový. Je to po hřibu smrkovém druhý nejznámější a nejoblíbenější druh hřibu v kuchyni. Uvnitř Brd ale tenhle hřib nehledejte. Možná jen někde, kde jsou dubové aleje, protože v kyselých půdách brdského lesa je prostě králem hřib smrkový.
Hřib dubový roste často i pod listnáči v parcích, už jmenovaných alejích a na hrázích rybníků. Oproti smrkáči je světlejší, ale je stejně chuťově vynikající. Najdeme ho kolikrát už v květnu jako první druh mezi praváky. Jeho slabinou je častá červivost, zvláště v prvních růstových vlnách.
foto: Hřib dubový. / Karel Hutr
Hřib co zkazí pokrmy
Dalším známým a poměrně v některých letech se vyskytujícím druhem je hřib žlučník. Lidově mu říkáme hořčák. Jeden omylem sebraný kousek dokonale zkazí pokrm. Není jedovatý, ale je šíleně hořký.
A ještě jednu škaredou vlastnost má. Kolik jste se už sehnuli pro houbu v domnění, že je to pravák a vyklubal se z toho žlučník/hořčák? I zkušenější a nepozorné houbaře ošálí tahle houba. Roste navíc všude tam, kde právě hledáne praváky, tedy převážně v jehličnatých, hlavně smrkových a borových lesích na kyselých půdách.
Dalším známým a poměrně v některých letech se vyskytujícím druhem je hřib žlučník. Lidově mu říkáme hořčák. Jeden omylem sebraný kousek dokonale zkazí pokrm. Není jedovatý, ale je šíleně hořký.
A ještě jednu škaredou vlastnost má. Kolik jste se už sehnuli pro houbu v domnění, že je to pravák a vyklubal se z toho žlučník/hořčák? I zkušenější a nepozorné houbaře ošálí tahle houba. Roste navíc všude tam, kde právě hledáne praváky, tedy převážně v jehličnatých, hlavně smrkových a borových lesích na kyselých půdách.
foto: Hřib žlučník. / Karel Hutr
Pokud si někdo není jistý, stačí ochutnat kousek houby, který okamžitě zhořkne. Rozlišovacím znakem jsou pak růžové rourky pod kloboukem, u starších plodnic viditelně polštářkovitě vyklenuté. Síťka na třeni je také výraznější, s většími oky, než má hřib smrkový. Jsou roky, kdy hořčáci rostou ve velkém i ve skupinách, ale některé roky je prakticky nenajdeme. V lidovém léčitelství se tento hřib používá k tlumení žaludečních potíží.
foto: Hřib žlučník. / Karel Hutr
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
autor: Karel Hutr
Další články
Studenti pomáhají Amálce: Přes bariéry s policií podporují bionickou ruku
Studenti z Příbramska se opět zapojili do sportovně charitativní akce „Přes bariéry s …
Příbram se chystá na Vánoce. Stromy už stojí, kluziště se chladí — a něco zůstává pod pokličkou
Vánoční výzdoba v Příbrami letos nesází jen na osvědčené motivy. Přibude kluziště, …
Předadventní pečení na Dole Řimbaba: poslední letošní oheň v barokní peci
V sobotu 22. listopadu se na odvalu Dolu Řimbaba v Bohutíně naposledy v tomto roce …
Konečně doma! Kocouři zkrotili Duklu a slaví první domácí výhru
Po sérii těžkých zápasů to konečně přišlo. VK TROX Příbram v sedmém kole extraligy …
Bezpečněji pěšky: Pičín investuje do nových chodníků
V obci aktuálně dokončují stavební práce u fary v centru vsi, další chodník povede v …
Ubytovny u Čertova pahorku se mají proměnit v bezbariérové bydlení pro seniory. Město jedná se Stavusem
Ubytovny v ulici Pod Čertovým pahorkem patří k dlouhodobě diskutovaným problémům v …
Hasiči museli z hořící dílny vynášet propanbutanové lahve
Oheň zachvátil v sobotu odpoledne dílnu v Nové Vsi pod Pleší. Na místě zasahovalo …
Věznice Příbram pomáhá dětem vyhrát včas: nový projekt varuje před nebezpečím hazardu
Věznice Příbram se zapojila do nově vznikajícího preventivního projektu Policie ČR a …
Listopad v Památníku Vojna: divadelní víkend a Den boje za svobodu a demokracii
Historie, vzpomínky a umění se v polovině listopadu propojí v Památníku Vojna …
Podbrdské muzeum oslaví 15 let od založení
Během slavnostní akce v sobotu 15. listopadu čeká návštěvníky kulturní program, …




